6天前 0 浏览
餐廳以牛油果綠為主調,配合淺木色系餐桌,舒服優雅。每款早餐都可以自由配搭,彈性高。勁蔥咸牛肉炒蛋三文治 $34烘底(+$2)的三文治麵包帶來微脆的口感,搭配濃厚爆滿的嫩滑炒蛋、鹹香的牛肉,濃郁的蔥香,層次豐富且味道濃厚。雪菜雞絲米粉 $40米粉吸收了雞絲、雪菜的微酸與鹹香,另配雙熟蛋和微烘的牛油多士,好滿足。熱檸蜜甜中帶微酸,口感輕盈而爽口,帶來清新的甜香。香濃羅宋湯通粉 $42羅宋湯濃郁厚實,帶著微微的酸香配上牛肉,通粉滑順吸湯,碎蛋沙律增添細膩的口感,整體滋味豐富而飽滿。搭配牛角包和薯餅(+7)牛角包外層酥脆,內部鬆軟,有淡淡的奶油香氣,薯餅金黃香脆,豐富的早餐好滿足。熱抹茶鮮奶(+$24)微苦口感順滑,甜度適中。

勁蔥咸牛肉炒蛋三文治 $34

雪菜雞絲米粉 $40
熱檸蜜甜中帶微酸,口感輕盈而爽口,帶來清新的甜香。

香濃羅宋湯通粉 $42

搭配牛角包和薯餅(+7)

熱抹茶鮮奶(+$24)微苦口感順滑,甜度適中。

早餐
2025-05-16 0 浏览
平時都去開呢間野食lunch,驚喜發現新出咗款飲品叫「開心溝綠茶婊」,究竟係咩黎😆原來係開心果特飲!今次午餐點咗咸魚雞粒炒飯餐加杯開心溝綠茶婊,當係飯後甜品咁食下咸魚雞粒炒飯好夠獲氣,炒得粒粒分明,雞粒厚厚的,好似雞扒咁,口感一流。仲有煎香嘅蛋絲,香味四溢,食完真係想再嚟一碗!至於開心溝綠茶婊,即開心果沙冰,沙冰好細膩,配上大大球嘅綠茶雪糕,仲有牛油果沙冰,味道真係好好,清新又唔膩,食完心情好晒。

間嘢喺油塘都幾出名咁,見到佢個鹹牛肉炒蛋三文治,下午茶忍唔住試吓😋鹹牛肉炒蛋三文治🥪 ($30)嘩,真係冇介紹錯,鹹牛肉炒到好香,隻蛋又夠滑溜,夾埋喺烘底麵包入面,正到爆!🔥 不過講真,個三文治如果可以再多啲餡就好啦,咁就更加抵食😉迷你沙嗲牛肉太陽蛋飯🍛 ($38)另外個迷你沙嗲牛肉太陽蛋飯都唔錯,啲沙嗲牛肉都幾入味,撈埋隻半熟太陽蛋🍳 啲蛋汁流晒出嚟,撈飯一流!不過呢,我覺得個飯嘅份量可以再多啲,咁就啱晒我呢啲大食嘅人啦!總之,呢間嘢都值得一試嘅!😙🙌🏻推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

鹹牛肉炒蛋三文治🥪 ($30)

迷你沙嗲牛肉太陽蛋飯🍛 ($38)

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-05-06
2025-04-28 0 浏览
大本營其實都幾好行,餐廳都好多選擇,呢日去茶記研究所食晚餐,估唔到都好驚喜。茶餐廳有拉花咖啡,仲有好得意嘅貓貓拉花,菜式比較特別有別於普通茶餐廳。二人餐百零蚊送埋甜品喳咋,相當抵食。晚市二人餐 $168- 半條鹹鮮黃花魚蒸肉餅- 豆卜臘腸蒸雞- 自灼時蔬- 兩碗白飯- 兩碗湯- 兩碗糖水- 焦糖鮮奶咖啡 +$25- 抹茶鮮奶 +$25我鍾意鹹鮮黃花魚蒸肉餅,黃花魚係一夜乾,都好嫩滑,肉餅汁撈飯超好味。豆卜臘腸蒸雞份量都唔少,兩杯喜出望外嘅咖啡,都好高質。下次要再嚟試其他菜式,咖啡拉花咁靚,下午茶嚟食都好啱。

晚市二人餐 $168
- 兩碗糖水
- 焦糖鮮奶咖啡 +$25
- 抹茶鮮奶 +$25

2025-04-22 0 浏览
放假去開大本型,比茶記名(茶記研究所)吸引,入左去食左個午餐!首先叫左個黑松露炒蛋三文治,柔軟具奶香的麵包盛裝滿滿餡料,結合了綿密口感的滑蛋、洋菇、洋蔥等食材,加上少許黑松露碎提鮮,滋味豐富,香軟迷人!而且份量多得驚人,一共有兩份三文治,堪比一份正餐份量!跟住叫左個假日限定香草白汁吞拿魚焗通粉,白汁加埋香草perfect match,真係正到爆, 再加埋吞拿魚既香味同鹹味,真係冇得彈!餐飲都好有香港本土茶記特色,正到庳!
餐飲都好有香港本土茶記特色,正到庳!
吉日嘛, 梗係去 Aeon 血拼啦…我地決定 要食飽先~瑞士雞翼 酸菜湯 出前一丁 +時蔬配 檸檬茶 $58勁蔥雙丁 配港式凍奶茶 $53呢個基本上係我地必叫, 炒得乾身 唔會成咀油, 調味啱啱好, 恰好的過隱~炸麒麟髀 拼 薯條 配 港式奶茶 $39外皮炸得好脆 唔油膩; 肉 keep 到啱啱好, 下次會再叫!好在我地見下午茶開始了, 唔去買嘢住, 行快幾步入黎, 落完單, 直接滿座了…p.s.由開張到而家, 都係咁乾淨企理! 同事們都係咁友善親切, 總係笑咪咪的; 空間感好好, 用餐過程愉快, 好抵讚!

吉日嘛, 梗係去 Aeon 血拼啦…
我地決定
要食飽先~

瑞士雞翼 酸菜湯 出前一丁 +時蔬
配 檸檬茶 $58

勁蔥雙丁 配港式凍奶茶 $53

炸麒麟髀 拼 薯條 配 港式奶茶 $39

好在我地見下午茶開始了, 唔去買嘢住,
行快幾步入黎, 落完單, 直接滿座了…

p.s.
由開張到而家, 都係咁乾淨企理!

2025-04-05 254 浏览
與朋友行山前先吃點東西,到小清新的茶記研究所。🐣黑松露炒蛋三文治 $34軟熟的麵包烘過,外層脆身,中間有厚身足料嫩滑的黑松露炒蛋,香氣十足,啖啖滿足🤤🤤🤤推薦❤️🐄沙嗲牛肉即食麵 $45香濃醇厚的沙嗲牛肉,帶有微微的辣香,搭配即食麵,是每次早餐看到都想點的組合!套餐選擇了香煎午餐肉、太陽蛋及酥脆牛油多士,豐富可口😍飲品選擇了☕️凍港式奶茶(+$3),茶底濃郁出色,奶香順滑,冰涼爽口🤤🤤🐓香煎雞扒 $45雞扒煎至香口,中間多汁,套餐選擇了香煎腸仔、嫩炒蛋、酸甜的茄汁豆及酥香牛油多士,是不錯的早餐選擇👍🏻🍵抹茶鮮奶 +$23抹茶甘香濃郁,與奶香交織,甜度剛剛好,口感細膩順滑,更有漂亮的拉花💕💕
與朋友行山前先吃點東西,到小清新的茶記研究所。

🐣黑松露炒蛋三文治 $34

🐄沙嗲牛肉即食麵 $45

🐓香煎雞扒 $45

🍵抹茶鮮奶 +$23
茶記研究所提供多款價錢實惠菜式小炒、蒸魚、扒餐、常餐係到通通都有得食✌🏻今晚收工又來食返快餐先!係正油塘大本營商場入面📍位置好方便⭐️打拋豬肉煎太陽蛋飯 我轉左做轉全熟蛋配埋微辣香口打拋豬肉好下飯!跟餐加9蚊有碟油菜 ⭐️馬來喇沙材料豐富:有魚蛋、魚片、蝦仁、豆卜麵底簡左摻摻:米粉+黃麵 口感豐富跟餐熱飲不用加錢:港式奶茶茶走 ~ 茶味濃香熱西洋菜蜜 ~ 甜度剛剛好茶記研究所 (油塘)📍油塘高超道38號大本型LG2樓202-203號舖
茶記研究所提供多款價錢實惠菜式
小炒、蒸魚、扒餐、常餐係到通通都有得食✌🏻
今晚收工又來食返快餐先!
係正油塘大本營商場入面📍位置好方便

⭐️打拋豬肉煎太陽蛋飯
我轉左做轉全熟蛋配埋微辣香口打拋豬肉好下飯!
跟餐加9蚊有碟油菜

⭐️馬來喇沙
材料豐富:有魚蛋、魚片、蝦仁、豆卜
麵底簡左摻摻:米粉+黃麵 口感豐富

跟餐熱飲不用加錢:
港式奶茶茶走 ~ 茶味濃香
熱西洋菜蜜 ~ 甜度剛剛好

茶記研究所 (油塘)
📍油塘高超道38號大本型LG2樓202-203號舖

茶記 ,冰室,不起眼,但卻可能佔據不少人生活餐單的日常。因此,一間好的茶記,其實有佢的存在價值,今次要介紹的,位於油塘地鐵站 (A出口)的大本營商場,好方便住係東九龍的大家,地鐵一出5分鐘到,有自動電梯,落雨都唔怕。而且,佢有專業咖啡師同咖啡機,加上環境用上了港式淡綠色的裝修設計,設計開揚,採光度十足,牆上還掛着特色菜式的插畫。令大家感受到與平常截然不同的「茶記」體驗。可以又食得飽又可有 cafe 的 relax 感。午晚市有主打的鐵板餐,羅宋湯,炸麒麟髀拼薯條,卡邦尼餐肉炒一丁 ,黑松露蝦仁炒蛋飯,選擇又大份又豐富又中西合璧。不過今次就體驗反工前食的早餐,叫足2份,保障到一陣體力勞動工作的氣力。🔸鬥士鯪魚炒蛋三文治🔸($54)店舖的三文治選擇又大份又特別,好似有勁蔥鹹牛肉炒蛋三文治,芫荽三文治,但今次點咗一個喺出面茶記自己冇見過的 “鬥士鯪魚炒蛋三文治•烘底•芝士加「港式奶茶•茶走.茶走好貼心,甚至可以俾你選擇少奶少甜,茶你感覺都出色,你會飲到佢哋喺水溫調校同拉的力度時間都恰到好處喺最近茶餐廳咖啡水準慢慢下跌嘅時候,呢間我覺得會係幾可貴。豆豉鯪魚三文治,用上好多雞蛋去包圍,令食上去時

令大家感受到與平常截然不同的「茶記」體驗。
可以又食得飽又可有 cafe 的 relax 感。

🔸鬥士鯪魚炒蛋三文治🔸($54)

喺最近茶餐廳咖啡水準慢慢下跌嘅時候,呢間我覺得會係幾可貴。

豆豉鯪魚三文治,用上好多雞蛋去包圍,令食上去時一啖豆豉鯪魚一啖雞蛋都幾特別

🔸香煎雞扒🔸
香煎雞扒|火腿•配太陽蛋 | 茄汁豆 | 方包$81
•牛油方包|加配薯餅|
配桂花蜜糖鮮奶咖啡•熱•×1

就咁睇雞扒套餐配麵包好平凡,但呢間餐廳最好嘅就係多選擇,例如除火腿可以揀腸仔或午餐肉,蛋多變就正常,之後麵包都有方包同多士可以揀,仲可以不停加嘢,我就加咗薯餅啦

而覺得最特別嘅係可以加不同嘅咖啡或者特飲,好似檸檬蜜糖梳打,立刻啡,蜂巢鮮奶咖啡,草中莓你不行,大檸樂,抹茶鮮奶紅豆等等,選擇非常多,包括一個星期坐七日都唔會悶。

整體我都好滿意環境同埋佢哋多食物選擇,飲品真係有啲似去咗Cafe咁樣,有基本拉花,用手機QR code落單除咗方便,個Menu都好清晰,包保唔會落錯。

理論上坐全日都唔會悶,當然佢哋生意咁好好難坐成日。

雖然食一個早餐係正常$54再加$27換咗杯咖啡,但如果以Cafe價錢嚟講,又反而係平咗
鬥士鯪魚炒蛋三文治
香煎雞扒|火腿•配太陽蛋 | 茄汁豆 | 方包$81 •牛油方包|加配薯餅|
茶走
桂花蜜糖鮮奶咖啡•轉燕麥奶
2025-03-14
$67.5 (早餐)
茶走
桂花蜜糖鮮奶咖啡•轉燕麥奶
  • 豆豉鯪魚炒蛋三文治
  • 桂花蜜糖鮮奶咖啡
2025-03-30 298 浏览
今日去油塘搵朋友,近近地約佢食埋個午餐,佢話屋企樓下新開左間茶記好正,仲要好多街坊都幫襯!午餐set好多選擇,我就揀左蔥油公司煎蛋飯,黎到個份量真係嚇左一跳🤨🤨有齊雞翼、厚切餐肉、腸仔同火腿,個飯頂仲整隻靚靚太陽蛋,最精華嘅當然係蔥油,蔥油拌飯連太陽蛋漿真係香濃呀!咁大份其實我一個人真係食唔曬🤣🤣🤣另外見到個餐可以order特飲,我就點左美祿沙漠,上面係美祿波波加朱古力雪糕,頂層仲有朱古力粉,配搭美祿飲品真係完美!個餐仲可以加多杯雪糕,朱古力愛好者必食!成份午餐真係飽到上心口呀,咁豐富嘅午餐,唔怪之得個朋友要同我一齊食啦!

2025-03-30 286 浏览
**🍽️ 茶記研究所(油塘)食評|黑松露蝦仁炒蛋飯 x 勁蔥雙丁|大本型平民茶記驚喜** 今日專登去油塘大本型嘅「茶記研究所」,試咗兩款招牌菜——**黑松露蝦仁炒蛋飯**同**勁蔥雙丁**,兩樣都幾有驚喜,值得推介! ### 🍳 **黑松露蝦仁炒蛋飯|松露香濃 蛋滑蝦爽** 一上枱就聞到好香嘅黑松露味,炒蛋火候控制得幾好,嫩滑得嚟唔會過熟,蝦仁份量足,爽口彈牙無雪藏味。飯底炒得乾身,粒粒分明,撈埋黑松露醬一齊食,味道濃郁得嚟唔會太膩。如果松露醬可以再慷慨啲,相信會更加邪惡! ### 🌿 **勁蔥雙丁|蔥香爆棚 送飯一流** 「雙丁」通常係雞丁+薯仔丁,但呢度嘅**勁蔥版**真係名不虛傳!一上枱就見到鋪滿炸香嘅蔥花,蔥味超濃,仲帶少少焦香,好惹味。雞丁嫩滑,薯仔煮得啱啱好,外層微微脆,內裡粉糯,醬汁鹹香帶甜,同蔥花好夾,送飯簡直無得輸! 餐廳喺大本型LG2,商場冷氣夠,座位闊落,唔會逼狹。服務方面,店員手腳快,態度OK,上菜速度合理,唔使等太耐。 「茶記研究所」嘅出品有心思,**黑松露炒蛋飯**同**勁蔥雙丁**都係高質之作,價錢合理(約$60-$80碟),性價比高。如果鍾意

### 🍳 **黑松露蝦仁炒蛋飯|松露香濃 蛋滑蝦爽**

### 🌿 **勁蔥雙丁|蔥香爆棚 送飯一流**

「茶記研究所」嘅出品有心思,**黑松露炒蛋飯**同**勁蔥雙丁**都係高質之作,價錢合理(約$60-$80碟),性價比高。如果鍾意濃味同香口嘢,呢度絕對值得試!
2025-03-24
2025-03-29 184 浏览
自稱茶餐廳但係連華田走都唔明係咩然後上杯無奶嘅華田問返仲話返轉頭「唔知你寫走咩」拎過杯過嚟仲話「下次唔會做」體驗差到一個點奇就奇在個menu有寫茶走真係莫名其妙仲要受氣
自稱茶餐廳但係連華田走都唔明係咩
然後上杯無奶嘅華田
問返仲話返轉頭「唔知你寫走咩」
拎過杯過嚟仲話「下次唔會做」
體驗差到一個點
奇就奇在個menu有寫茶走
真係莫名其妙仲要受氣
2025-03-27 237 浏览
明天要返工,今晚近近哋去屋企附近的“茶記研究所”晚餐。餐廳光猛,卡位坐得舒服。晚飯選擇頗多,餐牌上的晚市二人餐尤其吸引,只需$168,便有齊三餸一湯、白飯,餐飲及糖水。🍍🐷 菠蘿咕嚕肉~咕嚕肉用上加拿大無激素豬梅肉,這樣健康的豬肉,吃多些也不怕呢。配料還有新鮮菠蘿和青椒,絕對媲美酒樓出品。🐟🐖半條鹹鮮黃花魚蒸肉餅~黃花魚魚肉鮮味,肉質嫰滑。搭配肉餅同吃,魚肉的鮮味令肉餅的油香更突出。🥬蒜蓉炒時蔬~津白嫰綠爽脆,清甜可口。
🥬蒜蓉炒時蔬~津白嫰綠爽脆,清甜可口。

2025-03-27 201 浏览
推介鐘意食茶餐廳嘅朋友仔值得bookmark呢間茶餐廳呀!第一次嚟呢間餐廳食飯覺得選擇幾多元化兼唔錯👍🏻-🔸黑松露蝦仁炒蛋飯($68)黑松露香氣濃郁同鮮甜嘅蝦仁完美配合最欣賞嘅係炒蛋滑嫩兼有蛋汁黑松露香氣令帶出雞蛋香撈飯食一流呀!主食包咗杯飲品凍奶檸茶+$3cp值都幾高呀!🔸安格斯肥牛配喇沙($78)喇沙湯底充滿香甜嘅椰漿味同時辣度適中麵底揀咗摻摻即油麵同米粉兩溝兩款掛湯力同吸湯力出色非常惹味呀!配料有安格斯肥牛同豆卜份量充足!肥牛肥中大壽肉嫩有牛肉香味😋配合埋惹味嘅喇沙湯底真係令人難以抗拒🩷另外仲包咗熱杯揀咗茶走奶茶順滑濃,幾有水準👍🏻
推介鐘意食茶餐廳嘅朋友仔
值得bookmark呢間茶餐廳呀!
第一次嚟呢間餐廳食飯
覺得選擇幾多元化兼唔錯👍🏻
🔸黑松露蝦仁炒蛋飯($68)
黑松露香氣濃郁
同鮮甜嘅蝦仁完美配合
最欣賞嘅係炒蛋滑嫩兼有蛋汁
黑松露香氣令帶出雞蛋香
撈飯食一流呀!
主食包咗杯飲品
凍奶檸茶+$3
cp值都幾高呀!

🔸安格斯肥牛配喇沙($78)
喇沙湯底充滿香甜嘅椰漿味
配合埋惹味嘅喇沙湯底
真係令人難以抗拒🩷
另外仲包咗熱杯
揀咗茶走
奶茶順滑濃,幾有水準👍🏻

2025-03-25 203 浏览
朋友係油塘返工,咁就約佢係大本營食 Lunch 聚下!佢就帶左佢嚟油塘人氣茶餐廳「茶記研究所」,食飯時間餐廳真係坐滿人喎!午市套餐都幾多選擇,佢話呢度嘅葱油系列好出名又好食,咁我就點左個「葱油香茅豬扒煎蛋飯」上枱時真係嘩左聲,份量好大碟,塊香茅豬扒有手掌咁大塊,食落鬆軟可口!配上燶邊太陽蛋,煎得香脆,流心蛋黃撈飯加埋大量葱油,令人食唔停口!果然無介紹錯呢~~飲品我仲見到有好耐無飲過嘅「黑牛」,可樂加朱古力雪糕,真係回憶嚟丫!最後加 $9 可以要埋雪糕,有3種口味選擇,真係非常豐富嘅午餐!

2025-03-25