2023-08-31 451 浏览
今次同母親大人去元朗食莆田🥢,因為每次去食莆田嘅水準都好穩定~而且呢排仲有鰻魚菜單添👍!上次已經好想試冰浸苦瓜~但因為我完全唔食苦瓜🥒,因為怕苦,所以未敢試...今次一食完全愛上😍!佢嘅苦瓜完全唔苦,係最尾有啲回甘~加埋蜜糖味甜甜地🍯,又冰冰涼涼~莆田嘅湯品都唔錯,試過黃花魚湯~今次試下比較特別嘅跳跳魚撞豆腐🐟~個人覺得比黃花魚嘅湯更甜,雖然啲跳跳魚個樣真係有啲醜🙈~重點來了!我超鍾意食鰻魚,佢用普寧豆醬焗,鹹香味十足😋~而且仲有好多葱頭蒜頭炒起,味道更加香🧅🧄~另外點咗個芥蘭豆皮清下腸胃🥬~佢嘅豆皮好扎實,好有咬口,而芥蘭份量都好多~呢個福建海鮮鹵麵又唔算湯麵🍜,因為個湯好杰身~而且用咗好多蝦米,帶子仔去熬,所以好鮮甜🦪~啲麵就吸收晒啲湯汁,再加埋有啲蝦同蜆,係非常好食嘅主食🦐~雖然食過幾次莆田,但佢有新嘢總會想去食下😏~且菜式水準有保證,同朋友或者家人聚餐都好適合👯👯‍~
而且呢排仲有鰻魚菜單添👍!

上次已經好想試冰浸苦瓜~
但因為我完全唔食苦瓜🥒,因為怕苦,所以未敢試...
今次一食完全愛上😍!
佢嘅苦瓜完全唔苦,係最尾有啲回甘~
加埋蜜糖味甜甜地🍯,又冰冰涼涼~
冰浸苦瓜

莆田嘅湯品都唔錯,試過黃花魚湯~
今次試下比較特別嘅跳跳魚撞豆腐🐟~
個人覺得比黃花魚嘅湯更甜,雖然啲跳跳魚個樣真係有啲醜🙈~

重點來了!
我超鍾意食鰻魚,佢用普寧豆醬焗,鹹香味十足😋~
普寧豆醬焗鰻魚

而且仲有好多葱頭蒜頭炒起,味道更加香🧅🧄~
普寧豆醬焗鰻魚

另外點咗個芥蘭豆皮清下腸胃🥬~
佢嘅豆皮好扎實,好有咬口,而芥蘭份量都好多~
芥蘭豆皮

呢個福建海鮮鹵麵又唔算湯麵🍜,因為個湯好杰身~
福建海鮮鹵麵

而且用咗好多蝦米,帶子仔去熬,所以好鮮甜🦪~
啲麵就吸收晒啲湯汁,再加埋有啲蝦同蜆,係非常好食嘅主食🦐~
福建海鮮鹵麵

雖然食過幾次莆田,但佢有新嘢總會想去食下😏~
且菜式水準有保證,同朋友或者家人聚餐都好適合👯👯‍~
前菜
2023-08-28
冰浸苦瓜
芥蘭豆皮
前菜
  • 跳跳魚撞豆腐
2023-08-31 272 浏览
這一間莆田又做緊鰻魚節,佢嘅活鰻魚係日本級鰻魚品種🤔,而莆田只係用來自「中國鰻魚之鄉」嘅特產,所以比客人食到優質又有保証嘅美食,今次推出咗好幾款特色鰻魚美食,大家又有口福啦😊!.蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188呢款蒸鰻魚賣相夠哂吸引🤤,係一款簡單菜式做到出嚟美味,只係用咗蒜茉豆豉、枝竹、蔥花嚟烹調,同時係用咗陽江豆豉味道濃厚,食到入口鰻魚從內到外浸滿豆豉香😚,口感啖啖肉十分之厚肉味道十足😋,尤其是墊底D枝竹沾滿汁液美味又好食!.辣子燒鰻魚 $188呢一碟辣子燒鰻魚望著都好惹味,整碟紅卜卜好似好剌激,係用咗紅辣椒、花椒、薑炒至香令到鰻魚香而美味😚,唔係好食得辣嘅人士都食到,望見滿滿紅辣椒😲,應該係好辣完全只係得微麻微辣,整款係先煎後燜,將鰻魚膠質都燒埋出嚟,食入口鰻魚夠哂脆口浸出油香帶點惹味😋,感覺味道小小辣配埋鰻魚食口感真的好正👍!.辣汁花蛤 $98呢一款辣汁花蛤係用咗洋蔥、香芹做配菜,散發香噴噴😙辣汁味色澤濃郁,配埋美味花蛤炒夠哂穫氣,食到入口花蛤肉質嫩滑完全入哂味😋!.薄荷枇杷凍 $48係這個季節喉嚨痕、乾食吓相當之唔錯🤔,材料都幾好有枇杷、奇亞籽、果凍、薄荷葉等,將枇杷熬成汁做出果甜,入

蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188

辣子燒鰻魚 $188

辣汁花蛤 $98

食到入口花蛤肉質嫩滑完全入哂味😋!
薄荷枇杷凍 $48

係這個季節喉嚨痕、乾食吓相當之唔錯🤔,材料都幾好有枇杷、奇亞籽、果凍、薄荷葉等,將枇杷熬成汁做出果甜,入口酸甜而爽口,配埋奇亞籽、潤喉果凍滑叨叨口感帶點甜口😋!
桂花陳皮燉雪梨 $48

食飽飽食番碗糖水,有桂花、一條條陳皮、滑滑雪耳、雪梨清燉、滿滿桂花食入口散發桂花香😙,每一啖都好清甜😋又夠滋潤😚,整個雪梨啖啖口感又清甜!
2023-08-29
午餐
日式鰻魚就食得多,但原來鰻魚仲有好多唔同食法。呢間中菜店就利用今次鰻魚節用鰻魚煮出唔同料理,夠晒特別。而且餐廳位置闊落,適合一大班家庭成員一齊去食👨‍👩‍👧‍👦✨蒜蓉豆豉蒸鰻魚 ($188)蒜蓉豆豉蒸排骨就聽得多,原來蒸鰻魚都一樣得!每舊鰻魚都大大舊,食落好滑身,夾埋面頭嘅蒜蓉豆豉好夾。最底仲有舊豆皮,一齊食仲冇咁膩☺️✨莆田荔枝肉 ($98)好似平時食嘅咕嚕肉!比較唔同嘅就係荔枝取代菠蘿,食落更甜。而咕嚕肉每舊都啖啖肉,外皮嘅粉唔會裹到好多粉,食完大滿足😌✨脆皮赫香雞 ($168) 半隻雞嘅份量都好多,每舊雞嘅表皮都好金黃色,真係做到脆皮!雞髀肉嘅部位滑身啲,但其餘都唔柴。撈埋炸蒜一齊食,夠晒惹味🤩✨金湯時蔬 ($88)時菜係菠菜,外表翠綠,食落新鮮夠味。面頭有皮蛋,蒜蓉,令到個湯好香,飲落都好好飲🤤🥤鮮榨玉米汁 ($38)粟米汁熱辣辣,好有種平時飲粟米濃湯嘅感覺。入口比湯更順滑,有好濃嘅粟米味🌽———————————————————————💰加一:✔️⏰限時:❌

✨蒜蓉豆豉蒸鰻魚 [例] ($188)

✨莆田荔枝肉 [例] ($98)

✨脆皮赫香雞 [半隻] ($168)

✨金湯時蔬 [例] ($88)

🥤鮮榨玉米汁[杯] ($38)
———————————————————————
💰加一:✔️
⏰限時:❌
2023-08-24 65 浏览
呢日嚟到莆田,叫咗幾款菜,包括白切羊肉、山泉水煮活鰻魚、鮑魚紅燒肉同埋黃金荷葉包。前菜有酸菜花生🥜❤️山泉水煮活鰻魚$188而家甫田做緊鰻魚食材節,一場嚟到就一於試吓啦😋呢道菜淨係用咗一支bonaqua水煮,煮之前員工仲特登拎比我地睇,係冇加任何其他調味料。餐牌上仲寫咗:只有活鰻魚,才敢清水煮。佢地嘅鰻魚係養起露天土塘淨水區,食鱈魚粉長大,從漁場運輸到全球門店,現捕現發保證鮮活到店。而且莆田只用體重600-800g 體長近7OCM嘅鰻魚,鰻魚肉質會更厚實,咀嚼起來有彈性!❤️鮑魚紅燒肉$188呢道菜好豪華,有成3隻鮑魚咁多。紅燒肉份量都好多,半肥瘦。鮑魚口感都唔錯。❤️黃金荷葉包$38@1呢款菜式真係驚艷!要重點推介🌟之前嚟好似唔見有,應該係新菜式😋成晚我最期待就係呢個包。佢果然冇令我失望。個包烤得好香,係我最鍾意嘅質感🤤外面啲皮層金黃誘人。自己放啲餡料入去,肉絲同洋蔥絲都好香好夾,洋蔥絲香甜,增添咗口感同鮮味。❤️白切羊肉$158之前朋友食過好鍾意,所以呢日佢話要再叫!我好鍾意層皮嘅口感, 羊肉唔會有騷味。

前菜有酸菜花生🥜

❤️山泉水煮活鰻魚$188

❤️鮑魚紅燒肉$188
呢道菜好豪華,有成3隻鮑魚咁多。
紅燒肉份量都好多,半肥瘦。
鮑魚口感都唔錯。

❤️黃金荷葉包$38@1

❤️白切羊肉$158
之前朋友食過好鍾意,所以呢日佢話要再叫!
我好鍾意層皮嘅口感, 羊肉唔會有騷味。

2023-07-26 127 浏览
莆田好多個商場都有,但係最鍾意都係YOHO嗰間,坐得超舒服,座位闊落。食物種類都好多,但係講到每次必點嘅就一定係莆田荔枝肉同埋麥皮蝦😝雖然價錢網絡好似有啲貴,但係份量真係好足👍🏻👍🏻又好食,一定會繼續幫襯。

2023-07-23 127 浏览
中午同老公係YOHO MALL 覓食,見間間餐廳都好多人排隊等等位,唯獨這間餐廳還有5成吉位,見唔駛等位就入去試下,誰知中伏,菜式大部分調味過於濃味偏咸,假日午市無套餐,再加收茶芥和加一收費,整體價錢頗貴,不太值蝦苗頭水紫菜 $58雖然標榜為紫菜中的黃金,但調味過濃,甜酸味過於重手,不單完全蓋過紫菜鮮味,而且入口比較嗆喉,浪費了食材鮮貝燴絲瓜 $88食得出鮮貝係冰鮮,絲瓜尚算新鮮翠綠,但調味偏咸和油膩,令人好易有飽滯飽砂鍋黃花魚湯 $138相對較為出色的一道菜,魚湯鮮甜香濃,魚肉嫩滑脆皮蒜香雞 $168炸得比較乾身,醃得太咸,肉質偏亁,入口有點柴兩人共消費 $550
蝦苗頭水紫菜
鮮貝燴絲瓜 $88
砂鍋黃花魚湯
砂鍋黃花魚湯
砂鍋黃花魚湯 $138
相對較為出色的一道菜,魚湯鮮甜香濃,魚肉嫩滑
脆皮蒜香雞
脆皮蒜香雞 $168
炸得比較乾身,醃得太咸,肉質偏亁,入口有點柴

兩人共消費 $550
2023-07-18 304 浏览
莆田荔枝肉🌟例牌🌟荔枝肉非常搶眼,紅彤彤超級靚❤️加埋五顏六色的三色椒❤️💛💚賣相超正無得頂👍👍👍荔枝肉吃落外皮非常脆口,裡面則完全相反,又軟又嫩,無骨啖啖肉嘅滋味超正😋🥰🦆芋香鴨🌟例牌🌟菜式由芋泥夾著滷鴨肉制成,外皮炸得金黃又酥脆,陣陣炸香的味道非常邪惡。芋香鴨口感非常正,酥脆的外皮同又嫩又滑的內餡形成鮮明對比,食落十分過癮😋黃金荷葉包🌟🥯🥓炒洋蔥豬肉絲同荷葉包分開上碟,荷葉包一手大細,金黃又香脆,加上肉絲陣陣香味,非常誘人🫶荷葉包口感幾似蔥油餅,但無蔥油餅咁肥咁油,鹹鹹地幾好食😋夾埋d 洋蔥豬肉絲,又鹹又甜的滋味簡直爆分🤩🤩🤩
莆田荔枝肉
莆田荔枝肉🌟例牌🌟

芋香鴨

🦆芋香鴨🌟例牌🌟

黃金荷葉包

黃金荷葉包🌟🥯🥓

莆田荔枝肉
黃金荷葉包
👍🏻鹽焗蟶子鹽焗蟶子係必點嘅菜式 餐廳將原隻蟶子放在鹽上烹調 可以完完全全地保留到蟶子嘅鮮味 而且蟶子非常新鮮 肉汁飽滿 食落口十分鮮甜👍🏻 蒜蓉蒸蟶子餐廳先將蟶子打開 再加左蒜蓉調味 令到蟶子嘅鮮味更加突出 食得出蟶子嘅鮮甜👍🏻 九層塔海蟶煲海蟶先經過炸 食到外皮脆脆嘅口感 然後再用九層塔👍🏻 鐵鍋包菜飯(例牌)鐵鍋內放了荷葉 增加了包菜飯嘅香味 加上冬菇、花生、蝦米等調味 豐富了整個飯嘅味道🤗👍🏻黃金荷葉包荷葉包整得熱辣辣 而且非常鬆軟 而豬肉餡十分入味 整得非常淋身 夾落荷葉包內一齊食 味道同口感都好正❤️👍🏻 桂花陳皮燉雪梨原個去皮雪梨上檯 飲落有桂花陳皮嘅香味 又有雪梨嘅清甜 整個口充滿著清新嘅感覺注意事項⚠️- 蟶子節係時令菜式 過左就要等下一年
👍🏻鹽焗蟶子

👍🏻 蒜蓉蒸蟶子

👍🏻 九層塔海蟶煲
海蟶先經過炸 食到外皮脆脆嘅口感 然後再用九層塔

👍🏻 鐵鍋包菜飯(例牌)

👍🏻黃金荷葉包

👍🏻 桂花陳皮燉雪梨

注意事項⚠️
- 蟶子節係時令菜式 過左就要等下一年
〰️ 莆田近來又是蟶子節了,跟家人一樣大愛吃蟶子,我們當然不可以錯過呢🥰 最重要的是,每次莆田都好有心機,會把不同「節日」都設計多款食法,務求讓客人嘗試更多食法。今次$219優惠價試其中2款食法,太吸引了 🤩〰️ 莆田吸引這麼多人去食餐廳環境舒服都是其中一個很大的要點,座位很寬敞,空間感很大,所以不會有壓迫的感覺,而且很光亮很舒服😊🍽 🔹蒜蓉蒸蟶子一上枱個刻就覺得好吸引,果然蒜蓉蒸海鮮是最有保證,🧄蒜蓉香氣好濃郁,超多蒜蓉🥰蟶子嘅外型雖然短短,不過勝在很肥美,而且蟶子肉很新鮮,廚師掌握蒸煮蟶子的時間很準確,不會有韌的口感😊🔹鐵板鹽焗聖子放在枱上都有一段時間,鐵板真的很耐熱,完美地保存著每一粒蟶子的溫度。用叉打開殼後見到鮮嫩肥美的蟶子肉,馬上食指大動🤩蟶子雖然是鹽焗,但依然保持蟶子的水份,比起蒜蓉蒸的更能嚐到蟶子本身的鮮味➰🔹 興化炒米粉興化炒米粉我十分喜歡這𥚃的炒米粉,配料十分豐富,有蝦,蜆肉、蟶子、小干貝、豬肉、豆卜、花生、芹菜等。炒米粉看似簡單,但是道十分巧功夫的菜式,很容易炒成一團或散碎,這𥚃的米粉炒得乾爽彈牙,雖然配料多但米粉的米香不被海鮮味蓋過,淋上酸辣汁後令米粉的味道提升,每啖
今次$219優惠價試其中2款食法,太吸引了 🤩

🍽

🔹蒜蓉蒸蟶子

🔹鐵板鹽焗聖子

🔹 興化炒米粉

興化炒米粉
我十分喜歡這𥚃的炒米粉,配料十分豐富,有蝦,蜆肉、蟶子、小干貝、豬肉、豆卜、花生、芹菜等。炒米粉看似簡單,但是道十分巧功夫的菜式,很容易炒成一團或散碎,這𥚃的米粉炒得乾爽彈牙,雖然配料多但米粉的米香不被海鮮味蓋過,淋上酸辣汁後令米粉的味道提升,每啖米粉都夾住海鮮同配料,有滿滿的飽足感😋

🔹砂鍋黃花魚湯
大大條的黃花魚有輕輕煎香過,再原條魚配以芫荽,豆腐、杞子、蒜頭、芋頭等一起燉,燉至奶白色才是完美,再送上客人的枱。
湯十分鮮甜,味道完美的有齊所有材料的精華🩵
黃花魚平時會一夾就散,但這條黃花魚不會因為燉湯後,肉質都不會過份鬆散,而且食落口仍然鮮甜😍
有勁多豆腐,每一粒都盡吸芋頭和黃花魚的鮮味,十分好食😋
芫荽亦能充分做足辟走腥味的重仼,整鍋湯都不會有魚腥味呢

🔹Tiger Beer 🍺
愛飲酒的朋友說必然要飲啤酒,也要選擇新加坡的啤酒☺️☺️

🔹 紅毛榴槤汁
記得每次回到新加坡,必然到熟食中心尋找紅毛榴槤汁的身影,味道依舊清甜呢😍

🔍 題外話
店內員工真的很Nice,服務態度真的很好呢👏🏻
2023-07-17 583 浏览
我巳經有一段時間冇去過莆田食嘢,見到而加有係海蟶節日到😚,有多咗好幾9種款式選擇🤔,同時店舖做更優惠套餐,有9種同味道吃法,我就選擇咗2道菜😊!.莆田哆蟶節 $219兩道菜蒜蓉蒸海蟶呢一碟蒸海蟶望著夠哂吸引🤤色香味都有🤔,上面灑滿蔥花整碟蒸海蟶散發蔥花蒜蓉香味😙,每一隻沾滿蒜蓉配埋自製醬汁,令到海蟶香口惹味,鮮嫩肥美😋又夠嫩腍滑口!.九層塔海蟶煲 這一煲海蟶煲望見都唔錯🤔,九層塔上面放咗金黃香脆嘅海蟶,食到入口外皮酥脆包裹腍嫩海蟶,令到更加香口又好食,同時再淋上特調醬汁燜燒,九層塔沾滿醬汁更加美味又正😋!.脆皮蒜香雞 $168呢一款蒜香雞賣相夠哂惹味😋,整碟蒜香雞灑滿蒜粒令到更加香口😚,金黄脆口香噴噴嘅外皮🤤望著都好想食,雞肉肉質腍香又有咬口,我覺得都唔錯!.莆田荔枝肉 $146這碟茘枝肉我去到店舖必食之一😚,佢嘅茘枝肉色澤賣相好似咕嚕肉,但係比起一般好食好多,荔枝肉酸甜度恰恰好,食到入口酸甜酥脆又有口感😋,味道相當之醒胃又美味令到整件茘枝肉更加好食👍!.薄荷枇杷凍 $48呢一款甜品都幾特別🤔,有助消暑又有潤喉作用😚,整個枇杷凍上面放咗個枇杷酸酸甜甜,下面冰凉可口枇杷果凍口感軟滑😋,

莆田哆蟶節 $219兩道菜

蒜蓉蒸海蟶

令到海蟶香口惹味,鮮嫩肥美😋又夠嫩腍滑口!
九層塔海蟶煲

脆皮蒜香雞 $168

莆田荔枝肉 $146

薄荷枇杷凍 $48

呢一款甜品都幾特別🤔,有助消暑又有潤喉作用😚,整個枇杷凍上面放咗個枇杷酸酸甜甜,下面冰凉可口枇杷果凍口感軟滑😋,帶點滋養潤喉甜度一般!
2023-07-15
午餐
2023-07-10 88 浏览
帶媽媽食飯 當然帶佢食佢最愛嘅中菜今次帶佢去元朗Yoho嘅莆田分店榮獲米芝蓮嘅莆田 主打中菜八大菜系嘅閩菜仲好多不同類型嘅海鮮 近期推出蟶子節$219就試到2款蟶子菜式 咁優惠當然要試吓‼️.▫️蒜蓉蒸蟶子必試蟶子 想食佢最鮮味一定係蒸每件蟶子上都舖滿蒜蓉 超香😋而且加上醬汁 帶出蟶子嘅鮮甜 係一道簡單但非常好食嘅菜式.▫️莆田農家蟶溜湯當地特色農家做法 保留蟶子嘅鮮甜入面有蕃茄、菜、蛋 又健康又美味酸酸地好開胃🤤.▫️客家滑豆腐熱愛食各種類型豆腐嘅我 被佢嘅貌相吸引炸過嘅香脆豆腐 加上獨特嘅醬汁外脆內軟 而且豆腐真係好滑 超好食😋.▫️芋香鴨好特別而且好好食嘅一道菜 誠意推介芋頭同鴨一向係絕配嘅組合 佢哋嘅芋香鴨係用香芋包住鴨肉外層嘅芋頭炸得好香脆 一咬落去有外層嘅香脆入面又有芋頭嘅軟軟嘅咬口 再入面仲有鴨肉幾種層次加埋一齊真係超好食.▫️興化炒米粉米粉比平時食開嘅米粉幼身好多唔同嘅材料 有蝦、蜆肉食落好惹味 而且份量好多好豐富.▫️黃金荷葉包無論味道同埋賣相都係一流 而且性價比好高荷葉包好似一個炸饅頭 表層炸到好香脆仲有啲芝麻用刀切開包 再放入炒好嘅肉絲同洋蔥好似食肉夾膜一樣 兩者嘅味道配合一齊
帶媽媽食飯 當然帶佢食佢最愛嘅中菜
每件蟶子上都舖滿蒜蓉 超香😋
而且加上醬汁 帶出蟶子嘅鮮甜 係一道簡單但非常好食嘅菜式
▫️莆田農家蟶溜湯
當地特色農家做法 保留蟶子嘅鮮甜
入面有蕃茄、菜、蛋 又健康又美味
酸酸地好開胃🤤
入面又有芋頭嘅軟軟嘅咬口 再入面仲有鴨肉
幾種層次加埋一齊真係超好食
▫️興化炒米粉
米粉比平時食開嘅米粉幼身
好多唔同嘅材料 有蝦、蜆肉
食落好惹味 而且份量好多好豐富
▫️黃金荷葉包
無論味道同埋賣相都係一流 而且性價比好高
荷葉包好似一個炸饅頭 表層炸到好香脆仲有啲芝麻
用刀切開包 再放入炒好嘅肉絲同洋蔥
好似食肉夾膜一樣 兩者嘅味道配合一齊超好食
真係強烈推介‼️
2023-07-09 76 浏览
又到左食蟶子既季節,當然第一時間諗起莆田! 佢地有多款蟶子既食法!今次就食辣炒蟶子同鐵板鹽焗蟶子!莆田既蟶子全部都大大隻又夠肥美!辣炒真係好惹味!鐵板鹽焗就最令帶出蟶子鮮味,各有特色!此外其他菜式都一樣出色!天氣熱食返個冰涼苦瓜再沾上蜜糖最消暑!芋香鴨用芋頭包住鴨肉一齊炸,多層口感夠特別,芋頭都有鴨肉既香氣!扁肉湯一啖一粒,皮薄又滑!興化炒米粉炒得夠乾身,配料又豐富,點埋辣醬一齊食正呀!最後叫埋杯薏米水同埋粟米汁解解渴!福建菜的確幾有特色

今次就食辣炒蟶子同鐵板鹽焗蟶子!
莆田既蟶子全部都大大隻又夠肥美!
辣炒真係好惹味!

鐵板鹽焗就最令帶出蟶子鮮味,各有特色!

此外其他菜式都一樣出色!

天氣熱食返個冰涼苦瓜再沾上蜜糖最消暑!

扁肉湯一啖一粒,皮薄又滑!

興化炒米粉炒得夠乾身,配料又豐富,點埋辣醬一齊食正呀!

最後叫埋杯薏米水同埋粟米汁解解渴!
福建菜的確幾有特色
探店|一定要来这家餐厅尝尝他们家的蟶子🥢鐵板鹽焗蟶:这家餐厅的蟶子非常新鲜,没有腥味,而且味道鲜美,让你吃了之后忍不住想再来一份。蟶子的外壳很硬,但是里面的肉质特别嫩,入口即化。(ps:蟶子是限定4-7月才有得吃,要吃到好吃的蟶子,大家一定要看好时间去)🍜还有福建紅菇海鮮卤麵,入口咕嘟咕嘟的汤汁,一口一个想不停。🦞黑松露炒龍蝦:龙虾肉质鲜美,搭配黑松露,口感更上一层楼。🥦香甜金錢棵:一整颗大大的菜,金黄色闪闪发光,入口脆甜可口。🍹还有一杯冰凉的红毛榴槤汁,特别清爽,喝完一杯就想再来一杯!🍲另外,鮮貝絲瓜和其他海鲜也很不错,大家可以来尝尝看哦!——🏠店铺:莆田餐廳📍地址:元龍街9號形點一期2樓2040號舖 ——#美食推荐 #海鲜热炒 #中式料理 #招牌菜推荐 #下午茶推荐 #夜宵 #美食日记#美食分享
探店|一定要来这家餐厅尝尝他们家的蟶子

🦞黑松露炒龍蝦:龙虾肉质鲜美,搭配黑松露,口感更上一层楼。
🍲另外,鮮貝絲瓜和其他海鲜也很不错,大家可以来尝尝看哦!
——
🏠店铺:莆田餐廳
📍地址:元龍街9號形點一期2樓2040號舖
——
2023-07-03 61 浏览
莆田呢間又系食過好多次嘅餐廳水準一直都好有保證❤️特別系呢排阿爸返嚟,阿爸組籍系福建人🤣都話真系好正宗,有食返家鄉嘅味道~而且而家仲做緊$219/2道海蟶菜式優惠添🤣椒鹽哆頭蟶:我哋嗌咗一個椒鹽哆頭蟶~~都幾香口~而且除咗蟶子之外仲有炸茶樹菇~九層塔海蟶煲:海蟶子炸過之後再配上九層塔一齊燜燒,惹味又鮮甜~興化炒米粉:興化炒米粉面頭好多海鮮,有蝦、蟶子、花生同紫菜等,米粉比起平時嘅米粉會比較幼身,更加索汁,加上酸辣醬解膩又惹味!番茄黃花魚:黃花魚魚肉都算滑,不過個人覺得蕃茄汁唔夠惹味,中規中矩芋香鴨:都幾特別,而且應該幾好師傅嘅工藝~芋頭入邊放左鴨肉,都幾好味😋飲品:-紅毛榴汁

飲品:
-紅毛榴汁

2023-06-26 57 浏览
之前食過荃灣分店,今次嚟食元朗店,好想再食多次蟶子😋呢度嘅蟶子有成9種食法,$219就食到兩種,所以今次一次過點咗兩道蟶子菜式😃鐵板鹽焗蟶繼續點咗連續6年銷量冠軍嘅鐵板焗蟶,蟶子依然飽滿鮮甜。椒鹽哆頭蟶蟶子炸得酥脆,椒鹽調味,鹹香十足。黃金荷葉包$76黃金荷葉包都係值得再食,酥脆嘅包夾住惹味嘅肉絲😋百秒黃花魚$78/位用100秒蒸熟嘅黃花魚,份量係一人份,我同朋友一人一條😃紅毛榴蓮$38好奇叫咗杯試吓,原來口感係杰杰哋,味道甜甜哋。南煎肝$98豬肝切得幾大舊,味比較重。今次坐梳化位幾舒服好坐。

鐵板鹽焗蟶
繼續點咗連續6年銷量冠軍嘅鐵板焗蟶,蟶子依然飽滿鮮甜。

椒鹽哆頭蟶
蟶子炸得酥脆,椒鹽調味,鹹香十足。

黃金荷葉包$76
黃金荷葉包都係值得再食,酥脆嘅包夾住惹味嘅肉絲😋

百秒黃花魚$78/位
用100秒蒸熟嘅黃花魚,份量係一人份,我同朋友一人一條😃

紅毛榴蓮$38
好奇叫咗杯試吓,原來口感係杰杰哋,味道甜甜哋。

南煎肝$98
豬肝切得幾大舊,味比較重。

今次坐梳化位幾舒服好坐。