2020-12-03 50 浏览
回頭率極高嘅餐廳,之前已經同朋友嚟食過一次,對佢好深印象,首先佢嘅餐廳空間好大,裝修亦都好用心,好多打卡位,同時無論咸食、甜食定嘢飲,質素都好高。今次同朋友叫咗佢lunch set入面嘅有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁。 10穀飯好有趙口,而味道係有啲似食緊肉醬意粉,酸酸地,幾開胃,口感不錯。佢嘅餐湯一啲都唔馬虎,飲飲下發現有勁多牛肉粒。我哋另外仲叫咗個藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁,無論蝦定沙律菜都好新鮮。至於呢個粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿benedict係我是日最推介,首先佢嘅包底好軟熟,松露味又好香,粒蛋一切出嚟仲流晒好香嘅蛋黃,超正!最後嘆番杯髒髒黑糖珍珠鮮奶,杯嘢飲淨係個造型已經夠吸引,珍珠又好煙銀,奶味又好香,又唔會太甜,冇得彈。
佢嘅餐湯一啲都唔馬虎,飲飲下發現有勁多牛肉粒。
2020-12-02 293 浏览
上次我光顧位於「旺角」「砵蘭街」樓上的台式餐廳「茶聊」,已經是現在手提電話跟新「開飯喇」戶口剛剛開始投入運作的時候。「茶聊」給我最深刻的印象,是少數在「旺角」有製作提供「梳乎厘班㦸」的甜品餐廳。不過我上次光顧「茶聊」的時候,還未對手調台式「水蜜桃紅茶」飲品提起興趣,當時的我還是只對台式手調「黑糖珍珠鮮奶」飲品有興趣而已。至於我上次光顧「茶聊」的時候,「茶聊」當時廚房製的「梳乎厘班㦸」實際款式種類,亦只有一款原味,需要淋只有一般楓糖甜味的糖漿,在煎得比細小,三個層層疊起的「梳乎厘班㦸」表面上。現在我重臨「旺角」「砵蘭街」,再次在「砵蘭街」街邊發現到隱蔽的「茶聊」食店地下店門入口,一步步行爬上樓梯,進入「茶聊」樓面範圍之後,似曾相識的台式茶館感覺忽然又回來了。「茶聊」還是跟以前的「茶聊」沒有太大分別,食客還是需要先前往收銀櫃檯付款購票,然後等候「茶聊」侍應親自端着飲品和食品,送餐送到食客坐着的檯面上。不過今次我光顧「茶聊」,真的購買了一款上次我沒有在「茶聊」購買的食品,是鹹味的熟食「炸薯條」,配合鹹味而濃厚稠身的「芝士醬」醬汁。不過「茶聊」廚房製作的「芝士醬」裡面,原來還另外加入了「黑松露

不過「茶聊」廚房製作的「芝士醬」裡面,原來還另外加入了「黑松露」,「黑松露」裡面除了擁有少許鹹味之外,最重要還是「黑松露」裡面擁有非常濃烈,芬芳撲鼻的香味。

所以「茶聊」廚房裡面負責製作「炸薯條黑松露芝士醬」的店員,把擁有濃烈香味的「黑松露」加入濃厚甜味「芝士醬」之後,味道立刻產生少許合成,形成一股帶有濃厚香味和甜味的醬汁。

至於「茶聊」廚房製作出來的「黑松露芝士醬」醬汁,醬汁的實際口感偏向比較稠密,雖然醬汁的實際份量頗多,覆蓋了「炸薯條」大部分位置,但是又未至於傾瀉至到餐碟上面。

所以「茶聊」廚房把煮得實際味道偏向鹹甜,質地偏向稠密的芝士醬汁,直接淋灑到「炸薯條」表面上之後,「炸薯條黑松露芝士醬」實際享用過程比我預期來得更加方便。

「茶聊」有提供餐具給食客,讓食客不需要親自使用雙手直接享用「炸薯條」,「炸薯條黑松露芝士醬」小食食品的實際衞生程度感覺不差。

「茶聊」為盛載小食食品「炸薯條黑松露芝士醬」而預備的餐具,是一個由金屬作為材料製造而成,看似有手柄的模擬爐具「平底鑊」的餐碟。

雖然「炸薯條黑松露芝士醬」看似是新鮮製作而成的樣子,不過「茶聊」模擬平底鑊盛載「炸薯條黑松露芝士醬」之後實際溫度,其實不太灸熱,不太燙手。

我親手觸摸過「茶聊」模擬平底鑊餐具的手柄,發現原來模擬平底鑊餐具不算燙手之後,才敢稍為按實模擬平底鑊餐具,用叉直接串起和享用味道偏甜,口感尚算香脆的「炸薯條黑松露芝士醬」。

至於「茶聊」廚房製造的台式芝士奶蓋飲品「芝芝芒芒」,飲品的實際造型,跟大部分在「香港」的台式飲品店做法幾乎一模一樣,都是塑膠外賣杯盛載甜味芒果汁,頂蓋加上鹹味芝士奶蓋。

「茶聊」手調台灣飲品「芝芝芒芒」裡面的芒果汁,芒果汁裡面有很多已切粒的「芒果肉」,「芒果肉」裡面的甜味已經成熟,「芒果肉」裡面的酸味感覺其實不算很明顯。

食客也可以透過「茶聊」,先拔走外賣塑膠膠杯杯蓋表面的微小小孔位置膠塞,然後試飲和感受一下「芝士奶蓋」裡面的鹹味,然後再食一口甜味的「芒果肉」,喝一口甜味「芒果汁」。

食客試完「茶聊」「芝芝芒芒」飲品裡面鹹味的「芝士奶蓋」、口感成熟的「芒果肉」,跟甜味的「芒果汁」之後,最後才攪動飲管,開始嘗試攪勻「芝士奶蓋」跟「芒果汁」。

經過攪拌程序之後而產生的「芝芝芒芒」,「芝士奶蓋」跟「芒果汁」的實際味道都因為飲品已經被完全攪勻,所以都因此變得非常之甜。

我之前在「茶聊」收銀櫃檯付款購票的時候,吩咐「茶聊」店員,安排廚房直到我食完「炸薯條黑松露芝士醬」,喝完「芝芝芒芒」之後,才正式安排梳乎厘班㦸甜品「芒果3.6牛乳梳乎厘」。

今天我發現我購買「茶聊」的下午茶,點了一款「炸薯條黑松露芝士醬」、甜品「芒果3.6牛乳梳乎厘」,跟手調台式飲品「芝芝芒芒」,跟甜品「芒果3.6牛乳梳乎厘」三者實際製成品的顏色,居然也是鮮豔的「黃色」。
芝芝芒芒

「茶聊」「芒果3.6牛乳梳乎厘」實際製成品表面上的主要調味料「芒果汁」,「芒果汁」份量表面上看似不算非常多,只有輕輕劃在「梳乎厘班㦸」表面上的幾筆甜味「芒果醬」醬汁而已。

但是「茶聊」廚房實際上區區這幾筆甜味「芒果醬」醬汁,已經為「茶聊」實際體積頗大的「梳乎厘班㦸」,注入不少來自「芒果醬」醬汁的濃厚甜味。
炸薯條配黑松露芝士醬

再加上「茶聊」廚房,為「茶聊」「芒果3.6牛乳梳乎厘」頂蓋的位置上,再鋪上了一層厚厚的「3.6牛乳」忌廉泡沫,「3.6牛乳」忌廉泡沫裡面的濃厚甜味,亦成為「梳乎厘班㦸」實際甜味的主要來源。

雖然「茶聊」廚房師傅製作出來的「梳乎厘班㦸」外表造得十分巨大,但是「梳乎厘班㦸」製成品的實際口感裡面,仍然擁有非常強的空氣感,食完之後仍然有意猶未盡的感覺。

至於「茶聊」「芒果3.6牛乳梳乎厘」除了擁有甜味「3.6牛乳」忌廉泡沫,跟甜味「芒果醬」醬汁作為調味料之外,旁邊原來還有不少甜酸味道的水果跟雪糕球作為配菜。

「茶聊」廚房分別在「芒果3.6牛乳梳乎厘」班㦸,跟「3.6牛乳」忌廉旁邊,放上不少甜味感覺成熟的切粒「芒果」、「草莓」跟「藍莓」,尤其是甜味感覺成熟的「芒果」粒,是「芒果3.6牛乳梳乎厘」主要甜味泉源。
芒果3.6牛乳梳乎厘

「芒果3.6牛乳梳乎厘」表面上的「芒果」醬汁份量雖然不多,但是幸好仍然有甜味「3.6牛乳」忌廉泡沫搭救,令「梳乎厘班㦸」實際上的口感不會變得太乾太難入口。

至於「藍莓」跟「雜莓」雪糕球裡面的酸味,則為「茶聊」「芒果3.6牛乳梳乎厘」實際製成品裡面的甜味味道感覺和口感,不會變得太過單調,味道甜酸夾雜,口感濕潤而有空氣感。

至於「茶聊」環境方面,我發現有不少望向「砵蘭街」街景的獨立長檯跟吧櫈,令我可以完全免除跟其他人「搭檯」的風險,整體用餐環境頗有安全感。

加上「茶聊」整體顏色偏黃,味道偏甜的黑松露芝士醬炸薯條小食食品、芒果梳乎厘班㦸甜品,還有台式手調甜味芝士奶蓋芒果汁,都成為我下次再光顧「茶聊」的主要原因。
2020-11-13
芝芝芒芒
炸薯條配黑松露芝士醬
芒果3.6牛乳梳乎厘
餐廳的地點位於旺角砵蘭街,姊妹們對於餐廳讚不絕口,很受顧客喜愛,美食俘虜了我們,同姊妹一起來到「茶聊」食,享受廚師精心炮製的美食,那一刻我覺得很幸福和高興。進入茶聊,環境很雅緻舒適,佈置和擺設都十分美觀,充滿西式的格調,充滿浪漫的氣氛。店內特高樓底,人多也不感覺侷促,空間感很好,環境整齊優美,舒適很寫意,乾淨整潔,氣氛輕鬆。餐牌上設有菜式的圖片,美食當前無法抵擋,放縱一下自己,吃得滿足一點。我及姊妹選了幾款美食來品嚐。藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁 沙律材料新鮮豐富,份量挺多,蔬菜入口清爽,加點大蝦牛油果做點綴很美味,整體生色不少,感覺清新,味道不錯。有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁有機10穀飯健康有益,多吃都不妨,海鮮十分新鮮,配合蕃茄汁,口感酸酸甜甜的,恰度好處,齒頰留香,值得推介。白酒煮蜆配意粉平時經常都會食意粉,但這裡同一般的很不同,熟度拿捏得很好,意粉彈牙,黏性剛好,不會太硬或太軟,加入少量白酒,煮蜆鮮滑,讓人回味無窮。水果茶水果茶多款水果,香氣滿溢,增加口感,令人心曠神怡,喝後在喉嚨徘徊片刻,充滿優雅不膩的滋味,口感細膩的飲品。黑糖珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶不會太甜,甜度適中,絲絲甜意在

我及姊妹選了幾款美食來品嚐。

藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁

有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁

白酒煮蜆配意粉

水果茶

黑糖珍珠奶茶

黑糖珍珠奶茶不會太甜,甜度適中,絲絲甜意在心頭,香滑容易入口,入面珍珠彈口,整體味道剛好,真心很好味。

茶聊
地址:旺角砵蘭街189號1樓

2020-11-26
2020-11-30 31 浏览
記得之前仲係學生返緊part-time嘅時候,喺朋友嘅介紹吓嚟咗食呢間野飲好靚既打卡餐廳🤩 當時食嘅都係啲普通Cafe小食,雞翼意粉果啲,事隔大約一年我再次嚟到呢間餐廳,估唔到推出咗好多健康又好食嘅選擇,係疫情底下都想食得健康啲!牛油梨龍蝦肉配有機藜麥沙律配蛋白卷。牛油果同龍蝦肉混合埋一齊,食落去嘅口感好特別,亦突顯左龍蝦肉嘅鮮味,蛋白卷只係用咗好少嘅油去煎,健康值爆燈👌有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁。平時喺屋企都係食白飯嘅我,好少會食到其他穀物,今次試咗呢個10穀飯之後發現加左榖物既口感係會升多好多個層次!除咗口感升級之外亦多左好多食用纖維,加上海鮮豐富嘅蛋白質同蕃茄汁可以話係出乎意料之外地好食。粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪。係我既最愛♥️ 煮到半熟嘅溫泉蛋加上酸酸甜甜嘅荷蘭汁同惹味黑松露,同埋香鹹惹味既巴馬火腿,依個配搭令我難以抗拒😭 媽媽叫既我黑糖珍珠鮮奶,打卡必須,而且飲落去唔會好甜,會通常都有淡淡的黑糖香,飲完都唔會咁有罪惡感😙我就叫咗杯熱嘅木瓜桃膠鮮奶。木瓜奶本來已經係女生最愛,加上桃膠就更養生養美顏👻

牛油梨龍蝦肉配有機藜麥沙律配蛋白卷。

有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁。

粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪。

我就叫咗杯熱嘅木瓜桃膠鮮奶。
木瓜奶本來已經係女生最愛,加上桃膠就更養生養美顏👻
2020-11-29 54 浏览
平日嘅午餐🥣,一般都想揾個Relax嘅環境,可以坐得舒服啲,傾吓偈,最緊要係唔好同隔離嘅table 咁近,呢間茶聊就岩啦。以前嚟過食tea😆同dinner,好耐無嚟lu😌。今次book咗,星期三同我閨蜜👭🏻食lunch💕。午餐有mushroom soup 🍲 😋唔錯,似係真材實料嘅🥰好香mushrooms,好味呀!粉粉荷蘭汁煙三文魚Egg Benedict 😍呢個好好味😋,大力推介!好夾,煙三文魚,牛油果醬,流心蛋😚😎,幾岀色呀🥳睇下d蛋汁,索入嗰麵包到🤗牛油果🥑配龍蝦肉,有機蛋🥰🥰,呢個一嚟到,心諗我哋d龍蝦肉呢?喺咪嚟錯咗呀,之後有驚喜🤩,竟然會係喺牛油果🥑入面藏咗龍蝦肉🥳,喺有心機有誠意,幾特別,有創意,健康嘅選擇🤓牛油果好夠飽,同我剩係會食熟唒嘅牛油果🥑,而呢個係用牛油果溶,加咗龍蝦肉,再整返入個牛油果🥑仲有個有機雞肉飯,呢個係好好好健康嘅食物,適合減肥,體重管理大師😆,好清淡,我諗係健身教練,營養師都會讚好😬,我就認為可以接受嘅,中上嘅分數😉😃如果要食重口味嘅,香口嘢,喜愛濃味嘅,就可以選擇其他。呢個飯,我一般,但我呀媽一定好鐘意😻芝士四季春茶,幾好係樓上cafe,都可以飲到

芝士四季春茶,幾好係樓上cafe,都可以飲到街頭小喝😬😬😬,杯嘢飲都係中上水準,唔算好岀色,此終唔係芝士茶專門店,都正正常常,不過不失。

2020-11-24
午餐
2020-11-29 63 浏览
好鍾意呢個名,飲茶聊天之外,英文仲有治癒既意思。.藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁輕盈清新沙律,份量十足既沙律菜,有我最喜歡既沙律醋配上百香果汁,好健康既藜麥加埋有大蝦五六隻。有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁小麥燕麥薏仁紅黑糯米蕎麥等等,真係聽都覺得好健康,會比白米健康,如果食穀米可以成為一個習慣都唔錯。另外海鮮有青口蜆蝦都好新鮮,不過如果米再淋身少少就更好。粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪最開心既egg benedict 就係影完一輪相之後隻蛋咬落去仲係流心既,另外呢度係配Parma Ham,比煙肉無咁普通之餘都好夾。布蕾黑糖珍珠鮮奶飲品等於食多咗個甜品嘅感覺,第一層嘅布蕾好正,仲有有少少芝士既鹹味,中和番無咁甜,珍珠彈牙煙韌。超級水果茶甜品之後仲食埋生果,入面有好多款水果,西瓜士多啤梨蜜瓜蘋果,相當豐富。〒茶聊 Tearapy📍旺角砵蘭街189號1樓
好鍾意呢個名,飲茶聊天之外,英文仲有治癒既意思。
藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁

有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁

粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪

布蕾黑糖珍珠鮮奶

超級水果茶

〒茶聊 Tearapy
📍旺角砵蘭街189號1樓
When in doubt chill out話說前排朋友話想去下旺角D cafe飲咖啡食下晏咁就揀左去茶聊到食個環境好舒服 係一個好chill既café食物方面咁我地今次點左黑松露三文魚炒飯 同埋一個 鮮茄蜆肉天使麵Er…個黑松露海鮮炒飯 炒到好乾身同好硬同埋個松露整到一舊舊咁上菜鮮茄蜆肉天使麵啲湯太多 口感都係一般Location: Mong KongPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 4/10
When in doubt chill out

鮮茄蜆肉天使麵啲湯太多 口感都係一般

Location: Mong Kong
Yummy (10 is delicious): 4/10
2020-11-28 35 浏览
今日休息😋搵咗一間樓上鋪Cafe 食Lunch環境、傾偈唔錯👍🏻都好多人嚟食嘢😘ᗷOOK咗位就穩陣啲,一定有位唔係就要等位啦😅lunch set都幾特別😋Set Soup🍜 ~味道好正🤪但係唔識形容😘有機10穀飯配煙鴨胸~10穀飯好有咬咁,配煙肉鴨胸、口感即是啖啖肉粉粉荷蘭汁配松露巴~流心蛋配呢個汁真係一流、好match藜麥大蝦牛油果沙律~鍾意食沙律菜值得推介👍🏻芝芝巨峰葡萄🍇~杯飲品真係好好味😋淡淡巨峰葡萄,唔怪得知係季節限定👏紅油菲芷~杯飲品真係好好笑,老公連個紅油都食埋🤪話甘甘地、又少少🤏澀澀哋,但又好好飲😄食到一半已經好飽啦😘下次再嚟試其他款式😄值得推介👍🏻
今日休息😋
搵咗一間樓上鋪Cafe 食Lunch
環境、傾偈唔錯👍🏻
都好多人嚟食嘢😘
ᗷOOK咗位就穩陣啲,一定有位
唔係就要等位啦😅
lunch set都幾特別😋
Set Soup🍜 ~味道好正🤪但係唔識形容😘

粉粉荷蘭汁配松露巴~流心蛋配呢個汁真係一流、好match

藜麥大蝦牛油果沙律~鍾意食沙律菜值得推介👍🏻

食到一半已經好飽啦😘
下次再嚟試其他款式😄
值得推介👍🏻
2020-11-28 105 浏览
「茶聊」係一間隱身於朗豪坊附近工廈嘅樓上Cafe。Cafe嘅裝修行工業風設計,灰色水泥墻身,用鋼鐵組成嘅一格格網狀嘅裝置好有藝術感,成個裝置藝術咁,再配合埋燈光,好有型!Cafe內亦設有仙人掌主題嘅文青打卡位供人影相。 🧡髒髒紫薯鮮奶沙冰($44)我係比依間餐廳嘅茶飲吸引去嘅,去到見到髒髒奶茶系列幾乎每台必點。我都試咗cafe嘅髒髒紫薯鮮奶沙冰,成杯沙冰滿到想傾瀉而出,視覺效果好震撼,打卡一流!可以飲到好重嘅紫薯味同奶味,又唔會好甜,幾好飲!$44咁大杯野飲,同埋都有質素,飲得又打卡得,值得推薦!🧡忌廉芝士蘑菇釀雞翼($78)忌廉芝士蘑菇釀雞翼烤得好香口,內餡嘅芝士味好重,都幾好食!🧡海鮮意粉配辣龍蝦汁($138)唯一有啲失望嘅係個海鮮意粉配辣龍蝦汁!啲蜆應該無吐沙,隻隻蜆都食到有沙。啲蝦都新鮮嘅,但就唔係特別入味,同埋意粉個口感怪怪,咁嘅質素賣$138,唔係咁值。

🧡髒髒紫薯鮮奶沙冰($44)

🧡忌廉芝士蘑菇釀雞翼($78)
忌廉芝士蘑菇釀雞翼烤得好香口,內餡嘅芝士味好重,都幾好食!

🧡海鮮意粉配辣龍蝦汁($138)
髒髒紫薯鮮奶沙冰
海鮮意粉配辣龍蝦汁
忌廉芝士蘑菇釀雞翼
髒髒紫薯鮮奶沙冰
1K
2020-11-27 42 浏览
好耐之前同朋友食過一次呢間覺得個環境都唔錯 所以嚟多次果時因為龍蝦包🦞🍞今次晏就黎食 有lunch set就諗住試下其他野水波蛋到而家我都學唔識整🥚🥓🥯 $108所以每次見到都忍唔住會叫黎食水波蛋配荷蘭醬,巴馬火腿最愛吃半熟蛋🥚🥚三文魚,牛油果粉絲係唔會放過佢地🍞🥗 $88雖然賣相未算討好但味道真的不錯煙三文魚本來是鹹食配埋麵包,中和左佢嘅鹹味中間有一層牛油果醬 令到我多士都令人變得飽飽地🤰🏻有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁🍤🍅🍚 $98聽個名都覺得健康佢全部嘅飯都係用10穀蕃茄絕對唔係用茄汁食得出係茄膏海鮮不多 而且有少少殼鍾意健康嘅人會覺得呢個唔錯芝芝蜜瓜🧀🍈 +$14好香濃嘅芝士味蜜瓜好甜兩樣加埋都唔會唔夾而且出面好少有配蜜瓜所以值得一試布蕾黑糖珍珠鮮奶 +$14其實本身唔係叫呢個只不過係叫錯咗本身係想叫髒髒黑糖珍珠鮮奶但冇諗過布蕾黑糖珍珠鮮奶都唔錯黑糖珍珠唔會好甜 布蕾有啲似焦糖燉蛋鍾意食焦糖燉蛋嘅我當然鍾意飲呢個小朋友都好鍾意飲呢個可能佢對於有珍珠覺得好新奇#健康 #蕃茄 #海鮮 #牛油果#吐司 #三文魚 #水波蛋 #荷蘭醬#黑松露 #沙律 #火腿 #芝士#蜜瓜 #布蕾 #黑糖珍珠
好耐之前同朋友食過一次呢間
覺得個環境都唔錯 所以嚟多次
果時因為龍蝦包🦞🍞
今次晏就黎食 有lunch set
就諗住試下其他野

水波蛋到而家我都學唔識整🥚🥓🥯 $108
所以每次見到都忍唔住會叫黎食
水波蛋配荷蘭醬,巴馬火腿
最愛吃半熟蛋🥚🥚

三文魚,牛油果粉絲係唔會放過佢地🍞🥗 $88
雖然賣相未算討好
但味道真的不錯
煙三文魚本來是鹹食
配埋麵包,中和左佢嘅鹹味
中間有一層牛油果醬

#吐司 #三文魚 #水波蛋 #荷蘭醬
#黑松露 #沙律 #火腿 #芝士
#蜜瓜 #布蕾 #黑糖珍珠 #鮮奶
2020-11-26 32 浏览
今日嚟到尖沙咀試咗一間一直想試好耐嘅Cafe呢間Cafe嘅嘢食 好靚,成日都可以喺唔同嘅平台見到佢啲靚相😍超級髒髒珍珠奶茶🥤同紫薯髒髒鮮奶🥤珍珠奶茶奶味較重 珍珠本身帶有甜味 而紫薯鮮奶呢就有濃濃嘅奶香味 而紫薯泥較甜 與鮮配搭幾特別!有機十穀飯配海鮮跟蕃茄汁🥘十穀飯口感煙銀,而且配左好多嘅海鮮🦞材料豐富,幾特別!牛油梨龍蝦肉配有機黎麥沙拉跟蛋白卷🥗牛油果混合龍蝦肉 帶有鮮甜味道加埋沙律 好適合作前菜!粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪🍳高質賓尼廸 蛋能做到流心 且配上秘制荷蘭汁包底微微烘過 好脆口!
今日嚟到尖沙咀試咗一間一直想試好耐嘅Cafe
呢間Cafe嘅嘢食 好靚,
成日都可以喺唔同嘅平台見到佢啲靚相😍

超級髒髒珍珠奶茶🥤同紫薯髒髒鮮奶🥤

珍珠奶茶奶味較重 珍珠本身帶有甜味

有機十穀飯配海鮮跟蕃茄汁🥘
十穀飯口感煙銀,而且配左好多嘅海鮮🦞
材料豐富,幾特別!

牛油梨龍蝦肉配有機黎麥沙拉跟蛋白卷🥗
牛油果混合龍蝦肉 帶有鮮甜味道
加埋沙律 好適合作前菜!

粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪🍳
高質賓尼廸 蛋能做到流心 且配上秘制荷蘭汁
包底微微烘過 好脆口!
2020-11-26 885 浏览
Tearapy 茶聊係MK人氣盛的新餐廳,呢到都好方便,一出MTR行3分鐘就到,今天趁假期來湊湊熱鬧,來拜訪一下呢家成日在IG見到人打卡的名店先~室內環境光猛,好舒服的地方呢~果然有THERAPY的效果~餐牌都見有好多唔同款式的食物,有PASTA、飯、也有小食及沙律、包包等~既然係午餐就要食得豐富D~有機十穀飯配刁草雞胸肉$88健康的選擇,第一次食十穀飯,原來都幾有咬口感,的確一定比食白飯健康~個忌廉汁都做得幾滑,所以同十穀的硬度有BALANCE作用~白酒煮蜆配意粉 $98賣相好美呢,意粉煮得剛好,我喜歡這種比較有口感的質地~白酒味唔算好重,淡淡的唔會太膩,唔錯。牛油果煙燻三文魚蕃茄沙沙配黑麥多士 $88好靚的三文魚呀~~~大、厚、紅紅的~非常新鮮,賣相100分!入口都好正,牛油果化身成醬,好好味呢~!黑麥多士都好脆而且有D粗粗的感覺,也是健康的食材呢~紫薯鮮奶 *熱 $12呢到既飲品是名物,所以一定要試~午餐只需加$12,好抵呢~熱熱牛奶配甜甜紫薯,又甜又幸福呢。髒髒黑糖珍珠鮮奶$14這個也是名物之一,哇~!好靚~~!珍珠真係有濃濃的黑糖味,好好食~!的確是高質的飲品~!
室內環境光猛,好舒服的地方呢~果然有THERAPY的效果~

既然係午餐就要食得豐富D~

有機十穀飯配刁草雞胸肉$88
白酒煮蜆配意粉 $98
牛油果煙燻三文魚蕃茄沙沙配黑麥多士 $88

紫薯鮮奶 *熱 $12
呢到既飲品是名物,所以一定要試~午餐只需加$12,好抵呢~
熱熱牛奶配甜甜紫薯,又甜又幸福呢。

髒髒黑糖珍珠鮮奶$14
2020-11-26 29 浏览
今次下午茶時段嚟 所以只係飲咗杯嘢飲餐廳環境好闊落 又唔會好多人好嘈同朋友小聚簡直一流 可以享受一個休閑嘅下晝可以一路飲嘢 一路傾計 完全符合晒茶·聊嘅主題😂😂嗌咗黑糖珍珠鮮奶 好好味 非常滿意🤤😋想嗌少甜 但侍應話冇得少甜 初頭好擔心會係死甜嘅味道點知嚟到 鮮奶味好香濃 黑糖配合得非常好一啲苦同澀嘅味都冇 亦都唔會有太甜嘅情況出現就算到最後飲晒成杯 都唔會有膩嘅感覺🥰珍珠煙煙韌韌 有微甜嘅味道 係唔會令人失望只係飲到尾尾嘅時候 有啲珍珠幾粒幾粒咁痴埋咗一齊好難吸🙈但只係小問題 總括以言 都係好值得去😌
今次下午茶時段嚟 所以只係飲咗杯嘢飲
珍珠煙煙韌韌 有微甜嘅味道 係唔會令人失望
只係飲到尾尾嘅時候 有啲珍珠幾粒幾粒咁痴埋咗一齊
好難吸🙈但只係小問題 總括以言 都係好值得去😌
2020-11-25 23 浏览
和牛Parma Ham火腿芝士漢堡包🍔配埋邪惡既薯條我最喜歡係佢地既飲品成杯西柚都好足料而且個茶底真心好正 同個西柚完全夾到哂個茶底..唔錯☺️而家環境都唔錯 同朋友傾計一流
和牛Parma Ham火腿芝士漢堡包🍔配埋邪惡既薯條
我最喜歡係佢地既飲品

而家環境都唔錯 同朋友傾計一流

2020-11-23 30 浏览
女朋友之前帶過我嚟食嘢,地點方便環境唔錯,今日同partner去咗旺角見客,順便喺嗰度食埋午餐。全場女客人佔多,得我哋一台係齊男人,哈哈。我哋一人叫咗一個午餐再加沙律,價錢幾抵食。首先午餐有跟餐湯,今日係蘑菇湯,夠熱。粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪$108,荷蘭汁好惹味,煙三文魚同牛油果嘅量亦都唔少,整體幾好食,唯一就係塊Muffin邊邊硬咗少少。有機10穀飯又刁草雞胸忌廉汁$88,呢個飯相當高營養,無論雞胸定飯都係健康人士之選。口味亦無因此而淡,十穀無米飯咁滯,但其實都夠飽。牛油果有機藜麥沙拉跟蛋白卷$98,另一健康食物!食多啖菜跟纖對身體好。不過一去到飲品方面,食得幾健康都一次過還返晒。因為全部都係好邪惡嘅飲品。不過間唔中放肆一次啦,我要左布蕾黑糖珍珠鮮奶,布甸同珍珠都好正,另一杯就係抹茶芝士沙冰,味道都幾好。想要一頓休閒午餐嘅話,茶聊絕對係一個好去處!

想要一頓休閒午餐嘅話,茶聊絕對係一個好去處!
午餐