2009-10-26 18 浏览
放工約左朋友去荃灣唱K, 因為未齊人, 於是決定去食左個LATE LUNCH 先朋友話之前食過覺得OK, 於是就決定LUNCH 食個鐵板餐哈哈哈入到去見到佢昏昏暗暗咁無咩好感, 點都好佢話好食就梗係照食啦叫左個牛排+黑椒汁黎到個時見到呆一呆...咁大份GE!!! 有3大舊!!7成熟...其實係中間7成熟, 旁邊個D 有血有肉由於太餓GE 關係有理無理都照食可也~食食下又真係幾好食, 唔似一般茶餐廳硬到癲, 佢真係有食緊牛排GE"感覺"個黑椒汁真係好黑椒下, 夠辣WO!!不過真係太大份, 一個女仔好難食得晒本來仲諗住+3蚊加個意粉, 好在冇咁做哈哈仲要有甜品~! 係我喜歡GE 雪糕朱古力味+朱古力碎, 好好食!!飲品...可以唔提, 因為真係唔算太好飲 (我要左凍啡走甜)埋單都係45蚊, 抵順帶一提, 朋友話份單上個時拎黎擋油煙個塊布唔係好乾淨, 因為見佢用完又係拎返入去比第2個用, 唔係成日洗架WO~的確係聞到有少少"怪"味, 呢個扣左少少分但唔影響我再黎GE 心哈哈第2篇食評, 又係無相之下~完~

叫左個牛排+黑椒汁
黎到個時見到呆一呆...咁大份GE!!! 有3大舊!!

7成熟...其實係中間7成熟, 旁邊個D 有血有肉

由於太餓GE 關係有理無理都照食可也~
個黑椒汁真係好黑椒下, 夠辣WO!!
不過真係太大份, 一個女仔好難食得晒
本來仲諗住+3蚊加個意粉, 好在冇咁做哈哈

仲要有甜品~! 係我喜歡GE 雪糕
朱古力味+朱古力碎, 好好食!!

埋單都係45蚊, 抵

第2篇食評, 又係無相之下~完~
2009-10-17
2009-10-21 17 浏览
之前食過LUNCH, 今日第一次食DINNER同BF 7:00去到, 叫左一個鐵板牛柳 (7成) 同鐵板豬仔脾大蝦, 加2份意粉~ 紅湯: 普通, 冇特別, 好多紅蘿蔔...鐵板牛柳: 嘩~ 果2舊牛柳好厚呀~!! 7成都唔係好UN, 幾好~ 不過有一塊比較生, 接受唔到食有血既肉, 所以食左邊旁果D, 不過食埋果意粉都好飽...鐵板豬仔脾大蝦: 都係好大份~ 不過味道冇咩特別, BF都冇話特別好食~意粉: 一般港式西餐廳咁, 好淋....甜品: 好可惜係牛奶公司士多啤梨雪糕...難食~!!========================================總結大份又抵食, 味道OK, 價錢唔算好好好平, 不過合理既~
之前食過LUNCH, 今日第一次食DINNER

紅湯: 普通, 冇特別, 好多紅蘿蔔...

意粉: 一般港式西餐廳咁, 好淋....

甜品: 好可惜係牛奶公司士多啤梨雪糕...難食~!!

2009-10-12
2009-10-03 21 浏览
上星期日去荃新天地行完街, 經過呢間老牌餐廳, 好耐都冇幫親, 林住去懷舊一番, 6:30 半, 未係好多人, 樓下已經坐滿, 於是上閣樓樓上, 坐多大約20分鐘, 連樓上都坐滿哂人, 雖然係咁多人, 因為好多都係一pair pair, 所以都唔算好嘈; 點咗兩個鐵板餐, 一個牛柳餐要黑椒汁, 另一個西冷扒都係黑椒汁。先黎兩碗羅宋湯跟餐包, 個湯幾足料, 濃味, 唔錯, 餐包都係熱的。等咗冇耐, 兩個扒就到, 兩份都係要5成熟,。但係唔知點解個牛柳好似7成咁熟, 所以覺得唔夠林, 但係就超級大份, 只可以講ok啦。西冷扒就好好, 又大件, 又好味, 夠林, 幾好。甜品係菠蘿朱古力雪糕, 個雪糕裏面有朱古力碎, 小朋友一定好鍾意。個餐仲連埋餐飲, 食完真係好飽下。Service都ok既, 埋單加埋一, 啱啱200元, ok啦。

西冷扒就好好, 又大件, 又好味, 夠林, 幾好。

個餐仲連埋餐飲, 食完真係好飽下。

勁厚的兩件牛柳
足料羅宋湯
小孩至愛朱古力碎雪糕
  • 黑椒西冷鐵板餐
2009-09-01 33 浏览
o係fd介紹之下來食o左餐叫o左個set西冷牛排@五成熟平時好少叫咁生又ok喎...我叫五成,佢真係俾五成,舊肉好大塊中間紅仆仆,林林地,肉汁鮮嫩紅酒雞排1st impression: 個皮煎得好香脆!!雞肉嫩滑,淡淡肉其他component:餐包應該係自家制,好鬆好軟包甜品(雪糕)、沙律唯一麻麻地o既係個餐湯,俾得七八十蚊,quality未到家,忌廉湯唔夠香濃,味道略廉偏淡,服務態度一般,侍應講野都幾大聲,雖然知道係佢地o既習慣,不過都唔係咁好
o係fd介紹之下來食o左餐

叫o左個set

西冷牛排@五成熟

平時好少叫咁生

紅酒雞排

1st impression: 個皮煎得好香脆!!
雞肉嫩滑,淡淡肉

其他component:

餐包應該係自家制,好鬆好軟

甜品(雪糕)、沙律

前菜
西冷@50%
脆雞雞
2009-08-30 9 浏览
當我一入了餐廳,一股淡臭味就迎面撲來.於是我上了二樓好很多坐下看菜單時有個女服務員把水灑在了我的腿上但他道了歉,我和媽媽也就沒再追究要了:special set and setequla toT骨+湯+麵包+橙子帶子沙拉+chocolate ice cream with pineapple+凍檸茶+意粉 =$94雜扒+湯+麵包++chocolate ice cream with pineapple+ hot coffee=$85湯來得很快麵包熱辣辣湯不好味沒有cream的感覺......橙子帶子沙拉......由於是冷盤好冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷冷好像吃冰一樣但都好好味帶子上有照燒汁有一個上還有帶子卵太lucky扒來了好香蒜蓉汁澆在上面香味撲鼻而來好大塊試了一口很嫩,好多汁但我要了六成熟這樣起碼有八成熟原來是鐵板太太熱加了兩成下次我要四成吃的時候就變成六成份量足夠兩個女士share太大了加上一碟意粉我可以吃爆肚雜扒都不錯但雞翼有色無味甜品麻麻波羅和巧克力不太配凍檸茶甜了點coffee不
當我一入了餐廳,一股淡臭味就迎面撲來.
於是我上了二樓
equla to
湯來得很快
麵包熱辣辣
湯不好味
沒有cream的感覺......
橙子帶子沙拉......
由於是冷盤

2009-08-30
纪念日
  • T骨
2009-08-30 11 浏览
飯局起幾個月前進行,但唔緊要啦,朋友想食扒, 就諗起依間莎樂美,平時下午, 同食飯都會好多人,以前我去必定食什扒, 同埋佢d份量都幾大,實夠飽啦,我依家唔食牛, 其實對住餐牌都唔知食咩好,只有食海鮮餐, 湯: 紅湯會好飲過白湯我見朋友食扒,食到好好味,但我食嘅海鮮餐,可能d魚柳太老, 沙津太酸只有甜品會合胃口多d
飯局起幾個月前進行,
但唔緊要啦,

朋友想食扒, 就諗起依間莎樂美,
平時下午, 同食飯都會好多人,
以前我去必定食什扒,
同埋佢d份量都幾大,實夠飽啦,
我依家唔食牛, 其實對住餐牌都唔知食咩好,
只有食海鮮餐,
湯: 紅湯會好飲過白湯
我見朋友食扒,食到好好味,
但我食嘅海鮮餐,可能d魚柳太老,
沙津太酸
只有甜品會合胃口多d

2009-06-10
生日
2009-08-29 13 浏览
大哥請客的一餐, 在街上跟媽媽不停在想有什麼特色又好吃的餐廳最後食"豪"一點 就決定到此食扒一早就知莎樂美有一定的知名度但每次刀只去付近的茶餐廳吃快餐所以就值這柔閒的週六飽餐一頓跟哥哥郢叫了2個什扒餐加飯和意粉媽媽叫了牛扒意那個鄉音未轉的"姐姐"說話十分大聲 態度麻麻 但勝在手腳快湯要了2紅1白,, 但明顯紅湯比較出色牛扒意先到, 媽媽吃了1小塊就大讚好好味呀我地刀出奇到呆了.... 但真是不錯的什扒餐跟了1隻大蝦, 1淋上燒汁即湧出大蝦香氣分量十足, 豬和雞扒刀十分大塊, 男孩子分量也絕對足夠加上我地加左3蚊跟飯... 1個人的話就over了很多親愛的哥哥把我們over的分量也掃清光了重話食到佢見到肉刀怕怕餐飲就below average 了, 唯獨lemon的味道不錯什餐還送甜品chocolate ice cream, overall 是不錯的一餐埋單total 138 3個人lunch, 分量和質數也算是物有所值的
大哥請客的一餐,

湯要了2紅1白,, 但明顯紅湯比較出色
牛扒意先到, 媽媽吃了1小塊就大讚好好味呀
我地刀出奇到呆了.... 但真是不錯的
什扒餐跟了1隻大蝦, 1淋上燒汁即湧出大蝦香氣

分量十足, 豬和雞扒刀十分大塊, 男孩子分量也絕對足夠
加上我地加左3蚊跟飯... 1個人的話就over了很多

親愛的哥哥把我們over的分量也掃清光了
重話食到佢見到肉刀怕怕

分量十足
圣诞节
分量十足
  • 什扒
2009-08-10 15 浏览
真的完全想像不到這間餐廳的服務水準可以差到如此田地,真的無法用任言語可以百分百地形容得到。 試想像一下,如果你在某一天,懷著愉快的心情去光顧一間食評不錯的餐廳,以為不會差得太過離譜。但是,結果呢?「莎樂美餐廳」的服務員對你的叫喚(想落order嗟) 竟可以視而不見,聽而不聞,好不容易地在多番折騰之下,終於成功order到食物。算數啦,星期六人多,是可以理解的。等了大約三十分鐘,食物依然不見緃影,於是乎打算催促一下,不成功。為什麼? 因為「視而不見,聽而不聞」。Wow! 好不容易地終於可以主角(食物)出埸啦!救命呀! 他們竟然可以完全不理會顧客的感受,順手將食物「浪」在顧客的背部,難道我背部是一張台。第二碟食物來啦,竟然要求顧客自己親自伸手接招,而不是將食物放在台面上。以$100左右的價錢光顧,我相信可以有更加多及好的選擇。Unbelievable! No service totally but 10% service charge. Can you image that ! Next time? NO WAY!
真的完全想像不到這間餐廳的服務水準可以差到如此田地,
真的無法用任言語可以百分百地形容得到。

2009-08-06 14 浏览
Ricky﹑媽媽和我下午去元朗市鎮公園前先來這個心水地方醫肚子,當然拿破崙焗通心粉又是我的首選了肉醬焗意粉~~拌上很多肉醬和蕃茄醬,意粉煮至恰好的軟硬度,還有小量芝士熱辣辣端上桌,以下午茶來說,算有水準帶子炒飯~~半熟的帶子切得大粒,飯炒至鬆軟乾身,味道不錯

帶子炒飯~~半熟的帶子切得大粒,飯炒至鬆軟乾身,味道不錯
2009-06-03
2009-07-27 25 浏览
佢o的份量真係好多,一個人係食唔晒成個餐,所以見隔離枱好多都係兩個雜"par"餐一家四口一齊食,不過味道一般,我同我男朋友都鍾意食牛,所以大家都叫左西冷,要七成熟,我男朋友o個個就o岩o岩好,我o個份就十成熟咁,勁老,勁難咬..................同埋本人唔鍾意o的舊餐廳,裝修舊得o黎,o的燈又勁暗..........成日覺得好污糟咁..................所以試過一次,應該唔會有下次
2009-07-16
2009-07-24 31 浏览
今日去左荃灣行街,到晚餐時間,周圍行都諗唔到食咩,經過見到莎樂美餐廳,記得openrice有介紹過,就決定入去試下,入到去,全場滿晒,要在樓梯逐個輪住排隊,不過我地大約等左15分鐘左右就有位啦!我地每人叫左一個假日餐,包括酥皮湯,鐵板田螺牛柳跟薯菜,餐飲及甜品,order完之後,等食物的時間,亦比較耐,酥皮湯等左十幾分鐘,主菜係飲完湯之後再等左二十分鐘,一路等食物既時候,餐廳內越來越煙霧離漫,因為大部份的客人都係食鐵板,而餐廳的抽風設備又唔好,攪到有幾位客人都咳,有位客人仲問咩事咁大煙呀,而我亦要用紙巾掩鼻,至於食物方面,酥皮湯好好味,田螺一般,牛柳好林,不過無乜牛肉味!總括呢講:食物一般,環境麻麻,服務一般!
,至於食物方面,酥皮湯好好味
,田螺一般,牛柳好林,不過無乜牛肉味!
總括呢講:食物一般,環境麻麻,服務一般!
酥皮湯
假日餐 - 田螺牛柳
酥皮湯
2009-07-17 20 浏览
先前在facebook見到有個同事影了張相 , 於是問佢邊一間餐廳喇!因為見到塊牛排超大份 , 後來得知是荃灣莎樂美 , 所以昨晚便約了朋友一起去食 , 皆因本人極喜歡食大件的牛排的 , 7:30pm去到個老闆便叫我們坐近門口的位 , 但由於該座位近門口所以很熱 , 後來打算上2樓 , 但發現無位 , 之後開始多人入來了 , 咁唯有坐返原先的座位喇 , 當order完後發現已經很多人排隊了 , 由地下排到上2樓 , 之後d伙記態度開始差了 , 由於張台細 , 我朋友張個湯放出d 打算食麵包 , 之後d伙記來問呢個湯仲要唔要 , 我們答:要的 , 不夠1分鐘又有伙記來問:個湯仲要唔要?我們答要 , 之後不夠一分鐘又有1個伙記來問:個湯要唔要 , total問了3次 , 之後到主菜喇! 份量大! , 但味道一般喇 , 並不是傳說中咁好食 , 食到咁上下便問我地飲咩餐茶 , 呢個我覺得無咩問題 , 但我朋友仍食緊主菜的時候佢居然上埋甜品 , 大老呀~~如果我先食主菜後食雪糕肯定會溶 , 如果食雪糕後之後再食主菜感覺又怪怪地喎~~雖然人多姐~~都唔使咁趕下 , 你話平時午餐趕返工就話姐 ,
之後到主菜喇! 份量大! , 但味道一般喇 , 並不是傳說中咁好食 , 食到咁上下便問我地飲咩餐茶 , 呢個我覺得無咩問題 , 但我朋友仍食緊主菜的時候佢居然上埋甜品 , 大老呀~~如果我先食主菜後食雪糕肯定會溶 , 如果食雪糕後之後再食主菜感覺又怪怪地喎~~雖然人多姐~~都唔使咁趕下 , 你話平時午餐趕返工就話姐 , 現在食晚飯 , 想慢慢食都唔可以~趕頭趕命 , 所以我埋單時我沒有再比小費 , 唔知是否這原因 , 當我拉門離開時個老闆好大力咁關門 , 好彩撞到我對鞋的鞋爭 , 之後見到塊玻璃門震世~呢d簡直系唔知咩服務 , 差到離世譜 , 真系不知所謂 , 唔會再有下次囉~如果100元食一塊排 , 咁我情願在大角咀果間柏林餐廳食好過喇~~大家都是份量大 , 而且仲便宜過沙樂美~服務態度又好過佢~
羅宗湯~~又如飲水股~~稀過乜~
同打魚湯
餐包都ok的
西冷味道一般喇~
什排~~份量大~~唔錯~
2009-07-14
同打魚湯
餐包都ok的
西冷味道一般喇~
什排~~份量大~~唔錯~
  • 什排夠大份
2009-07-09 78 浏览
之前已經食過莎樂美,今次帶愛好鐵板的媽媽來試試餐廳有二層,一入去,被下層侍應叫上樓上上到去又被上層既侍應叫落樓下,被人點到陀陀擰@.@終於安頓好,是次點了二個鐵板餐$43: 1)帶子拼雞扒配白菌蒜蓉汁 2)大蝦皇拼什扒配肉汁1)帶子拼雞扒配白菌蒜蓉汁羅宋湯:個人點了羅宋湯,味道十分濃,但又不會過辣或過鹹,不錯主菜:白菌蒜蓉汁相對起肉汁味道偏淡,可以說只有淡淡的蒜蓉味與雞扒未能做到相輔相成,但汁是固定的不能改至於雞扒除了大真是無特別可言,眼見只有二大塊雞扒放在鐵板上雞扒沒有鮮味,局部地方還不夠熟帶著淺淺的粉紅色和丁點兒的血水一山還有一山低-正是萎縮的帶子一眼便看出是急凍的帶子,當然沒有鮮味,放落口好像爛泥般的質感粗薯條吸收了汁是此餐中最為可口之物還有一點要投訴是塊鐵板-擁有一條長長的裂口令我切雞扒時,成塊鐵板郁下郁下不但做成不便,還有衛生的問題!!拜託快換了老化的鐵板2)大蝦皇拼什扒配肉汁周打魚湯:湯上放了兩小片梳打餅,與白湯出奇地配合湯內有小小的魚粒帶起整個湯的鮮味,而湯亦沒有重重的忌廉味主菜:此餐包含了:巨型豬扒雞扒各一,普通腸仔和火腿各一,大(頭)蝦皇一隻豬扒顯然比雞扒好味,至少是
之前已經食過莎樂美,今次帶愛好鐵板的媽媽來試試
餐廳有二層,一入去,被下層侍應叫上樓上
上到去又被上層既侍應叫落樓下,被人點到陀陀擰@.@

1)帶子拼雞扒配白菌蒜蓉汁

羅宋湯:
個人點了羅宋湯,味道十分濃,但又不會過辣或過鹹,不錯

主菜:
白菌蒜蓉汁相對起肉汁味道偏淡,可以說只有淡淡的蒜蓉味
與雞扒未能做到相輔相成,但汁是固定的不能改
至於雞扒除了大真是無特別可言,眼見只有二大塊雞扒放在鐵板上

一山還有一山低-正是萎縮的帶子

粗薯條吸收了汁是此餐中最為可口之物

還有一點要投訴是塊鐵板-擁有一條長長的裂口
令我切雞扒時,成塊鐵板郁下郁下

不但做成不便,還有衛生的問題!!
拜託快換了老化的鐵板

2)大蝦皇拼什扒配肉汁

周打魚湯:
湯上放了兩小片梳打餅,與白湯出奇地配合
湯內有小小的魚粒帶起整個湯的鮮味,而湯亦沒有重重的忌廉味

主菜:
豬扒顯然比雞扒好味,至少是有味道的,但亦不算十分好味
腸仔和火腿不用介紹,只是普通貨色而已
所謂的大蝦皇,只大在個頭........身的肉是梅梅的.......
相比起雞扒餐,此餐予人較抵食的感覺

甜品方面,是細細球的朱古力雪糕
與雞扒形成強烈對比
雪糕內有一粒粒的朱古力碎,個人認為較甜了一點

食鐵板為的是落汁到燒得熱紅紅的鐵板上發出的"咋....咋...."
莎樂美絕對為你做到此效果,但對於食物質素便不能太過苛求
如你並不追求此滿足,建議食普通午餐(三十多元左右)
以便宜一點的價錢享受同樣質素的食物吧!

餐廳的佈置充滿80年代的風格,一邊食還可以一邊聽懷舊金曲
除了能滿足喜歡吃肉的人,還可以滿足愛懷舊的客人!

最好奉勸二句:唔好飲個到比你既水(有好多浮游物)
唔好與餐巾有親密接觸(係recycle即洗也不洗便循環再用.....)
羅宋湯
帶子拼雞扒配白菌蒜蓉汁
大蝦皇拼什扒配肉汁
2009-07-07
羅宋湯
2009-07-04 45 浏览
DVD recorder壞了,拿去有線電視大樓維修,原本打算放下這物件後和馬莎姐姐一起午膳;可是老公來電說:「你橫豎在荃灣,順道上南豐中心報桂林團吧!」辦完付款手續已接近三點,餓至腳軟;立時走到這兒吃下午茶。焗咖哩牛腩飯~~焗得恰到好處,熱騰騰的端上桌,外面牛腩大件,牛味濃,入口腍滑得散鬆軟而不韌;咖喱肉汁滲入飯內,吃一口飯,咖喱的芳香漸漸向外蔓延,這道飯留給我一個有形有味的印象

2009-04-16
2009-07-03 22 浏览
其實來過好多次這間店食午餐。總評為大件和抵食,當然美道亦錯啦。我通常是食鐡板午餐(不過我通常碟上),連加一共銀47.5(凍飲不用加錢)。選擇包括有1. 美式雞扒加帶子: 有2大件,雞扒好滑。我想信兩位女仕可以share。2. 黑椒薄牛柳: 話薄,有3 件,是一D都不薄。還有豬扒和魚。餐還跟飽和雪榚。另外有其他午餐,大慨$35。不過要留意有D餐跟飯或意粉要加$3。如果要開夜,食完一定不用下午茶。

2. 黑椒薄牛柳: 話薄,有3 件,是一D都不薄。

還有豬扒和魚。餐還跟飽和雪榚。

如果要開夜,食完一定不用下午茶。
2009-07-03
$47.5