2017-12-06
今日去左葵涌食茶記冰室,一間好有香港特色嘅茶餐廳。 裝修亦都有冰室特色,好適合外國人去食。餐廳幾大,幾寛敞,亦有洗手間可以使用。我地食18:00,時間尚早,所以店員安排左我地坐卡位。唔好以為茶記一定好污糟,呢間茶記環境,好乾淨衛生。 我地兩個人就叫左三個小菜—冰鎮咕嚕肉、豉淑炒䙺、薯仔配牛肉粒。食小菜一定要送飯啦。冰鎮咕嚕肉係呢間餐廳嘅招牌菜,特式菜,一定要試下。我都係第一次食凍嘅咕嚕肉,有好多冰係面。平時咕嚕肉得菠蘿伴,佢竟然配埋提子同車厘茄,但係出奇地配撘。囗感好得意,咕嚕肉皮出面凍裏面啲肉係熱,個皮仲脆卜卜,真係講起都想食多次。 豉淑炒䙺個汁幾正,啲䙺肉又多。店員仲好好服務,自動拎左碟仔俾我地擺殻,服務態度值得一讚。 而薯仔伴牛肉粒,啲牛肉係一口牛,肉質鮮嫩,細細粒好岩送飯。樣樣餸嘅份量都唔細份,兩個人都食唔曬。 三樣餸,兩個人食飽飽,清曬碗飯,$300都唔洗,好抵食。原來有時候兩個人食下茶記都幾正架。茶記冰室地址 葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖
冰鎮咕嚕肉係呢間餐廳嘅招牌菜,特式菜,一定要試下。
茶記冰室
地址 葵涌石蔭路60號金石樓地下2號舖