2019-04-11 63 浏览
女朋友去左旅行,夜晚就求其搵間茶記食算。點知見到呢間新開既茶記,叫荔香園冰室。佢門面裝修好懷舊Feel,比佢吸引左入去食。 坐底後,望下四周裝修,好有香港風味,見到周星馳😂😂重有香港既地鐵站名😂如果一路行入去,重有一個六人坐位既房仔,好岩一班人開餐👍🏻👍🏻我睇一睇個餐牌,都係一啲地道既香港食物🤤重有好多,影吾晒😂😂 而我選左咖哩厚切豬排飯。除左好耐無食過咖哩之外,出面啲茶記為左切合市場需要,會將咖哩調到好香,一啲都吾辣,什至甜甜地。今日食到呢個咖哩,有啲意外。首先賣相吾差,佢地啲咖哩香之外,真係辣嫁,但又吾會辣到食吾到,其實咁先好味道👍🏻👍🏻一口咬落塊豬排到,佢地真係無講錯,係厚切,雖然好厚切,但豬排仍然好淋,好易咬,非常好🥰🥰食茶記緊係要配凍檸茶,呢個配搭,好 Match😂😂整體黎講,個飯好好味既,我食晒嫁,下次會想再去試下其他食物👍🏻👍🏻 埋單先知佢地做緊新張期間9折優惠,但吾知去到幾時,大家去食果時,順手問下囉。

坐底後,望下四周裝修,好有香港風味,見到周星馳😂😂

重有香港既地鐵站名😂

我睇一睇個餐牌,都係一啲地道既香港食物🤤

咖啡厚切豬排飯

咖啡豬排飯

食茶記緊係要配凍檸茶,呢個配搭,好 Match😂😂

凍檸茶
2019-04-11
咖啡厚切豬排飯
咖啡豬排飯
凍檸茶
  • 咖哩厚切豬排飯
2019-04-08 87 浏览
嗰日同朋友行街經過,俾啲裝修吸引住,一睇就知係我地最like既懷舊野,正!一於入去試下飲杯至愛既奶茶+下午茶🤤一入到去搵個卡位坐,然後聽到梅姐既歌,童年回憶返曬嚟😝我地叫咗一個爆芝蛋牛肉菠蘿包,蝦多士,奶茶,紅豆冰。個菠蘿包真係不得了,一嚟到既時候我同朋友,嘩咗一聲,使唔使咁多料呀,有芝士,蛋,牛肉,蕃茄,最緊要係菠蘿!食咗咁多年菠蘿包,第一次食堅係有菠蘿既菠蘿包,哈哈😄個菠蘿包真係好好食!!好豐富好多汁,不過食曬一個有啲飽,因為份量都幾多,勁抵食!蝦多士已經唔係周圍有得食,一定要叫,炸得好鬆脆!奶茶好夠茶味,朋友話紅豆冰都好飲,紅豆夠林,係經典既味道。下次一定會再嚟試其他野,特別係西多士,見到隔離枱食好似好正咁,因為今次真係太飽食唔落😣
爆芝蛋牛肉菠蘿包
傳統蝦多士
下午茶
爆芝蛋牛肉菠蘿包
傳統蝦多士
  • 蝦多士
2019-03-31 428 浏览
唔知點解最近越開越多冰室, 叫得冰室通常都係主打懷舊, 路過見到呢間荔香園裝修幾有心思, 門口阿姐又不斷大叫有九折, 於是就入去試下😎 我叫咗個 $48 雙拼蕃茄湯麵連飲品, +$5 轉稻庭烏冬, 大大粒墨魚丸有4大粒, 唔粉不特止仲幾彈牙添! 瑞士雞翼2大隻, 都幾入味! 蕃茄湯唔算突出, 不過不失咁啦, 反而烏冬幾煙韌, 唔錯唔錯~~~ 裝修真係幾靚嘅有心思

裝修真係幾靚嘅有心思