2024-08-15
今天有啲小感冒,所以請咗病假喺屋企休息,下午食咗藥就直接瞓到夜晚,起身後肚子就咕咕叫,真係餓到唔掂,所以就出咗去附近睇下有咩好嘢食補償一下體力。喺油塘區搵到咗呢間冰室,成個樣睇落就好似新式嘅茶餐廳,裝修比較高級同埋比較光猛。呢間冰室嘅環境真係幾舒服,燈光柔和,座位又夠闊落。晚上的時間人流係幾多嘅,所以我都大概等咗一陣先有位坐。我叫咗一份美國安格斯肉眼鐵板餐同一杯凍檸茶,所有鐵板餐都有配一碗羅宋湯,真係啱晒我呢種食欲唔係咁好又鍾意飲湯水嘅人。呢份鐵板餐嘅肉眼🥩煎到啱啱好,有啲焦香嘅味道,肉嘅質感亦唔會太乾,內嫩鮮甜,再加上黑椒汁,味道濃郁又有啲微辣。煎蛋煎到個蛋黃仲係流心,配埋炸到金黃香脆嘅薯條。仲有啲蔬菜,食完唔會覺得太膩。至於羅宋湯,酸酸甜甜,仲有好多蔬菜,飲完暖胃又精神咗好多。凍檸茶🍋就唔使多講啦,應有嘅味道都有,算係好飲嘅,檸檬同茶嘅分量啱啱好,希望可以補充到Vitamin C,俾我早啲康復。呢份餐我係食到滿滿意嘅,又唔會覺得太飽,肚子就覺得啱啱好!!哈哈鍾意食扒嘅朋友,絕對值得推薦過嚟試一試!呢度嘅扒配埋嗰啲黑椒汁真係好味。服務員嘅態度亦都好好,好有禮貌。