平時成日去荃灣睇醫生,都會周圍去搵下嘢食,行行吓愉景新城不過佢多咗好多餐廳,或見到茶餐廳2.0呢個咁震撼嘅名當然就要試吓啦。所謂2.0 ,一坐低見到個Menu就feel到啦,佢呢度竟然有珍珠奶茶同雞蛋仔雪糕賣,一般嘅茶餐廳真係好少見。講返函式,因為見到隔離枱牌個石鍋咖喱而忍唔住都買咗嘅我,表示㗎你做得非常出色,係濃稠嘅港式咖喱。可能石鍋上嘅關係,感覺好新鮮熱辣煮出嚟,咖喱嘅辣味同香味都鎖住左,加上雞件亦都好嫩,唔使一陣就食晒個飯。另外帶咗個肉醬意粉,估唔到佢都係石鍋上,非常非常欣賞上面嗰塊芝士,佢令到成個肉醬意粉起死回生,因為港式煮法嘅意粉偏向粗同稔,唔係我平時鍾意食嘅爽口意粉,但係塊芝士令到佢成件事高級左好多,果然係進化版嘅茶餐廳。雙重朱古力特飲好吸引。

咖哩雞

肉醬意粉

雙重朱古力特飲好吸引。
咖哩雞
肉醬意粉
2019-06-05 48 浏览
今日小編去左愉景新城隔離既運動場打波,打完就同朋友們黎搵食喇。打算簡簡單單甘食餐飯,又見到依間餐廳既名非常特別,叫茶餐廳2.0。心諗應該係茶記既升級版。環境明亮,牆身壁畫卡通有趣。餐牌既選擇十分多,中式,西式,日式,港式都有。🥘石窩芝士肉醬義粉熱氣騰騰的石窩,上面佈滿厚厚的肉醬同芝士。趁石窩的熱氣馬上搞拌意粉,芝士溶曬落意粉到。因為小編好中意食熱野,依個設計真係heavy得黎又令人抗拒吾到。🍗鐵板特大雞脾意粉小編揀左黑椒汁。雞脾真係特大,雞皮焗到香脆,切落去既時候聽到脆卜卜既聲。雞肉滑嫩,連皮食埋真係好邪惡。🥬炒娃娃菜 - 加$20甘多heavy野,緊係要叫左清炒菜平衡下。🍅跟餐的羅宋湯酸甜而帶點黑椒味,三味齊集。🍵跟餐的熱檸蜜最得意係個杯。係大商場黎講,可以搵到甘平價又好食既餐廳真係好難,下次等小編打完波再黎先。

環境明亮,牆身壁畫卡通有趣。

餐牌既選擇十分多,中式,西式,日式,港式都有。

🥘石窩芝士肉醬義粉
熱氣騰騰的石窩,上面佈滿厚厚的肉醬同芝士。
趁石窩的熱氣馬上搞拌意粉,芝士溶曬落意粉到。

🍗鐵板特大雞脾意粉
小編揀左黑椒汁。
雞脾真係特大,雞皮焗到香脆,切落去既時候聽到脆卜卜既聲。
雞肉滑嫩,連皮食埋真係好邪惡。

🥬炒娃娃菜 - 加$20
甘多heavy野,緊係要叫左清炒菜平衡下。

🍅跟餐的羅宋湯
酸甜而帶點黑椒味,三味齊集。

🍵跟餐的熱檸蜜
最得意係個杯。

2019-06-03 31 浏览
收工喺愉景附近,見到呢間茶餐廳同人唔同,因為佢門口有精致雞蛋仔賣,就係咁我地就行左入去,睇完個餐牌見到鐵石系列係必食。於是我地就嗌左個T骨牛同西冷牛試下。T骨牛味重,,夠厚肉,肉質都好軟腍,配埋個蒜蓉汁,都幾惹味架。西冷就係薄切嘅,但好彩冇乜筋,肉質都算軟腍,配左個黑椒汁好香但唔太辣,小朋友都會食到。加十蚊有嘢飲同有個湯,羅宋湯酸酸辣辣,好醒神開胃。最吸晴嘅係佢啲凍飲杯,真係好得意。最後就係我入嚟嘅目的:雞蛋仔雞蛋仔上面有雜果同士多啤梨,再加埋個雪糕球又脆又凍,好過癮。

於是我地就嗌左個T骨牛同西冷牛試下。

最後就係我入嚟嘅目的:雞蛋仔

2019-06-03
2019-06-03 34 浏览
今天跟家人去愉景新閒逛到了午餐時間 恰巧見到這間餐廳人流暢旺 幸好大約等待了10分鐘便有位置🍽羅宋湯有大量蔬菜 酸酸甜甜加少少辣味十分開胃🍽黑松露野菌帶子意大利飯意大利飯非常足料 有大量什菌和貝柱醬汁濃稠 食落有淡淡的黑松露味飯煮得剛好 不太淋 粒粒分明有咬口最特別的是在飯中加入了少量青瓜起初覺得有點奇怪但食落竟然跟飯出奇地夾 有點小清新🍽2.0牛肉漢堡包配薯條麵包烘得酥脆 牛肉煎到脆邊 厚身 充滿肉汁 而且肉味很濃 驚喜!配搭大量沙律菜和芝麻醬平衡返牛肉帶來的油膩感跟餐的薯條熱辣辣 而且是厚切的十分邪惡🍽蘋果金寶雞蛋仔賣相頗吸引有一底雞蛋仔加朱古力醬 配料有草莓 蘋果粒 提子乾和一大堆忌廉雞蛋仔微熱 有蛋香 外脆內軟忌廉幼滑 不太甜 個人覺得全部材料一齊食 其實幾夾餐廳坐位舒適 乾淨企理食物款式多 質素亦頗佳
今天跟家人去愉景新閒逛

但食落竟然跟飯出奇地夾 有點小清新

🍽2.0牛肉漢堡包配薯條
麵包烘得酥脆
牛肉煎到脆邊 厚身 充滿肉汁
而且肉味很濃 驚喜!
配搭大量沙律菜和芝麻醬

餐廳坐位舒適 乾淨企理
食物款式多 質素亦頗佳

午餐
2019-05-30 53 浏览
因為呢排食得太多西式早餐,所以想食返個港式早餐。今朝黎左茶餐廳2.0茶餐廳環境唔錯,坐得舒服叫左個沙嗲牛肉米同奶茶沙嗲牛肉米分量比較小,食幾啖好快食完,湯太多而且沒什麼沙嗲味,牛肉ok. 我今次就將多士轉左薯餅,有點兒後悔,太油,而且邊位太硬最後杯奶茶係我認為最失敗的一項,完全冇港式奶茶味,唔香唔滑,飲多兩啖有d苦我認為茶餐廳最重要係茶,茶底唔好已經好難吸引人黎,香港人最愛仍然係一杯好味的港式奶茶作為一日的開始。加油,希望下次再黎有進步

茶餐廳環境唔錯,坐得舒服
叫左個沙嗲牛肉米同奶茶

我今次就將多士轉左薯餅,有點兒後悔,太油,而且邊位太硬

加油,希望下次再黎有進步
沙嗲牛肉米
奶茶
2019-05-29 35 浏览
今日去荃灣行街~晚餐時間去到愉景新城開餐!見到有間餐廳竟然有個counter係賣雞蛋仔!好有創意!連個名都特別過人,叫茶餐廳2.0🤣除咗一般飯麵類,店員特別推介我地試下石燒系列~我地叫咗個安格斯牛排$148,肉質唔錯,好有牛味!不過石燒比起平日既鐵板,傳熱同保溫能力都強好多,食到尾都仲keep住好熱,建議叫3成熟就好~唔係去到尾會過熟!另一份石燒香煎厚切豬排$78,肉質軟熟,厚切啖啖肉好正!茶餐廳竟然有心太軟食🤣價錢仲要好吸引$25,口味偏向黑朱古力,甜而不膩,有驚喜!
今日去荃灣行街~晚餐時間去到愉景新城開餐!

除咗一般飯麵類,店員特別推介我地試下石燒系列~

另一份石燒香煎厚切豬排$78,肉質軟熟,厚切啖啖肉好正!

• 石燒香煎厚切豬排
2019-05-28 86 浏览
今晚黎接朋友收工,佢一早已經話要食呢間😂因為個雞蛋仔好吸引🤣入正題先❣️講左主菜先❣️🔺《紐西蘭肉眼扒》兩塊扒都大過手掌✋🏻淋上我至愛既黑椒汁🧂鐵板滋滋聲令我流哂口水🤤我叫左7成熟,剛好!肉唔會太難咬開同埋幾滑👍🏻薯條都炸得好脆👍🏻如果多幾舊西蘭花🥦會更好👍🏻🔺《黑松露雜菌忌廉帶子意粉》用左小柱❣️好多粒👍🏻偷食左1粒👍🏻好彈牙❣️意粉硬度適中👍🏻好入味🥰就咁食意粉都唔會覺得寡👍🏻好creamy🤤🔺《雪糕雜果雞蛋仔》有驚喜❣️雞蛋仔咬落去唔係空心,係實心證明料足👍🏻而且咬落去仲係好脆👍🏻加埋糖醬唔會好甜❣️雪糕好好味❣️成個組合配搭好清新🤤士多啤梨係甜架❣️❣️值得試✅🔺啲餐具好有特色😂下次會再黎🉐

紐西蘭肉眼扒

🔺啲餐具好有特色😂

下次會再黎🉐

2019-05-28
紐西蘭肉眼扒
2019-05-28 51 浏览
難得有一日休息當然係訓死,😬😬但瞓醒附近餐廳一係休息一係落場😭😭😭,落到荃灣見到有間新開叫「茶餐廳2.0」,就咁睇裝修俾佢懷舊嘅餐廳特色吸引到😬😬於是入咗去同男朋友叫咗幾個餐🙆🏻🙆🏻先叫咗個蔥油雞扒撈丁,再加個石鍋日式雞扒湯烏冬,烏冬方面下午茶再送雞蛋仔加雪糕,撈麵上枱,比起其他餐廳唔同嘅事係,放棄用蠔油變相用燒汁,同雞扒相映成趣,👏🏻👏🏻湯底方面都唔馬虎,唔係味精加水,而係用雞湯整成👍🏻👍🏻👍🏻,雞扒方面唔乾口😎咬落淡淡汁,下午茶價錢來講質素10分高👍🏻到雞扒湯烏冬,以為只係好似其他茶餐廳下午茶一樣,得雞扒加烏冬就錯,餐廳方面10分用心用燒紅左石鍋做器皿😯😯,而且配菜方面都10分多,加埋個迷你雞蛋仔加雪糕都已經10分足夠,食落去感覺更似日本野,Crossover香港地道小食😍😍😍之後再叫埋甜品西多士再加雪糕鮮果雞蛋仔,豬扒包通常西多士為咗做法容易整都會用普通方包再加少量花生醬,但呢間店舖用厚多士😍😍😍,而且切出來每一件多士都有滿滿花生粒嘅花生醬,仲要價錢只不過係$30🙆🏻🙆🏻🙆🏻豬扒包$34但係配粗薯條,豬扒口感好彈唔乾水,😋😋😋油份量控制得好識落唔會好油膩👏🏻👏🏻👏🏻最後個甜品鮮果

就咁睇裝修俾佢懷舊嘅餐廳特色吸引到😬😬

之後再叫埋甜品西多士再加雪糕鮮果雞蛋仔,豬扒包

最後個甜品鮮果雞蛋仔,係一底雞蛋仔上面鋪滿厚厚忌廉🤤感覺好邪惡😋😋😋

當然食得懷舊冰室點少得雪糕紅豆冰😬😬,為咗唔想令雪糕太快溶,所以就加咗太多定係杯入面,或者店主注意到問題所以背嘅大小都相對提高🤔🤔

食一個下午茶食咗二百幾蚊,但係飽到連晚餐都唔想食同時間豐富到你想食甜品嘅願望,相信冇乜茶餐廳做得到😎😎
2019-05-23
2019-05-23 59 浏览
服務差 叫左2個鐵板餐,一個丅骨,一個厚切豬扒,豬扒幾好食,厚度適中,食物夠熱,跟餐有羅宋湯,算足料,T骨好薄身,大量鬆肉粉,食物以茶記質素味道ok。食物種類型小,竟然冇小食叫。但服務真係有待改善,個個服務員似發夢,有個仲倒瀉杯野落我地腳度,但完全唔識處理唔俾毛巾又冇濕紙巾,竟然濕2張乾紙巾就算,之後走左去.....驚你見到都冇出聲,完全冇道歉,只收現金,入座又唔講,問俾唔俾得卡居然反問我...真心唔再去,上手好好多!
服務差
2019-05-21 38 浏览
進化時代茶餐廳Kay Gor 收工約左朋友去荃灣愉景行下街當然又係附近揾好西啦見到個餐廳名甘搞笑 茶餐廳2.0當然要試試係唔係進化啦同一般茶餐廳一樣,就係咩都有諗得出都有👍🏻👍🏻🥩🥩美國安格斯肉眼扒肉眼太大件,肉質鮮美依個價錢食到鐵板仲要係安格斯點有得比😂香濃芝士肉醬意粉肉醬意粉用石鍋上,所以熱到可以保持住用上香濃嘅芝士,令整個意大利帶上香味雞蛋仔蛋裝師傅自己調配,味道出色有好味加上雲呢嗱味雪糕一流好味喺愉景新城依個親子商場一定係會大賣👍🏻
進化時代茶餐廳

Kay Gor 收工約左朋友去荃灣愉景行下街
當然又係附近揾好西啦
見到個餐廳名甘搞笑 茶餐廳2.0
當然要試試係唔係進化啦

同一般茶餐廳一樣,就係咩都有
諗得出都有👍🏻👍🏻

🥩🥩美國安格斯肉眼扒
肉眼太大件,肉質鮮美
依個價錢食到鐵板仲要係安格斯點有得比😂

香濃芝士肉醬意粉
肉醬意粉用石鍋上,所以熱到可以保持住
用上香濃嘅芝士,令整個意大利帶上香味

雞蛋仔
蛋裝師傅自己調配,味道出色有好味
加上雲呢嗱味雪糕一流好味
喺愉景新城依個親子商場一定係會大賣👍🏻
2019-05-20
2019-05-21 48 浏览
angel帶你去食好西之必食雞蛋仔今次angel 推介餐廳是在荃灣愉景新城2.0茶餐廳,一定要試試它們的雞蛋仔,因為我發現,原來雞蛋仔是可以有這樣的口感。這個雞蛋仔,超級正😋它重點吾係雪糕🍦而係它的底餅,真係好正呀🥰真心真係好有蛋糕的香味,加上中間是半空的,咬下時口感特別彈牙,不過我覺得雞蛋仔蜂巢邊位係最好食㗎,好似食緊曲奇餅乾咁,😋😋😋今次真係有驚喜,🥰估唔到茶餐廳都有特別的雞蛋仔食。門口設有外賣雞蛋仔,大家不妨試吓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外點了,這個安格斯肉眼扒,份量夠大塊,牛肉纖維比較多有咬口,配上薯菜一定夠飽。😊😊香濃芝士肉醬意粉,芝士同肉醬很配搭,味道不錯👍🏻如果可以多少少醬汁會更好。安格斯同埋肉醬意粉都係可以跟餐加$10有湯同一杯飲品,價錢合理。
angel帶你去食好西之必食雞蛋仔

2019-05-20
  • 紐西蘭西冷扒
2019-05-21 59 浏览
OpenRice search到呢間餐廳,見幾特別,啲包裝又幾靚,似係fusion茶餐廳就試下,可能期望太高,食落真係普通一間茶餐廳。見個餐牌都靚靚仔仔,又想食海南雞飯,就叫咗2款小菜套餐。凍檸茶都幾好飲,用呢款杯好特別上咗個海南雞就開始覺得唔對路,咦,切雞嚟嘅?食落都唔知自己食緊海南雞。原來「海南雞2.0」就係切雞。另一個餸係「沙拉骨」,睇名以為係橙色醬嗰種排骨,點知出嚟係沙律醬煮豬扒,個味道都唔怪,不過見到道菜嘅時候有啲意料之外~清炒時蔬係炒娃娃菜,係三道菜入面最好嘅一道菜。套餐另外跟兩碗白飯同紅湯,冇咩特別,正路茶餐廳嘢,不過就唔值呢個價~碗湯未飲得返半碗

見個餐牌都靚靚仔仔,又想食海南雞飯,就叫咗2款小菜套餐。

凍檸茶都幾好飲,用呢款杯好特別
凍檸茶

海南雞2.0

原來「海南雞2.0」就係切雞。
海南雞2.0

沙拉骨

清炒時蔬係炒娃娃菜,係三道菜入面最好嘅一道菜。
清炒時蔬

碗湯未飲得返半碗
凍檸茶
清炒時蔬
2019-05-20 69 浏览
前排去左間荃灣新開既茶記食晚餐,本來期望有好味道,點知果真「一試難忘」。-菠蘿海鮮炒飯 $58一食落去,咩味都食唔到🤯除左啲菠蘿同少少蛋味,飯、魷魚、蝦同其他海鮮,全部都無味,感覺同食白飯差唔多。其次,個炒飯兜唔勻,有部分既飯同配料係凍。再者,個飯內無啦啦有隻未剝哂殻既大蝦係到,唔太專業。整體上真係好不堪。-常餐A-沙爹牛肉公仔麵 配 火腿磨菇奄列+香草多士公仔麵煮唔夠耐,仲係硬硬地唔太散開,而湯底亦偏淡。奄列算係咁多樣野入面最正常,但多士唔脆兼過硬,整體好麻麻。-除左食物素質差,服務、衛生都唔太得,試左次無下次。
菠蘿海鮮炒飯 $58
菠蘿海鮮炒飯

常餐A-沙爹牛肉公仔麵 配 火腿磨菇奄列+香草多士
常餐A

除左食物素質差,服務、衛生都唔太得,試左次無下次。
2019-05-10
2019-05-20 50 浏览
今日呢我同我朋友去到愉景新城咁我哋兩個就行街行到大約7:00我就已經過一間叫茶餐廳2.0嘅餐廳餐廳入面座位都幾闊落,同埋環境都幾好朋友嗌咗個肉眼扒 $88牛扒係用鐵板上,所以我點左五成熟肉眼都幾juicy,肉味濃郁食得出冇落過多鬆肉粉海南雞飯 $58海南雞飯都是配上油飯,油飯熱度不夠外面多數食海南雞飯都是去骨但依度就是有骨的。海南雞份量好多,粗略估計大約都有10多件我哋食完之後呢就再嗌咗啲甜品金寶蘋果雞蛋仔 $38一向我都好鍾意食肉桂粉金寶蘋果整得好香甜再配一球朱古力雪糕雞蛋仔應該係即叫即整口感幾鬆脆,蛋香味幾重
今日呢我同我朋友去到愉景新城
咁我哋兩個就行街行到大約7:00
我就已經過一間叫茶餐廳2.0嘅餐廳

餐廳入面座位都幾闊落,同埋環境都幾好

朋友嗌咗個肉眼扒 $88
牛扒係用鐵板上,所以我點左五成熟
肉眼都幾juicy,肉味濃郁
食得出冇落過多鬆肉粉

海南雞飯 $58
海南雞飯都是配上油飯,油飯熱度不夠
外面多數食海南雞飯都是去骨
但依度就是有骨的。
海南雞份量好多,粗略估計大約都有10多件

我哋食完之後呢就再嗌咗啲甜品
金寶蘋果雞蛋仔 $38
一向我都好鍾意食肉桂粉
金寶蘋果整得好香甜
再配一球朱古力雪糕
雞蛋仔應該係即叫即整
口感幾鬆脆,蛋香味幾重
2019-05-18 872 浏览
是日放工媽咪無煮飯,就落左屋企附近商場食個dinner!呢間小店茶餐廳開業無耐,一於黎食個飯,仲幢到街坊Tim!! 呢間茶餐廳同一般果d都幾唔同既!有外賣區有堂食區!外賣區主打雞蛋仔加topping及而家好hit果d珍珠奶茶!是日揀左堂食dinner,見餐牌都幾多選擇既!有常餐、例餐、扒餐、意粉果d乜都齊,價錢都算幾平,街坊生意算唔錯呢!Order 左一個扒餐同一個意粉晚餐都包一個湯及飲品!揀左加5元凍檸賓同檸水😋 佢地d杯碟幾得意有特色既!跟餐個湯都幾足料!揀左一紅羅宋湯及一個中式節瓜豬骨湯!味道也不錯👌🏻等左一陣個扒餐出場啦!🔸美國安格斯肉眼扒配蒜蓉汁扒有8安士配左薯菜!個扒order左五成熟剛剛好!肉質腍身都幾juicy有肉味,配左個香香既蒜汁,幾好食!薯條係傳統粗薯條黎,個人幾岩心水!👍🏻🔸石燒香濃芝士肉醬意粉好足料既一個意粉,爆多芝士加茄汁肉醬!一上抬都巳經夠香了,拉絲芝士好夠份量!岩灑我呢d鍾意芝士味濃味既人呢!🔸雪糕什果雞蛋仔食完晩餐,見有雞蛋仔甜品咁特別就order左黎食!材料都幾多,有雪糕什果同cream,用左傳統雞蛋仔都幾香脆加埋雪糕又凍又熱,口感特別,不錯👍🏻兩個

等左一陣個扒餐出場啦!

🔸美國安格斯肉眼扒配蒜蓉汁

🔸石燒香濃芝士肉醬意粉