2020-12-30 38 浏览
一路以來都比茶聊嘅呢杯髒髒黑糖珍珠鮮奶🧋吸引到,都算係為咗佢而嚟.但係佢第一樣嘢上枱嘅餐湯🥣,就已經令我好嘩然😧,望落已經勁多油,飲落竟然係冇味㗎,好似一杯有好多油嘅暖水一樣,呆咗😑.有機10榖飯配刁草雞胸🍛,一樣係冇咩味,飯嘅口感有啲似未煮熟嘅糭一樣,真係食唔落去😓,食完要落街食返串燒賣.另外個原隻龍蝦包🦞就正常,薯條🍕係有誠意嘅,個包🥖都專登烘到脆,呢個比較起個飯,好食好多.而個髒髒黑糖珍珠鮮奶🧋冇得揀糖度,我就覺得甜咗少少,不過質素都可以嘅😌

#🍎👧🏽去開朗豪坊附近想食少少野 就隨便搵咗呢間評價不錯的樓上cafe☕️ 兩點半前叫Lunch set會包埋是日餐湯同高山茶(可以加錢升級飲品) 👧🏽當日去到啱啱過咗 所以只得飲品🤪🔻忌廉芝士磨菇釀雞翼🍖($78)雞翼夠香脆 入面係滿滿嘅芝士同蘑菇 好juicy好入味🤤 如果大份啲就好啦🙈🔻軟殼蟹漢堡配薯條🦀🍔($138)軟殼蟹嘅size偏細 調味微辣🤪個包都夠軟熟 薯條係幼薯條 👧🏽就比較鍾意粗薯條☹️🔻紫薯鮮奶🍠(套餐+$12)紫薯鮮奶因為叫咗熱飲所以冇咗「髒髒」嘅效果🤪不過味道唔錯 好香滑 有淡淡嘅紫薯味~整體食物味道屬中上 但份量偏少😞當正餐食真係會唔夠飽🙍🏽‍♀️環境方面 除咗窗邊嘅bar枱位啱打卡之外 入面嘅座位都好普通😌 而且平日兩點幾算唔多人 但店員都冇留意到有客人喺門口等緊 要走埋去先有人理😐服務方面有待改善---------🍴食物:3/5🏝環境:3/5🛋服務:2.5/5💲價錢:2/5💥翻兜指數:2/5✨CP值:2.5/5
#🍎👧🏽

🔻忌廉芝士磨菇釀雞翼🍖($78)
忌廉芝士磨菇釀雞翼

🔻軟殼蟹漢堡配薯條🦀🍔($138)
軟殼蟹漢堡配薯條

🔻紫薯鮮奶🍠(套餐+$12)
紫薯鮮奶<熱>

下午茶
忌廉芝士磨菇釀雞翼
紫薯鮮奶<熱>
2020-12-29 510 浏览
今日嚟到旺角呢邊行街食lunch,見到呢間樓上餐廳幾吸引😍就嚟試吓~一入餐廳就覺得餐廳嘅設計裝修都好靚好華麗💕仲有餐吧,有落地玻璃,可以望到樓下嘅景色🥰幾chill~佢有唔同種類嘅西餐,好多都好吸引🤩原隻龍蝦包配薯條$178有兩舊好大舊嘅龍蝦包😍包面有龍蝦肉,好鮮甜😋仲有啲蟹子,食落幾滋味☺️幾鍾意龍蝦包個烘底😆好香脆💕而且個包好鬆軟🥰薯條脆卜卜🤩而且好香👍🏻配埋茄汁好好味😊粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪$108有兩大件包🤣上邊有流心蛋同埋煙三文魚~流心蛋好靚😍好似雲一樣白雪雪又軟綿綿☁️煙三文魚幾新鮮👍🏻仲有牛油果醬喺包面,好creamy嘅感覺☺️仲有啲沙律配菜,幾正🥰藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁$108有四隻刺身大蝦🍤幾新鮮幾好味😋仲有好多藜麥粒子,感覺幾健康☺️仲有牛油果粒🥑係女性恩物👍🏻而且有沙律配菜~沙律菜好新鮮😆配埋百香果汁酸酸甜甜🤗牛油果桃膠鮮奶$46叫咗少甜,甜到啱啱好☺️牛油果幾軟滑好飲😋仲有桃膠幾彈牙🤣加埋鮮奶嘅奶香味😊係一杯特色嘅飲品😍平時好少會飲到,幾好飲👍🏻髒髒紫薯鮮奶沙冰$44有夢幻嘅紫色😍好靚💕係一杯打卡之選🤣表面有紫薯粒,因為叫咗少甜,感覺唔算甜🙈如果鍾意甜嘅話可

原隻龍蝦包配薯條$178

粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪$108

藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁$108

牛油果桃膠鮮奶$46

髒髒紫薯鮮奶沙冰$44
有夢幻嘅紫色😍好靚💕係一杯打卡之選🤣表面有紫薯粒,因為叫咗少甜,感覺唔算甜🙈如果鍾意甜嘅話可以唔使少甜~沙冰嘅冰粒凍凍地,飲品唔錯😆
2020-12-28
2020-12-29 296 浏览
限聚令仍實施中, 只能限二人同桌,三人同行,只能分兩檯進食。餐廳的餐具是金色的, 十分精緻。📍髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44外觀非常吸睛,喝下有淡淡的紫薯香,微甜。始終是沙冰會減低滑溜感。📍髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44同樣吸睛,筆者比較喜歡這杯的味道,鮮奶底較沙冰底滑得多,甜度適中,推介! 📍卡邦尼意粉 $88味道不錯,有濃郁的忌廉香氣,但潛意識中卡邦尼意粉會有一顆流心蛋,可惜這道卻沒有。📍有機十穀飯配海鮮跟蕃茄汁 $98感覺像吃西班牙海鮮飯,但味道較清新。十穀米彈牙有咬口,蝦仁爽口,蜆肉鮮甜,青口略有過分烹煮,肉質有點老。📍跟餐配送的洋蔥湯 偏咸,有點像豉油湯。📍忌廉芝士蘑菇釀雞翼 $78熱辣辣的雞翼包裹著融化的芝士,滿滿香濃芝味,推介。📍森森野莓梳乎厘 $98只有兩件不太厚身的梳乎厘,份量有點少。賣相擺盤是還可以的。味道方面,梳乎厘口感軟滑,微甜。👅 味道:4/5💰CP值:4/5🕴🏻服務:4/5🔰餐廳環境:4.5/5🍽 餐廳:茶聊🌐地址:旺角砵蘭街189號1樓

餐廳的餐具是金色的, 十分精緻。

📍髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44

📍髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44

📍卡邦尼意粉 $88

📍有機十穀飯配海鮮跟蕃茄汁 $98

📍跟餐配送的洋蔥湯
偏咸,有點像豉油湯。

📍忌廉芝士蘑菇釀雞翼 $78
熱辣辣的雞翼包裹著融化的芝士,滿滿香濃芝味,推介。

📍森森野莓梳乎厘 $98

🍽 餐廳:茶聊
🌐地址:旺角砵蘭街189號1樓
2020-12-22
2020-12-24 54 浏览
朋友推介左呢間餐廳比我,佢話食物同飲品都幾精緻幾靚,味道唔錯,而且環境又幾靚~所以今日帶左媽媽黎食lunch。食物同飲品選擇都幾多,而且有好多比較輕盈既選擇,好適合女士。牛油梨龍蝦肉配有機藜麥沙拉跟蛋白卷沙律菜新鮮,有粒粒藜麥係上面,醬汁帶啲橙香味,好清新。牛油果泥入面加左乾蔥,味道突出,下面就有啖啖既龍蝦肉。和牛漢堡配薯條和牛有豐富既肉汁,肉味香濃,亦有咬口。而且佢有兩塊芝士,岩哂我同媽媽呢啲咁鐘意食芝士既人!薯仔方面本身已經有味,不過我個人prefer普通鹽味就夠。粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪超推!呢個荷蘭汁比較creamy,味道唔太帶有酸味,反而比較偏向奶味,我同媽媽都好鐘意。水波蛋亦整得幾靚,切開會流心。紫薯髒髒鮮奶沙冰靚!最適合打卡!紫薯味濃,再加埋牛奶,無得彈!上面仲有粒粒紫薯,造型靚之餘味道亦係好簡單純樸又好味~

牛油梨龍蝦肉配有機藜麥沙拉跟蛋白卷

紫薯髒髒鮮奶沙冰
2020-12-21
午餐
茶聊 Tearapy @therapy_therapy📍 旺角砵蘭街189號1樓.▫️ 飲品方面,試咗非常吸睛嘅髒髒系列🤩 兩杯飲品都有芝士奶蓋再加朱古力粉及紫薯粉做裝飾😝.🍠 髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44: 好多天然嘅紫薯粒,沙冰非常夠凍好清爽.🧋 髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44: 珍珠好煙靭✨而且味道唔會過甜,再加埋朱古力粉好好飲☺️.🦞 原隻龍蝦包配薯條 $178: 排包有用牛油烘過👍🏼 加上新鮮嘅龍蝦肉,好滋味😇.🍳 粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪 $108: 好有驚喜😋 牛油果蓉加上厚切煙三文魚,濃郁嘅賓尼迪醬加蛋汁🤤 味道好融洽🥰 .🥗 藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁 $108: 大蝦好新鮮爽彈,仲有藜麥同牛油果,感覺非常健康🌟
茶聊 Tearapy @therapy_therapy
📍 旺角砵蘭街189號1樓

🍠 髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44
: 好多天然嘅紫薯粒,沙冰非常夠凍好清爽
髒髒紫薯鮮奶沙冰

🧋 髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44
: 珍珠好煙靭✨而且味道唔會過甜,再加埋朱古力粉好好飲☺️
髒髒黑糖珍珠鮮奶

🦞 原隻龍蝦包配薯條 $178
: 排包有用牛油烘過👍🏼 加上新鮮嘅龍蝦肉,好滋味😇
原隻龍蝦包配薯條

🍳 粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪 $108

🥗 藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁 $108
: 大蝦好新鮮爽彈,仲有藜麥同牛油果,感覺非常健康🌟
藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁

髒髒紫薯鮮奶沙冰
髒髒黑糖珍珠鮮奶
原隻龍蝦包配薯條
藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁
難得有個空閒既開心星期三🤣黎旺角附近嘆下邪惡漢堡午餐啦☺️😋🍔和牛漢堡配薯條以大大個漢堡一流賣相上枱🍔🤩和牛肉扒肉質滑嫩肉味濃郁之餘😋脂肪比例均勻食落唔會太油膩☺️啖啖肉汁流出更顯Juicy🤤🐮另外有濃郁芝香芝士及新鮮生菜😆配合焗到香脆既高顏值包包亦口感十足☺️🍔而薯條炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥至愛☺🥔牛油果煙燻三文魚番茄沙沙配黑麥多士煙三文魚食落有微微鹹香肉質夠滑嫩🐟配合牛油果亦能中和其魚油香唔會太漏之餘😋滑香Creamy既牛油果肉🤤🥑搭住番茄沙沙配黑麥多士伴食亦係絕配🍅🤩
難得有個空閒既開心星期三🤣

滑香Creamy既牛油果肉🤤🥑
搭住番茄沙沙配黑麥多士伴食亦係絕配🍅🤩
2020-12-23
2020-12-23 71 浏览
今日嚟到旺角砵蘭街食女🤭啊唔係🌝係食tea至岩🤣嚟到呢一間裝修超靚樓底又高嘅樓上cafe tearapy_tearapy 門口都未入就開始打卡🤣一路笑住口咁入cafe 專誠黎到諗住同蝴蝶翼打卡🦋點知變左三塊牌加啲仙人掌🌵😭唔緊要!一於化悲憤為食量🤪叫左港女All day breakfast同明太子海膽煙鬥粉同兩杯岩哂鐘意打卡嘅我地🤤All day breakfast($98)Cp:🌝🌝🌝🌝6樣餸嘅all day breakfast味道唔錯!份量都岩岩好👍🏻最出色係薯餅😋差唔多最後先食佢,但都仍然好脆,炒蛋同bacon都好正。明太子海膽煙鬥粉($198)CP: 🌝🌝🌝明太子醬撈埋煙鬥粉係幾好味嘅,不過海膽就差左少少,份量係夠,但係有少少苦,下次都係叫返卡邦尼穩陣啲,或者等佢轉menu。(平日應該有tea set)髒髒黑糖珍珠鮮奶($44)CP: 🌝🌝🌝🌜味道唔錯,唔會太甜,珍珠份量超足,但美中不足嘅係冇乜朱古力味,因為淨係得朱古力粉係面頭,唔太溶到落凍飲度,不過整體黎講算係值得回頭嘅一杯野飲。布蕾黑糖珍珠鮮奶($44)CP: 🌝🌝🌝🌝味道好好,糖度都尚算適中,搞混左之後成杯好有炭燒同奶味

All day breakfast($98)
Cp:🌝🌝🌝🌝

明太子海膽煙鬥粉($198)
CP: 🌝🌝🌝

髒髒黑糖珍珠鮮奶($44)
CP: 🌝🌝🌝🌜

布蕾黑糖珍珠鮮奶($44)
CP: 🌝🌝🌝🌝
味道好好,糖度都尚算適中,搞混左之後成杯好有炭燒同奶味,聽到後面準備沖野飲嘅職員話奶蓋打左成個鐘呢一句,有啲嚇親😳不過飲完好濟好漏
2020-12-18 57 浏览
今日同一位日日都話要減肥嘅朋友嚟set低碳高纖嘅養生美味午餐🤗1)藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁🥗沙律菜爽脆又夠Fresh ,藜麥口感有嚼勁帶微微甜味,仲有蕃茄仔、大蝦,牛油果🥑豐富又有營,再配埋個聞到都流晒口水嘅酸香百香果汁,酸甜開胃好滋味🥰2)粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪呢Eggs Benedict絕對出色😋😍粉色酸甜、濃稠荷蘭醬,口感滑溜。加埋鹹香巴馬火腿及香氣四溢嘅黑松露醬,靚靚流心效果超正👀仲好滋味😉3)有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁呢個飯好有𡁻口成個Risotto咁,配上蕃茄汁味道極美味,加埋面頭嘅青口,大蜆同大蝦,賣相好睇又好味!

1)藜麥大蝦牛油果沙律配百香果汁

2)粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪

3)有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁
2020-12-18 48 浏览
冬天去Cafe,點少得一杯紫薯特飲,今日同朋友黎到旺角呢一間茶聊cafe傾下計食下野。一入門口已經見到裝修幾靚,有好幾個打卡位,啱晒女仔影相。野食方面首先係藜麥大蝦牛油果沙律,食材新鮮,大蝦非常爽口,配上少少沙律醋幾開胃。之後仲有荷蘭汁配煙三文魚Egg Benedict,呢個好好食,特別係配左荷蘭醬,旁邊仲配上少少沙律菜,非常健康。其次仲有10穀飯配海鮮跟蕃茄汁,10穀米同普通咪唔同,一來健康,二來都幾有𡁻頭,搭配海鮮都係一個唔錯選擇。最後講埋嘢飲,髒髒紫薯鮮奶沙冰真係佢哋嘅signature,飲得又睇得,大家嚟到一定要試吓。

2020-12-02
2020-12-17 41 浏览
之前同朋友食飯嚟過呢間樓上茶室午市套餐性價比高 今日嚟encore☺️-🥯#粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪 $108巴馬火腿鹹香好味 松露茸為水煮蛋提味 蛋黃流心不過麵包比較硬 而且hollandaise sauce 得好少😭-🥗#牛油梨龍蝦肉配有機藜麥沙拉跟蛋白卷 $98牛油果🥑醬茸龍蝦肉再加蛋白crepe 配搭夠心思熱情果沙律醬亦好特別 但係份量太少唔可以當呢個做all day breakfast 會餓🤣-🍝#松子仁菠菜雜菌意粉 $78意粉醬少甜 唔油膩 係炒意粉不過蒜味🧄唔會過強松子菠菜可以比多啲 加強口感 因為整體比較寡-🍹#超級水果茶 加$15材料有鮮蘋果🍎菠蘿🍍士多啤梨🍓熱情果仲有西瓜🍉 柑桔🍊 檸檬🍋 同哈密瓜味道由橙汁同百香果味主導 真真正正嘅水果盛宴-🥤#蜂巢玫瑰花茶 加$13玫瑰🌹花香令人心曠神怡 蜂巢蜜🍯舒緩喉嚨 夠天然-📍#茶聊旺角砵蘭街189號1樓

之前同朋友食飯嚟過呢間樓上茶室

玫瑰🌹花香令人心曠神怡 蜂巢蜜🍯舒緩喉嚨 夠天然
📍#茶聊
旺角砵蘭街189號1樓
2020-12-17 39 浏览
茶聊嘅lunch menu有多款健康嘅選擇,啱晒減緊肥同埋想食得健康啲嘅人呀,前排食得太放肆,所以要食返清淡啲黎減低罪惡咁😂不過又俾一杯紫薯髒髒鮮奶一野ko左🤣🤣◾️有機10穀飯配刁草雞胸忌廉汁 • 88呢啲10穀米都比較有咬口,要咀嚼耐啲,但非常健康營養豐富,煎雞胸有3片,唔係好滑果種,如嫩滑啲會更好◾️粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪 • $108賓尼迪蛋半生熟切開少少流心狀態,荷蘭汁其實都幾邪惡🤣巴馬火腿鹹鹹地同個包非常夾◾️藜麥大蝦牛油火沙律配百香果汁 $108沙律菜非常新鮮乾爽,藜麥營養價值都係非常高,百香果汁好開胃,清新健康之選😄◾️紫薯髒髒鮮奶 (跟餐+$14)呢個顏色同賣相真係冇得輸🤩口感層次亦非常豐富,入口食到甜甜地嘅紫薯粒粒,紫薯味同鮮奶味道各佔一半,唔會搶左各自風頭,質感又濃厚,屬必點飲品之一👍◾️布蕾黑糖珍珠鮮奶 (跟餐+$14)黑糖味道好突出,珍珠軟熟彈牙,整體唔錯!

◾️有機10穀飯配刁草雞胸忌廉汁 • 88

◾️粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪 • $108

◾️藜麥大蝦牛油火沙律配百香果汁 $108

◾️紫薯髒髒鮮奶 (跟餐+$14)

◾️布蕾黑糖珍珠鮮奶 (跟餐+$14)
黑糖味道好突出,珍珠軟熟彈牙,整體唔錯!
  • 髒髒紫薯鮮奶
2020-12-17 44 浏览
茶聊有台式飲品、果茶、意粉、飯、甜品等等。佢新開嘅時候已經幫襯過。午餐揀咗:▶️粉粉荷蘭汁煙三文魚 $108鍾意有煙三文魚,Egg Benedict蛋流心,但偏生,另一風味。面上有芝士。▶️牛油果🥑龍蝦肉配有機蛋白卷 $98蛋白卷好特別,用蛋白煎完卷出來,味道較清淡。牛油果夠健康。沙律菜新鮮,有兩片麵包~▶️白酒煮蜆配意粉 $98蜆幾甜無砂,意粉都幾多~餐湯係磨菇忌廉湯,creamy~飲品揀左:木瓜桃膠鮮奶 +$16,幾好飲,阿滋潤!黑糖珍珠奶茶 +$14,叫左半糖,唔會太甜~

午餐揀咗:
▶️粉粉荷蘭汁煙三文魚 $108

▶️牛油果🥑龍蝦肉配有機蛋白卷 $98

▶️白酒煮蜆配意粉 $98
蜆幾甜無砂,意粉都幾多~

餐湯係磨菇忌廉湯,creamy~

飲品揀左:
木瓜桃膠鮮奶 +$16,幾好飲,阿滋潤!
黑糖珍珠奶茶 +$14,叫左半糖,唔會太甜~
2020-12-17 48 浏览
今日嚟咗旺角食午餐,之前見到有人推介過呢間,打卡都幾唔錯,今次就嚟試吓!午市有套餐,會跟餐湯,雜菜湯,好多嘅雜菜,味道濃郁。牛油果龍蝦肉配有機藜麥沙律跟蛋白卷,啖啖都有龍蝦肉,不過份量比我想像中嘅沙律較少,上班族如果想來食個清淡啲嘅沙律可能會唔夠。另外蛋白卷如果同時間上會更好。荷蘭汁煙三文魚牛油果Egg benedict,值得推介,煙三文魚唔吝嗇,配埋牛油果醬同荷蘭汁加上蛋汁,好滿足!有機10穀飯配海鮮跟蕃茄汁,用上10種唔同穀米,口感偏硬,不過就好健康,海鮮有蜆、青口同鮮蝦,海鮮整體好新鮮,爽口,配上蕃茄汁有啲似食risotto。飲品方面,有好多唔同選擇,叫左四季春芝士奶蓋同髒髒黑糖珍珠鮮奶。後者打卡一流,味道都唔錯,珍珠唔會太林太甜。

午市有套餐,會跟餐湯,雜菜湯,好多嘅雜菜,味道濃郁。

2020-12-16 44 浏览
☕️☕️打卡cafeX邪惡之選系列🍽🤤(上)—▫️餐廳:茶聊 Tearapy▫️地點:旺角砵蘭街189號1樓(港鐵旺角站 E1 出口, 步行約3分鐘)▫️營業時間⏰:Mon-Sun 12:00noon - 11:00 pm▫️價錢:~$70+(平日較平)—美味:🍵🍵🍵+0.7🍵環境:🌸🌸🌸🌸價錢:💰💰💰+0.7💰—👧🏻成日都去唔同既cafe🤤🤤先講環境,茶聊既設計好靚💕雲石為主,仲有落地玻璃既bar枱🤪可以同fds打卡同傾計—冬天都黎,🥶一定要飲番杯邪惡既髒髒黑糖珍珠鮮奶($44)打卡100分😱見到都覺得係藝術品🤫係甜咗少少,但好啱想要一點甜既你🤗同埋奶味會較重—食物就等下個post🤪—#好西 #打卡 #茶聊 #mongkok #卡邦尼意粉 #cafe #打卡 #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #髒髒咖啡 #MK #cat #Eeeeeats #covid_19 #foodporn #foodie #forkyeah #delish #instadaily#instafollow #followme #gir
☕️☕️打卡cafeX邪惡之選系列🍽🤤(上)

▫️餐廳:茶聊 Tearapy
▫️價錢:~$70+(平日較平)

美味:🍵🍵🍵+0.7🍵
環境:🌸🌸🌸🌸
價錢:💰💰💰+0.7💰

可以同fds打卡同傾計

食物就等下個post🤪

#好西 #打卡 #茶聊 #mongkok #卡邦尼意粉 #cafe #打卡 #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #髒髒咖啡 #MK #cat #Eeeeeats #covid_19 #foodporn #foodie #forkyeah #delish #instadaily#instafollow #followme #girl # #amy_in_mk