餐厅: 華星冰室 (西洋菜南街)
资讯:

2018-08-07 489 浏览
其實一直以嚟都係華星冰室嘅fans, 幾乎每個月都會嚟一次, 貪佢速度快, 味道好, 位置方便。但估唔到我都未嚟得切寫個好評俾佢, 而家嘅水準已經下降到我要嚟寫負評了...... 每一次嚟我都一定係叫常餐: 牛油多士配火腿煎蛋, 叉燒通粉, 熱咖啡 以往佢嘅優勝之處, 煎蛋兩個黃永遠都係爆漿太陽蛋, 加少少鹽, 簡單而滋味...點知今次, 全熟?!?!?! 咁我自己煮都冇咁嬲啦??? 唯獨是牛油多士同火腿不變, 但呢樣都正常丫下話 個叉燒通粉......唉, 以前叉燒都有5,6,7舊, 都叫做靚靚地, 幾好味, 而家呢? 4,5舊??? 仲要細粒過我手指尾?????? 咩事? 敷衍我??? 個通粉又想點??? 又硬又未熟??? 個湯底落咗幾多味精?????? 你知唔知我食完想喊? 以前嘅華星去咗邊度? 個廚房佬換咗? 定係你哋而家多強國人嚟幫襯喇...就莫視質素? 唯一一樣嘅安慰...就係我身旁嗰位, 話你嘅地炸雞脾依然咁好味咁出色, 但係......唉, 你哋檢討下啦真係
牛油多士配火腿煎蛋
熱咖啡
炸雞脾
2018-07-27
炸雞脾
2018-08-02 336 浏览
今日黎到好耐無黎既華星冰室,記得以前中學年代零用錢飯錢唔係好多,果陣時已經成日黎幫襯(無搞搞震)黎到華星花多眼亂,好多野都好想食,但最愛還是常餐🙈有好多人話個常餐炒蛋好好食,有人話佢好足料好大碟,而我鍾意黎華星既原因,唔係因為佢有媲美澳牛既炒蛋,係因為一份人情味,夥計行開行埋會同你傾2句,有時岩傾既會有講有笑,tum d食客開心,茶走?no problem~另外,如果等緊外賣既客人又會知出面既路面情況,唔洗食加料牛肉乾👍🏻無錯,唔知點解食華星,會有莫明奇妙既一種飽滯感,食完一餐就可以全日都唔洗食,可能係我細食啦哈哈
2018-07-23 500 浏览
無論幾時去華星,都係坐滿曬人裝修富有香港特色,用麻雀做主題🎲一路都係食開常餐,晚餐時間都係食常餐架啦!常餐包括:叉燒意粉可以轉通粉火腿煎蛋可以轉炒蛋牛油多士咖啡奶茶叫左野食冇耐,2分鐘就即刻上到菜👍🏻👍🏻認真快手,食物質素一樣牛油多士依舊鬆軟香脆,焗到金黃色,配埋炒蛋食,簡直停唔到口🤤炒蛋香滑,炒到恰到好處,唔會太老,重奶味!叉燒意粉,叉燒份量十足,味道正常!奶菜,正宗港式奶茶口味😋👍🏻
無論幾時去華星,都係坐滿曬人

裝修富有香港特色,用麻雀做主題🎲
一路都係食開常餐,晚餐時間都係食常餐架啦!
常餐包括:
叉燒意粉可以轉通粉
火腿煎蛋可以轉炒蛋
牛油多士
咖啡奶茶

炒蛋香滑,炒到恰到好處,唔會太老,重奶味!
叉燒意粉,叉燒份量十足,味道正常!

奶菜,正宗港式奶茶口味😋👍🏻
2018-07-23 371 浏览
香港有很多間冰室,但是華星冰室就是我最喜歡的😆叉燒通粉加火腿炒蛋再加上厚厚的多士,每一餐我都能夠食清😂最可惜的叉燒量不多😝我最喜歡的是冰室的奶茶,味道非常香濃滑溜😬而通粉的湯底也非常濃郁好味,雖然不知道有沒有加味精(應該有)
(應該有)
2018-07-22 403 浏览
在旺角太子找下午茶吃,想坐的不過分地迫又想吃茶記,經過華星見門口沒人排隊二話不說就衝入去,可大熱天只剩下門口位而且搭枱我們就退出來了。行了一條街實在找不到替選於是又回頭,今次有卡位了,幸好侍應認得我們也沒黑面😁常餐有叉燒通,火腿蛋,牛油多,熱奶茶也許麥皮都是無味的?加些砂糖吃,感覺好一點近年西多也有很多款,通常都吃最穩陣的,今天想試㗎央。習慣出力才唧到糖漿的我們,在這裡一下就倒到氾濫,浪費了㗎央的味道了總括來說,價錢算平民,如坐卡位環境ok,可再來的。

常餐有叉燒通,火腿蛋,牛油多,熱奶茶

也許麥皮都是無味的?加些砂糖吃,感覺好一點

總括來說,價錢算平民,如坐卡位環境ok,可再來的。
2018-07-21
2018-07-16 472 浏览
佩服! 你識得甩牌 要很有道行才懂呢 哈哈,我連索子也不懂得甩, 只有一隻牌我懂的 .... 是"一筒"呢 這間懷舊冰室, 先不論他的食物種類呀,質數呀, 先論他的 design, 超愛港 "HK" 在背後 + 港人至愛的手部運動;兼能醫治腦退化。。。"麻雀" 也太逗了 簡簡單單的一個常餐, 份量足夠, 整体而言, 可以接受, 中等評分啦 义燒藏在通粉入面, 一上枱時, 差點以為漏了呢! 要贊的是港式奶茶, 很有濃茶香味, 滑滑溜溜, 難怪四周的客人都叫上一杯喔!
佩服! 你識得甩牌
要很有道行才懂呢

2018-06-02 1142 浏览
黎溴熱鬧 試下出名冰室~但食完覺得冇特別~滷水雞脾 好大隻 但肉好鞋好快已經冇咩興趣食lu但係係幾入味嘅麵包好鬆軟炒蛋正正常常 火腿都係 普通茶記野咁 可能我唔識食叉燒意粉都係 試一次夠
黎溴熱鬧 試下出名冰室~
但食完覺得冇特別~
滷水雞脾 好大隻 但肉好鞋
好快已經冇咩興趣食lu
但係係幾入味嘅
麵包好鬆軟
炒蛋正正常常 火腿都係 普通茶記野咁 可能我唔識食

叉燒意粉都係 試一次夠
2018-05-03 1200 浏览
之前在湾仔吃过一次,这次带朋友来旺角这家吃,有两个靓女在门口排队,我们知道香港吃东西没有拿号是要排队的,也并没要打尖的意思。朋友说想看看门口menu上面有什么吃,突然有个秃头的阿伯出来好凶的说,两位食野就排队啦。就你这种态度,是赶客还是赶客呢?
2018-04-24 1162 浏览
黎親華星冰室都係食常餐今次都唔例外通常晏晝黎食炒蛋火腿多士叉燒通粉就正正常常最鐘意食炒蛋 好滑既炒蛋🤤🤤🤤🤤🤤多士兩塊厚多士烘過 加埋蛋食係正$45 食飽!價錢合理
黎親華星冰室都係食常餐
最鐘意食炒蛋 好滑既炒蛋🤤🤤🤤🤤🤤
多士兩塊厚多士烘過 加埋蛋食係正
$45 食飽!價錢合理
2018-04-18 905 浏览
第一次去食華星既早餐,早餐去到十二點都仲有,岩曬我地依啲懶人一睇menu 見到港式早餐得一款揀係有啲失望既,不過黎到啲野都幾好食,通粉唔會好似外面啲茶餐廳咁林到死我地額外再嗌多個校長多士!超!級!好!食!個陣黑松露味加埋外脆內軟既麵包一定會再黎!
我地額外再嗌多個校長多士!超!級!好!食!
個陣黑松露味加埋外脆內軟既麵包
一定會再黎!
  • 校長多士
  • 早餐
2018-04-10 1030 浏览
从刚来香港的时候就觉得湾仔的华星冰室在茶餐厅里面综合来说算是不错的,之后陆续打卡了几家,旺角的这家华星冰室综合而言算是比较差的。进店装修的还算可以吧,典型的华星冰室风格,但是气味儿有点不好闻。服务还算不错,一开始坐的中间的位置,后来旁边有卡座了立刻空出来让坐。点的常餐,黑松露炒蛋加出前一丁,出前一丁换浓汤底还得加五块钱,比较坑。常餐的味道还可以吧,意面,炒蛋味道都不错,出前一丁不好吃。总体而言有点小失望,还需要提高吧。

总体而言有点小失望,还需要提高吧。
2018-04-08
  • 常餐
  • 黑松露炒蛋多士
2018-04-04 959 浏览
快靚正嘅常餐餐廳用餐環境,係一般普通香港茶餐廳黎講算幾好,乾淨,仲帶點香港style嘅特色裝修風格,間唔中都有不少遊客捧場。服務就都係典型茶餐廳水準,繁忙時間你食嘢就可能要同人搭枱,不過基本上無論幾點黎食都快手將食物送上黎,食物水準都一樣,絕不失望。我最鍾意嘅組合就係叉燒意粉轉通粉,同埋揀炒蛋🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤如果要挑剔嘅話可能就係價錢比較冇咁親民啦,一個常餐都要$45港幣,不過佢都係開係啲比較旺嘅地區, 比如呢度係旺角啊,可能都係鋪租比較貴,有成本壓力
快靚正嘅常餐

我最鍾意嘅組合就係叉燒意粉轉通粉,同埋揀炒蛋🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

熱好立克加煉奶
2018-04-04 458 浏览
成10點鐘,求奇搵間餐廳入去食吓~睇到有間叫冰室忽然想食本身打算嗌個常餐包野飲,諗住將野飲轉鮮奶,點知個侍應話唔比轉明明餐牌上面鮮奶同其他凍飲一樣價錢都係23蚊,咁我問佢加錢轉得唔得,佢都話唔可以咁算啦,都無野想飲喇,嗌返個無包野飲既,乾炒意粉幾特別咁就試下單拼既牛肉乾炒意粉,一上碟勁似乾炒牛河!但味道就差好遠,除左d牛肉都軟唔會靱,個汁好淡無咩味,味道上的確遜色!咁就45蚊喇!食食下見到隔尼枱個人嗌常餐,之後飲品係鮮奶!斷估唔會唔要本身包既野飲而用正價嗌杯鮮奶掛!覺得好無奈..
成10點鐘,求奇搵間餐廳入去食吓~睇到有間叫冰室忽然想食

2018-04-01
$45 (宵夜)
2018-04-02 720 浏览
「華星冰室」相信大家都聽過,在旺角這個中心地區就可以吃得到,即便不是假日人流都很多,不過人流去得快,排隊等一下就可以吃得到了!來個常餐叉燒意粉+火腿炒蛋+多士+飲品,意粉跟一般的茶餐廳無異,都是粗身的湯意粉,不過這裡的炒蛋真的是很有水準,蛋香重之餘蛋很滑︿而且份量也很多,用來配著多士吃就可以自製蛋治了哈哈!另外點了鹹牛肉蛋餅出前一丁,這次選了「重口味」,原來是把湯底轉了一個像羅宋湯的底,雖說蕃茄味道重也有濃郁,不過配出前一丁,還是原來的麻油味最好吃,選「重口味」還要多加$5呢。鹹牛肉蛋餅份量很多,牛肉的鹹香配上牛的微焦,不錯。最後當然要吃校長多士,不加價的多士,上面是黑松露加上芝士,還沒吃已經可以聞到黑松露的香,芝士鋪滿整個多士面,一口可以吃到黑松露的香加芝士的奶味,雖然吃完整個常餐,但吃這個多士還是停不了呢!
鹹牛肉蛋餅重口味出前一丁
校長多士
校長多士
2018-03-13 669 浏览
其實我嗌咗蓮子冰 咁大個女都未飲過 聽講好多功夫 好想試 不過呀叔俾錯個紫薯特飲我但靚到咁 又咁好飲 我唔捨得唔要其實我仲嗌咗個咖哩牛包 不過未影已經俾我食咗但個咖央西多都唔錯下次一定返唻試蓮子冰
但靚到咁 又咁好飲 我唔捨得唔要

其實我仲嗌咗個咖哩牛包 不過未影已經俾我食咗