2023-05-04
食福建菜就會想起莆田,難得放早就跟同事仔一齊食晚飯,係呀,工作上夾到好人,明明12小時後再見面,但晚飯都要在一起食。。。。蟶子節好抵食 $219選兩道菜式,其實有辣有唔辣,有湯品,小菜,款式多多。蒜蓉蒸蟶子蟶子開邊,無沙,鮮嫩無比,份量算多,蒜蓉蒸法最能帶出海鮮的鮮味。九層塔海蟶煲蟶子開邊炸,香脆可口,加上九層塔及紫洋蔥的香氣,整碟菜式都很惹味,一定要拌勻食呀鐵鍋包菜飯主食以海鮮為主,有蝦乾,貝柱仔,飯粒蒸後帶有鮮味,加上冬菇粒,咸豬肉粒,咸香十足,叫例牌都夠兩個人食脆皮蒜香雞我哋叫了半隻,皮脆肉嫩,雞脾位仲有雞汁溢出,很美味,加上炸蒜加持,甚有口感。桂花陳皮燉雪梨之前病到傷左氣管,呢個甜品潤肺養聲都唔錯。桂花清香,雪梨滋潤,陳皮中和了梨子的寒涼,甜湯仲帶有梨子果香,亦有雪耳滋養。酥炸冰心榴槤同事是榴槤控,果肉冰涼仲帶有絲絲的果肉,外層炸至金黃酥脆,醬汁是微甜的粟米汁。
蒜蓉蒸蟶子
九層塔海蟶煲