2021-06-06 91 浏览
今晚得自己一个食饭, 天气好热又唔想煮嘢, 唯有去买外卖返屋企食啦自己一个食得唔多, 近排又食得太多热气野, 於是乎大食妹就去咗莉苑买汤面做晚饭<鲜炸猪扒面>莉苑嘅猪扒面真系非常抵食, 唔使$30就有一份炸猪扒, 同好足料嘅汤面炸猪扒份量唔算特别多, 但食落脆卜卜而且啖啖肉汤面比较清淡, 重口味嘅朋友可能就冇咁啱食啦<生煎鲜肉锅贴>另外因为生煎鲜肉锅贴几抵食, 大食妹就加多两只锅贴外皮几薄, 猪肉都唔少, 但略嫌摆得太耐有啲冻冻地, 肉汁都唔系太多
<鲜炸猪扒面>
炸猪扒份量唔算特别多, 但食落脆卜卜而且啖啖肉
汤面比较清淡, 重口味嘅朋友可能就冇咁啱食啦
<生煎鲜肉锅贴>
另外因为生煎鲜肉锅贴几抵食, 大食妹就加多两只
2021-01-09 415 浏览
寻晚黎买外卖 原先见到门口招牌啲灯坏左有啲唔想帮衬但系见到好多人黎买野食 几乎系源源不绝嗰只 於就试喇 试完之後决定以後想食菜饭都会黎哩度 同屋企人试左鲜炸蒜香鸡扒菜饭 生煎鲜肉锅贴 同鲜炸猪扒肉片饭 鸡扒有好浓嘅蒜香味 肉质鲜嫩多汁 菜饭入面有大量嘅小棠菜 超好味 而猪扒口感都算外脆内软 不过好薄 锅贴大大只 好足料不过唔系咁啱我口味 服务态度几好舖头入面几位姨姨动作好快 而且好有礼貌
舖头入面几位姨姨动作好快 而且好有礼貌
鲜炸蒜香鸡扒菜饭
生煎鲜肉锅贴  鲜炸猪扒肉片饭
南瓜紫薯糕
2021-01-08
20 分钟 (外卖自取)
鲜炸蒜香鸡扒菜饭
生煎鲜肉锅贴  鲜炸猪扒肉片饭
南瓜紫薯糕
  • 生煎鲜肉锅贴
  • 鲜炸猪扒肉片菜饭
2020-12-06 243 浏览
这一天,来到香港岛,正是早餐时间,一早已经起身的我,早已饥肠辘辘,路经这间「莉苑」,看见店外张贴的「特价早餐」价钱廉宜得可以,部分早餐竟然连二十元也不用,立刻吸引了我入内,来一个上海包点早餐。吃的是各款「特价早餐」中价钱最便宜的A餐----「豆浆」+ 三只「锅贴」+ 一个「生煎猪肉包」餐($17)。大大个的「生煎猪肉包」,包子味道甜甜的,包内的猪肉球大大一旧,口感软熟,肉汁虽然不多,仍算好味。「生煎鲜肉锅贴」质素中规中矩,锅贴不算很油,蘸点豆瓣酱,加点刺激,还不错。三只锅贴,一大个猪肉包,加多一杯冻豆浆,已是一份饱肚的早餐。这店子的上海早餐确是非常便宜抵食,难怪除了堂食的客人外,不住有买外卖早餐的人光顾,受欢迎绝非偶然。
  • 早餐
2020-10-11 269 浏览
偶尔路过,被门口的锅贴生煎吸引了,买来一试,味道正过好多其他小店。馅料九成似上海锅贴,个皮厚厚啲,应该系自己擀的,咬开总有汤汁,一个字“赞”。可惜锅贴生煎底不够脆口,不然就系100分了
2020-07-10 370 浏览
Little local Chinese place that does dumplings, little snacks and noodles. Taste is sooooo good, love it, wish they were on delivery too. We over ordered here but still stuffed our faces to finish everything because it was just too good. Go in knowing that it's a local place, so bring your own napkins etc, you're just going for the food and nothing else which is worthwhile. Dumplings are cooked fresh daily
2020-06-06
$40 (早餐)
  • dumplings
2020-01-12 635 浏览
我有个朋友她好睇不起街边的小店感觉好污糟没有水准下档食物。今日中午她忽然之间来找我午餐,我按原定计划食锅贴,只好强拉她去到「莉苑」莉苑是间细细间上海小食店,没有什麽装修也算乾净,墙壁贴满菜单价格又平又经济又好味道,我从小食到大,一直都保持着水准平日都好多人排队买锅贴和生煎包。锅贴底外皮煎到酥脆,皮薄多汁肉馅香气四溢,口感脆而不硬、香而不腻,看到就忍不住流口水了🤤能吃出幸福感!一级棒我朋友坐在旁边等我,看着我食得津津有味,也忍不住一口接一个,吃得根本停不下来。韭菜水饺也是我必食,皮薄包得紮实肉馅滑嫩多汁。榨菜猪肉猪扒米线炸猪扒有点硬和乾,但都好入味好脆不油腻,榨菜米线汤底超香又淸甜,仲有好多生菜🥬咁就食得健康啲。

平日都好多人排队买锅贴和生煎包。

锅贴

韭菜水饺也是我必食,皮薄包得紮实肉馅滑嫩多汁。
韭菜水饺米线

榨菜猪肉猪扒米线
炸猪扒有点硬和乾,但都好入味好脆不油腻,
榨菜米线汤底超香又淸甜,仲有好多生菜🥬咁就食得健康啲。
韭菜水饺米线
2019-11-23 331 浏览
晚上散步,经过莉苑,有滴肚饿,就入去食翻滴野先翻屋企。因为自己一个人食,所以就随随便便又一餐,叫左个猪扒面。超级好味噶猪扒面,猪扒好大份,煎得好香口,脆卜卜,咬落去仲有肉汁添,猪扒好入味,而且有滴蒜蓉噶香味,好正,价格方面都几实惠噶。
2019-09-18 460 浏览
韮菜猪肉水饺米线$28饺子有4只 食落个馅系有少少酸酸地咁 应该系落左醋腌啲肉😂 所以点醋都可以悭返 不过因为平所以都唔会话好高期望 饺子🥟系好淋好脆弱 一夹就会散 同米线好淋 系无咬口 但平食嘅话算系咁啦~

韮菜猪肉水饺米线$28

韮菜猪肉饺子米线
2019-06-06 459 浏览
好耐无出去食早餐 多数都系自己煮多朋友一场黎到附近 就陪佢食下早餐见下面啦😆今次选择左西环莉苑😊铺头细细 环境整洁卫生光猛既早餐最平17蚊有交易😍😍😍😍我地今次叫左C餐同G餐C餐豆浆配粢饭 粢饭应该系自家制 裹面有肉碎 菜 等等配料 好足料的😍 咸咸地又晤会过份浓味 医肚首选豆浆系少甜 饮到豆味 晤错😍朋友叫G餐 皮蛋瘦肉粥配豉油王炒面 豉油王炒面超级大碟 如果两个女仔share 都一定食得饱喎🤪🤪🤪 算炒得几乾身 无乜油系底 皮蛋瘦肉粥都好足料 要成5,6粒皮蛋系裹面总括黎讲真系好抵食 味道又晤错 绝对值得一试
好耐无出去食早餐 多数都系自己煮多

朋友叫G餐 皮蛋瘦肉粥配豉油王炒面

皮蛋瘦肉粥都好足料 要成5,6粒皮蛋系裹面

总括黎讲真系好抵食 味道又晤错 绝对值得一试
2019-05-06 110 浏览
早上返工好赶时间,因为买莉苑刚刚好顺路, 所以尽管不太喜欢食,有时候都会买,今早买了早餐A 豆浆 三个窝贴 和豆沙包, 当我食紧好油既窝贴的时候 发现豆沙包有条头发😱 当堂想呕
2018-02-19 970 浏览
好多平价小食,好经济,好多都系以数量计。例如饺子就系三蚊一只咁样买,所以如果唔系好肚饿嘅话食少少都得。 加埋豆瓣酱其实锅贴真系好好食。饭、粗炒分量好足甚至会食唔晒 豆浆都好饮,唔会有好多粉 又或太甜
2017-10-20 804 浏览
享西营盘返工通常放饭离唔开正街同埋一丶二街。但有时真系食到闷所以今日当做下运动行左去莉苑食品担担面。店舖细细间但卖嘅野食唔少,酸辣汤丶温吞丶水饺丶馒头丶炒面等等。最吸引嘅就系新鲜出炉嘅生煎包,但一个人真系食唔到咁多野我就叫一个猪扒担担面。肉碎一啲都唔孤寒,加左炸过嘅蒜蓉,小小辣好香口。担担面质感好,食落唔会话好腍,而且份量啱啱好。炸猪扒唔错,一来入味,二来一啲都唔会乾争争。午餐又多个选择,呢餐盛惠$30
放工约左睇七点半,未够钟有乜嘢好做?今日要介绍嘅就系呢间,位於德辅道西嘅莉苑美食小店。包罗万有嘅中式menu,粥粉面饭样样齐。店内虽然有好多人食紧「菜饭」。但我今日要试嘅就系呢碗!豆~腐~花。皆因门口相当醒目嘅木筒提醒咗我,系时候甜下个心。木筒制豆腐花系十分普遍,但胜在够大碗!店铺虽然细间,但姨姨婶婶都好好客。即使系咁平嘅豆腐花,都好欢迎我堂食歇下脚。如是者,一齐坐低慢慢吐下苦水咁啦。总结!工作好辛苦,又想同朋友轻松下?一於整番碗「甜番个心嘅豆腐花」啦!下次有机会再试埋个菜饭,系咁先!
放工约左睇七点半,未够钟有乜嘢好做?

今日要介绍嘅就系呢间,位於德辅道西嘅莉苑美食小店。

包罗万有嘅中式menu,粥粉面饭样样齐。
店内虽然有好多人食紧「菜饭」。

但我今日要试嘅就系呢碗!豆~腐~花。
木桶豆腐花
皆因门口相当醒目嘅木筒提醒咗我,系时候甜下个心。

木筒制豆腐花系十分普遍,但胜在够大碗!

店铺虽然细间,但姨姨婶婶都好好客。

即使系咁平嘅豆腐花,都好欢迎我堂食歇下脚。

如是者,一齐坐低慢慢吐下苦水咁啦。

总结!工作好辛苦,又想同朋友轻松下?

一於整番碗「甜番个心嘅豆腐花」啦!

下次有机会再试埋个菜饭,系咁先!
2017-01-20
木桶豆腐花
2016-12-17 593 浏览
点佐冻豆浆、猪扒面、斋肠粉、鱼腐担担面、锅贴。觉得味道都算ok⋯⋯甜豆浆,觉得一般🍜猪扒中面,面身同汤底普通,但猪扒就比较好好味,肉身Q,有淡淡蒜香味🍽斋肠粉,ok🍜担担面,老婆佢话都好似有d番茄酱味,虽唔系正统,但都唔错锅贴,😒其实应该要叫煎饺子,🙄唔系锅贴!味道普通,有汤汁服务员的态度都不错,会帮我地转作套餐,都会比较平d

甜豆浆,觉得一般
🍜猪扒中面,
面身同汤底普通,但
猪扒就比较好好味,肉身Q,有淡淡蒜香味
🍽斋肠粉,ok
🍜担担面,老婆佢话都好似有d
番茄酱味,虽唔系正统,但都唔错

锅贴,😒其实应该要叫煎饺子,🙄唔系锅贴!味道普通,有汤汁

服务员的态度都不错,会帮我地转作套餐,都会比较平d

2016-12-17
其他
2016-10-28 681 浏览
平民价钱🤑,住家菜的味道😋!系香港依个咁商业既社会,真系买少见少👍🏻坐位不太舒适,大概是配合香港「快食」的文化吧😁生煎鲜肉锅贴好食!还有肉汁呢👍🏻由於系下午茶既关系,不能食太多,但依味菜已令我十分深刻,好有妈妈既味道!下次一定要再试多几款
坐位不太舒适,大概是配合香港「快食」的文化吧😁
生煎鲜肉锅贴
好食!还有肉汁呢👍🏻