2018-02-19 1024 浏览
好多平價小食,好經濟,好多都係以數量計。例如餃子就係三蚊一隻咁樣買,所以如果唔係好肚餓嘅話食少少都得。 加埋豆瓣醬其實鍋貼真係好好食。飯、粗炒分量好足甚至會食唔曬 豆漿都好飲,唔會有好多粉 又或太甜
2017-10-20 854 浏览
享西營盤返工通常放飯離唔開正街同埋一丶二街。但有時真係食到悶所以今日當做下運動行左去莉苑食品担担麵。店舖細細間但賣嘅野食唔少,酸辣湯丶溫吞丶水餃丶饅頭丶炒麵等等。最吸引嘅就係新鮮出爐嘅生煎包,但一個人真係食唔到咁多野我就叫一個豬扒担担面。肉碎一啲都唔孤寒,加左炸過嘅蒜蓉,小小辣好香口。担担面質感好,食落唔會話好腍,而且份量啱啱好。炸豬扒唔錯,一來入味,二來一啲都唔會乾爭爭。午餐又多個選擇,呢餐盛惠$30
放工約左睇七點半,未夠鐘有乜嘢好做?今日要介紹嘅就係呢間,位於德輔道西嘅莉苑美食小店。包羅萬有嘅中式menu,粥粉麵飯樣樣齊。店內雖然有好多人食緊「菜飯」。但我今日要試嘅就係呢碗!豆~腐~花。皆因門口相當醒目嘅木筒提醒咗我,係時候甜下個心。木筒製豆腐花係十分普遍,但勝在夠大碗!店鋪雖然細間,但姨姨嬸嬸都好好客。即使係咁平嘅豆腐花,都好歡迎我堂食歇下腳。如是者,一齊坐低慢慢吐下苦水咁啦。總結!工作好辛苦,又想同朋友輕鬆下?一於整番碗「甜番個心嘅豆腐花」啦!下次有機會再試埋個菜飯,係咁先!
放工約左睇七點半,未夠鐘有乜嘢好做?

今日要介紹嘅就係呢間,位於德輔道西嘅莉苑美食小店。

包羅萬有嘅中式menu,粥粉麵飯樣樣齊。
店內雖然有好多人食緊「菜飯」。

但我今日要試嘅就係呢碗!豆~腐~花。
木桶豆腐花
皆因門口相當醒目嘅木筒提醒咗我,係時候甜下個心。

木筒製豆腐花係十分普遍,但勝在夠大碗!

店鋪雖然細間,但姨姨嬸嬸都好好客。

即使係咁平嘅豆腐花,都好歡迎我堂食歇下腳。

如是者,一齊坐低慢慢吐下苦水咁啦。

總結!工作好辛苦,又想同朋友輕鬆下?

一於整番碗「甜番個心嘅豆腐花」啦!

下次有機會再試埋個菜飯,係咁先!
2017-01-20
木桶豆腐花
2016-12-17 616 浏览
點佐凍豆漿、豬扒面、齋腸粉、魚腐擔擔面、鍋貼。覺得味道都算ok⋯⋯甜豆漿,覺得一般🍜豬扒中面,面身同湯底普通,但豬扒就比較好好味,肉身Q,有淡淡蒜香味🍽齋腸粉,ok🍜擔擔麵,老婆佢話都好似有d番茄醬味,雖唔係正統,但都唔錯鍋貼,😒其實應該要叫煎餃子,🙄唔係鍋貼!味道普通,有湯汁服務員的態度都不錯,會幫我地轉作套餐,都會比較平d

甜豆漿,覺得一般
🍜豬扒中面,
面身同湯底普通,但
豬扒就比較好好味,肉身Q,有淡淡蒜香味
🍽齋腸粉,ok
🍜擔擔麵,老婆佢話都好似有d
番茄醬味,雖唔係正統,但都唔錯

鍋貼,😒其實應該要叫煎餃子,🙄唔係鍋貼!味道普通,有湯汁

服務員的態度都不錯,會幫我地轉作套餐,都會比較平d

2016-12-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
其他
2016-10-28 711 浏览
平民價錢🤑,住家菜的味道😋!係香港依個咁商業既社會,真係買少見少👍🏻坐位不太舒適,大概是配合香港「快食」的文化吧😁生煎鮮肉鍋貼好食!還有肉汁呢👍🏻由於係下午茶既關係,不能食太多,但依味菜已令我十分深刻,好有媽媽既味道!下次一定要再試多幾款
坐位不太舒適,大概是配合香港「快食」的文化吧😁
生煎鮮肉鍋貼
好食!還有肉汁呢👍🏻
2016-10-14 531 浏览
小時跟妈妈去街市買餸,她會带我们去吃鍋贴和生煎飽,飲豆槳。讀書時,下課打完波跟同學大夥兒一起去。现在長大了出来做事就很少了。但如果路過這家門,我必定進去光顧。鍋貼皮不太薄又不太厚,咬落带煙韌。餡料帶肉汁,調味適中。豆浆最重要就有濃厚豆味。
鍋貼皮不太薄又不太厚,咬落带煙韌。餡料帶肉汁,調味適中。
豆浆最重要就有濃厚豆味。
2016-10-12
2016-05-23 575 浏览
今朝工作悶悶地, 中午唔想係公司附近食, 想行遠D, 順便散散心。搭丁丁向西出發。過左西區警署見到有間窩貼, 就落車。好狹窄的舖頭, 全場應該得10幾個座位。坐低叫左碗酸辣湯麵呢碗碗酸辣湯麵係我幾年前係荃灣仁濟醫院對面(護士學校隔籬)食過之外, 最差勁的!豬肚雪味極重! 又切到極長..... 其它配料只記得有炸豬皮、土耳絲。辣度係足夠, 但醋係咪用錯款式? 呢種酸, 有點怪。3元/隻窩貼。第1隻咬落去饀料太乾。第2隻好D。第3隻一咬成口油! 而且3隻都有個共通點, 就係皮太乾, 仲有D凍! 依家好少地方可以食到咁既質素既窩貼!!! 雖然我好支持小店, 說話通常都留幾分。但呢間, 唔會再幫襯。
搭丁丁向西出發。
過左西區警署見到有間窩貼, 就落車。

好狹窄的舖頭, 全場應該得10幾個座位。
坐低叫左碗酸辣湯麵
酸辣湯麵
窩貼

2016-05-23
2016-02-01 461 浏览
西環自從有了鐵路,不少小店慢慢升架為做外國人生意的店鋪。難得有一家小食店仍能保持通車前的價位,行親民路線,實必支持支持。白饅頭 ($3.5) 平平實實,但呢個價錢已令人感到又暖又飽足豬扒粗炒 ($38)炒得有獲氣,而且加埋好多耶菜,索哂所有汁,唔太咸,豬扒都好正,好多舊,水準之上。少番少少油就very good!主打招牌鍋貼 ($16/6隻)呢個有點失望因為鍋貼最好就係熱辣辣,但呢個只可以話係暖。肉汁都有的,不過唔熱扣左好多分。紅油抄手 ($24)呢個係大伏,少少辣都無。好就好在水餃真係熱,不過輸左喺個汁度,呢個好怪,同我想像中好不同呢,失望失望。總結,價錢黎講不能要求什麼,不過招牌鍋貼都唔夠熱嗰下真係失色不少,如果即煎會好好多架!
白饅頭 ($3.5)
平平實實,但呢個價錢已令人感到又暖又飽足
豬扒粗炒 ($38)
主打招牌鍋貼 ($16/6隻)
呢個有點失望
紅油抄手 ($24)

2013-07-17 281 浏览
是日有位媽媽的老街坊送來一大盒鍋貼,還要在滂沱大雨撐傘之下專程送到我家樓下,實在太不好意思,就此謝過! 記得由以前細細個起返學前不時經過這裏,必定要買下幾隻鍋貼來吃,吃得飽飽才肯上學!當年的鍋貼只需$2.5,買四送一,但現在就要$3,雖然又沒有買多送多優惠,但我依舊對這店的鍋點情有獨鍾,閒時經過也會買下來回味一番!晚上才放工的我急不及待就把數隻鍋貼蒸熱做個宵夜。熱烘烘的鍋貼,緣邊摺位的外皮明顯較厚,但內裏其實沒有湯汁,相反,豬肉饀十分豐厚,肉嫩多汁,熱力更能鎖住肉汁,每一啖都十分juicy,單單吃了五件,肚子已經很滿足了!

2013-07-15
外卖送餐
用餐时段
宵夜
2011-12-28 187 浏览
今日自己一個在西環行下, 見到舖頭細細, 又唔駛等位. 所以入去食入左去先發現舖內衛生異常惡劣, 有少少想逃離現場... 不過, 算啦, 當食大排檔. (可能大排檔都乾淨過佢...)坐低叫左碗豬扒拉麵, 一杯豆漿炸豬扒, 超油, 兼一陣怪味! 想飲杯豆漿解一解陣味.點知杯豆漿都係「奶野」之選, 又係一陣怪味..臨走諗住穩陣少少, 外賣一碗碗仔翅算啦, 點知佢見到d 碗仔翅唔夠一碗, 就諗住溝少少酸梅湯! 有冇攪錯呀!邊有咁樣溝架 不過, 佢都算好, 有問下我得唔得我梗係話「咁我唔要啦」跟住有個燶口燶面既阿姐 (好似得罪佢咁...) 大大聲咁「你唔要咪唔要囉!!!!!」嘩... 我比佢呢個反應嚇親, 雖然我唔係貴客, 好歹我都係你個客呀.. 你咁既服務態度, 點生存呀食物水準, 服務質素都是下品. 拜拜.

坐低叫左碗豬扒拉麵, 一杯豆漿

炸豬扒, 超油, 兼一陣怪味! 想飲杯豆漿解一解陣味.

點知杯豆漿都係「奶野」之選, 又係一陣怪味..

臨走諗住穩陣少少, 外賣一碗碗仔翅算啦,
邊有咁樣溝架

不過, 佢都算好, 有問下我得唔得
我梗係話「咁我唔要啦」

你咁既服務態度, 點生存呀

食物水準, 服務質素都是下品. 拜拜.

2011-12-18
2010-10-29 148 浏览
同朋友補完習搵野食見到利苑D鍋貼就頂唔住走左入去入到去環境衛生係差D不過野食好夾抵就值得喇!鍋貼$2@ 大大隻又熱因為個stock Turnover快 多數D鍋貼都係整左冇幾耐鍋貼入面D肉汁 一咬出哂黎 肉都夠多抵食!燒賣 又一美食D燒賣唔會好乾D魚蓉好full 咬落好正好彈牙$5 6粒 算抵豬排拉麵肥左D油左D但好香 炸得幾好食落似排骨nice!
同朋友補完習搵野食
見到利苑D鍋貼就頂唔住走左入去

入到去環境衛生係差D
不過野食好夾抵就值得喇!

鍋貼$2@ 大大隻又熱

2010-10-02
  • 燒賣
  • 鍋貼
2010-05-12 116 浏览
之前經過這裡眼見好像很多客人來吃似的,便已經在想下次要來試試看。今天天氣不熱,由港大走下來也不算太辛苦,就來到這裡吃我的午餐了。不過這裡真的很受歡迎,加上店子本身不是很大,只有十多二十個座位,實在搵個位都難,不同的客人也要迫在一起吃呢! 雖知鍋貼和生煎包好像較出名,可是又不想太油膩的東西,最後還是清清淡淡的叫了一碗淨菜肉雲吞。不消三分鐘就來到了,感覺份量也不小! 先試試湯底,鹹鹹地,有著濃濃的雪菜味和肉味,是雪菜肉絲米的感覺,從湯中也可見到不少雪菜呢。雲吞一碗六隻,每隻size差不多,也是頗大隻的。雲吞皮大部分也厚薄適中,唯獨吃到一隻其中一個部份勁厚! 其他也沒這個問題。肉與菜的份量倒是差不多,吃的時候見到一條條生菜絲呢! 看來沒有特別加什麼調味料,因為肉的味道不弄,整碗吃下也是較清淡的感覺。這裡不論鍋貼包點也可一隻一個的叫,難怪這麼受歡迎~ 眼看它的菜飯也好像不錯,下次有機會也可試試。結帳$15,吃得飽飽的,十分便宜。

菜肉雲吞
菜肉雲吞
2008-03-18 91 浏览
Prices have gone up.The place was renovated within the last 6 months Soy Sauce Fried Noodle was disgusting.It was huge, but it tastes like soy sauce "mix" noodles. It doesnt taste like fried at all. The noodles had nothing in it other than noodles, noodles and only noodles. No sight of any bean sprouts or chives whatsoever. Quantity but no quality.鍋貼is fat. The meat inside tasted not too much like meat. It has a pieces of fat too. So I don\'t know what grade of pork did they use. $2 each...油膩...
Prices have gone up.

鍋貼is fat. The meat inside tasted not too much like meat. It has a pieces of fat too. So I don\'t know what grade of pork did they use. $2 each...油膩.....perhaps pork has become too expensive these days.

豬扒湯麵...$15, you get one and a bit pork chop.

煎豬肉包..ok la...now $3.5 each. The pork inside has become smaller too.

The crying face is for the soy sauce "mix" noodle and wor tip.
2006-09-11 86 浏览
昨晚朋友跟我到這晚飯...好開心....第一次電視撈飯..叫了冬瓜盅...ok..密豆肥牛...excellent...朋友好愛..大碟..有wok 氣..但不油膩..八珍豆腐...ok.服務好好...其實已吃了三次今日自己製造幸福...買了酸辣湯底雞翼麵...有8.5分...雞翼會另上....好幸福...才廿一元......
昨晚朋友跟我到這晚飯...好開心....第一次電視撈飯..
叫了冬瓜盅...ok..
八珍豆腐...ok.
服務好好...其實已吃了三次

今日自己製造幸福...買了酸辣湯底雞翼麵...
有8.5分...雞翼會另上....
好幸福...才廿一元......
2006-09-03 102 浏览
020906朋友要在極短時間內為前線員工開記者會...忙得不可開交..心情有些上落...本以為今個星期不可以見面..估不到在十時晚上他送上我最愛的酸辣湯..還有鍋貼此店的酸辣湯我是第一次吃...沒有期望...有驚喜..ok..不太酸..不太辣..但味道好夠..科也不少$15鍋貼是招牌...當然好味..$10多謝朋友忙中也記起我!!!
020906

估不到在十時晚上他送上我最愛的酸辣湯..還有鍋貼

鍋貼是招牌...當然好味..$10

多謝朋友忙中也記起我!!!