2013-05-16 44 浏览
食評4 華姐清湯腩"呢度湯底清甜,牛腩靚~河粉好滑,有彈性 麵條好彈牙~~~沒有鹼水味~~口感一流~!..唯獨服務就真係......... 不予置評~~不過喺天后食街搵野食,特別係上班一族嘅朋友~~唔會想太趕,但又想快靚正食完一個LUCH,又要對得住自己個胃嘅,咁就一定要去試吓""華姐清湯腩""
食評4 華姐清湯腩"
不過喺天后食街搵野食,特別係上班一族嘅朋友~~
咁就一定要去試吓""華姐清湯腩""
2013-05-16
2013-05-09 47 浏览
一個人的晚餐 去了華姐清湯腩叫了一碗簡簡單單的清湯牛腩粗麵先喝一口湯 是很單純很濃郁的牛肉味 只是有一點太鹹重頭戲是牛腩牛坑腩連筋帶肉而且夾著一點點脂肪 肥瘦適中 一嚼下去滿嘴牛脂香牛腩燉得非常軟腍 肉質不會鬆散而且還吃得出柔韌的口感現在百物騰貴 牛肉也連番加價以這麼平民的價錢吃到如此高質素的清湯腩實是超值
一個人的晚餐 去了華姐清湯腩叫了一碗簡簡單單的清湯牛腩粗麵

現在百物騰貴 牛肉也連番加價
以這麼平民的價錢吃到如此高質素的清湯腩實是超值

2013-05-09
2013-04-01 30 浏览
好耐冇嚟幫襯,見今日假期,又要去圖書館,咁就嚟華姐度開餐啦!點知... 質素差了好多呀!首先係腩汁蘿蔔,蘿蔔冇味,汁冇味,完全係滾水蘿蔔,蘿蔔又唔夠腍,好唔得!招牌清湯腩河,以往上桌第一件事係先飲一啖湯,今次同樣... 但是... 個湯淡左好多,完全唔係以前嗰回事,點解好似差左咁多架... 莫非華姐冇落嚟打躉就跌Watt 了!最後再點了炸排骨,又係唔夠味!一向都冇服務可言,又唔係坐得舒服,食物質素又大大下降,好失望!唉!我地以後都唔嚟幫襯了!

最後再點了炸排骨,又係唔夠味!

2013-03-31
2013-03-20 24 浏览
為了寫我第一篇Openrice食評最近終於試了食評最多跟最好的華姐。專程去了天后食這家長期在Openrice榜上有名的華姐牛腩,地鐵一出已經到。很旺啊!星期四晚上7時左右去要等15分鐘才有位置。店舖裝修簡單傳統香港麵店,白色的瓷磚,非常光亮。雖然人多,生意很明顯非常好,但是像店主都很有禮貌,前前後後都"不好意思要等"。來到這裡當然要試一試牛腩,選了河粉。3分鐘後就出了一碗河粉。可能我對華姐期望過高吧。這碗牛腩河是好食的,但也不是我一生食過最好的。所以有點失望。其實牛腩質地很好,爽得來也有牛腩的味道,因為我食的是清湯腩。用今時今日的水平來說,絕對是好食的一碗牛腩河,因為很多食店現在為成本的問題對牛腩的質量和份量減少一些。但是我覺得華姐沒有受到這不良的因素影響。當然我相信華姐肯定在價錢上作了一些調整,所以$35我覺得是值得試,但偏貴。 湯底有味精,但清得來味道很濃,我喜歡。也不只是味精味道。 河粉好滑,但我比較喜歡闊一點。 如果不來開天后和維園,未別再會過來食華姐因為有另外一些我更喜歡的牛腩食店,例如上環的九記,灣仔的大利等。雖然如此,華姐的清湯牛腩是好食的。未來過的,有時間也可以來試!

湯底有味精,但清得來味道很濃,我喜歡。也不只是味精味道。

河粉好滑,但我比較喜歡闊一點。

2013-03-14
2013-03-18 12 浏览
去圖書館前黎呢度醫醫肚先俾心機溫書成5點鐘,唔知係咪因為維園有花卉展定係佢本身真係咁旺場坐無虛席,連一對外藉情侶都係座上客好彩咁啱有人走,即刻有位!其實好耐之前食過,但係個次好唔掂,好韌又癡牙不過最近聽番朋友話好食,就黎試多次啦叫了一碗清湯腩河$35先喝一口湯,很鮮甜同牛,幾好飲牛腩半帶筋,肉質很腍又唔癡牙,牛筋部份幾軟滑,咁嘅水準唔係度度都食到牛腩本身牛味不是很濃但都不俗河粉普通,但係份量偏少不過以湯配粉呢個食法最後都食到少少胃脹不過食清湯腩好講運氣,除非你食到熟晒,唔係都係睇師傅砍咩位俾你肉質係好可以天堂與地獄不過湯底就好食到水準的呢度個牛湯係我食過咁多清湯腩嘅TOP 3$35碗以份量黎計係偏貴,不過而家美食難求,間唔中一次就冇所謂啦有機會再黎試埋咖哩腩
去圖書館前黎呢度醫醫肚先俾心機溫書
成5點鐘,唔知係咪因為維園有花卉展定係佢本身真係咁旺場
坐無虛席,連一對外藉情侶都係座上客
好彩咁啱有人走,即刻有位!

其實好耐之前食過,但係個次好唔掂,好韌又癡牙
不過最近聽番朋友話好食,就黎試多次啦

叫了一碗清湯腩河$35
先喝一口湯,很鮮甜同牛,幾好飲

牛腩半帶筋,肉質很腍又唔癡牙
,牛筋部份幾軟滑,
咁嘅水準唔係度度都食到
牛腩本身牛味不是很濃但都不俗
河粉普通,但係份量偏少
不過以湯配粉呢個食法最後都食到少少胃脹

不過食清湯腩好講運氣,除非你食到熟晒,
唔係都係睇師傅砍咩位俾你
肉質係好可以天堂與地獄

不過湯底就好食到水準的
呢度個牛湯係我食過咁多清湯腩嘅TOP 3

有機會再黎試埋咖哩腩
2013-03-15
2013-01-15 14 浏览
聽聞華姐清湯腩好食, 剛好係附近上完烹飪班, 就黎試下。牛筋河牛筋唔錯, 可惜湯太清, 可能不含味精, 比較淡口。金錢肚河金錢肚幾林啊, 唔韌唔硬, 真係幾好味。係湯底太清, 有點似清水....比較淡口, 而因為河粉本身無味道, 最好每一口都用匙羹加幾條河粉連清湯一起品嚐會好一點。清湯蘿白見個個都叫蘿白, 我亦都點左一碗, 但發覺淡而無味, 又無乜甜味 比期待既味道差一點點。或者是華姐人流太多, 未入夠清湯味就上碟喇。
聽聞華姐清湯腩好食, 剛好係附近上完烹飪班, 就黎試下。
牛筋河
牛筋唔錯, 可惜湯太清, 可能不含味精, 比較淡口。
金錢肚河
金錢肚幾林啊, 唔韌唔硬, 真係幾好味。
清湯蘿白
比期待既味道差一點點。
或者是華姐人流太多, 未入夠清湯味就上碟喇。

2013-01-06
  • 金錢肚
2013-01-05 52 浏览
因為家就在天后, 所以偶爾會來這裡有一次生病又扭傷腳不能走路, 請病假獨自一個人在家, 因為感冒什麼都吃不下, 後來想到華姐清湯腩(特別是清甜的腩汁蘿蔔...), 就打電話叫了一份蘿蔔+坑腩粉. 老闆很熱心一直幫我送來樓上家門口, 還關照要好好休息, 很有舊時街坊鄰里的親切感 今天是週末, 週末排隊的人總是很多, 所以買了一份坑腩+腩汁蘿蔔+菜心拿回家享用, 一如既往的簡單卻鮮甜美味~
因為家就在天后, 所以偶爾會來這裡

外卖送餐
2012-12-30 59 浏览
繼在大坑吃過著名奶茶及豬扒麵,在下繼續上路,從大坑走出天后。兩者距離,只是幾分鐘腳程,實在方便得很。來到天后,首先造訪的是華姐清湯腩。華姐實在就腳,走出大坑到達天后地鐵站後,舉頭一望便是華姐所在地,真的可以省了不少腳骨力。安頓後便叫了一客清湯腩米粉,在下貪米粉沒河粉的肥。牛腩米上桌後,在下先行喝一口湯,暗暗嘩了一聲後,清湯確是清甜無比,沒道理人造化學及味精,簡直要完全把湯喝個清乾。牛腩很稔沒有渣,而且味道不錯,很有勁嚼。在下素聞九記,群記頗具有名。早前在下於九記亦嚐過牛腩,與華姐相比,各有千秋。

清湯牛腩米
清牛腩米
2012-12-30
清湯牛腩米
清牛腩米
2012-12-22 19 浏览
去完工展會,兩個人每人一碗牛腩麵。從來未食過咁韌嘅牛腩,只能夠趙幾趙吐出,完全吞唔到。等於$70食咗兩碗淨麵。一定唔會再去。希望老板留意到我們枱面上嘅牛腩渣同埋碗裏面食剩嘅牛腩。
去完工展會,兩個人每人一碗牛腩麵。從來未食過咁韌嘅牛腩
希望老板留意到我們枱面上嘅牛腩渣同埋碗裏面食剩嘅牛腩。

2012-12-21
2012-12-10 16 浏览
剪完頭髪睇附近有嘜嘢醫下肚見到有两間牛腩麵鋪貼住開,明打對台,两間玻璃都貼满介绍報纸一間要排隊一間有位坐,咁就去咗要排隊嘅華姐清湯腩其實都係三個人都不用2分鐘就有位裝修得幾張枱明賣實力menu, 點了淸湯腩加金錢肚牛腩只得一款不似出面有爽腩崩沙腩,牛腩比較廋,都好淋有牛味,都好味,不過我比較喜歡有少少肥腩,金錢肚好爽好入味好好食呀,我覺得比牛腩更好食湯底真係係好淸甜,成碗飲晒都唔口喝,冇味精正牛腩末必最出色,但湯底真係赢晒另外D待應唔知係咪家族生意, 個個都好好客,抵讚
剪完頭髪睇附近有嘜嘢醫下肚
見到有两間牛腩麵鋪貼住開,明打對台,两間玻璃都貼满介绍報纸
一間要排隊一間有位坐,咁就去咗要排隊嘅華姐清湯腩

其實都係三個人都不用2分鐘就有位

裝修得幾張枱明賣實力
menu, 點了淸湯腩加金錢肚
金錢肚好爽好入味好好食呀,我覺得比牛腩更好食
湯底真係係好淸甜,成碗飲晒都唔口喝,冇味精正

牛腩末必最出色,但湯底真係赢晒

另外D待應唔知係咪家族生意, 個個都好好客,抵讚
2012-12-09
  • 金錢肚
2012-11-26 13 浏览
這日與朋友到天后華姐吃個late lunch。到達時2時多,大概午飯潮過了,只需等幾分鐘就有位。不過全店只有5、6張大圓枱,除非多人一起來,否則搭枱是少不免,大家亦不會介意。店員待客都很有禮貌,以傳統人氣小店來說,都可說幾難得。我要了牛腩河。牛腩肉質鮮甜、鬆腍,雖然我的是瘦牛腩,一點都不會硬和乾。河粉滑溜,配著清甜的湯底,好好吃。其中一位朋友因為不吃牛,所以點了魚蛋魚片河。聽說很一般,魚蛋的味道更帶點猩。另外我們也分享了一碗腩汁蘿蔔。蘿蔔入口即化,而且很入味,很好吃。
menu
so tender
just so-so
so tender
  • 清湯牛腩
  • 腩汁蘿蔔
2012-11-20 17 浏览
今晚做完 Gym 之後,唔知食セ好,於是走去天后的電氣道食牛腩河,華姐同大利兩間舖係埋一齊,於是就揀咗華姐,試華姐的清湯腩。今晚唔駛排隊,去到就有得食。我叫咗一碗招牌的牛腩河,牛腩很整齊地舖在河粉上面,賣相唔錯,牛腩份量都幾多,咬落口感唔錯又唔痴牙,湯底很清,算係水準之作 。多叫一碟油菜,食得健康D。雖然今晚唔駛排隊,但入到舖頭已經坐滿晒人,座位略嫌擠迫,搭枱就一定要啦,不過咁繁忙侍應的服務都算唔錯啦 ,下次要揀非繁忙時間再去食過。

2012-11-08 13 浏览
經過天后,還未到吃晚飯時間,覺得有點兒餓,便到華姐吃碗麵醫醫肚。今天點了金錢肚拼牛筋河($40),特別要求多湯,侍應哥哥也没有托手踭,麵端到來時,湯也差點滿瀉。先大口嘗嘗熱湯,湯色清且甜,有幼細葱花,但就不及九記的湯充滿牛的精華。金錢肚只有四片,不過吃起來没有丁點兒異味,也算稔滑,反而牛筋較精采,煙煙韌韌,河粉幼滑,吃起來整體感覺較清淡。在加些蒜香辣椒油後,整碗麵的味道才立即變得活潑起來。下次都是點回牛爽腩河($35)及清湯蘿蔔($12),畢竟不是處處也能給食客這麼慷慨份量的牛爽腩!
2012-11-08
2012-10-26 7 浏览
很難食,叫了一碗清湯腩河,湯很鹹,牛腩是邊位的很乾顔色是接近黑色的,有點良心和道德的都不會拿來買給客人。吃了兩口便吃不下。比業餘更業餘。btw 還有東西是好味的就是支裝可樂很好喝!
  • 支裝可樂
2012-10-23 31 浏览
自從上次同媽媽o係太子砵蘭街試過一間幾好食o既清湯腩之後 , 我好想去試更多唔同o既清湯腩 , 於是o係 openrice 打入 " 清湯腩 "排行第一o既 , 就係有好多電視節目介紹過o既 " 華姐清湯腩 " 呢一日我地去開銅鑼灣 , 特意搭遠一個站到天后 , 一嘗華姐滋味本身仲擔心唔識搵路 , 原來一出天后地鐵站 A 2 出口就會見到黎之前己經做足功課 , 知道呢度叫牛腩可以指定要邊個部份 , 如果有就可以切比你 , 店員話佢地咩腩都係同價錢 , 可以隨便叫我地一人叫左一碗粉 , 另外唔少得o既係人人都話正o既蘿白1. 坑腩河~ 坑腩顧名思義係因為外表呈坑狀 , 位置係o係牛肋骨旁邊 , 肉質較鬆化 , 又軟又腍 , 清甜得黎有濃濃o既牛味但絕對唔羶河粉晶瑩滑溜 , 一啖粉一啖湯 , o個種甜味簡直係持舊不散2. 爽腩牛筋粗面~ 爽腩係牛肚皮旁o係腩位 , 連住一塊軟薄o既膠質 , 入口爽軟較坑腩煙韌 , 味道同樣香濃 , 同樣腍身又入味 , 鮮甜得佷 牛筋無漿口o個膠感 , 而係彈牙有嚼勁 , 清清o既牛骨湯味全滲入牛筋粗面無梘水味 , 爽口美味 , 不過始終都會令清湯底多一份

我地一人叫左一碗粉 , 另外唔少得o既係人人都話正o既蘿白
1. 坑腩河
2. 爽腩牛筋粗面

粗面無梘水味 , 爽口美味 , 不過始終都會令清湯底多一份面味
食面少不免會落醋 , 有點破壞牛骨湯o既清香 , 但講到尾都仲係好甜

3. 腩汁蘿蔔
~ 蘿蔔同個湯都甜到不得了 , 簡直令我地唔敢相信咁好味
蘿蔔其中有兩舊有少少渣同有 d 苦澀味 , 或者係唔當造o既關係
其他o既都好腍好入味 , 由其 d 邊邊位 , 可以講得上係入口即溶
## 如此出色o既清湯腩 , 真係叫人齒頜留香 , 飲埋 d 湯之後 ,
係唔捨得飲水去沖走o個陣份甜味 , 數十分鐘後 , 甜味散去 ,
但仍然係一 d 口渴o既感覺都無 , 足以證明華姐無講大話 ,
堅係零味精 , 真材實料有保證 !! 果然係天后中o既天后 !!
2012-10-20
  • 腩汁蘿蔔