2023-04-26 63 浏览
🍴放假同爸爸媽媽入大埔行下,知道林村許願樹附近有間西餐廳環境好悠閒舒適,兩老都喜歡吃西餐,就帶佢地黎左呢間餐廳啦。餐廳以園林設計,有戶外同室內既位置,一入門口仲有個水池飼養住錦鋰❤️好彩今日無落雨,可以坐係室外位置chill下☺️凱撒沙律 $128爽脆既沙律菜混和著芝士同惹味煙肉碎,中間夾著香口的粒粒面包方脆,落足材料👍酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98即叫即焗架🫶!香脆酥皮拌著香濃的龍蝦湯,濃郁湯汁與酥皮相互協調,口感豐富鮮味。法式焗田螺 (一打) $128入口滿是牛油、蒜香既香草汁,田螺口感彈牙有咬口,田螺放在薯蓉面上,田螺油的鮮甜味混在香滑薯蓉內,加上牛油薯蓉表面的焦香,令人好回味。香煎三文魚伴大蜆配青醬汁 $328三文魚柳煎到外脆內軟,肉質滑溜,而青醬散發著淡淡的香草、橄欖和蒜香味,青醬令到三文魚更惹味。而大蜆啖啖肉又鮮甜,加埋忌廉泡伴食,更添香滑。焗火焰雪山 (s) $128一種覆蓋蛋白霜、蛋糕加雪糕的甜品,最吸引人的是,係我地面前即席將酒加熱,再淋在冰凍甜品上,在蛋白霜上燃起藍色火焰,非常打卡able,入口外暖內凍,帶來獨特口感!酥炸魷魚圈 $108酥炸魷魚圈的炸漿比較薄身,口感比較輕

凱撒沙律 $128

酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98
酥皮龍蝦湯配蒜蓉包

法式焗田螺 (一打) $128
法式焗田螺 (一打)

香煎三文魚伴大蜆配青醬汁 $328
香煎三文魚伴大蜆配青醬汁

焗火焰雪山 (s) $128
焗火焰雪山 (s)

酥炸魷魚圈 $108
酥炸魷魚圈的炸漿比較薄身,口感比較輕型,食落去唔會覺得只有炸漿而吃不到魷魚本身的口感。
酥炸魷魚圈

藍蝶花冰糖雪梨蘆薈$48
#熱玫瑰冰糖雪梨$38
冰糖味道清甜,雪梨滑香,結合飲起來好清潤解膩。

午市套餐 $198
🔹️蕃茄雜菜湯
湯頭盡吸收蔬菜的精華,味道相當濃郁及鮮甜。
蕃茄雜菜湯

🔹️香燒豬肋骨
豬肋骨十分厚肉,燒烤醬醃得惹味的肋排,烤得肉質軟腍又離骨,用刀沿骨與骨之間輕輕一切,骨和肉便立即分離。
香燒豬肋骨

🔹️雜果賓治
2023-04-22
酥皮龍蝦湯配蒜蓉包
法式焗田螺 (一打)
香煎三文魚伴大蜆配青醬汁
焗火焰雪山 (s)
酥炸魷魚圈
蕃茄雜菜湯
香燒豬肋骨
2023-04-26 11 浏览
疫情時已經bookmark嘅一間餐廳🤪趁住放假終於得閒過嚟雖然話隱世 但係都唔算好偏僻而且餐廳仲有專用停車場揸車可以直接泊喺門口好方便💕餐廳環境超級靚 好多打卡位座位方面可以選擇室外或者室內我自己比較建議坐室外😛室內環境比較靚 同埋有feel啲🥰食物嚟講比我想像中好😌以往呢類型嘅餐廳 我都係以打卡為主對食物冇乜期望估唔到呢間餐廳嘅食物出品都有啲驚喜🤪而且份量全部都幾多下😝最後都食唔晒要打包😅檸檬蜜糖單骨雞翼 $98雞翼即炸 夠熱 檸檬蜜糖汁酸酸甜甜 仲跟咗一份沙律 沙律幾驚喜沙律菜好fresh黑醋無酸澀感法式焗田螺 $128上菜嘅時候姐姐提左我地唔好用手掂盤邊但係我諗住轉個位打卡影相嘅時候都係唔小心掂到🥲熱到黐咗線🥹🥹呢個上枱熱辣辣真係好好食西班牙乳豬 $388份量超級大 仲要跟咗薯條同沙律皮脆👍🏻👍🏻白酒香蒜辣椒大蜆意粉 $158比想像中辣 意粉口感唔錯掛汁👍🏻火焰雪山(細)$128 ⭐️呢個打卡必點!!真係好靚😍 而且細嗰個都好大份🫣目測有4人份量😛呢度飲品選擇都幾多💕💕仲有生啤飲🙆‍♀️正😝👍🏻👍🏻

疫情時已經bookmark嘅一間餐廳🤪

白酒香蒜辣椒大蜆意粉 $158
比想像中辣 意粉口感唔錯
掛汁👍🏻

火焰雪山(細)$128 ⭐️
呢個打卡必點!!
真係好靚😍 而且細嗰個都好大份🫣
目測有4人份量😛

呢度飲品選擇都幾多💕💕
仲有生啤飲🙆‍♀️正😝👍🏻👍🏻
  • 火焰雪山
荷華庭園景餐廳 📍大埔林村放馬莆43號地舖放假🏖去左大埔行下~終於來到Bookmark♥️好耐既隱世西餐廳🍴位置係正林村許願樹附近🤝環境裝修係園林風🌳處處打卡位水池仲可以睇到錦鯉~而且寵物友善餐點份量好足😋食到飽一飽🤝Lunch Set 好多款選擇~跟餐仲有多款小食。凱撒沙律 🥗薯角~大大份🤝share食都得。海鮮忌廉湯 +酥皮 $20 好推介大家試試~即叫即焗~又香又好味。龍蝦汁海鮮意大利飯 $168意大利飯吸收哂濃香龍蝦汁♥️配埋帶子蜆肉😋好好味😋。脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁$268 即叫即炸~上碟熱辣辣~豬手已經去左骨~食落皮脆~啖啖肉。荷華庭至尊Pizza $228 材料豐富-馬蘇里拉芝士、火腿、辣肉腸 香草腸、黑橄欖 🫒車厘茄、巴馬臣芝士 。咖喱雞飯 $168大人細路都岩食~唔會太辣~咖喱汁撈飯唔錯一行4人~叫左4款飲品 。凍意大利咖啡 $30 。白桃烏龍花茶 $48。凍檸茶 。凍奶茶假日來開林村玩~可以呢到食返餐飯環境好清幽又舒服😋🤝除左有室外位置更設有室內包房🤝
荷華庭園景餐廳
📍大埔林村放馬莆43號地舖

位置係正林村許願樹附近🤝
環境裝修係園林風🌳處處打卡位

水池仲可以睇到錦鯉~而且寵物友善

餐點份量好足😋食到飽一飽🤝
Lunch Set 好多款選擇~跟餐仲有多款小食

。凱撒沙律 🥗薯角~大大份🤝share食都得

。海鮮忌廉湯 +酥皮 $20

好推介大家試試~即叫即焗~又香又好味

。龍蝦汁海鮮意大利飯 $168

意大利飯吸收哂濃香龍蝦汁♥️
配埋帶子蜆肉😋好好味😋

。脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁$268

即叫即炸~上碟熱辣辣~
豬手已經去左骨~食落皮脆~啖啖肉

。荷華庭至尊Pizza $228

材料豐富-馬蘇里拉芝士、火腿、辣肉腸
香草腸、黑橄欖 🫒車厘茄、巴馬臣芝士

。咖喱雞飯 $168

。凍奶茶

假日來開林村玩~可以呢到食返餐飯
環境好清幽又舒服😋🤝除左有室外位置
更設有室內包房🤝
曾經有隻咸豬手喺我面前我無好好珍惜,到俾人食晒先至後悔莫及🥲,如果許願俾多次機會我再食一次,我希望同個廚師講:要大大隻,如果非要選擇一種煮法,我希望…用炸嘅‼️ 喺林村許完個願後,嚟到個充滿古典美的🧡荷華庭園景餐廳🧡@lotuscourtyard ,步進餐廳大門,一連幾個復古涼亭為意念的戶外位好吸睛,淅瀝的流水聲和花草令成間餐廳充滿濃濃的大自然氣息~室內座位則以古色古香桌椅配搭復古餐具,柔和的燈光下讓人有種穿越古典大宅府邸的感覺。 是日叫咗1個湯,3個主菜+甜品🍮 🧡酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98酥皮整得好靚又夠大個,飲落龍蝦味算幾濃,唔會太creamy,配埋蒜蓉包一齊食唔錯。 🧡脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁 $298 *超推薦*外層做到又脆又煙韌 , 脆皮真係卜卜脆‼️咬落係有聲架‼️豬手肉質彈牙、咬落去咇晒d肉汁出黎點埋個特製蜜糖芥末籽汁,外脆內軟嘅口感加上甜味,好好味好滿意嘅主菜👍🏻 🧡芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228 *超推薦*龍蝦大少適中,芝士味唔會完全蓋過龍蝦肉味,配合得唔錯,配上香草同開胃蕃茄醬意粉韌度剛好,抵讚‼️ 🧡鵝肝醬焗豬扒飯 $168佢塊豬扒真係非常之咁大塊,而且超厚切
曾經有隻咸豬手喺我面前我無好好珍惜,
到俾人食晒先至後悔莫及🥲,
如果許願俾多次機會我再食一次,

室內座位則以古色古香桌椅配搭復古餐具,
柔和的燈光下讓人有種穿越古典大宅府邸的感覺。

是日叫咗1個湯,3個主菜+甜品🍮

🧡酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 $98

🧡脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁 $298 *超推薦*
外層做到又脆又煙韌 , 脆皮真係卜卜脆‼️
咬落係有聲架‼️
豬手肉質彈牙、咬落去咇晒d肉汁出黎
點埋個特製蜜糖芥末籽汁,
外脆內軟嘅口感加上甜味,好好味好滿意嘅主菜👍🏻

🧡芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228 *超推薦*
龍蝦大少適中,芝士味唔會完全蓋過龍蝦肉味,
配合得唔錯,配上香草同開胃蕃茄醬
意粉韌度剛好,抵讚‼️

🧡鵝肝醬焗豬扒飯 $168
佢塊豬扒真係非常之咁大塊,而且超厚切,
配鵝肝醬食落夠香口,飯底有加蛋個人好加分🥚

🧡焗火焰火山(細) $128
揀咗細size,點知原來都係成個西瓜咁大😂,
職員會即場表演幫你火燒加朱古力醬😋
個芯係雪糕+雜果蛋糕、外層蛋白+朱古力醬,
食落好有層次、唔會死甜,今餐嘅完美收尾👍🏻

#petfriendly 最岩晴天帶埋寵物黎打卡~
食物高質環境又靚
最推薦book日頭的戶外位
打卡一流‼️

*設加一服務費

📍Lotus Courtyard Restaurant
📍大埔林村放馬莆43號地舖
☎️: 26531313 / 95377865 (WhatsApp)

#大埔美食 #大埔林村 #打卡 #文青 #美食摄影
#yummyfood #hkfood #hkblogger #hkfoodblogger #hkfoodie #hkinfluencer #hklifestyleblogger #hkkol #hkmicroinfluencer #今晚食乜好 #生日食乜好 #狗狗好去處 #狗狗友善餐廳 #petfriendly
#香港美食 #晚餐時間 #朋友聚會好地方 #大埔林村許願樹 #相機食先 #地點超方便
#hkfoodpic #hkfoodstagram #foodofinstagram #hkphotography

2023-04-22 18 浏览
打卡獨立屋仔!😍玻璃屋內用餐✨竉物友善🫶🏻放假嚟呢度慢活下、打下卡都幾開心😆服務態度好💕Lunch set價錢幾實惠!頭盤 : 凱撒沙律, 蕃茄雜菜湯, 海鮮忌廉湯, 薯角(每個set可6選1)香燒豬肋骨 $198好食呀🤤推薦👍🏻香煎魚柳配蜜糖柚子汁 $228幾好,配蜜糖柚子汁令味道提升、幾開胃👍🏻大家都幾鍾意食!美國安格斯肉眼扒(8oz) $298牛扒汁幾好味,肉質幾腍、如果厚肉啲更好~薯蓉幾好味~龍蝦汁海鮮意大利飯 $168幾大份!飽肚🤣我哋帶埋狗狗嚟,大家都好開心呀🥰

打卡獨立屋仔!😍玻璃屋內用餐✨
竉物友善🫶🏻
放假嚟呢度慢活下、打下卡都幾開心😆

服務態度好💕

Lunch set價錢幾實惠!
頭盤 : 凱撒沙律, 蕃茄雜菜湯, 海鮮忌廉湯, 薯角
(每個set可6選1)

香燒豬肋骨 $198

好食呀🤤推薦👍🏻

香煎魚柳配蜜糖柚子汁 $228

幾好,配蜜糖柚子汁令味道提升、幾開胃👍🏻
大家都幾鍾意食!

美國安格斯肉眼扒(8oz) $298

牛扒汁幾好味,肉質幾腍、如果厚肉啲更好~
薯蓉幾好味~

龍蝦汁海鮮意大利飯 $168

幾大份!飽肚🤣

我哋帶埋狗狗嚟,大家都好開心呀🥰

2023-04-21 19 浏览
應該5年無入林村,今次一班人入村行吓,去左網紅餐廳 #荷華庭 食野加打卡! 諗住食完再去林村許願樹!1️⃣凱撤沙律 跟餐 ok 沙律不過不失,新鮮,上面有芝士 2️⃣春卷 跟餐 素春卷,係好食!好脆,味道不差,有4件都幾抵食👍🏻3️⃣薯角 跟餐 炸得唔錯,有薯味!ok4️⃣夏威夷比薩 $188 ok 同我預期有少少出入,個餅底係好似餅,敗筆,但上面料都好味,可接受5️⃣脆炸德國咸豬手配蜜糖芥未籽汁 $268 👍🏻依個正,豬手脆皮,又厚肉,配上三隻汁,有蜜糖,芥末,茄汁!都幾有級數,如果多人食可不妨點依個!6️⃣西班牙乳豬 $388 🉐脆皮,肥膏無咩,肉厚,燒得非常好味,簡直可說是主打菜!都幾多件,大約8 大件,上菜時乳豬仲熱的,必點😋7️⃣法式焗田螺(一打)$128 依個都好得,有12粒,個田螺都幾大粒,好香,田螺汁加油滲晒出嚟薯蓉到,好味到不得了😋8️⃣香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁 $158 偏貴,得一大件,不過都幾大塊,夠切4人份量!個汁都調得幾好!剛剛熟!9️⃣ 龍蝦汁海鮮意大利飯 $168 價錢合理,都幾大碟,4個人都食唔晒!味道好重龍蝦汁味,海鮮有青口,蝦,帶子!幾多料!個飯剛剛好,配埋個汁食,一流!9️⃣咖啡,奶茶

1️⃣凱撤沙律 跟餐 ok 沙律不過不失,新鮮,上面有芝士

3️⃣薯角 跟餐 炸得唔錯,有薯味!ok

9️⃣咖啡,奶茶,藍碟花特飲+$30,黃金樹下$58,荷塘青蛙 $58
杯藍碟花好靚,底下係檸檬汁,正,打卡最岩!黃金樹下,係芒果沙冰,略有點甜,無咩芒果味!荷塘青蛙🐸,個色有點嚇人,好濃青檸味!吸引!

餐廳環境真係好得,戶外好多打卡位,有悉心裝置!有幾個包箱有冷氣唔怕俾蚊咬!個屋仔真係好靚,唔同主題,好似去左泰國🇹🇭一轉!除咗戶外位置,仲有室內位,有冷氣!中間有個河塘,𥚃面有好多蝌蚪!後面仲有一個靚靚打卡位,有張搖搖椅同許願牆,可俾$30買塊板寫願望!
2023-04-16
  • 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁
之前係網上見到有人推介,見到環境超靚,今日我地去完林村許願樹,順便去「荷華庭園景餐廳」食Lunch 。餐廳環境好大,庭園有錦鋰魚池、荷花池、噴泉,四周亦有好多植物,而且餐廳亦設有室外和室內,室外設有一間間獨立小屋和花亭,處處都是打卡位,這裡好適合渡過一個休閑的中午。餐廳有提供午市套餐和單點。我地點了3份午市套餐午市套餐有頭盤、主菜和飲品,亦可加錢點埋甜品。頭盤:海鮮忌廉湯海鮮忌廉湯入面材料好豐富,有蜆肉、紅蘿蔔、洋蔥等等,口感好Creamy ,另外香草包烘得非常香脆。頭盤:炸春卷墨西哥雞肉芝士餡餅薄餅煎得香脆,中間夾著雞肉和熱溶芝士,芝士非常咸香,芝味十足。香煎魚柳配蜜糖柚子汁魚柳煎得剛剛好,好嫩滑,食落啖啖肉,沾上蜜糖柚子汁意外地非常夾,味道清新,鮮味更提升美國安格斯肉眼扒點了5成熟,薄薄一大塊,肉眼扒有些筋位,帶點嚼勁,牛味濃郁。朱古力心太軟配雪糕心太軟夠流心,朱古力味道相當濃郁,配埋上雲呢拿雪糕一齊食,一冷一熱,冰火交融,口感滿足。

餐廳有提供午市套餐和單點。
我地點了3份午市套餐
午市套餐有頭盤、主菜和飲品,亦可加錢點埋甜品

頭盤:海鮮忌廉湯

頭盤:炸春卷

墨西哥雞肉芝士餡餅

香煎魚柳配蜜糖柚子汁

美國安格斯肉眼扒

朱古力心太軟配雪糕
大埔林村隱世園林户外餐廳荷華庭園景餐廳~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 今次同屋企人來到位於大埔林村既荷華庭園景餐廳, 裝修主要以園林為主(仲有個漁池可以觀賞錦鯉)好似係一個大花園入面食飯一樣,好chill~~岩曬同屋企人假日到郊外享受一下~~今晚order了黑松露帶子意粉($158),荷華庭炒飯($138),荷華庭至尊比薩($228),小食拼盤($298),朱古力梳乎厘($116)(2份),整體食物水準不錯,黑松露帶子意粉淡淡濃郁黑松露味,朱古力梳乎厘更嬴坊間大部分甜品店,重點是兩老非常喜歡這里的食物同環境,這餐飯超滿足~~(職員熱心又很有禮貌,加分加分)~~~
大埔林村隱世園林户外餐廳

荷華庭園景餐廳

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(職員熱心又很有禮貌,加分加分)~~~

2023-04-19 10 浏览
入到新界🤤 都可以享受一下,不一樣的西餐🥩🍔 Lunch 黎一個泰式打卡位+ 西式餐味🙌 一次過2種享受🎊 lunch time 仲有lunch set 優惠 🤤❤️‍🔥前菜+ 主食 + 飲品 ❤️‍🔥 甜品我就另外加🍧 朱古力心大軟配雪糕👍夏日點少得食雪糕🤤🤤📌我地叫左2個 set lunch 💰💰前菜🔹凱橄沙律🔹春卷主食🔹西斑牙豚肉漢堡配薯角 🎊超級大份🥳重量級🔹美國安格斯西冷 (100z) 🫶 牛既肉質剛剛好飲品 ⬇️ 另外追加🤓🤓🔹荷塘青蛙(凍)清爽沙冰🍧🔹椰林日落(凍) 椰青肉都刮好👍👍 吾洗自己刮
入到新界🤤 都可以享受一下,不一樣的西餐🥩🍔
lunch time 仲有lunch set 優惠 🤤

🔹荷塘青蛙(凍)清爽沙冰🍧
🔹椰林日落(凍) 椰青肉都刮好👍👍 吾洗自己刮
朱古力心大軟配雪糕
椰林日落(凍)
美國安格斯西冷 (100z)
西斑牙豚肉漢堡配薯角
凱橄沙律
荷塘青蛙(凍)
朱古力心大軟配雪糕
椰林日落(凍)
美國安格斯西冷 (100z)
西斑牙豚肉漢堡配薯角
凱橄沙律
荷塘青蛙(凍)
2023-04-19 17 浏览
This restaurant is very famous for steak! I have been here around 20 years ago. I can still remember how good the steak!!!The restaurant is located close to the wishing tree in Lam Tsuen. It still looks great and the environment is ambient especially if you sit outside. You can eat around the bridge, fountain and garden. Opposite to the restaurant, there is a superb toilet (bronze medal)!After reading through the menu, I find out the 5-course set dinner for 2 fit so well. We start with the Caesa

After reading through the menu, I find out the 5-course set dinner for 2 fit so well. We start with the Caesar salad which is well mixed with mayonnaise. All leaves are soaked with mayonnaise. Hams and toast are crispy which improve the texture!

The lobster bisque in pastry is yummy. Lobster bisque is usually quite salty. The one here is great and I love pastry very much!!! The mushroom soup is so creamy!!! I like cream and fat so much!!!

The baked scallop with mushroom is so so yummy. It is fresh and well covered with mayonnaise and cheese!!! The crispy mushrooms add another taste on he scallop!!!

Angus beef and salmon steak are ordered for our main dishes. Steak and fish always taste great with only a little salt!!! The skin of the salmon is well cooked and separated. Both are served with mashed potato and salad.

The dessert on manual is ice-cream. I add $48 to change to chocolate lava cake. It is so hot and yummy for this dessert!!! The lava chocolate tastes lovely and strong in chocolate!!!

The printing on plate is so well-written!!!
庆祝纪念
生日
2023-04-17 180 浏览
🔹️荷華庭園景餐廳🔹️講起林村可能只會諗起林村許願樹?原來係許願樹後面係有間隱世餐廳進內環境好似入左世外桃園咁會聽到潺潺既流水聲戶外位置好貼近大自然 感覺被花草包圍令到個人都放鬆晒👋西班牙風乾火腿配哈蜜瓜火腿配哈蜜瓜已經係絕配哈蜜瓜甜到好似食出戀愛既感覺😂仲有少野沙律菜配搭起來,好清新法式焗田螺田螺輕輕就可以取出,仲保留汁水,好Juicy估唔到田螺下面竟然有寶藏,係幼滑既薯蓉真係令我同朋友都愛不釋手,停唔到口荷華庭至尊比薩材料有幾款芝士、辣肉腸、煙肉、黑橄欖、車厘茄我自己偏愛薄皮既Pizza,咬落去好似餅乾咁薄脆,邊位又唔會烤得太乾太硬,真係好讚呀,表面仲有滿滿既芝士片😋燒美國牛小排店員見我地喜歡食牛品,就特意推介我食美國牛小排,牛小排既油膩分佈較均勻,更加軟嫩多汁👍牛小排外皮仲要輕輕燒脆,令食落口感更有層次黄金樹下即是芒果菠蘿沙冰,芒果味比較突出,但都會飲到鮮甜既菠蘿味,沙冰好幼滑,還有小粒既冰粗口感荷塘青蛙即是青檸沙冰,原本朋友係於青檸梳打同沙冰之間既掙扎,店員都好細心說導,沙冰適合呢一餐既菜式梳乎厘咁好既環境下當然要食啲甜品滿足下自己梳乎厘香噴噴出爐,好高好挺身係雲既形狀同顏色🥹 仲
🔹️荷華庭園景餐廳🔹️

講起林村可能只會諗起林村許願樹?
原來係許願樹後面係有間隱世餐廳
進內環境好似入左世外桃園咁
會聽到潺潺既流水聲
戶外位置好貼近大自然 感覺被花草包圍
令到個人都放鬆晒👋

西班牙風乾火腿配哈蜜瓜
火腿配哈蜜瓜已經係絕配
哈蜜瓜甜到好似食出戀愛既感覺😂
仲有少野沙律菜配搭起來,好清新
法式焗田螺
田螺輕輕就可以取出,仲保留汁水,好Juicy
估唔到田螺下面竟然有寶藏,係幼滑既薯蓉
真係令我同朋友都愛不釋手,停唔到口
荷華庭至尊比薩
材料有幾款芝士、辣肉腸、煙肉、黑橄欖、車厘茄
燒美國牛小排
黄金樹下

荷塘青蛙
梳乎厘
咁好既環境下當然要食啲甜品滿足下自己
梳乎厘香噴噴出爐,好高好挺身
係雲既形狀同顏色🥹 仲會動L
鬆軟輕盈既口感,真係想試埋其他既口味
2023-04-15 26 浏览
帶小朋友入大埔農莊玩,搵到呢間環境優美的餐廳,就順道慶祝埋老公生日,訂了室外的屋仔用餐,有食私房菜的感覺 不過坐室外比較適合秋天天氣,4月時份如果唔開冷氣會有啲焗,一定要開晒兩邊側門先通風,但就更惹蚊。職員很熱情跟你溝通,亦主動幫你拍照,態度良好。食物方面比預期遜色,跟期望有點距離,價錢唔平,這價錢會有其他更好的選擇。
2023-04-04
庆祝纪念
生日
🎪 荷華庭園景餐廳 (大埔)大埔林村放馬莆43號地舖假期黎到特色庭園餐廳,一入門就好有渡假風!庭園入面有幾間小木屋🛖獨立用餐空間,又有盆景🪴植物、噴水🐳池,成個自然園林景色好和諧。小編揀左户外用餐,店員好窩心預備定蚊怕水🥰聽住流水聲、音樂聲,睇住蝴蝶🦋係花叢飛,最後用左3個幾鐘食晏晝,夠晒寫意☺️🌟法式焗田螺 $12812隻大大粒田螺,面頭烤至金黃色,口感鮮美,入口有濃郁的奶油香味,底部有大量薯蓉,如果食晒,會好飽🥹🌟檸檬蜜糖單骨雞翼(10隻) $98有成十隻大大隻,檸檬蜜糖醬汁甜中帶酸,非常開胃,入口鮮嫩多汁,單骨部分用上瘦肉,利用烤製又夠健康😋🌟香燒豬肋骨$198/setSet lunch 可以揀意式雜菜沙律🥗,或蕃茄蔬菜湯,份量不少架!豬肋骨有成四條🤓,肉既份量一啲都吾少☝️醃料夠晒入味,肉質烤得軟稔,最後食剩條骨🤭🌟美國安格斯肉眼扒(8oz)$298/set肉眼扒煎得香口,薄薄一塊好大片,安格斯牛本身夠嫩滑,肉質鮮美,今次叫左三成熟,入口軟稔稔,吾會韌,不點醬汁已經帶到牛味🧡🥰🌟朱古力心太軟配雪糕 +$48❤️‍🔥推介❤️‍🔥️ 外層的朱克力蛋糕夠酥脆,一切開,入面的朱克力醬非常柔軟,流
🎪 荷華庭園景餐廳 (大埔)
大埔林村放馬莆43號地舖

🌟法式焗田螺 $128

🌟檸檬蜜糖單骨雞翼(10隻) $98

🌟香燒豬肋骨$198/set

🌟美國安格斯肉眼扒(8oz)$298/set

🌟朱古力心太軟配雪糕 +$48
❤️‍🔥推介❤️‍🔥️ 外層的朱克力蛋糕夠酥脆,一切開,入面的朱克力醬非常柔軟,流出來果下好治療🥰熱騰騰的口感,香濃朱古力味,配上一啖冰凍的雲呢拿雪糕,非常滿足!

🌟焦糖燉蛋+$38
香脆的焦糖糖衣,破開之後,流出焦糖汁,燉蛋的口感綿密,濃濃的奶香味,配埋焦糖汁,又不會過度甜膩,正啊👍🏻🧡

🌟白桃烏龍茶$48
另加左一壺茶來配甜品🍮,可以慢慢歎住食,係渡假既節奏!☺️
2023-04-09 19 浏览
琴日去咗大埔超靚嘅餐廳有花、有魚、有樹、有噴水池、有屋仔每一處都是打卡位📸(我狀態唔好就冇乜點影相😂)勁有泰國feel~另外 食物係好有驚喜焗田螺薯蓉大大推 好好食💟荔枝椰青梳打都好好飲餐廳就係林村許願樹附近食完飯仲可以周圍行吓影相tim 🔸西班牙風乾火腿配哈蜜瓜($188)❤️有好多件哈蜜瓜、好爽好甜!火腿好有油香yummy!仲配有黑橄欖、番茄仔架。🔸法式焗田螺($128)❤️有12大隻,粒粒都多肉,勁香蒜、牛油味,焗得又好嫩,薯蓉好綿滑,熱辣辣焗起好好食!🔸西班牙乳豬($388)炸到個皮好脆,而肉好嫩滑juicy,配蘋果醬中和油膩感,薯角又脆又有薯仔味,好食!🔸鵝肝醬焗豬扒飯($168)想讚個豬扒好好食!好鬆軟有咬口、肥瘦適中、大塊。炒飯粒粒分明又有蛋香,鵝肝醬令個味更濃郁,哩個配搭幾特別。🔸椰林日落($45)❤️係荔枝、椰青梳打,兩者味道勁夾,香甜清新,唔太甜👍🏻👍🏻👍🏻🔸朱古力心太軟配雪糕($78)❤️一切流心,朱古力味好濃郁,而且係即焗熱辣辣,配冰凍雪糕簡直一流。
琴日去咗大埔超靚嘅餐廳
有花、有魚、有樹、有噴水池、有屋仔
每一處都是打卡位📸(我狀態唔好就冇乜點影相😂)
勁有泰國feel~
另外 食物係好有驚喜
焗田螺薯蓉大大推 好好食💟
荔枝椰青梳打都好好飲
餐廳就係林村許願樹附近
食完飯仲可以周圍行吓影相tim

🔸西班牙風乾火腿配哈蜜瓜($188)❤️

🔸法式焗田螺($128)❤️

🔸西班牙乳豬($388)

🔸鵝肝醬焗豬扒飯($168)

🔸椰林日落($45)❤️

🔸朱古力心太軟配雪糕($78)❤️
2023-04-08 17 浏览
⸜ 𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘵𝘺𝘢𝘳𝘥 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 ⸝‍林村唔係淨係有許願樹仲有間好靚嘅庭園餐廳一行入去會有兩邊水池 有好多錦鯉仲有好多好靚嘅户外座位≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#大埔食好西≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣我哋今次叫左個2人晚餐~另外再加左兩杯野飲同焗火焰雪山≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣- ̗̀ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝‪ ̖́-凱撒沙律好大份!沙律菜好新鮮而且有好多配料麵包粒好脆 個醬酸酸甜甜好好食一食就停唔到 好開胃~- ̗̀ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐢𝐧 𝐏𝐮𝐟𝐟 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲‪ ̖́- 🦞酥皮龍蝦湯大愛酥皮嘅朋友可以試下酥皮龍蝦湯酥皮好酥脆,而且好香牛油味落左好多小龍蝦 蝦肉肉質新鮮彈牙湯好濃龍蝦味🥰但唔會太咸🧄🥖蒜蓉包都好香 好適合點湯食- ̗̀ 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩‪ ̖́-燒焗日本黃金帆立貝呢個好有驚喜 帆立貝Size有成隻手心咁大平時燒帆立貝好怕會乾😖但係呢到煮得好好 帆立貝好Juicy😝而且面頭嘅芝士溶左之後勁香真係食過番尋味🤤𝙈𝙖𝙞
林村唔係淨係有許願樹
仲有間好靚嘅庭園餐廳
一行入去會有兩邊水池 有好多錦鯉
仲有好多好靚嘅户外座位
#大埔食好西
我哋今次叫左個2人晚餐~
另外再加左兩杯野飲同焗火焰雪山
- ̗̀ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝‪ ̖́-

好大份!沙律菜好新鮮而且有好多配料
麵包粒好脆 個醬酸酸甜甜好好食
一食就停唔到 好開胃~

酥皮龍蝦湯
大愛酥皮嘅朋友可以試下酥皮龍蝦湯
酥皮好酥脆,而且好香牛油味
落左好多小龍蝦 蝦肉肉質新鮮彈牙

但係呢到煮得好好 帆立貝好Juicy😝
而且面頭嘅芝士溶左之後勁香
真係食過番尋味🤤

𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚:
- ̗̀ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 ‪ ̖́-🥩

燒安格斯肉眼扒好大塊😗
越咬越香而且唔韌
比左2種醬我哋點
但係就咁食都已經好夠味
薯蓉好細滑 配埋一齊食絕配✨

- ̗̀ 𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 ‪ ̖́-🐟

香煎魚柳煎到好香脆 魚質好細嫩
本身諗住柚子醬好似有啲怪
但係發現好夾 點左柚子醬之後魚汁香味更加突出
份量比想像中大好多

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨:

- ̗̀ 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐝𝐚 ‪ ̖́- $58
椰林日落(凍)🌅
荔枝椰青梳打
係荔枝椰果粒、椰青水同梳打水
好Fresh好好飲🤤

- ̗̀ 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐅𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞 ‪ ̖́- $45
荷塘青蛙(凍)🐸
上枱嘅時候哇左出聲
因為真係好大杯!🤤
其實係一杯青檸沙冰
唔會太甜 好清涼🎐

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩:
- ̗̀ 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐀𝐥𝐬𝐚𝐤𝐚‪ ̖́- (不在dinner set)
焗火焰雪山(S) 🏔️🔥
火焰雪山係細size 但係都好大個
店員係我哋面前點着雪山 好正🫶🏻
之後再淋左朱古力醬係長面
而且仲有幫我哋分碟🥰
切開入面有雪糕、椰果粒同蛋糕
呢間餐廳嘅服務質素超好
店員上菜同收碟嘅timing都好好
餐廳播柔和嘅音樂仲有環境
好適合約朋友同情侶去慶祝打卡
晚上好有feel!!
荷華庭園景餐廳 (大埔)
大埔林村放馬莆43號地舖

#hkfoodie #homehong
#foodie #HKfood #hkfoodielife #hkfoodshare #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkrestaurant #香港 #hkig #香港好西 #香港好去處 #香港美食