餐厅: 華星冰室 (西洋菜南街)
资讯:

2018-11-07 403 浏览
去華星要食常餐是常識吧🤷🏻‍♂️炒蛋多士真係必食👍🏻👍🏻食咁多次都維持到水準炒蛋夠晒滑多士夠厚加埋少少燶底😮正!叉燒通都好好食通粉唔會淋晒一pet野咁加埋杯奶茶滿足晒!
去華星要食常餐是常識吧🤷🏻‍♂️
通粉唔會淋晒一pet野咁
加埋杯奶茶
滿足晒!
2018-11-02 422 浏览
近年越開越多冰室主打常餐,不過質素好參差,華星係我覺得最穩定既一間所以都仲成日要排隊,今日因為一個人食既關係,唔洗等就入得常餐$45 叉燒通粉,火腿煎蛋同牛油多士叉燒唔只兩塊架,都有四至五片,今日食既肥瘦均勻!意粉唔會過腍,仲好有咬口不過意粉再多啲就好喇,因為本人係意粉愛好者今日啲多士就麻麻,上檯係熱同脆既,不過牛油真係好小火腿都係正正常常無特別,炒蛋好滑生熟度岩岩好唔會過多蛋漿!除左常餐,華星都越黎越多野食,仲有蕃茄湯底,燴意粉等熱食!
所以都仲成日要排隊,今日因為一個人食既關係,唔洗等就入得

常餐$45 叉燒通粉,火腿煎蛋同牛油多士
不過意粉再多啲就好喇,因為本人係意粉愛好者

今日啲多士就麻麻,上檯係熱同脆既,不過牛油真係好小
火腿都係正正常常無特別,炒蛋好滑
生熟度岩岩好唔會過多蛋漿!

除左常餐,華星都越黎越多野食,仲有蕃茄湯底,燴意粉等熱食!
2018-10-23 601 浏览
說起以炒(滑)蛋為重心的一種常餐,「光速餐」那邊似乎是一切的起源,而把它帶離「獨家村」,繼而「開枝散葉」、百家爭鳴的,好像就是華星。基本上,我奉「光速餐」為此類炒蛋之元祖,因而也以它作黃金標準。然而,也不止一次覺得兩處出品難分高下,有時甚至覺得這裏的炒得沒那麼散,質感更厚更滑,雖然我明知它們兩家都並沒有以「滑蛋」自居。上星期有一晚來華星,看到他們賣埋碟頭飯,某些時段會供應滑蛋飯、咖喱飯之類,心頭頓是一冷,究竟那是「創新求變」還是「掙扎求存」呢?我是保守,又或是念舊,來到想吃的始終是炒蛋常餐和晚市的番茄燴意粉。常餐選配的自然是烘得微脆的多士,牛油早已抹好,拿在手上隨即便送進口中。的確,比「光速餐」的方包,驟眼看是薄一點,但吃下去軟熟、綿密絕不輸蝕。兩片火腿一貫的斜放於炒蛋之上,勉強充當上炒蛋的一道保溫屏障。吃了半份多士,番茄牛肉燴意粉也上來了,我麻利的連蛋帶腿移植到燴意上面。用叉子一卷,二話不說,嗦嗦入口。吃了一口腔盡是汁甜肉嫩,茄醬淡淡的鮮酸纏繞在條條意粉的前後左右,而炒牛肉和蔥段的香味,抱緊了經高熱洗練過才迫出的可口甜度。吃過了意粉,腦海卻又泛起剛才那多士的香鬆適口,決意要再來一份奶

吃過了意粉,腦海卻又泛起剛才那多士的香鬆適口,決意要再來一份奶油多,將又香又甜的大口大口咬噬下去。實在是上佳的甜點呀。我吃到滿足才斯然離座。也許這裏吃的無非簡單的茶記食物,但有些時候,正正就是吃得毫無壓力的,才最教人舒坦愜意。這大概就是我的comfort food。之一。
2018-10-15 397 浏览
啱啱食完,又唔係滿座做唔停,正常人流,個黑面收銀d 態度垃圾到暈! 我擺低張單講嘟八達通,佢一邊用釘書機釘單,完全冇反應,我就拎埋銀包放埋上八達通機度,仲好有耐性咁等。。等左陣佢都冇反應,我就再出聲,但佢態度極差完全係撩交嗌咁話我,話我剩係擺低張單冇講八達通wor!跟住仲要渺我!我即刻答佢我講左啦八達通呀!跟住即走冇回頭!費事同lee d 垃圾嗌交!痴痴地線自己聽唔到仲要想玩個客,擺款俾面色個客睇!如果我真係冇講都話丫,明明講左佢自己聽唔到,我無端端受氣! 擺明恰我斯斯文文!欺善怕惡!d 野幾好食都假!完全破壞哂心情!黑面收銀我同你講呀!你d 咁嘅垃圾態度我祝你日日有得受呀!

黑面收銀我同你講呀!你d 咁嘅垃圾態度我祝你日日有得受呀!
2018-10-12 396 浏览
常餐 香港人愛食的早餐 這次在晚上選了華星 素聞這家的炒蛋好食 果然明不虛傳晚上食不用排隊就進去了 位置茶餐廳中算是比較闊 不像佐敦有名的那間要拼座 很迫的食物方:厚多士:很鬆化 有淡淡的牛油香 烘的剛好炒蛋:好食 應該是比教貴的蛋吧 有濃濃的奶香味 油不會太多 有蛋汁叉燒意粉:比預期中好很多 湯不是清湯 是有味的雞湯 叉燒不會太硬 很容易咬開 軟軟甜甜(佐敦那家叉燒會發光的 不敢食)總體是推薦的 又不像別家會趕你走 可以enjoy 價格又平宜

食物方:
厚多士:很鬆化 有淡淡的牛油香 烘的剛好

總體是推薦的 又不像別家會趕你走 可以enjoy
價格又平宜
2018-10-05
2018-09-30 550 浏览
一個月食1-2次,水準冇變過,炒蛋實在冇得彈,我最鍾意就係同屋企人一齊食食極都唔厭周日天晨早起床好肚餓, 腦袋諗起華星,第一時間閃去。八點左右到左, 都唔洗等。竟然一去到就有位但都係跟啲伙記哥哥指示安排入座~坐低真係諗都唔洗諗, 要一個茶餐~落單好容易,只要跟住伙記哥哥嘅引導通粉定意粉?煎蛋定炒蛋?回答完兩個問題咁就完成點餐嘅動作。真的好快落單唔洗一分鐘,就先上炒蛋+火腿+多士炒蛋依然滑溜有蛋香, 好似用牛奶牛油炒出嚟咁,牛油多士外脆內軟, 火腿就普普通通啦。唔洗隔幾耐, 火腿通粉都到左,呢個時候伙記哥哥就會主動埋黎問你飲咩~通粉又係一樣會愛上華星既食物佢會有意粉同通粉比你揀,兩樣都試過,而多數我會揀通粉,細細粒易食好多。同埋呢度個湯係雞湯,差唔多次次都會飲曬咖啡幾香濃,不過坐坐下門口好多人排隊。拿拿臨埋單。講真假日想要享受早餐慢慢進食的人這裡就不太合適了!
一個月食1-2次,水準冇變過,
炒蛋實在冇得彈,我最鍾意就係
同屋企人一齊食
食極都唔厭
周日天晨早起床好肚餓,
腦袋諗起華星,
第一時間閃去。
八點左右到左, 都唔洗等。
竟然一去到就有位
但都係跟啲伙記哥哥指示安排入座~
坐低真係諗都唔洗諗,
要一個茶餐~落單好容易,
只要跟住伙記哥哥嘅引導
通粉定意粉?煎蛋定炒蛋?
回答完兩個問題
咁就完成點餐嘅動作。
真的好快落單唔洗一分鐘,
就先上炒蛋+火腿+多士

炒蛋依然滑溜有蛋香,
好似用牛奶牛油炒出嚟咁,
牛油多士外脆內軟,
火腿就普普通通啦。
唔洗隔幾耐, 火腿通粉都到左,
呢個時候伙記哥哥就會
主動埋黎問你飲咩~
通粉又係一樣會愛上華星既食物
佢會有意粉同通粉比你揀,
兩樣都試過,而多數我會揀通粉,

細細粒易食好多。
同埋呢度個湯係雞湯,
差唔多次次都會飲曬
咖啡幾香濃,
不過坐坐下
門口好多人排隊。
拿拿臨埋單。
講真假日想要享受早餐慢慢進食的人
這裡就不太合適了!
2018-09-28 382 浏览
咁既煎蛋同火腿唔應該比客,煎蛋已破,火腿少了一角,魔鬼雞扒包是凍的(已沒影相)整體質素下降,當然不能要求服務,似澳牛咁啦,要快食快走,因一秒清台甚至勁過澳牛,杯茶都會清埋
常餐煎蛋
2018-09-24
2018-09-19 1068 浏览
早幾日見有雜誌介紹華星常餐炒蛋奶茶係正, 炒蛋控的我就心郁郁嚟試...但見跟餐機乎係無選擇得叉燒意粉+火腿炒蛋+餐包咁.....我不嬲對湯意粉有抗拒, 於是唯有散叫~個咸牛肉蛋餅食得出係用蠔仔餅做法 ---> 以粉入蛋漿加咸牛肉半煎炸而成, 味道唔錯但真係太油, 加上$37齋個蛋同一丁(唔跟餐飲)其實係食水頗深......COT在茶餐廳質素來說唔特別突出, 係好一般既味道, 奶量太多, 茶味不足~較深刻係校長多士, 話係年年$廿五唔加價, 沾上咗松露醬加芝士烘香, 方包厚薄適中烘成多士係幾惹味, 但值唔值廿五又係見仁見智~收費唔平加上鄰近太多茶餐廳, 比較之下是有所遜色, 只係夾着明星效應, 一堆簽名合照佈滿店內外, 否則, 大概沒多少人會排隊幫趁~
但見跟餐機乎係無選擇得叉燒意粉+火腿炒蛋+餐包咁.....
我不嬲對湯意粉有抗拒, 於是唯有散叫~

咸牛肉蛋餅一丁

凍奶茶

較深刻係校長多士, 話係年年$廿五唔加價,
沾上咗松露醬加芝士烘香, 方包厚薄適中烘成多士係幾惹味,
但值唔值廿五又係見仁見智~
校長多士

收費唔平加上鄰近太多茶餐廳, 比較之下是有所遜色,
只係夾着明星效應, 一堆簽名合照佈滿店內外,
否則, 大概沒多少人會排隊幫趁~
题外话/补充资料: 繁忙時段會要二人一排坐卡位, 較迫~
咸牛肉蛋餅一丁
校長多士
2018-09-14 487 浏览
常餐 HKD45;不專業評級:8/10(8分全部係比我💗既多士🍞)叉燒意粉|火腿炒蛋|牛油多士|凍奶茶叫常餐只為我的多士bb 果然無令我失望 一如既往既好食😍好好咬❗️上次食旺角店的炒蛋炒耐左搞到好老🤢 不過今次炒蛋好滑👍🏻 正❗️叉燒意粉就普通貨 6塊薄瘦叉燒😂.森美滷脾 HKD24;不專業評級:4/10好失望🙍🏻‍♀️🙍🏻‍♀️好重雪味又唔入味 好似趕時間咁 明明灣仔總店唔係咁咖麻🤔.魔鬼雞扒包 HKD25;不專業評級:6.5/10🐥雞扒好厚 醃得有味 好Juice 💦啲醬係蜜糖芥末味 醬的份量岩岩好 唔會蓋過雞扒的味道而且令到整體濕潤啲 唔會覺得好乾😌但包本身比較乾同硬 扣左少少分.個人建議去灣仔總店食 食物質素比較穩定少少推薦度🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕(滿分十個🌕)
叉燒意粉|火腿炒蛋|牛油多士|凍奶茶
森美滷脾 HKD24;不專業評級:4/10
魔鬼雞扒包 HKD25;不專業評級:6.5/10
個人建議去灣仔總店食 食物質素比較穩定少少
推薦度🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕(滿分十個🌕)
2018-07-29
午餐
  • 軟硬沙爹牛肉包
  • 炒蛋多士
  • 森美滷脾
2018-09-13 310 浏览
常餐是香港人的集體回憶,這間菜餐廳招牌菜就是常餐,很簡單一碟叉燒通加炒蛋多士,選擇很少,但質素很好,是港式all day breakfast! 加上最愛的凍奶茶,簡直冇得輸!
2018-09-12 235 浏览
港式早餐可能好多人都食過,但係呢間作為全港接近no.1港式茶記食物質素的確係好好,多士炒蛋超級美味,麵包脆得來唔會硬,牛油落得啱啱好,炒蛋亦都有鮮奶味,咁好嘅配搭為我嘅早晨加咗好多分!😝😝😘

牛油多士配牛奶炒蛋
牛油多士配牛奶炒蛋
2018-09-08 230 浏览
星期六放假咁早出黎旺角真係好殺風景,平時放假無咩都唔會早過11點起身啦,點知今朝約左人出黎辦d事😪,放假咁早起身唔食早餐真係對唔住自己😛,以前有食過華星既常餐,我自己一路都覺得係超班水準,多士夠厚,外脆內軟,好脆口,叉燒通粉個湯夠曬濃👍🏻,唔洗落鹽落pepper,至於個蛋,我覺得係食過咁多間既數一數二,even好多個蛋炒得滑同香都好,好少可係少油又有蛋汁,好多都話炒得好就要落好多油,本人真係受不了,隔左幾個月無食,華星都保持到水準,唔錯😆
2018-08-21 513 浏览
我一向都係華星fans,一個月都會食到一次,每次黎都係叫常餐,鍾意食佢炒蛋夾多士嘛,以今次都唔例外,點解我話每況愈下呢,一黎,我明白物價通脹,生意難做,加價係正常既,但係如果差唔多成50蚊呢個價錢,午餐已經有好多選擇,華星用d咩吸引住d舊客人呢?第二,遊客多到一個點!以前黎既遊客大多都係年輕人,過黎潮拜下打下卡,依家呢?好多都拖行李,係出面行黎行去,擾擾讓讓,睇見都辛苦😓講真,質素就無咩下降,但周邊環境令客人愈來愈唔舒服
2018-08-18 303 浏览
路過見到咁多人排隊 好難唔入去試下口味🤓😆入到去都係見到茶餐menu 就貼咗常餐食同一般茶餐廳一樣 常餐係有厚多士、蛋、火腿、麵、飲品(當然凍飲係加錢嘅🙈)比起其他茶記 佢嘅炒蛋係好滑口好碎嘅 (都係個人喜好🤓)至於叉燒意可以轉個通粉 適隨尊便食完一系列嘅食品就夠頂到一個下晏👍🏿😆
路過見到咁多人排隊 好難唔入去試下口味🤓😆
入到去都係見到茶餐menu 就貼咗常餐食
比起其他茶記 佢嘅炒蛋係好滑口好碎嘅 (都係個人喜好🤓)
至於叉燒意可以轉個通粉 適隨尊便
食完一系列嘅食品就夠頂到一個下晏👍🏿😆
2018-08-10 503 浏览
今日黎到華星食個好耐無食既常餐先,每次黎到雖然都覺得佢個黑松露多士好正,但都會比佢個常餐吸引住,多士算烤得濃,岩晒鍾意香口野既我😎,華星炒蛋出名嫩滑,再加埋少少鹽少少胡椒粉灑上面,吊番d名出黎,簡直一流,再加埋叉燒通粉,膩而不漏,唔錯唔錯,另外,呢到既奶茶我都覺得好好飲,朋友鍾意叫茶走,但我覺得煉奶味會搶走左茶既味,所以唔係咁鍾意,我鍾意d茶味比較出既,慢慢吸入口時有少少苦澀既就perfect,平時都鍾意食常餐,華星常餐係有番咁上下級數,但價錢就相對偏貴了,不過都會再去既