2023-06-16
之前去過元朗食過莆田覺得幾好食知道尖沙咀近近地都開咗一間就即刻約咗朋友過嚟一齊食8點幾到門口都要等一陣先入到冇諗過八點都仲係請長滿座🔸金湯佛跳牆呢碗佛跳牆真係不得了有鮑魚、海參、瑤柱、松茸、竹笙、花膠同鵪鶉蛋 超級足料!香醇金湯湯底係用老母雞等食材文火慢煨6小時後煲成,所以佛跳牆既湯底先係精華所在!而所食材亦因此吸滿曬醇厚湯底,非常入味🔸鐵板鹽焗蟶子蟶子係以鐵板碟上枱但特別之處蟶子係舖係一堆好熱既鹽上面上枱後係要用叉將每一隻塞左係鹽既蟶子掏番出黎🫣🫣避免令蟶子太熟好欣賞呢碟蟶子上枱既方式即使我食曬其他小菜因鹽嘅耐熱程度好高開黎食既蟶子都仲係熱辣辣😋😋而且每一隻都好肥美鮮甜 超鐘意❤️🔸金湯時蔬呢道菜係用鹹蛋黃去做湯去煮莧菜以前一定唔會揀用鹹蛋黃煮嘅餸因為驚會好鹹 但係呢一個小菜清湯加埋鹹蛋黃嘅味道中和左再加上皮蛋一齊煮 呢碟小菜變得好香口 送飯一流!🔸酸菜黃花魚雖然酸菜嘅味道相對較淡,但係咁樣酸菜嘅味道先唔會搶咗黃花魚本身嘅鮮魚味😋而且條魚肉質嫩滑好好味🔸甜品-薄荷枇杷凍呢個係每次嚟莆田必要嘅甜品枇杷凍清涼得黎又甜甜地好鐘意❤️🍀總結欣賞餐廳會花心思喺食物製造方面,所以食物既味道亦都唔會馬
之前去過元朗食過莆田覺得幾好食
以前一定唔會揀用鹹蛋黃煮嘅餸
因為驚會好鹹 但係呢一個小菜
清湯加埋鹹蛋黃嘅味道中和左
再加上皮蛋一齊煮
呢碟小菜變得好香口 送飯一流!
🔸酸菜黃花魚
🔸甜品-薄荷枇杷凍
呢個係每次嚟莆田必要嘅甜品
枇杷凍清涼得黎又甜甜地好鐘意❤️
🍀總結
欣賞餐廳會花心思喺食物製造方面,所以食物既味道亦都唔會馬虎,環境寬闊又舒服
大家如果想食中菜,可以過嚟試吓,大推!