招聘中
$18,000-$19,000
月薪 (面议)
$16,500-$21,000
月薪
荳子餐廳一向都幾出名, 不過次次都好多人等位, 就連平日都唔例外。Lunch hour 過左都座無虛席, 入嚟用餐嘅人客一直絡繹不絕。今次試咗黑蒜帆立貝蜆肉意粉上枱嘅時候唔夠熱, 大概只有七至八成熱, 味道略嫌淡咗啲, 海鮮煮得比較乾,冇哂味道, 啲蜆仲有啲沙。有期望之下比較令人失望忌廉蟹肉炸薯餅蟹肉都幾入味, 但係分量少咗啲, 不過味道都唔錯。芝士肉醬薯條普普通通啦, 如果啲肉醬同芝士粉用焗爐就會較入味。Stone(甜品) 芝麻配上熱情果嘅甜品, 清清地味道都算唔錯。Lychee lover ( 荔枝味甜品)入口幾有驚喜, 好fruity 同埋 酸酸甜甜, 食完令人有種精神同埋開心嘅感覺。檸檬蜂蜜有凍飲同熱飲選擇熱飲嘅檸檬蜂蜜飲得出蜜糖味, 而唔係平時嗰啲糖水溝出嚟。

今次試咗黑蒜帆立貝蜆肉意粉

有期望之下比較令人失望

忌廉蟹肉炸薯餅

蟹肉都幾入味, 但係分量少咗啲, 不過味道都唔錯。

芝士肉醬薯條

普普通通啦, 如果啲肉醬同芝士粉用焗爐就會較入味。

Stone(甜品

芝麻配上熱情果嘅甜品, 清清地味道都算唔錯。
Lychee lover ( 荔枝味甜品

入口幾有驚喜,

檸檬蜂蜜有凍飲同熱飲選擇

熱飲嘅檸檬蜂蜜

飲得出蜜糖味, 而唔係平時嗰啲糖水溝出嚟。

2019-01-17 421 浏览
星期六、日的beans,總會有一條長長的人龍在間外排隊,如果午膳時間等,分分鐘要等二十至三十分鐘。剛巧今日平日放假,突然又想食beans,便同家人一起去,平日的人龍真的短一點,十分鐘便可以內進,我們點了黑蒜炒蜆白酒意大利粉、燒雞panini、紫薯燒雞意大利飯和軟殼蟹野菌意大利粉,除了等位的時間短一點,平日的價錢都便宜一點,下次放假又要再去多一點了。黑蒜炒蜆白酒意大利粉燒雞panini紫薯燒雞意大利飯軟殼蟹野菌意大利粉檸蜜

黑蒜炒蜆白酒意大利粉

燒雞panini

紫薯燒雞意大利飯

軟殼蟹野菌意大利粉

檸蜜
2019-01-13 479 浏览
3點多到,約有7人在前面在等位,還以為要等好耐,但好幸運約20分鐘便有位,也不算等太久。朋友點了個home made cake(忘了是什麼芝士蛋糕),賣相十分吸引,好香白桃味。😍😍而我點了一份英式早餐,超豐富有煙三文魚、黑松露炒蛋(蛋很嫩及非常香松露味)、雞肉腸、什菌、蕃茄,還有2件bagel (還是䁔的),好軟熟加上極邪惡嘅忌廉好好味還點了兩杯咖啡,分別係維也納咖啡及凍Mocha,維也納咖啡的杯很精美,而Mocha也很香濃,還有香滑嘅忌廉

2019-01-12
2019-01-08 593 浏览
假期行下沙田ikea發現這間餐廳, 有室內同室外感覺好似好悠閒舒適,所以就試下響度high tea, 我哋揀咗坐室外,order了一個 Parma Ham火箭菜pizza, 香蕉窩夫,抹茶紅豆捲蛋, 這裏除咗食物吾錯,咖啡和抹茶latte都做得幾好, 舒舒服服嘆下下午茶很滿足
2019-01-06 495 浏览
同朋友相聚 好自然就想試一啲新嘅cafe之前見呢間嘅主店喺荃灣好多人排見佢喺沙田開分店所以就一試排咗大概半個鐘就可以入去啦一入到去都比佢個舒適環境吸引左入到去好舒服 好闊敞 裝修亦都係我自己比較鍾意嘅系列 簡約有少少似無印嘅風格黃金蟹肉意大利粉見到好多人都點左呢一個咁就試吓啦其實主要都係俾佢嘅外表吸引左有一個好大嘅蟹殼 🤣一直以為以為係個蟹蓋入面有野 原來真係無😂😂😂😂汁嘅份量可以同意大利粉剛好 每口都有足夠嘅汁去配 正呀!黎到又點少得試佢嘅甜品綠茶雪糕好香 好重嘅茶味 有別於出邊嘅綠茶雪糕只得奶味本身諗住一個甜品大家share咁食 但係實在太好味所以最後決定一人一個
同朋友相聚 好自然就想試一啲新嘅cafe
之前見呢間嘅主店喺荃灣好多人排
見佢喺沙田開分店所以就一試

排咗大概半個鐘就可以入去啦
一入到去都比佢個舒適環境吸引左

見到好多人都點左呢一個咁就試吓啦
其實主要都係俾佢嘅外表吸引左
汁嘅份量可以同意大利粉剛好 每口都有足夠嘅汁去配 正呀!

黎到又點少得試佢嘅甜品
綠茶雪糕好香 好重嘅茶味 有別於出邊嘅綠茶雪糕只得奶味
2019-01-04 546 浏览
這間店在沙田HomeSquare新開一段時間,上次星期日見到排晒長龍,今晚行完ikea 大約6點見到唔洗排長龍就去試下 先,方枱坐下有杯水比你飲,睇下有咩食先..嘩..餐牌的字太細了!點了一個黑松露意粉,意粉煮得剛好味道合格好味,巴馬火腿pizza 厚批邊好鬆脆不會好硬, 餐湯只有一款龍蝦湯太少選擇了,沒有大路的磨菇或粟米湯,個湯有濃郁龍蝦味,但我一向怕腥味試飲兩啖就算了。行過去甜品柜位睇下有咩甜品想食,見到拿破崙餅就叫了一件試下,個拿破崙餅做得幾好唔會太甜,餅底鬆脆,另外如點一個主菜會有一杯飲品,選了熱咖啡,咖啡味夠濃唔算太苦。
2019-01-03
做完野諗住食過late lunch,但食到一肚氣。下午茶時段大概有六成客人,侍應大概有五到六個,但係有兩至三個永遠係門口,係樓面既侍應,客D舉極手係面前行過都扮睇唔到。答左你等陣,就完全冇咗回事。好唔容易終於有個講廣東話唔係好正嘅男士應過嚟幫我落單,我唔係好明餐牌上面” 正價咖啡及湯減$8”點解,因為其他全部係寫加幾錢。咁就問個男士應係咩意思,佢就不斷同我重複正價咖啡及湯減$8,不斷照讀。其實我都系想加個龍蝦湯所以先問佢,最後就問佢,淨係加龍蝦湯幾錢。佢就答我”加$8”!咁我就叫咗個意粉加龍蝦湯,等左都幾耐下d野食先黎,我見倒個龍蝦湯就奇怪點解會加$8咁抵,到埋單果時就見倒梗係唔係加$8係加左$40。就問返嗰個男士應,佢就話自己無講過,我懷疑佢自己講過咩唔記得,唔食都食咗,只有焗住比錢喇。
做完野諗住食過late lunch,但食到一肚氣。下午茶時段大概有六成客人,侍應大概有五到六個,但係有兩至三個永遠係門口,係樓面侍應,客D舉極手係面前行過都扮睇唔到。答左你等陣,就完全冇咗回事。好唔容易終於有個講廣東話唔係好正嘅男士應過嚟幫我落單,我唔係好明餐牌上面” 正價咖啡及湯減$8”點解,因為其他全部係寫加幾錢。咁就問個男士應係咩意思,佢就不斷同我重複正價咖啡及湯減$8,不斷照讀。其實我都系想加個龍蝦湯所以先問佢,最後就問佢,淨係加龍蝦湯幾錢。佢就答我”加$8”!
2018-12-12 1198 浏览
這兒環境好,食物亦不錯,甜品好好味仲有免費生日板,超讚!意粉造得很不錯,彈口,蕃茄汁或忌簾汁都夠多汁。黑松露意粉超級香黑松露味!我比較喜歡蟹蓋意粉,兩款賣相都很好,上菜很認真。pizza亦很特別,與平時pizza hut的不同,厚一點但不是實實的,可以一試,但如果自己一個食就不建議,感覺太單一。餐廳不時有新款推出,有個紫薯飯,每粒飯都真的是紫色,有紫薯味,而口感有點南瓜淋淋的感覺。這兒甜品我是超讚的,任何一個都可以,我比較喜歡綠茶和荔枝,但之前試過茉莉花味,清新但個人不太習慣那味道。我不喜歡黑蒜,不知道下次點菜能否走黑蒜?
這兒環境好,食物亦不錯,甜品好好味
忌廉蕃茄麵
紫薯麵
黃金蟹麵
黃金蟹麵
2018-12-11 2699 浏览
週末特別適合約閨蜜們出來食個tea,聊聊近況~其中一個閨蜜朋友強烈推介要試下這間荳子餐廳,因為佢之前已經食過幾次,評價高而且一直保持住水準,那就襯這次機會一探究竟啦!去到餐廳已經係中午食飯時間,人龍已現,要企係度排隊,我地足足等了差不多一個鐘先有位!好彩朝早有食到早餐,唔係就會餓住肚皮呆等了在排隊時已留意到店鋪室內裝修十分細緻,店鋪中心有一個很大的植物盆景,圍著它兩邊的是長長的木檯,坐這裡的客人可以一邊欣賞美景一邊享受美食!餐廳還設有室外座位。等著等著剛有四位客人離座(他們是坐在與人龍只有一欄之隔的四人枱),我即刻跟朋友說笑這張枱應該不會是我們坐的吧?竟然....無錯!係坐呢張!但也沒辦法,已經無枱可以選擇了。原來假期除了有Brunch,還有Main Course。我們三人一共點左六樣食物,真的,不能睇少女人既食量hahahah)1. 黃金蟹肉義大利粉朋友說這個意粉是熱門菜式,不可不點!除了賣相吸引,質素果然都超高!蟹肉份量十分多,每一口意粉都融合了黃金蛋黃與濃濃的忌廉奶油,真的非常絕配!2. 黑松露焗釀燒春雞半隻黑松露控的我又發作了,呢個必點!半隻雞的份量都挺大的,我估這應該不算是燒

1. 黃金蟹肉義大利粉

2. 黑松露焗釀燒春雞半隻

黑松露控的我又發作了,呢個必點!
半隻雞的份量都挺大的,我估這應該不算是燒春雞的size吧
雞肉皮脆肉滑,黑松露的香味完全滲入了雞肉裡面,再配上酸酸的汁,很好吃!
如果酸汁可以再多一點更好!(因為食到尾不夠酸汁蘸著吃)
黑松露焗釀燒雞(半隻)

3. 原隻波士頓龍蝦·牛油竹炭麵包·薯條·龍蝦湯(細)

想不到龍蝦真的是原隻上呀!大大個龍蝦頭夠晒吸睛
龍蝦肉份量超多,多到塞不下整個竹炭麵包,龍蝦肉吃起來是凍凍的,十分爽口!龍蝦湯是用細杯子裝的,好濃郁的龍蝦味
好好飲呀!
原隻波士頓龍蝦·牛油竹炭軟包·薯條·龍蝦湯(小)

4. 芝士肉醬薯條
份量適中,薯條炸的挺脆的!每條薯條蘸著肉醬吃,食法夠新穎

5. 香辣單骨雞翼
雞翼不會太辣,皮好脆好香,好味!
不過略嫌少少貴。(因為單骨看似好多,其實加起來得4隻雞翼)

香辣單骨雞翼

6. 抹茶卷、山政小圓自家製蛋糕
呢個蛋糕好濃抹茶味,蛋糕同Cream都好滑好綿,啱晒鍾意食綠茶既朋友仔!不錯不錯

綠茶紅豆蛋糕

總結:食物質素都頗高!如果餐廳可以直接派籌等位,不用客人一定要企在餐廳人龍中排隊。個人不喜歡這種宣傳手法

黃金蟹肉意大利粉
原隻波士頓龍蝦·牛油竹炭軟包·薯條·龍蝦湯(小)
香辣單骨雞翼
綠茶紅豆蛋糕
2018-12-08 847 浏览
由於公司出來最近就是這商厦,大老闆近來經常出沒注意,搞到Lunch趕頭趕命,荳子係最佳選擇。今期有新菜色,同事點了夏威夷燒雞帕尼尼,而我就點了費倫天拿Pizza,即點即製有誠意,所以趕之餘還是要久等⋯⋯熱辣辣餅皮,面頭鋪滿好多火箭菜同刨了些芝士,我麻麻地帶苦的火箭菜,原來餅中間藏有菠菜,味道偏淡,應該沒什麼醃製過,靠食物本身味道,例如能夠拉絲嘅芝士、有水欖。辣椒仔都嫌未能特出味道來,最後還是灑上黑椒碎,味覺即刻改觀了餅皮雖是厚批,口感像薄批一樣脆口,一啲都唔靱,天氣涼涼地再配杯姜母茶就真係完美喇
2018-12-07
📍沙田📍Jumbo級別💣龍蝦肉滿瀉‼️超強Lobster Roll🦞一間自己真係會一而再,再而三因為個Lobster roll去幫襯嘅餐廳🍴MUST GO‼️‼️一定要推薦嘅Lobster Roll🦞每次去都有一條長龍,suggest真係12點好去,如果唔想排隊嘅話🙈首先佢哋嘅龍蝦包嘅份量真係夠曬大🤤🤤原隻龍蝦上,勁有誠意🤣仲有個mini 嘅龍蝦湯💕夠曬熱,真係超好飲😍好飲到我單點再叫多碗normal size😈😈仲有佢哋嘅龍蝦意粉、all day breakfast 🍳真心要推介呢間餐廳,食完您一定會再翻去😋

Lobster  roll

首先佢哋嘅龍蝦包嘅份量真係夠曬大🤤🤤原隻龍蝦上,勁有誠意🤣
Lobster  soap
Lobster  pasta
Lobster  soap
Lobster  pasta
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦包
2018-12-01 673 浏览
依間野長期keep住都係大大條人龍排隊,肚餓心急想食飯就千其唔好排,因為真係有排等,今次我都排左差唔多有一個鐘,撞正七點最多人用餐時段。雖然排隊排到傻,但係佢裏邊環境舒適而且食物又高質,有時間起上黎都值得你去等既。-安格斯牛肉漢堡$138-黑魚子煙三文魚蜆肉意大利粉$98兩樣都係推介,因為最中意佢啲野永遠都係熱辣辣咁送到你面前,而且味道唔會死鹹,調味調都剛剛好,大人細路都鍾意嘅口味。最後仲叫咗一個伯爵味嘅吐司普普通通啦都唔差嘅,不過賣相好得🤤

-安格斯牛肉漢堡$138
-黑魚子煙三文魚蜆肉意大利粉$98

最後仲叫咗一個伯爵味嘅吐司
普普通通啦都唔差嘅,不過賣相好得🤤

2018-11-16 1108 浏览
雖然依間餐廳分店越開越多,但人龍仍然好長。。。今晚8點幾,諗住冇咩人。。。點知又係人龍。。。今日決定排一排,決心一試。。。叫左黃金蟹肉意大利粉。。。賣相一流,但個人覺得味道一般,個蟹蓋係放上去的(好乾淨),係成碟意粉嘅裝飾。。。意粉有蟹柳棒,有蟹肉,但金黃色的,係咩呢?我諗係蟹黃,但冇蟹黃的香味,而且食落去粉粉粒粒的,唔好味。。。另外叫左個新出品,佛羅倫pizza,有波菜,有溫泉蛋係中間。。。就係因為有溫泉蛋,覺得好得意,所以試下。。。但老實講,溫泉蛋同pizza真係唔夾。。。另外加左2個$25, 1個係肉醬芝士薯條。。。見唔到芝士,食唔到芝士味,而且d薯條係淋嘅,雖然夠熱,但淋嘅著條點會出色呢。。。另外$25係加左個蟹餅,唔錯,好食,略覺得細份。。。唔知係唔係我叫野食叫得唔好,所以評價一般,但見隔離枱碟黑松露軟殼蟹意粉,一上枱靚之餘,仲好香。。。有機會可以一試。。。題外話,本身餐廳有open area,依d天氣去,坐外面好舒服,但可能冇飲食牌,坐出面要當外賣,要用外賣包裝。。。。因為好唔環保,我決定放棄坐外面啦
。。。另外$25係加左個蟹餅,唔錯,好食,略覺得細份
。。。

2018-11-07 1459 浏览
黃金蟹肉意大利粉($98)-蟹肉嘅份量有好多,重點係意粉係卡邦拿意粉黎,所以一定唔會差得去邊。芝士洋蔥安格斯牛肉漢堡(8oz)配薯條($138)-漢堡嘅size都好大,每咬一啖都感受到啖啖肉汁,蛋黃仲要係流心,薯條就好正路,冇咩特別。沙律(+$25)-味道一般,有小小黑醋味,唔太建議食。Green tea waffles($58)-窩夫好特別,而且仲可以連cream同埋吉士醬一齊食,緣茶雪糕同紅豆蓉都唔錯,但個人認為蘋果蓉就味道不太好。
沙律(+$25)-味道一般,有小小黑醋味,唔太建議食。
芝士洋蔥安格斯牛肉漢堡(8oz)配薯條
沙律
Green  tea  waffle
芝士洋蔥安格斯牛肉漢堡(8oz)配薯條
Green  tea  waffle
2018-11-05 921 浏览
荳子位於Ikea那邊的商場,平日的新城市等位都好難,所以特意行過去,雖然遠左少少,但確實唔使等位就可入座。凱撒沙律(小)呢個沙律係付$20追加的,份量少少,但沙律菜好新鮮。芝士肉醬薯條薯條炸得好脆,就算放上肉醬都不會軟掉,但覺得芝士不夠多。黄金蟹肉意大利粉賣相很不錯,意粉煮得軟硬度剛剛好,食落有口感。黑松露什菌意大利飯好香濃的黑松露,份量不算多,但飯吸收哂汁的味道,不錯。熱檸檬蜂蜜每個主菜都配有一杯熱飲,今次揀左檸檬蜂蜜,個杯好特別,好靚。據知呢間假日要排隊的,所以想試,都係揀平日比較好D。

凱撒沙律(小)
呢個沙律係付$20追加的,份量少少,但沙律菜好新鮮。

芝士肉醬薯條
薯條炸得好脆,就算放上肉醬都不會軟掉,但覺得芝士不夠多。

黄金蟹肉意大利粉
賣相很不錯,意粉煮得軟硬度剛剛好,食落有口感。

黑松露什菌意大利飯
好香濃的黑松露,份量不算多,但飯吸收哂汁的味道,不錯。

熱檸檬蜂蜜

據知呢間假日要排隊的,所以想試,都係揀平日比較好D。
  • 黃金蟹肉意粉
  • 芝士薯條