2017-12-07 134 浏览
記我以之睇過套電影叫金玉滿堂,一直想試下電影入面某個菜式-冰鎮咕嚕肉,估唔到原來現實真係有得食,決定即刻去試吓!🤗依間餐廳位於石蔭,算係依區居民主要食堂之一-茶記冰室環境比起一般冰室寬敞舒適,而且店員嘅服務態度好好一坐底無耐已經推介新菜式就係特登嚟食嘅冰鎮咕嚕肉。☺冰鎮奶茶大家就聽得多亦都飲得多,冰鎮咕嚕肉真係盞鬼又好味😍!咕嚕肉嘅皮炸得好香脆,外脆內軟加上冰凍嘅感覺,口感特別之餘比起平時食開嘅咕嚕肉仲要脆好多,味道一流之外賣相仲好特別,平時咕嚕肉得菠蘿做伴菜,依間餐廳竟然配埋車厘茄同提子,出奇地又幾配撘,認真鬼馬🤤🤤!!再嚟係店主推介嘅招牌菜-燒薯牛肉粒,牛肉粒軟綿入味肉質鮮嫩,牛味好重亦都好有咬口,薯仔燒得香脆可口,最重要係用佐黑椒蜜糖醬調味,食落好醒胃,難怪可以成為招牌菜👍🏻。最後叫多佐個豉汁蒸白鱔,估唔到係茶餐廳竟然有新鮮海鮮食😛😛白鱔好滑完全無泥味,豉汁又香又惹味同白鱔配合得極好,豉汁加白飯亦都認真一流!😍😍另外不得不提樣樣餸嘅份量都唔少,大件夾抵食啊!每樣餸仲有例湯送仲要唔係一般嘅味精湯而係足料靚湯😚!!咁抵食又好食嘅茶記,難怪會成為依區居民嘅主要聚腳點之一。🤗

依間餐廳位於石蔭,算係依區居民主要食堂之一-茶記冰室

今日去左葵涌食茶記冰室,一間好有香港特色嘅茶餐廳。 裝修亦都有冰室特色,好適合外國人去食。餐廳幾大,幾寛敞,亦有洗手間可以使用。我地食18:00,時間尚早,所以店員安排左我地坐卡位。唔好以為茶記一定好污糟,呢間茶記環境,好乾淨衛生。 我地兩個人就叫左三個小菜—冰鎮咕嚕肉、豉淑炒䙺、薯仔配牛肉粒。食小菜一定要送飯啦。冰鎮咕嚕肉係呢間餐廳嘅招牌菜,特式菜,一定要試下。我都係第一次食凍嘅咕嚕肉,有好多冰係面。平時咕嚕肉得菠蘿伴,佢竟然配埋提子同車厘茄,但係出奇地配撘。囗感好得意,咕嚕肉皮出面凍裏面啲肉係熱,個皮仲脆卜卜,真係講起都想食多次。 豉淑炒䙺個汁幾正,啲䙺肉又多。店員仲好好服務,自動拎左碟仔俾我地擺殻,服務態度值得一讚。 而薯仔伴牛肉粒,啲牛肉係一口牛,肉質鮮嫩,細細粒好岩送飯。樣樣餸嘅份量都唔細份,兩個人都食唔曬。 三樣餸,兩個人食飽飽,清曬碗飯,$300都唔洗,好抵食。原來有時候兩個人食下茶記都幾正架。茶記冰室地址 葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖
今日去左葵涌食茶記冰室,一間好有香港特色嘅茶餐廳。

冰鎮咕嚕肉係呢間餐廳嘅招牌菜,特式菜,一定要試下。

茶記冰室
地址 葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖
2017-12-01 142 浏览
平時都比較少去葵涌區但因為有朋友介紹一間好好味嘅冰室而且上網睇評語好多食客都對呢間冰室嘅小菜大讚 即刻好有興趣試吓😋😋所以今日放工專程同朋友過黎裏面嘅環境比起一般冰室寬敞舒適 裝修亦好懷舊好靚 而且店員嘅服務態度都好好 我哋坐低冇幾耐有卡位  佢就即刻叫我地轉位 可以坐得舒服啲👍🏻👍🏻😊食物方面我哋叫咗遠近馳名嘅冰鎮咕嚕肉豉汁炒蜆同 蝦醬炒西蘭花 冰鎮奶茶就飲得多冰鎮咕嚕肉真係第一次試 開頭都會諗本來應該熱食嘅餸菜加左冰唔知會係咩感覺🤔🤔但是左之後覺得出乎意料地好食 咕嚕肉嘅皮炸好香脆 同平時嘅比有另一番風味 難怪食客大讚👍🏻👍🏻另外聽落平平無奇嘅豉汁炒蜆同蝦醬炒西蘭花 卻一d都唔輸蝕 味道同份量都啱啱好尤其豉汁炒蜆 味道濃郁 鑊氣好夠 食到我哋停唔到口😋😋最重要係我哋叫咗三個餸 兩飯兩湯 一杯飲品 200蚊都唔洗 真係好抵架 下次一定會再嚟
尤其豉汁炒蜆 味道濃郁 鑊氣好夠 食到我哋停唔到口😋😋
最重要係我哋叫咗三個餸 兩飯兩湯 一杯飲品
200蚊都唔洗 真係好抵架 下次一定會再嚟
2017-11-26 306 浏览
冰室裝潢簡樸, 牆上掛著充滿老香港特色的掛畫, 大概這就是冰室跟茶餐廳既分別店名茶記, 簡簡單單的小店, 菜式也挺多元化, 茶餐廳以至大排檔, 甚至上海菜極考功夫既松子魚及近年在香港大行其道既重慶麻辣雞煲都一應俱全,可見廚師功架十足絕對唔好以為款式多就唔專, 我們一行三人樣樣都想食既情況下,點了六道菜, 其中有三道係老闆娘推介的,每樣都做得超驚喜好味要鑊氣有鑊氣,要清淡有清淡黃金大蝦球係朋友推介, 話包好味,果然冇介紹錯 蝦球爽口彈牙,外層既脆漿同蝦球緊緊地纏在一起,唔會粉還粉,蝦球還蝦球,而且咸蛋黃既粉量恰到好處,唔會做得太咸,就咁當小食佐酒都好易入口店裡面既招牌菜,牛肉有口感,唔會好似坊間用好多梳打粉咁醃到冇咬口又冇牛味~薯仔輕輕走油再炒,香口得黎唔會熱氣鑊氣之作,完全展現到粵菜的神髓,蜆肉新鮮, 粒粒都飽滿開晒口,全部配料都爆得好香~帶子大大粒好爽口, 西蘭花唔會沾滿好多芡汁, 出街食菜正正就係想食到這種煮法呢味其實係墨魚滑伴玉子豆腐,墨魚滑打得彈牙,玉子豆腐比坊間挺身,唔會一夾就散,清清地賣相又靚香味四溢,個人覺得唔太夠辣,唔知係咪呢排食得太多川菜重口味左~~連埋GAS 爐上食

要鑊氣有鑊氣,要清淡有清淡
黃金大蝦球

黃金大蝦球係朋友推介, 話包好味,果然冇介紹錯

豉椒炒蜆

~
西蘭花帶子

雞煲

香味四溢,個人覺得唔太夠辣,唔知係咪呢排食得太多川菜重口味左~~連埋GAS 爐上食完成身慶恰恰

好耐冇用過戰鬥碗喇~~

餵飽左我五臟六腑
黃金大蝦球
豉椒炒蜆
西蘭花帶子
其實已經幫襯過不下10次~因為地點夠方便,屋企步距幾分鐘~而且裝修新,環境比附近茶餐廳乾淨~其實晚市都好多選擇,雞煲、羊腩煲、小菜等等~今晚又同老公食個快飯~黃金大蝦久不久就會食!因為香脆外層,唔會厚~有咸香又唔會再漏~而且大蝦爽口~ 數量亦多~性價比好高呢!同其他餐廳比較,茶記的黃金蝦無咁油~唔會食2件就漏~上湯菜心另一味揀左清淡少少~雞湯簡單調味就夠!菜心唔會過老~有菜有肉又一餐~ 岩哂我地2口子~~
其實已經幫襯過不下10次~
因為地點夠方便,屋企步距幾分鐘~
而且裝修新,環境比附近茶餐廳乾淨~

其實晚市都好多選擇,雞煲、羊腩煲、小菜等等~
今晚又同老公食個快飯~
黃金大蝦

黃金大蝦
久不久就會食!
因為香脆外層,唔會厚~
有咸香又唔會再漏~
而且大蝦爽口~ 數量亦多~
性價比好高呢!

同其他餐廳比較,茶記的黃金蝦無咁油~
唔會食2件就漏~
上湯菜心

上湯菜心
另一味揀左清淡少少~
雞湯簡單調味就夠!
菜心唔會過老~

有菜有肉又一餐~
岩哂我地2口子~~
2017-11-23
2017-11-23 96 浏览
上個星期去接阿媽放工, 順便喺附近食晚飯, 就試下呢間茶記冰室😂入到去嗰時未到7點, 都未算係好多人。環境裝修俾一般座落喺屋村嘅任何茶記嚟得別緻~好! 入正題, 今次我地兩母女就嗌左。。。黃金蝦 呢個真係十級推介佢地嘅黃金蝦係算係我食過so far 數一數二嘅好食! 咸蛋黃外衣厚薄剛剛好, 香脆得嚟一入口就有濃濃嘅咸蛋黃香😭十分惹味但食完又唔會覺得好漏😳而且蝦都幾新鮮!講開黃金蝦, 葵芳嘅金潮小廚嘅黃金蝦一向有名, 我地一家人都間中會去食。但比較之下, 茶記冰室的黃金蝦就賣相, 口感, 味道而言都略勝一籌。燒薯牛柳粒成個牛柳粒嘅黑椒蜜糖調味都好醒胃😳牛柳粒都軟綿入味😳阿媽本唔唔係幾鍾意食牛都食唔停。個薯仔就雖然對我嚟講乾身左少許, 但就好夠薯以一間喺普通冰室嚟講, 呢兩味菜可以話算係超哂班😳--至於原條糖醋魚個樣好有架勢, 但對於我嚟講調味有啲太淡, 魚身有又少許太乾~呀媽就比較鍾意食~食小菜最啱整返兩杯啤酒呢個係冰室特色的戰鬥碗😂都幾好笑。總括而言, 呢間冰室都幾好食, 下次應該會帶fd黎試下

好! 入正題, 今次我地兩母女就嗌左。。。

呢個真係十級推介

燒薯牛柳粒

以一間喺普通冰室嚟講, 呢兩味菜可以話算係超哂班😳
至於原條糖醋魚

食小菜最啱整返兩杯啤酒
呢個係冰室特色的戰鬥碗😂都幾好笑。

總括而言, 呢間冰室都幾好食, 下次應該會帶fd黎試下

• 燒薯牛柳粒
  • 黃金蝦
2017-11-21 340 浏览
說起香港的茶餐廳,絕對是本地飲食文化的佼佼姐,這一次介紹的這家絕對是臥虎藏龍,除了味道一流外,他們家還結合了很多高級酒樓才有的...賣相和創新,加上平民的價錢,所以經常坐無虛席,這一晚是 #Lucas小食家第一次來,當然要點 貴家最有名的茶色: 最近開始轉冷,先來一客例湯暖暖胃! 招牌黃金蝦 他們家用了大蝦來做, 咬第一口時還「爆」汁,蝦的肉質爽口彈牙,性價比極高! 你們估估這個是甚麼? 開估了!撥開冰塊,就是比較少見的冰鎮咕嚕肉: 咕嚕肉的皮是冷的,但超級脆,咬一口後, 裡面是熱呼呼的,像冰火二重奏,是必點的! 最後點了人氣小炒皇!很有鑊氣, 而且有很多不同的配料如大蝦、帶子、蝦干和韭菜, 來配白飯是不錯的選擇。 吃了這麼多煎、炸、炒的菜色會很怕熱氣吧, 當然要來個啤酒下下火,,還配上戰鬥碗, 我們先來一碗吧! ﹝值得一提,戰鬥碗也是從雪櫃拿出來, 令啤酒保持冰凍,很貼心的一家餐廳﹞ 茶記冰室Mr. Tea Cafe 葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖
說起香港的茶餐廳,絕對是本地飲食文化的佼佼姐,
這一次介紹的這家絕對是臥虎藏龍,除了味道一流外,
他們家還結合了很多高級酒樓才有的...賣相和創新,
加上平民的價錢,所以經常坐無虛席,

這一晚是 #Lucas小食家
第一次來,當然要點 貴家最有名的茶色:

最近開始轉冷,先來一客例湯暖暖胃!

招牌黃金蝦
他們家用了大蝦來做,
咬第一口時還「爆」汁,蝦的肉質爽口彈牙,性價比極高!

冰鎮咕嚕肉
你們估估這個是甚麼?

開估了!撥開冰塊,就是比較少見的冰鎮咕嚕肉:

冰鎮咕嚕肉
咕嚕肉的皮是冷的,但超級脆,咬一口後,
裡面是熱呼呼的,像冰火二重奏,是必點的!

冰鎮咕嚕肉
最後點了人氣小炒皇!很有鑊氣,
而且有很多不同的配料如大蝦、帶子、蝦干和韭菜,
來配白飯是不錯的選擇。

人氣小炒皇
吃了這麼多煎、炸、炒的菜色會很怕熱氣吧,
當然要來個啤酒下下火,,還配上戰鬥碗,
我們先來一碗吧!
﹝值得一提,戰鬥碗也是從雪櫃拿出來,
令啤酒保持冰凍,很貼心的一家餐廳﹞

啤酒
茶記冰室Mr. Tea Cafe
葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖

2017-11-16
人氣小炒皇
啤酒
幫襯過好多次,依然覺得好食!價錢普通唔算平,因隔壁d餐廳有d仲平但d食物真係唔差,幾好食,所以我依然會來。D裝修幾得意,有80年代冰室風格。D座位都算幾舒服,唔會話逼到人痴人。我通常夜晚晚飯都會來食,唔算人多,唔需要等位。第一次食豉椒炒蜆 超好食!第二次來再叫,唔知點解,無第一次甘好食, 唔知係咪換左廚師,d炒蜆勁多沙,叫老闆娘換,佢都肯換比我,好好人!黃金大蝦球,好脆好好食,蝦好大隻!瑞士機翼,我之前係隔壁食過,勁鹹!呢間就岩岩好,好入味!
幫襯過好多次,依然覺得好食!

價錢普通唔算平,因隔壁d餐廳有d仲平

但d食物真係唔差,幾好食,所以我依然會來。

D裝修幾得意,有80年代冰室風格。
D座位都算幾舒服,唔會話逼到人痴人。
我通常夜晚晚飯都會來食,唔算人多,唔需要等位。

第一次食豉椒炒蜆 超好食!

黃金大蝦球,好脆好好食,蝦好大隻!

瑞士機翼,我之前係隔壁食過,勁鹹!
呢間就岩岩好,好入味!

2017-09-14 530 浏览
經朋友介紹下。同我女人過嚟呢間食“顛拿”。果然冇介紹錯。去到門口。已經要排隊等位。但唔駛等好耐。一坐低,梗係睇下張menu有咩食啦。又睇下隔離食緊咩啦。見到最多人叫既就係“燒薯牛粒”。同我女人商量後。就叫左兩樣。燒薯牛粒 ~ 。真係要講三次。薯仔煎得外脆內軟。🐂粒口感一流。唔“UN”。而且再加上少許蜜糖同黑椒嚟煎。應該送🍺一流(但我唔飲酒)黃金蝦 ~ 蝦係用中蝦。都好大隻。而且用咸旦煎得好脆口。我成隻連殼食哂。。正中“食蝦唔“lur”殼。飲多杯可樂😲”(攪下gap)例湯 ~ 唔係一般味精湯。而係足料靚湯🍲🍲🍲

燒著牛粒

經朋友介紹下。同我女人過嚟呢間食“顛拿”。果然冇介紹錯。
~

黃金蝦

例湯 ~ 唔係一般味精湯。而係足料靚湯🍲🍲🍲
2017-09-12
燒著牛粒
  • 燒薯牛粒
2017-07-20 638 浏览
呢間茶記已不知不覺成為我的飯堂,因為佢裝修企理,價錢亦合理,同埋定D菜式夠特別。 食得耐同老闆熟左佢成日叫我幫佢推介一下,講左好多次,今次終於的起心肝打食評,因為我最怕用電腦,又login 又剩,好煩😅. 講番啲出品,有幾樣野每次都係必食嘅,例如燒薯牛粒,黃金蝦,同玉子豆腐。 燒薯牛粒夠野味,仲有D薯仔夠爽脆,香口,又烟un,現在每次落單都叫多薯🍠仔少牛粒,送啤酒一流🍺🍺🍺. 建議堂食。還有個黃金蝦,炸得夠脆,咸旦夠香,可以連殻都食埋,質素拍得住金X小廚。 玉子豆腐同個西檸🍋大蝦球都不錯,老婆話不錯,西檸甜甜酸酸夠開胃。
西檸大蝦球
西檸大蝦球
2017-07-02 442 浏览
兩個人出街食小菜第一時間會來呢度,由於呢度環境同裝修都唔錯,服務又俾起其他的好。今晚亦唔例外,入到來坐底,由於同老板都算熟落,佢又介紹我試新野,我話又叫我試菜係咪唔收錢先。佢話幫手俾意見,佢介紹左泰式檸檬蒸魚,黃金墨魚餅同埋白玉翡翠。於是飲住野等上菜,首先來個黃金墨魚餅同埋白玉翡翠,個墨魚瓶好彈牙,白玉翡翠亦味道好好。最後泰式檸檬蒸魚,我心諗應該一般味道,但食落真係同正宗泰菜味道差唔多,因為我叫左加辣。呢款菜唔係間間泰國菜都有,估唔到呢度有。

2017-06-30
  • 泰式檸檬蒸魚
2017-06-17 588 浏览
今晚跟幾個老死練完波去左右蔭搵食,搵到間裝修企理嘅茶記於是入去試下。 裏面算幾光猛,坐得舒服。 店員介紹左佢地新出嘅菜式, 冰鎮咕嚕肉,蝦多士同千島伴鬼馬,見個名都幾特別於是試下,另外自己叫左蝦仁炒蛋同通菜。 首先個冰鎮咕嚕肉,賣相幾特別,用刺身盒裝,用冰包住D咕嚕肉,要趁熱食,好爽脆,好啱女士食,不錯不錯!👍跟住就千島鬼馬,原來是油炸鬼加墨魚膠配上千島醬,個味道幾特別,油炸鬼夠爽趣,味道又夾,真係幾正渦,冇介紹錯😋!還有蝦多士,多士配上大蝦仁,味道都幾好。 唯獨全部都係熱氣野,要配番支啤酒先得。 最後是黃金蝦球,個賣相都可以,未入口已聞到濃濃蛋皇香味,蝦仁啖啖肉,夠野味,唯獨粉稍為厚了一點,整體算不錯。價錢算是便宜,埋單每天人百餘元,有咁多野食,下個月練波會再來試個脆皮雞,因為隔離個個都食!😋😋😋

千島伴鬼馬
蝦多士
黃金蝦球
千島伴鬼馬
蝦多士
黃金蝦球
  • 千島鬼馬
2017-06-07 223 浏览
近排一路當左呢間餐廳係我嘅食堂,今晚都唔例外。聽老板講近排有啲新茶式,所以專登介紹左幾個新菜式。有冰鎮咕嚕肉,。估唔到茶記都有呢個茶式。首先試個冰鎮咕嚕肉。可能由於冰鎮,咕嚕肉外脆內軟,外凍內熱,好等別同好味道,可惜係放耐左就無甘脆要快食。至於另外個崧子菊花魚,條魚新鮮,炸得啱啱好,味道開胃。而另外一款係銀錫黑椒牛仔骨,呢個牛仔骨都做得好好,好入味,我至鍾意呢個。老板話其實呢幾款新菜式都係剛推出叫我俾下意見。總括來講算唔錯。

2017-05-28 253 浏览
呢間茶記就在我屋企附近,平時放假落去食早餐嘆杯熱咖啡,都不錯。有幸今晚老媽子話天氣熱,吾想煮,於是一行四人去試試,落到去都差不多滿座,等左6-7分鐘就有個四人位!分別叫左椒鹽九肚,炒花甲,中式牛柳,菜心炒牛肉,同蝦仁炒蛋,首先要讚嘅係佢地個賣相都幾靚,又伴碟,對於我呢D有要求嘅人來說實在要加分👏.首先椒鹽九肚都炒得不錯,夠野味,送啤酒就一流. 個中式牛柳同菜心炒牛肉也可以,阿媽鐘意清清地話不錯,不過我自己就喜歡濃味,下次可以試埋其他。 最後想俾個like👍嘅係個蝦仁炒蛋,出來賣想好靚,啲蛋炒得夠滑,啲蝦仁啖啖肉,老婆最後連伴碟都食曬,真係笑死人😂. 可惜忘記左影相😭!整體來説食物質素跟賣相都不錯,係呢條街裏面算是較為有heart 的一間,價錢又便宜,埋單平均每人$100都吾駛! 錯意清清地同健康嘅朋友值得一試!有機會會再試試其他!
錯意清清地同健康嘅朋友值得一試!有機會會再試試其他!
  • 菜心牛肉
  • 蝦仁炒蛋
2017-04-22 405 浏览
今日午餐和同事行經附近, 發現有間冰室, 門外因有裝修工作, 故有棚架搭上。見入面無甘多人, 所以入去揾位坐下。内在環境地方尚算寛敞, 燈火光明, 內裡裝修有些舊式的牌掛在牆上, 有種懷舊冰室感覺,亦在舊式中帶點新式樣子。餐牌已顯示在電視機內, 方便食客抬頭觀看。當然亦有傳統的餐牌擺放给食客選擇。有常餐牌和午餐牌可供食客選擇。我和同事選了午餐 A. 瑞士雞翼煎蛋飯/意粉, 我們點了跟飯。跟餐有例湯和餐茶。例湯送上時還燙咀,見內𥚃足料有蓮藕豬展, 而且湯亦不覺肥膩,所以嚐一口, 發覺不是滾水湯或者味精湯, 湯亦是清甜, 不知不覺間已飲完整碗湯。瑞士雞翼煎蛋飯送上, 四隻雞翼已擺放在飯上, 而且不是迷你雞翼, 瑞士汁甜甜地夠入味, 雞肉亦滑嫰腍滑,咬開時亦骨肉分離。煎蛋雖然没有煎至燶邊效果, 沒有香囗感覺, 但蛋黃不會煎到全熟, 篤穿後還有蛋液可以撈飯。飯粒爽口很軟绵很有口感有飯香。餐飮點了熱奶茶, 很香滑有茶味,不會有茶澀的味道。

我和同事選了午餐

餐飮點了熱奶茶, 很香滑有茶味,不會有茶澀的味道。