[石鍋系列]香濃芝士肉醬意粉 $58 8️⃣/10
⭐️石鍋系列6pm先會有!⭐️
係好多嘅芝士拉絲😍!!!同埋呢碗其實好鬼死大碗,加上我個日唔係特別肚餓所以只係食到一半😭
符送羅宋湯+飲品

茶餐廳2.0 (Tsuen Wan)
Shop 2029, 2/F, Discovery Park, 398 Castle Peak Road, Tsuen Wan
慘慘又抽到返夜地獄更😵適逢日頭要幫朋友去荃灣拎啲野🙉還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🐷趁未落地獄前近近地返尋2.0茶記吃個最後的午餐先🙈位於荃灣愉景新城既茶餐廳2.0🤤雖然距離荃灣站比較遠🙈但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!由A出口直行沿住愉景新城天橋行過黎都算方便😆呢度簡約既環境裝修🙈店內卻充斥住滿滿既舊香港色彩壁畫☺️🇭🇰為茶餐廳2.0中增添更多老香港情懷☺️🇭🇰以地道傳既香港特式環境做襯托😆🇭🇰亦煮出高質素茶記食材☺️😋🍴Lunch Set干炒牛河午市套餐另外會包埋餐湯餐飲😆是日餐湯係青紅蘿蔔既瘦肉🤤🥕🐷以老火熬煮既熱湯🍲😋充滿蘿蔔清甜香之餘更帶出瘦肉鮮味🤤🐷🥕啱哂同樣大愛中湯既小肥😋而主食干炒牛河雖然份量唔算好多🐮🙈但勝在炒得夠獲氣🤤👨🏻‍🍳🔥牛肉片肉質滑嫩入味之餘🤤🐮加入芽菜及蔥段一齊炒更有風味的😋而使用老抽炒香既炒河😋師傅將老抽炒到條條上色均勻😆👨🏻‍🍳🔥亦顯師傅既用心與功架😋至於採用具特色既鐵杯裝盛既凍咖啡😋☕️奶味較重但走左甜亦帶出濃郁咖啡香☺️為醒腦醒神既假期做充電準備🔋🤪
慘慘又抽到返夜地獄更😵
適逢日頭要幫朋友去荃灣拎啲野🙉
還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🐷
趁未落地獄前近近地返尋2.0茶記吃個最後的午餐先🙈

位於荃灣愉景新城既茶餐廳2.0🤤
雖然距離荃灣站比較遠🙈
但有「天空之城」之稱既荃灣可謂四通八達!
由A出口直行沿住愉景新城天橋行過黎都算方便😆

餐湯

2019-07-10
凍咖啡
2019-07-10 18 浏览
嚟到荃灣搵嘢食,上OpenRice搵到有間茶餐廳既然有咁多like同個個都話係新式茶記,就儘管try try 一坐底,就見到枱枱都食緊個燒牛 望望餐牌,應該係呢個A4和牛片$168 包飲品包例湯(凍飲+3蚊),和牛片超多,起碼有10幾塊 最緊要入口即溶,夠晒肥先似和牛近睇真係好正之後叫左個石燒豬扒 呢個好抵食 $78 有埋薯條,另外加10蚊有湯有飲品夠厚切好滋味 飲品個杯都有特色埋單259蚊 ,300蚊唔使,食到捧住個肚走幾特別既茶記 ,有質數既和牛

一坐底,就見到枱枱都食緊個燒牛

望望餐牌,應該係呢個A4和牛片

石燒A4日本和牛片

最緊要入口即溶,夠晒肥先似和牛

近睇真係好正

石板香蒸厚切豬扒

之後叫左個石燒豬扒

呢個好抵食 $78 有埋薯條,另外加10蚊有湯有飲品

夠厚切好滋味

飲品個杯都有特色

埋單259蚊 ,300蚊唔使,食到捧住個肚走
幾特別既茶記 ,有質數既和牛
2019-07-08
石板香蒸厚切豬扒
帶小朋友去愉景新城玩,順便喺度食午餐!有雞蛋仔食的茶餐廳!食物款式很多選擇,價錢亦大眾化!有兒童椅子提供,亦有兒童餐~符合我帶住小朋友嘅要求!所以就食呢間啦!點了一個兒童餐,份量很多好豐富!卡邦尼意粉、薯條、粟米、雞蛋仔那一杯橙汁!我小朋友只吃了一半已經很飽!雪糕雜果雞蛋仔,賣相很吸引,味道不錯!暖暖的雞蛋仔配上冰凍的雪糕,很好吃!全日特色早餐,經典食物茄汁豆、煙肉火腿、炒蛋、蕃茄、法包,我另外配了雜果賓治,非常滿足!紐西蘭肉眼扒配港式咖喱汁!牛肉有肉味,份量很多有8安士,茶餐廳來講算不錯!咖喱汁有點香辣好惹味!雜果賓治係提子汽水!好爽!茶餐廳都好多人食~食物有水準!另外見到外賣雞蛋仔$15個,同小朋友玩完可以買個嚟食下午茶啊!

帶小朋友去愉景新城玩,順便喺度食午餐!

有雞蛋仔食的茶餐廳!
食物款式很多選擇,價錢亦大眾化!
有兒童椅子提供,亦有兒童餐~
符合我帶住小朋友嘅要求!所以就食呢間啦!

點了一個兒童餐,份量很多好豐富!

雜果賓治係提子汽水!好爽!

茶餐廳都好多人食~食物有水準!

今日同男朋友黎到愉景新城食飯,平時過黎都係因為行ikea順路,所以都好少認真睇呢度有咩食。今日發現呢間茶餐廳2.0,就決定一試。入座後,發現佢係名符其實既茶餐廳2.0,係一間行中高檔路線既茶餐廳。呢度連和牛鐵板燒同港女最愛既雪糕雞蛋仔都有得食。最後我同男朋友決定中西合壁,佢叫左一份澳洲T骨扒,而我就叫左個沙拉骨小菜套餐。呢度有唔小特飲,只要加 10 蚊就可以轉,我就揀左雪糕紅豆冰。野飲同餐湯都上得好快,野杯隻杯仲要有d毛語錄feel,幾搞笑沙拉骨小妹我一直都好鐘意食沙拉骨,認為沙拉骨最緊要夠多醬。呢度控制沙拉骨既醬汁控制得好好,唔會過多,但又足夠包住塊肉排。味道好開胃好好送飯,讚!肉排有先炸香左,肉質夠淋。順帶一提佢份量好大,我只係食到半碟,男朋友幫手都係食唔哂。澳洲T骨扒呢塊澳洲T骨扒真係好鬼大塊!如果係我,一定食唔哂。伴碟有黑椒汁同薯菜,我地揀左5成熟。不過因為係鐵板,到食既時候已經有7、8成熟了。肉質幾淋,值得一提既係T骨扒有好多痴骨位同脂肪,呢d位d肉特別香,好有肉味。個黑椒汁好香,又夠多,就算塊扒咁大,食到最尾都仲有汁。T骨扒上面有用香草醃過,令到成個味道更豐富。呢個價錢,又

沙拉骨

澳洲T骨扒
呢塊澳洲T骨扒真係好鬼大塊!如果係我,一定食唔哂。伴碟有黑椒汁同薯菜,我地揀左5成熟。不過因為係鐵板,到食既時候已經有7、8成熟了。肉質幾淋,值得一提既係T骨扒有好多痴骨位同脂肪,呢d位d肉特別香,好有肉味。個黑椒汁好香,又夠多,就算塊扒咁大,食到最尾都仲有汁。T骨扒上面有用香草醃過,令到成個味道更豐富。呢個價錢,又咁大塊,差唔多啦

雪糕鮮果雞蛋仔
食完坐左一陣意猷未盡,決定叫多一個雪糕雞蛋仔作結。本來對雞蛋仔無乜大期望,點知食落有驚喜!個雞蛋仔佢真係做到外脆內軟,而且個蛋漿好香,應該加左小小vanilla oil。配埋鮮果同雪糕,原本已經好飽既我地都突然食得哂。都真係唔錯!

埋單兩個人唔洗300蚊,如果大家想食茶餐廳野,但又想坐得舒服,我會覺得呢度係好好既選擇!
2019-07-06 25 浏览
其實我都幾鍾意行愉景新城呢個商場,地方又大,人又唔算太多。講到餐廳選擇方面,基本嘅中西日韓都有得比你揀。話時話又真係未係度食過茶餐廳2.0, 早幾日終於試到。🤣🤣🤣茶餐廳最大嘅優點就係快靚正👍🏻 尤其係肚餓嘅時候更加唔駛講。我同朋友一到步火速點咗,香煎厚切豬扒(12安士)配意粉,同紐西蘭西冷扒(8安士)配薯角。加杯紅豆冰同奶茶。一絕👍🏻 上餐速度快而有水準。好有茶餐廳風味,夠地道。食得舒服唔拘謹。
今日放假同老公去荃灣行下宜家,行完就去愉景新城搵食,見到一間光鮮亮麗嘅餐廳,環境闊落舒適,仲有卡位坐,於是決定試下😊😊😊環境好舒服,不會好似一般茶餐廳咁迫,卡座非常闊落舒適👍🏻👍🏻👍🏻店員極力推薦尼個石燒A4日本和牛片套餐,有100g和牛片,推廣價只係$168,又幾抵咼,一於試下😬😬😬石窩系列都幾特別,有老公最愛嘅卡邦尼,點份試試😋😋😋最特別係有雞蛋仔食,好有香港特色啊😍😍😍石燒A4和牛片套餐,賣相好吸引,兩層滿滿嘅和牛片,分量十足,仲配上超甜粟米粒同滑滑慢煮雞蛋,好豐富啊😍😍😍A4和牛片睇落好新鮮,雪花❄️均勻,睇見都流口水🤤🤤🤤石板好夠熱,要小心控制牛肉生熟度啊!牛肉味道好濃,夠稔,尼個價錢食到尼個質素真係好抵👍🏻👍🏻👍🏻羅宋湯熱辣辣好足料,味道剛剛好,酸酸甜甜好開胃😋😋😋卡邦尼烏冬配日式溫泉蛋,味道香濃,入口好滑好creamy,烏冬夠彈牙,正👍🏻👍🏻👍🏻雞蛋仔配雪糕,新鮮熱辣,雞蛋仔夠脆身,不會太甜,不錯吃的👍🏻👍🏻👍🏻歎埋杯凍飲十分極之滿足😍😍😍

石窩系列都幾特別,有老公最愛嘅卡邦尼,點份試試😋😋😋

最特別係有雞蛋仔食,好有香港特色啊😍😍😍
石燒A4和牛片套餐

A4和牛片睇落好新鮮,雪花❄️均勻,睇見都流口水🤤🤤🤤

羅宋湯熱辣辣好足料,味道剛剛好,酸酸甜甜好開胃😋😋😋
卡邦尼烏冬配日式溫泉蛋

歎埋杯凍飲十分極之滿足😍😍😍
石燒A4和牛片套餐
卡邦尼烏冬配日式溫泉蛋
2019-07-04 38 浏览
睇餐牌個陣佢只係叫吉列魚柳包, 以為普普通通一個包, 原來係有兩層魚柳配埋薯條茄汁既餐, 仲係即叫即整, 麵包烘有過, 再烘香D就更好。沙律醬唔算多, 健康d 食落就乾身d。粗薯條可以自己再加鹽, 岩岩整起既魚柳包同薯條食落好香口雞蛋仔係實心亦幾脆, 口感稍硬少少, 配朱古力醬都幾襯賣相唔錯, 茶餐廳黎講佢杯latte都幾好飲12點就黎到食所以兩個人坐到大卡位, 都幾舒適, 就黎食完個陣已經坐滿哂, waitress做野快手, 服務又好 (我地叫左肉眼牛排同雪糕鮮果雞蛋仔無哂, 臨走個陣佢都係咁同我地講唔好意思)

雞蛋仔係實心亦幾脆, 口感稍硬少少, 配朱古力醬都幾襯

賣相唔錯, 茶餐廳黎講佢杯latte都幾好飲
鮮奶咖啡

2019-07-04
鮮奶咖啡
早三個月到這餐廳食午餐。我選擇了「常餐」,要叉燒通粉。沒想到個叉燒好有驚喜!有水準,好食。可是,到上個月,我在這餐廳食下午茶,點了一個熱狗,卻十分失望。腸不好食,沒任何醬汁。飽、熱狗、腸。完全沒有協調,感覺同分開食無異。這間的紅酒牛尾飯,都算不錯👍🏻!薯條都ok! 佢外面有外賣珍珠奶茶,可是佢的廣告牌不夠吸引人去買珍珠奶茶。我覺得如果佢地marketing 改下外面的廣告牌,可能會幫到外賣銷售。這間茶餐廳比上一手更大眾化,明顯人流都比之前好。我認為餐廳的服務ok! 廚師更是靈魂人物。見佢個魚柳飽賣相都幾吸引。下次可以試下😃

這間的紅酒牛尾飯,都算不錯👍🏻!

2019-06-29 273 浏览
已經開了一段日子的荃灣IKEA,今晚放工終於有空一遊!上次來愉景新城是專誠來嘆個西式午餐,今次來到專登找找這間茶餐廳2.0,又再想起永不悔改的撕裂2.0,在門口已聞到那份雞蛋仔香味,二話不說就入黎進餐啦!餐廳裝修以簡約為主,店面乾淨企理,環境闊落,有卡位雅座,MENU有常餐、兒童餐、港式扒餐、石窩系列及小菜套餐選擇,款式非常多樣化,而且晚巿套餐附送餐湯,單點食品亦可以另外+$10有餐湯餐飲,都咪話唔抵食。石燒A4日本和牛片套餐,慢煮雞蛋,甜粟米粒,椰菜絲,白飯,在茶餐廳有一個高質嘅A4和牛自由石燒,驚喜價$168能夠滿足即燒牛肉的渴望,真係好有驚喜!新鮮和牛嫩滑多汁,牛味香濃,加上將慢煮雞蛋打散倒落熟牛肉上,層次效果非常吸睛👏溫馨提示: 由於可燒板溫度會慢慢下降,建議先將全部牛肉片片煎熟再加上雞蛋,混合白飯炒作一團,避免飯底下的洋蔥過火燒焦啊😙除了和牛另外叫了一個小菜,茄子班腩煲,CP值同樣地高,數件班腩滿足食肉獸,二人進餐非常飽足👍雪糕鮮果雞蛋仔$58,甜品時間的驚喜位,雞蛋仔fushion款,即製雞蛋仔香噴噴,起初感覺太多忌廉在餅面,吃下去又覺得剛剛足夠,竟然比起一些主打雪糕雞蛋仔

已經開了一段日子的荃灣IKEA,
今晚放工終於有空一遊!
上次來愉景新城是專誠來嘆個西式午餐,
今次來到專登找找這間茶餐廳2.0,
又再想起永不悔改的撕裂2.0,
在門口已聞到那份雞蛋仔香味,
二話不說就入黎進餐啦!

餐廳裝修以簡約為主,店面乾淨企理,
環境闊落,有卡位雅座,
MENU有常餐、兒童餐、港式扒餐、
石窩系列及小菜套餐選擇,款式非常多樣化,
而且晚巿套餐附送餐湯,
單點食品亦可以另外+$10有餐湯餐飲,
都咪話唔抵食。

石燒A4日本和牛片套餐,
慢煮雞蛋,甜粟米粒,椰菜絲,白飯,
在茶餐廳有一個高質嘅A4和牛自由石燒,
驚喜價$168能夠滿足即燒牛肉的渴望,
真係好有驚喜!

新鮮和牛嫩滑多汁,牛味香濃,
加上將慢煮雞蛋打散倒落熟牛肉上,
層次效果非常吸睛👏
溫馨提示: 由於可燒板溫度會慢慢下降,
建議先將全部牛肉片片煎熟再加上雞蛋,
混合白飯炒作一團,
避免飯底下的洋蔥過火燒焦啊😙

除了和牛另外叫了一個小菜,
茄子班腩煲,CP值同樣地高,
數件班腩滿足食肉獸,二人進餐非常飽足👍

雪糕鮮果雞蛋仔$58,甜品時間的驚喜位,
雞蛋仔fushion款,即製雞蛋仔香噴噴,
起初感覺太多忌廉在餅面,
吃下去又覺得剛剛足夠,
竟然比起一些主打雪糕雞蛋仔西式餐店還要好食,
值得一試。

總括來講,茶餐廳2.0這個店名絕對不失霸氣,
外賣位置難得還有黑糖鮮奶奶茶的台式飲品選擇,
多元化式餐廳的確比平常的茶記較為創新多款,
性價比中上,是在大型商場中經濟實惠的好選擇。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2019-06-28 29 浏览
放工去左愉景新城行街最鐘意就係去實惠睇家品🤣行完街當然就係去搵食啦附近有間茶餐廳又唔係太多人入到去就有位呢間茶餐廳唯一唔同就係有我至愛既雪糕雞蛋仔先食左主菜先啦見到menu有呢個和牛都幾新派既茶餐廳用石燒爐自己係上面燒自己鐘意食幾成熟都得又幾新潮喎有點似pepper lunch既感覺襯個爐仲好熱既時候即刻放d牛去燒我地今次一次過燒熟哂d牛先開始食因為燒到最後個爐都開始唔夠猛如果一邊燒一邊食個爐就會好快凍牛既質感都好嫩好林身有少少驚喜最後當然要食我既甜品我覺得外賣個賣相靚d啫🤣雞蛋仔味道不錯夠脆我覺得甜左少少雪糕就無得揀味道今次係雲尼拿整體都算幾好既👍🏻
放工去左愉景新城行街

雪糕就無得揀味道
今次係雲尼拿
整體都算幾好既👍🏻

2019-06-27 22 浏览
今天跟家人去愉景新城閒逛﹐到了午餐時間恰巧見到這家餐廳﹐人流暢旺﹐幸好大約等了10分鐘就有位置了﹐餐廳坐位舒適﹐乾淨企理﹐食物款式多﹐質素亦尚佳﹐入裡有兩幅長畫﹐圖中是茶餐廳的樣子﹐顯得挺有風格的﹐真的像走進一家進化了的茶餐廳。點了港式咖哩雞飯﹐價錢抵食﹐份量都算多﹐質感濃稠﹐味道辛辣﹐咖哩香味特出﹐雞肉很入味﹐飲品有很多選擇﹐他們的杯子都很可愛﹐有圖案和字的,我點了一杯珍珠奶茶﹐真的沒想過茶餐廳都會有珍珠奶茶飲。
2019-06-27 23 浏览
屋企人都出晒街,得返我一個人食晚飯,所以就落左屋企落下搵野食,愉景新城真係越黎越多食肆,行左一個圈我就決定食茶餐廳2.0,我見都幾經濟實惠,又多野食選擇,呢到既空間都幾大,坐得幾寬敞,但都見到人流都算多。呢到既青紅蘿蔔湯都幾清甜好飲,吾似係有味精的,我點左個卡邦尼烏冬配溫泉蛋,聽個名已經覺得好有新意,我都係第一次食卡邦尼烏冬,平時通常都係意粉的,但估吾到又幾夾,都估吾到茶餐廳會有啲咁西式既野食,真係好創新。
2019-06-27 34 浏览
今日去了荃灣行街,見到這間茶餐廳2.0,名字挺有趣的,所以就入了去吃個下午茶,門店都很新式,不過食物都是比舊式茶餐廳有創意,但舊式的東西亦有保留,例如茶餐廳必點的干炒牛河都有的,不過我是吃下午餐的關係,所以只點了一個蘋果金寶雞蛋仔,屬於甜品的形式,但對我來說已經好飽肚,然後我還點了飲品黑糖鮮奶,味道很好,但會偏甜一點點,不過點黑糖的人通常都喜歡吃甜的,如果點了餐就可以加$10享用,而這樣的飲品選擇都很多,最特別是有很多手調咖啡的系列。
2019-06-26 533 浏览
荃灣愉景新城很大,餐廳很多,我也嘗過不。今天去的這一家CP值超高。.茶餐廳的價錢,有水準的食物,份量足,有雞蛋仔甜品、珍奶等小食,選擇很多呢。環境也不錯的,坐得舒服。.店門口有外賣珍奶和雞蛋仔的,當然也可以堂食。珍奶$20左右一杯,也不貴。配套餐買的話還會減$10。.⭐️2.0海陸空什扒餐 ($88)份量超多的,一大盤,一大份黑椒汁。有蝦、雞扒、豬扒、火腿等等,還有一大堆粗薯條。2個人吃都夠呀。加$10 還有湯和飲品。.⭐️特餐 ($58)石窩日式雞扒湯烏冬,配迷你雞蛋仔蛋糕,送飲品。我很喜歡這個特餐,石窩烏冬真的有石窩熱,拿出來的時後還是「滾」騰的,而且湯很濃香。還有很可愛的雞蛋仔蛋糕,很滿足的一餐呢!.⭐️咖哩雞 ($68)有很多雞件,也是份量很足的。.⭐️雪糕鮮果雞蛋仔($58)好看又好吃,挺多鮮果的,有士多啤梨、藍莓及菠蘿。..環境舒服,空間剛好,修裝帶點香港特色。餐具用有中國特色的設計。處處是驚喜。

黑糖珍珠奶茶

⭐️2.0海陸空什扒餐 ($88)
份量超多的,一大盤,一大份黑椒汁。
2.0海陸空什扒餐

加$10 還有湯和飲品。
羅宋湯

⭐️特餐 ($58)
石窩日式雞扒湯烏冬,配迷你雞蛋仔蛋糕,送飲品。
石窩日式雞扒湯烏冬

迷你雞蛋仔配雪糕

還有很可愛的雞蛋仔蛋糕,很滿足的一餐呢!
⭐️咖哩雞 ($68)
咖哩雞

有很多雞件,也是份量很足的。
⭐️雪糕鮮果雞蛋仔($58)
好看又好吃,挺多鮮果的,有士多啤梨、藍莓及菠蘿。

黑糖珍珠奶茶
2.0海陸空什扒餐