2019-06-22 30 浏览
星期日的日常,旺角逛街購物,下午茶時間當然要找間餐廳稍事休息這間荔香園位於通菜街,餐廳有特色復古擺設,相當有特色下午茶時間有多款選擇,雞脾,菠蘿油,泰式蝦餅,墨魚餅都有瑞士雞翼配雜菜沙律雞中翼用瑞士汁烹煮,略帶微甜,瑞士汁味道完全滲入了雞翼中,相當惹味,雜菜新鮮爽脆,配合日式芝麻醬汁,醒胃又美味炸蝦餅炸蝦餅有三大塊,厚切,蝦膠材料豐富,相當彈牙有蝦肉鮮味厚切豬扒配雜菜沙律厚切豬扒很大塊,外皮煎得甘香,肉質鮮嫰,完全唔靭兩人共兩茶餐加一個小食都是一百多元,絕對是旺角佳之選

這間荔香園位於通菜街,餐廳有特色復古擺設,相當有特色

下午茶時間有多款選擇,雞脾,菠蘿油,泰式蝦餅,墨魚餅都有

瑞士雞翼配雜菜沙律

炸蝦餅

炸蝦餅有三大塊,厚切,蝦膠材料豐富,相當彈牙有蝦肉鮮味

厚切豬扒配雜菜沙律
厚切豬扒很大塊,外皮煎得甘香,肉質鮮嫰,完全唔靭

兩人共兩茶餐加一個小食都是一百多元,絕對是旺角佳之選

2019-06-20 29 浏览
與其講呢度係一間餐廳,我覺得似一個小型博物館多啲🙈有以前香港嘅相鋪鐵閘、熟悉嘅唐樓鋁窗、霓虹光管招牌、仲有縮細版嘅迷你留聲機。一入到黎我已經被各樣懷舊嘅擺設吸引⋯·常餐·蜜汁叉燒通粉配牛乳炒蛋·香滑凍奶茶 $45·叉燒煎蛋芝士撈麵 $42

常餐·蜜汁叉燒通粉配牛乳炒蛋·香滑凍奶茶 $45

叉燒煎蛋芝士撈麵 $42
2019-06-19 31 浏览
今日同爸媽去銀行中心睇旅行團, 睇完諗住求其搵個地方食飯, 見到呢間茶記裝飾幾懷舊, 呀媽likey到仲要拎住個水壺影相, 都幾盞鬼。晚餐都幾多選擇, 食滿$130仲送鮑魚雞煲, 雖然鮑魚就得1粒, 不過雞煲都幾好味, 送既黎講就無挑剔啦!我地叫左1個酸菜魚煲同1個巨睥雜排餐, 酸菜魚比較多骨, 不過個湯就好好味!!!!好正宗既酸菜魚湯味!! 重點係呢d煲仔菜可以一人食一份, 唔洗成餐都食得1個味丫嘛xd而巨睥雜排就好大堆頭. 有雞脾雞翼豬排等等. 幾抵食!!

而巨睥雜排就好大堆頭. 有雞脾雞翼豬排等等. 幾抵食!!

2019-06-19 27 浏览
1早起身做完義工晏晝特別覺得肚餓XDD經過女人街見到荔香園冰室, 被個名同埋裝修吸引咗入嚟。冰室佈置得好懷舊好有六七十年代feel懷舊環境當然要趁番杯懷舊飲品紅豆冰, 特別係哩個炎熱夏天XDD好多好豆, 好夠淋, 冰都足夠, 唔會太甜, 嘩簡直透心涼XD椒鹽豬扒蛋飯:因為太肚餓了要求要多飯, 隻蛋煎得靚, 濃邊蛋係我自細最鐘意食的蛋XD。豬扒夠入味又夠淋, 唔會有鬆肉粉的感覺, 正👍咖哩薯仔墨魚丸飯:因為太肚餓了要求要多飯。睇相都幾靚, 墨魚丸都幾好食, 不過如果咖哩味更濃同埋更辣味, 相信會更加好味😋😋我會再來的希望下次會好啲。

椒鹽豬扒蛋飯:

咖哩薯仔墨魚丸飯:

我會再來的希望下次會好啲。

2019-06-19 28 浏览
在旺角行街見到一間好有八十年代的風格的茶餐廳/冰室!其實我覺得這一家不太像冰室因為冰室的食物比較簡單!例如:紅豆冰/波蘿冰/三文治之類但這家的食物比較多,也比較像茶餐廳我叫了一個鐵板餐!朋友叫了芝士叉燒撈丁!味道唔知!我無食! 但朋友話還可以!要說是餐不如說是叫了一個單點什扒!沒有跟飲品如何叫餐?總結:味道 一般不是很好食!環境!OK 好新奇!價格!同出面茶餐廳差不多有小小貴!
在旺角行街見到一間好有八十年代的風格的茶餐廳/冰室!

其實我覺得這一家不太像冰室
因為冰室的食物比較簡單!

例如:紅豆冰/波蘿冰/三文治之類
但這家的食物比較多,也比較像茶餐廳
我叫了一個鐵板餐!

朋友叫了芝士叉燒撈丁!味道唔知!我無食! 但朋友話還可以!

要說是餐不如說是叫了一個單點什扒!
沒有跟飲品如何叫餐?

總結:
味道 一般不是很好食!
環境!OK 好新奇!
價格!同出面茶餐廳差不多有小小貴!

2019-06-14 81 浏览
平時好少行入通菜街食野,原來街頭巷尾都有唔少選擇見呢間餐廳幾有懷舊feel,就入去試下啦。大約七點,之後都見唔少遊客入嚟,睇嚟懷舊香港呢個主題都幾受遊客歡迎。我地揀左一份瑞士雞翼撈麵同芝士雞煲☺️到齊野食喇,影張大合照先。份撈麵有三隻瑞士雞翼,都幾大隻😆仲有條菜添而且麵嘅份量好多,夠曬飽肚。瑞士汁比較淡,唔算好甜。芝士雞煲跟多個白飯,大把芝士汁可以撈飯🤣有少少辣,作為配菜嘅洋蔥好吸引飲埋杯椰果菊花茶,夠消暑又可以解膩。甜度剛剛好
平時好少行入通菜街食野,
原來街頭巷尾都有唔少選擇

見呢間餐廳幾有懷舊feel,就入去試下啦。

大約七點,之後都見唔少遊客入嚟,
睇嚟懷舊香港呢個主題都幾受遊客歡迎。
我地揀左一份瑞士雞翼撈麵同芝士雞煲☺️

到齊野食喇,影張大合照先。

份撈麵有三隻瑞士雞翼,都幾大隻😆
仲有條菜添

而且麵嘅份量好多,夠曬飽肚。
瑞士汁比較淡,唔算好甜。

芝士雞煲跟多個白飯,
大把芝士汁可以撈飯🤣有少少辣,
作為配菜嘅洋蔥好吸引

飲埋杯椰果菊花茶,夠消暑又可以解膩。
甜度剛剛好
2019-06-14 28 浏览
成日都行旺角,今次又行下女人街入面,是但揀返一間入去試下,見到呢間新開張號鋪頭,見到酸菜魚煲好吸引咁,咁就入去試下啦。入到去好有60-70年代嘅feel,餐廳嘅design好岩打卡一用,餐牌上面煲仔菜好吸引咁。最後點左兩個煲,重慶雞煲同埋酸菜魚煲。重慶雞煲一上枱好香,但份量唔算好大份,食落味道唔算好鹹,香料果啲都好足,跟煲包一個白飯,飯好夠熱,粒粒分明唔會好爛咁,唔錯好食。但係落單果陣可能因為岩岩新開餐廳運行唔係好smooth,未適應到咁多人,飯唔夠,店員同我地講要等多15分鐘到先有飯。酸菜魚煲酸菜魚煲好好食,辣味岩岩好,做調味都算岩岩好,但對於食得辣嘅人黎講好似冇味咁,但係酸菜魚重點唔係辣,酸菜好多,魚嘅份量都唔好多,但都算夠食。而且個湯底都唔會好鹹。雖然餐廳運作唔算好smooth,而且店員好似岩岩返工咁,都唔算好熟悉餐廳運作,但係整體黎講服務態度都唔錯嘅。餐廳環境就加分,因為好有feel,食物都算唔錯,但性價比唔太高,不過係旺角食飯又多一個選擇。

最後點左兩個煲,重慶雞煲同埋酸菜魚煲。

重慶雞煲
酸菜魚煲

2019-05-25
2019-06-13 50 浏览
相比起意粉PASTA, 我更加喜歡茶記既芝士撈丁, 今日行開旺角, 就是但搵間茶記食下, 呢間冰室裝修都幾骨至, 好有香港STYLE!晚市有唔同既煲/ 雜排/ 飯/ 麵, 我就揀左芝士撈麵, 叉燒煎蛋撈$40幾蚊, 差唔多啦, 另外加左杯OREO 朱古力~個碗都好有舊時公雞碗既風味, 面頭既芝士多到嚇死人, 我以為個麵係未撈, 點知係撈完上面再淋芝士醫!!!!芝士香得黎唔會好咸, 食晒都唔太膩~叉燒有3大件!好食! OREO朱古力姐係凍朱上面加OREO碎, D冰溶晒都仲有OREO味, 幾好飲~

芝士香得黎唔會好咸, 食晒都唔太膩~叉燒有3大件!好食!
1K
如果時光可以倒流,你最想返去幾時?有人話過80年代嘅香港係最美好嘅時光!著喇叭褲、飲「荷蘭水」、聽收音機錄低張國榮、梅艷芳同譚詠麟嘅歌。其實80年代,當我仲係小朋友,公公、婆婆最鍾意帶我去冬菇亭,除咗食嘢,最記得係掛起一個又一個嘅雀籠。呢間位於旺角嘅荔香園冰室,雀籠就見唔到,但店內嘅裝橫真係充滿80年代嘅味道。上湯浸時蔬濃濃嘅雞湯上面係今日嘅時蔬:菜心苗,菜心苗鮮嫩又索晒雞湯嘅香味,叫晚餐就可以加配架喇。瑞士巨脾撈麵公雞碗可以話係大排檔嘅一大icon,呢隻巨脾夠晒大隻,配埋無得輸嘅瑞士汁,夠晒入味。麵底唔少,但唔知係未麵上碗時有太多水,所以瑞士汁較淡,麵唔夠掛汁。皇袍叉燒飯滑蛋相當唔錯,蛋香味濃又夠滑,不過,叉燒份量唔多,而且口感麻麻,好彩個豉油加返唔少分。

上湯浸時蔬

瑞士巨脾撈麵

皇袍叉燒飯
2019-06-10 1925 浏览
今天和好友在旺角逛了女人街,經過一間叫荔香園的茶餐廳,裝修好懷舊感覺很特別,正好系食飯時間,我地決定入去這家餐廳食飯,感受下懷舊氣息。裡面的餐桌上每一桌都不同的擺著精緻的小電話,小縫紉機,小照相機和仿古的暖水瓶和茶杯。讓我們有一種很親切的感覺,頓時我們彷彿看到幾十年前香港的茶餐廳裝修。牆上更是貼滿了懷舊的照片,我們興奮地拍著照片,一張又一張停不下來。接著我們點了這家出名的鐵板燒雜扒,一大盤,有大塊的牛肉和豬肉,紅腸,烤玉米,烤土豆等,讓我感到很嫩很滑很香。配上一杯精心衝制的奶茶,還點了一份皇袍叉燒滑蛋飯,大塊的滑蛋蓋過了整盤飯,上面又布滿了香香的叉燒,蛋滑叉燒正。呵呵這一餐雖然是一個小小餐茶廳,但是讓我能大快朵頤,吃得很滿足,還能在這裡有了舊香港的回憶,真的是一個不錯的選擇,既能讓你吃飽吃好,還能讓你在這裡找到舊香港的回憶,加上店家的服務態度,我覺的我以後還會再次光臨這家茶餐廳,吃飽後我們又是繼續影相,打卡一流!

2019-06-05
  • 皇袍滑蛋叉燒飯
2019-06-10 37 浏览
今天和姨姨逛通菜街,主要想買特色的環保袋,可以平日出街使用,姨姨成功買到心水的環保袋,之後我們去了附近的荔香園冰室吃下午茶。這裡裝修挺懷舊大眾化,食物亦充滿港式風味,總有一款合我們的味兒。點好餐後,店員先給我們一碗例湯,是蘿蔔粟米豬骨湯,用料毫不手軟,湯頭沒多餘的浮油,入口清甜滋潤,可以為我們稍稍消暑,今天又三十多度,太炎熱吧。這裡的炸物炸得很漂亮,色澤金黃,一下子把我們的目光吸引過去。百花蝦多士無敵的好吃,香脆的麵包夾著彈性十足的蝦肉,簡直是夢幻組合的小食。多士無論從哪個角度入口,都可吃到蝦肉。蝦餅配什菜沙律同樣出色,尤其在熱呼呼的時候吃,一口咬下蝦餅,外脆內彈,超級鮮美。什菜沙律將蝦餅的鮮甜發揮得淋漓盡致,作為蝦控的我們滿意極了。瑞士巨脾芝士撈丁光是視覺已大飽眼福,眼前這碗滿滿芝士的瑞士巨脾撈丁真讓人目不轉睛。芝士豪邁地淋左麵和雞脾上,麵條吸飽芝士醬汁,「芝」味無窮。瑞士巨脾滷得入味,雞肉滑嫩,讓我們愛不惜口。來冰室必喝懷舊紅豆冰,懷舊紅豆冰香甜濃郁,冰冰的透心涼,紅豆細火慢熬之下,口感綿密又吃得到顆粒,這點已經不容易,椰汁使紅豆味道更柔和,我們愛死它呢。

瑞士巨脾芝士撈丁,百花蝦多士,蝦餅配什菜沙律

蝦餅配什菜沙律
瑞士巨脾芝士撈丁
懷舊紅豆冰
2019-06-09 79 浏览
今日同同事放工後去左旺角波鞋街睇波鞋,睇完之後去左附近女人街搵食,俾我地見到呢到開左間裝修懷舊嘅新款冰室,我地就決定入去試下了。餐牌:我地坐下來之後,同事就點左呢個咖哩三寶煲,呢個煲份量十足,入面有鮮雞、墨魚餅同埋肥牛,我都忍唔住試左個墨魚餅,非常爽口,咖哩汁好濃,好好味,送飯一流而我就點左呢個港式情懷,懷舊鐵板餐:鐵板內有牛扒、豬扒、菠蘿、腸仔、栗米,薯仔,份量一樣是十分足料,牛同豬扒唔會(銀),肉質鮮嫩,黑椒汁好野味,非常出色。飲品叫左凍阿華田同凍檸水:推介一下凍華田,好飲

餐牌:

我地坐下來之後,同事就點左呢個咖哩三寶煲,

而我就點左呢個港式情懷,懷舊鐵板餐:

飲品叫左凍阿華田同凍檸水:
推介一下凍華田,好飲

2019-06-04
行旺角見到開左間新野,裝修幾特別,加上見到有一人雞煲,所以就入左去試下。環境好似去左啲舊式茶餐廳咁,好懷舊同有香港特色,好岩遊客來打卡。選擇方面主要既有煲仔、台式肉燥、咖哩飯等等,我當然係要叫返重慶雞煲試下啦有時一個人好想食雞煲,可以考慮下黎呢到毒食下,因為價錢唔算話極貴,可以頂下癮呀麻,雞煲味道不錯,雞肉做得幾香滑,不過如果男仔食可能會有啲意猶未盡,白飯是偏軟一點,如果再粒粒分明啲會更加分!叉燒滑蛋飯,又係勁多人叫既一碟,因為金金黃黃既顏色,好鬼吸引!味道方面覺得叉燒可以做得更好,滑蛋就不錯的,因為外圍有啲蛋白漿令到個口感幾滑,飯加了鼓油也很甜和juicy,值得一試!

2019-06-04 59 浏览
今日同朋友行通菜街,行行下見到一間幾有古早味的冰室,見又到晚飯時間,望吓個價錢又合理,店內座位都算舒服,裝修也不錯,所以就走入去幫襯下,見到餐牌都10分豐富有午餐晚餐仲有下午茶,而招呼都算好,店內人推介我們食鐵板餐,而見到店內好多人都食煲仔所以我就叫咗一個咖喱三寶煲來食,先講下個鐵板餐都是68元有牛扒豬扒腸仔仲有菠蘿而仲跟左個黑椒汁,味道都唔錯兩塊扒都算大件,一般人來講正常都會夠食,而另外一個咖喱三寶煲,都10分出色,跟一個白飯, 裏面有肥牛、雞翼仲有仲有墨魚餅都幾香口味道又唔錯, 飲品下面我哋叫咗凍檸水同凍朱古力都可以接受啦夠大杯,仲有見到其他客人枱面啲煲仔都幾出色下次再嚟可以叫來試多兩款,今晚是個開心嘅晚餐!可以再來!
2019-06-04 53 浏览
今日同朋友去旺角朋友介紹有間用懷舊老香港做主題的茶餐廳一入去就有老香港的feel婆婆的年代的用品仲有個迷你衣車😘放餐具的都是婆婆家常用的叫燒青的盅!好懷念😭😘我們叫了鐵板餐芝士叉燒公仔麵加$19要左個鮑魚雞煲鐵板餐好足料!分量好大!芝士叉燒蛋公仔麵味道不錯😘😘鮑魚雞煲不太見意加!太鹹!雞無肉!😓$19蚊就真的是差不多!總結味道~上可(不包括雞煲)環境~不錯,帶老人家同小朋友來都不錯,可以看看幾十年前的老香港服務~不錯價錢~合理
今日同朋友去旺角
朋友介紹有間用懷舊老香港做主題的茶餐廳
一入去就有老香港的feel
婆婆的年代的用品仲有個迷你衣車😘
放餐具的都是婆婆家常用的叫燒青的盅!
好懷念😭😘
我們叫了
鐵板餐
芝士叉燒公仔麵
加$19要左個鮑魚雞煲
鐵板餐
懷舊鐵板燒
好足料!分量好大!
芝士蛋叉燒公仔麵
芝士叉燒蛋公仔麵
味道不錯😘😘
鮑魚雞煲
不太見意加!太鹹!雞無肉!😓$19蚊就真的是差不多!
總結
味道~上可(不包括雞煲