2023-04-08
⸜ 𝘓𝘰𝘵𝘶𝘴 𝘊𝘰𝘶𝘳𝘵𝘺𝘢𝘳𝘥 𝘙𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 ⸝林村唔係淨係有許願樹仲有間好靚嘅庭園餐廳一行入去會有兩邊水池 有好多錦鯉仲有好多好靚嘅户外座位≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#大埔食好西≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣我哋今次叫左個2人晚餐~另外再加左兩杯野飲同焗火焰雪山≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣- ̗̀ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 ̖́-凱撒沙律好大份!沙律菜好新鮮而且有好多配料麵包粒好脆 個醬酸酸甜甜好好食一食就停唔到 好開胃~- ̗̀ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐢𝐧 𝐏𝐮𝐟𝐟 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲 ̖́- 🦞酥皮龍蝦湯大愛酥皮嘅朋友可以試下酥皮龍蝦湯酥皮好酥脆,而且好香牛油味落左好多小龍蝦 蝦肉肉質新鮮彈牙湯好濃龍蝦味🥰但唔會太咸🧄🥖蒜蓉包都好香 好適合點湯食- ̗̀ 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 ̖́-燒焗日本黃金帆立貝呢個好有驚喜 帆立貝Size有成隻手心咁大平時燒帆立貝好怕會乾😖但係呢到煮得好好 帆立貝好Juicy😝而且面頭嘅芝士溶左之後勁香真係食過番尋味🤤𝙈𝙖𝙞
林村唔係淨係有許願樹
仲有間好靚嘅庭園餐廳
一行入去會有兩邊水池 有好多錦鯉
仲有好多好靚嘅户外座位
#大埔食好西
我哋今次叫左個2人晚餐~
另外再加左兩杯野飲同焗火焰雪山
- ̗̀ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 ̖́-
凱撒沙律
好大份!沙律菜好新鮮而且有好多配料
麵包粒好脆 個醬酸酸甜甜好好食
一食就停唔到 好開胃~
酥皮龍蝦湯
大愛酥皮嘅朋友可以試下酥皮龍蝦湯
酥皮好酥脆,而且好香牛油味
落左好多小龍蝦 蝦肉肉質新鮮彈牙
但係呢到煮得好好 帆立貝好Juicy😝
而且面頭嘅芝士溶左之後勁香
真係食過番尋味🤤
𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚:
- ̗̀ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 ̖́-🥩
燒安格斯肉眼扒好大塊😗
越咬越香而且唔韌
比左2種醬我哋點
但係就咁食都已經好夠味
薯蓉好細滑 配埋一齊食絕配✨
- ̗̀ 𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 ̖́-🐟
香煎魚柳煎到好香脆 魚質好細嫩
本身諗住柚子醬好似有啲怪
但係發現好夾 點左柚子醬之後魚汁香味更加突出
份量比想像中大好多
𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨:
- ̗̀ 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐝𝐚 ̖́- $58
椰林日落(凍)🌅
荔枝椰青梳打
係荔枝椰果粒、椰青水同梳打水
好Fresh好好飲🤤
- ̗̀ 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐅𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞 ̖́- $45
荷塘青蛙(凍)🐸
上枱嘅時候哇左出聲
因為真係好大杯!🤤
其實係一杯青檸沙冰
唔會太甜 好清涼🎐
𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩:
- ̗̀ 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐀𝐥𝐬𝐚𝐤𝐚 ̖́- (不在dinner set)
店員係我哋面前點着雪山 好正🫶🏻
之後再淋左朱古力醬係長面
而且仲有幫我哋分碟🥰
切開入面有雪糕、椰果粒同蛋糕
呢間餐廳嘅服務質素超好
店員上菜同收碟嘅timing都好好
餐廳播柔和嘅音樂仲有環境
好適合約朋友同情侶去慶祝打卡
晚上好有feel!!
荷華庭園景餐廳 (大埔)
大埔林村放馬莆43號地舖
❊
#hkfoodie #homehong
#foodie #HKfood #hkfoodielife #hkfoodshare #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkrestaurant #香港 #hkig #香港好西 #香港好去處 #香港美食