2011-01-14
好似沒同你食過扒房, 你雖然話無所謂, 但我卻一直記在心頭, 因為成日經過呢間餐廳而沒有入去食過, 所以, 今日我決定用加左人工呢個藉口請你來呢間餐廳鋸扒.入到去, 樓上樓下二層, 樓梯上企左幾個人係度排隧等位, 一向唔鍾意等位的我今日乖乖的排在人龍後, 好快巳安排左一張卡位枱俾我地, 我叫左個什扒餐, 將牛扒轉左火腿, 佢叫左個當日特選晚餐, 當知道有牛柳時佢想取消, 因為佢應承過我同我一齊唔會食牛, 不過我聽人話如果唔食牛不如唔好食扒餐, 所以我同佢講今日例外, 再三要求佢唔好因為我而錯過美食, 經過一輪爭論, 佢最後終於妥協, 不過再三強調祇此一次.我地兩個都要左忌廉湯, 湯及包都熱辣辣, 不過不失, 佢個餐有個細細個焗魚柳飯, 因為佢成日叫我食多d魚同菜, 咁的魚柳就梗係入左本小姐個肚內啦, 剩番的飯理所當然推番俾佢, 一心等我自己的雜扒餐 等左一陣兩個鐵板扒"吱吱吱"陸續上枱啦, 黑椒汁一淋落去即時四圍彈, 我個什扒餐好大份, 豬扒同豬扒都大大件, 全部都好入味, 唔錯唔錯 而男友一路食一路讚佢個牛柳好正, 話好耐無食過咁正既牛扒, 我聽左好開心, 見佢食得開心我就最滿足最開
我地兩個都要左忌廉湯, 湯及包都熱辣辣, 不過不失, 佢個餐有個細細個焗魚柳飯, 因為佢成日叫我食多d魚同菜, 咁的魚柳就梗係入左本小姐個肚內啦, 剩番的飯理所當然推番俾佢, 一心等我自己的雜扒餐 等左一陣兩個鐵板扒"吱吱吱"陸續上枱啦, 黑椒汁一淋落去即時四圍彈, 我個什扒餐好大份, 豬扒同豬扒都大大件, 全部都好入味, 唔錯唔錯 而男友一路食一路讚佢個牛柳好正, 話好耐無食過咁正既牛扒, 我聽左好開心, 見佢食得開心我就最滿足最開心, 佢幾時先明白, 佢的開心對我黎講多麼重要, 見到佢笑見到佢滿足我就更加滿足.
多謝你, 莎樂美~