相信有好多人都試過茶木既士多碑梨味面包磚,次次都比佢既賣相吸引去食,但每次都滯到食唔哂要食呢座巨塔,首先要搵岩時間去食。唔好當飯後甜品,因為佢既分量相當於一個lunch,我就會係下午茶時段去食,最好係行街行到悶先好約埋三五知己一齊去分享。另外茶木有好多忠實fans,次次等位都要一段時間,記得要預岩時間提早去拎位~我建議最少兩個人分享一個磚,除非你想當呢個係dessert for dinner~除左新鮮士多碑梨外整個磚都係甜既,如果對酸野冇興趣既話我會第一時間先食士多碑梨。另外好多人都會遺忘左淋上面同旁邊伴碟既士多碑梨醬,怕酸既朋友食士多碑梨時不妨沾上士多碑梨醬上面既雪糕好快熔,而面包又要沾上雪糕或cream先唔會太乾,建議面包先沾上雪糕~注意:雪糕下面有已經切好既面包磚粒,仲已經預先沾上蜜糖,可以留番最後慢慢品嚐蜜糖面包既清新香甜如果好耐冇去試食舊磚既朋友要小心,物價通脹,而家一舊磚已經$78仲要加一!不過無論係賣相定係味道,呢舊磚仍然有相當既吸引力,最岩一班朋友坐低一路吹水一路慢慢歎~

2015-03-12
2015-04-12 1463 浏览
身為台灣控, 每隔一段時間總要吃點台灣菜以解對台灣的相思之苦! 茶木是我經常來的地方, 因為很愛喝這裡的水果茶! 像台灣一樣甜美可人, 每次喝都會令我勾起在台灣旅遊時的甜蜜回憶, 今次沒有點飲品, 主打吃主菜為主:黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊 ($70)- 以往來茶木都會點巧克力香草蜜糖磚塊, 今次看到有新出品, 當然要一試! 蜜糖吐司已切成條狀, 不用再切開, 更易分吃!蜜糖吐司比較脆硬, 要花一點牙力才可以把它咬開, 不太喜歡這個口感. 配有一大球綠茶雪糕, 惟有醺點一下雪糕充當”軟化劑吧! 吐司本身帶有點點蜜糖甜味, 但仍嫌不太足夠, 下多一點蜜糖味道會更佳呢! 附有紅豆蓉及黑糖漿, 紅豆蓉還算香甜綿密, 黑糖帶有獨特的焦香, 帶點古早風味! 但這款甜品跟巧克力香草蜜糖磚塊不同, 後者有加添大量豐腴又輕柔的鮮打奶油, 像雲端一般, 我認為是其殺手鐧! 但黑糖紅豆綠茶層層疊則沒有添加, 沒有奶油的吐司, 就等如沒了殺手鐧, 不吃也罷! 酥炸豬排肉燥飯 ($58)- 酥炸豬排炸得很乾硬, 失去豬排應有的肉汁, 要大力咬才可以把它咬開. 而且豬排骨多肉少, 下次還是點鹽酥雞好了! 肉燥不算

酥炸豬排肉燥飯 ($58)- 酥炸豬排炸得很乾硬, 失去豬排應有的肉汁, 要大力咬才可以把它咬開. 而且豬排骨多肉少, 下次還是點鹽酥雞好了! 肉燥不算太肥, 怕肥的也可放心吃! 肉燥的濃濃的滷汁味道, 很好下飯, 如果份量多一點會更好! 滷蛋也有濃濃的滷汁味, 蛋黃有流心的效果.
Teawood紅燒牛肉麵($62)- 吃麵之前, 總會先呷一口湯, 湯沒有肉味, 中藥味也不濃, 只有點點味精的感覺, 麵未吃分已減. 麵條是刀削麵, 有一定的寬度, 咬下去彈力十足! 牛肉是牛展部位, 燜得軟腍, 咀嚼數下便可吞下.
白汁磨菇黑松露手工麵, 有點台式, 西式crossover的感覺! 手工麵由店方自製, 質感很強韌, 很像刀削麵的口感. 白汁富有濃濃的奶油香, 很creamy! 拌入大量的黑松露醬, 使每條麵條也帶有濃烈又惹味的黑松露香氣氛! 加入很多紅黃綠西椒, 味道更豐富, 配搭更健康.
今次並不是每款食物都令我滿意, 下次要小心選擇才是王道!
2015-04-09
2015-04-04 1304 浏览
今日同朋友去world trade上完韓文班,見仲未到OL們放lunch break既時間,就去左Teawood食午飯。Lunch Hour加上閒日既茶木係完全唔需要排隊,呢間啲座位好大好闊,坐落好舒服。因為唔係好肚餓,又想食甜品,所以就四個女仔點左份士多啤梨雪糕磚黎食。等左冇幾耐,雪糕磚就黎喇。嘩!雖然一早已經聽聞過雪糕磚有幾大,但真係冇諗過係咁大。嗰雪糕磚冧左四五層,有好大球士多啤梨雪糕,仲有 啲朱古力碎同綿花糖,真係好靚!切開嗰磚有好多淋滿蜜糖既吐司。食落又香脆又甜!好好食!其實呢份雪糕磚四個人食都咪話唔飽!除番開每人廿幾蚊我覺得幾抵食!下次會再黎,推介!
2015-03-26 1502 浏览
這幾天心情一直煩躁,一個人做雙份的工作把我壓得有點透不過氣,工作多年,換過了好幾份工作,以為自己已經被磨練成金剛不壞之身,到頭來卻發現身邊總有些「看似羊,實是狼」的人,一向以為只要懷著一顆簡單的心,努力用心工作,便可戰勝一切,卻發現原來「損人不利己」是永遠存在的。下班後很想讓腦袋休息,一個人靜靜地吃個豐富甜品,以甜來沖洗一下我的壞情緒,在銅鑼灣走蕩著,想起了茶木。只因這裡有我喜歡的水果茶及最得我心的蜜糖吐司。晚上9時多,走上位於黃金廣場的這間分店,一個人很好找位置,坐進2人的單邊卡座尚算舒適,位置剛好對著一片雪白的磚牆,掛著一個很貼我心的牌子“ Life is Short...Eat Desert First" (中文解作: 人生苦短,先吃甜點),實在很有意思呢,馬上覺得我這趟單人甜品之夜是十分對的 雖然心裡已定好了要吃的食物,還是打開印得像本雜誌的餐牌來看看,因這裡會按季節來作修訂食物的款式。這次就發現餐廳找了位男星來推廣,推介它們最有名的蜜糖磚塊。看過了餐牌,還是點了店裡最強人氣的【綜合水果茶】及【草莓香草磚塊蜜糖】呢。先來的【綜合水果茶】($34),橙黃色的冰茶放著一個茶包

先來的【綜合水果茶】($34),橙黃色的冰茶放著一個茶包,茶裡放了好些水果,藍莓、草莓,鮮橙、青檸、火龍果等等,當中最重要的是那粒酸梅,應是果茶的靈魂,果茶入口冰涼潤喉,酸酸的,解渴清膩,喝著又會感到陣陣的水果鮮香,是小妹每趟來的指定飲品。
綜合水果茶
接著【草莓香草磚塊蜜糖】($70) 亮麗送上,賣相一貫的漂亮吸睛,大大球的雪糕、奶油和三塊厚吐司的陣容一向是無可匹敵,粉紅色的草莓雪糕顏色十分嬌艷,伴隨的新鮮草莓及頂上的棉花糖粒,為吐司增添了美麗的點綴。
草莓香草蜜糖磚塊
拿著附帶的夾子和餐刀,要狠下心腸先劏開頂層的大球雪糕,繼而找到藏身在裡面的吐司方塊,方形的吐司粒入口酥脆,把它們塗上濕潤的草莓雪糕及厚厚的奶油一同入口,鬆化美味。新鮮的草莓味道清甜爽嫩,亦不錯,努力地把藏身的吐司方塊及雪糕等通通吃下,吐司的邊框只切了小片來嚐嚐,口感較硬。吃罷喝口冰凍的酸甜果茶,實在滿足,心靈在嚐甜後亦得到了安慰。
跟自己說...明天...又是新的一天...努力啊

2015-03-18
$114 (其他)
綜合水果茶
草莓香草蜜糖磚塊
2015-03-17 1459 浏览
316約了好妹妹在茶木見面聊天,今天的運氣不錯喔,不用等位,可能是因為大概過了午餐時間吧。我先到便坐下來等妹妹,店員見我還在等人便說可以下單時才開始計算九十分鐘,很好人!今次第一次到銅鑼灣黃金廣場分店,menu是2015春季號。我點了洛神洋菊茶,喜歡它的味道而且不會過甜。炸雞棒棒柚子沙拉,這個有驚喜,雞棒炸得剛好不會太乾,另有附上沙拉醋,我沒有點太多來吃,因為味道已經好吃了。名字忘了,是炸雞球配辣醬汁,我不吃辣的,但這個真的是微辣而且可口。最後甜品時間選了這個草莓厚吐司(其實名子也忘了)好像是新產品?!因為之前已經試過蜜糖吐司,所以今次試這個,一試便喜歡了,沒有蜜糖吐司那麼飽而且選用的麵包也不一樣,這款吐司是鬆軟的。
今次第一次到銅鑼灣黃金廣場分店,menu是2015春季號。
我點了洛神洋菊茶,喜歡它的味道而且不會過甜。

2015-03-16
  • 炸雞棒棒柚子沙拉,
2015-03-03 1251 浏览
今日忙完1日之後約左幾個朋友一齊出去cwb到行街出到去個陣都成7點幾幾肚餓下所以一出地鐵站見到茶木就上左去食野可能因為係平日嘅關係唔係好多人等位1行6個人大概都係等左6分鐘到就有得入去我自己就叫左個肉燥飯配沙朗扒 (~$60)個飯望落分量唔多但係食完之後都係飽嘅個三塊扒望落好薄但食落去好鬆化啲肉燥同溏心蛋唔洗講都係咁好味最後大家仲叫左個草莓香草蜜糖磚share黎食(~$70)賣相好靚啲蜜糖磚好脆但係要自己切啲蜜糖磚嘅邊真係幾麻煩下價錢方面要加一 不過食個dinner有埋甜品都係80到都算係幾抵下
今日忙完1日之後約左幾個朋友一齊出去cwb到行街
可能因為係平日嘅關係唔係好多人等位
1行6個人大概都係等左6分鐘到就有得入去
我自己就叫左個肉燥飯配沙朗扒 (~$60)
個飯望落分量唔多但係食完之後都係飽嘅
個三塊扒望落好薄但食落去好鬆化
啲肉燥同溏心蛋唔洗講都係咁好味
最後大家仲叫左個草莓香草蜜糖磚share黎食(~$70)
賣相好靚啲蜜糖磚好脆
但係要自己切啲蜜糖磚嘅邊真係幾麻煩下
2015-03-02
2015-03-01 1098 浏览
星期日都要返工埋數,食好小小獎勵下自己,12點去到茶木,好彩唔使等位,3個人叫左2個面、1個飯、1個吐司、3杯飲品, 埋單$322。環境同座位都舒服,服務態度都唔錯, so far 1.5hrs 用餐時間都夠。
2015-03-01
香菇水餃面,菇菇好大舊
吐司,好鬆脆
  • 吐司
2015-02-26 1127 浏览
同朋友行完花市真係好多人又好攰就想去揾個舒服的地方休息同食晚飯因為之前就只食過下午茶 就揀左去茶木試下!七點幾上到去 等待的地方充滿人又吵又熱 真係幾辛苦 等左差不外成粒鐘 但用餐時間只有90分鐘終於入到去~要坐下休息下朋友介紹牛肉麵好好食 大家都叫左一樣 賣相好好 牛肉入味又淋 肉質只係肉都可以咁淋真係好勁!👍👍湯底都吾錯 麵都好煙靭 吾錯!反而主食比起出名ge多士同甜品更出名同更有台灣特色! 飲品就好一般……叫左杯凍奶蓋綠茶外表就100分個茶同奶泡沫都無味……😬而幾粒玫瑰都係裝飾 係吾關事ge貢茶d飲品仲好飲過佢好多……😠 反而朋友飲ge凍咖啡加雪糕就吾錯
同朋友行完花市真係好多人又好攰
就想去揾個舒服的地方休息同食晚飯
因為之前就只食過下午茶 就揀左去茶木試下!

終於入到去~要坐下休息下
朋友介紹牛肉麵好好食 大家都叫左一樣
賣相好好 牛肉入味又淋 肉質只係肉都可以咁淋真係好勁!👍👍
湯底都吾錯 麵都好煙靭 吾錯!
反而主食比起出名ge多士同甜品更出名同更有台灣特色!

飲品就好一般……叫左杯凍奶蓋綠茶
外表就100分個
茶同奶泡沫都無味……😬
而幾粒玫瑰都係裝飾 係吾關事ge
貢茶d飲品仲好飲過佢好多……😠
反而朋友飲ge凍咖啡加雪糕就吾錯
2015-01-14 1429 浏览
中午12時入座 完全不需要排隊 太好了!Lunch set A有一款小吃一加一款小菜配飯或麵這次選擇了瀂肉飯配炸雞扒及炸花枝丸花枝丸彈牙 不過稍微過咸了一點 之前的炸雞扒嫩滑 炸漿又薄 但這次的則較為失色了 炸漿比雞扒更厚 又有很多油 瀂肉給得太少了 不夠拌飯Set B都為麵食 點了紅燒牛肉麵和台灣的牛肉麵一樣 牛肉很入味又很嫩 輕輕一咬牛肉就分開了 不費牙力 連旁邊的蘿蔔都吸收了不少湯 麵條很彈牙 比一般的麵更粗 更有口感 goooood!一餐一定要有甜品先完滿 等朱古力吐司幫我地畫上句號啦朱古力味的外表表草莓味的真實太多了 草莓味的顏色鮮豔得很人工 吐司裏面塗滿了蜜糖 沾上朱古力雪糕同吃 一脆一軟的很滋味 吐司實在太有份量了 即使幾個人同分都很吃力呢!食物味道不錯 但服務就有待改善了 侍應們一如既往的都看似很忙碌 每次都要等很久才有反應 呢
中午12時入座 完全不需要排隊 太好了!
Lunch set A有一款小吃一加一款小菜配飯或麵
這次選擇了瀂肉飯配炸雞扒及炸花枝丸

Set B都為麵食 點了紅燒牛肉麵

一餐一定要有甜品先完滿 等朱古力吐司幫我地畫上句號啦

2015-01-08
  • 牛肉麵
  • 巧克力香草蜜糖磚塊
茶木嘅蜜糖磚塊咁出名,一定要黎試下啦!放左學後三四點落到銅鑼灣分店,大把位完全唔洗等。因為我太鍾意朱古力所以唔洗諗一定係揀朱古力香草蜜糖磚塊!上左檯後賣相果然好靚,好大一球朱古力雪糕見到都開心。拎起上面舊雪糕後入面會有啲烘過嘅多士。我習慣切好晒所有麵包先開餐。一定要用個個夾禁住啲包之後切,其實幾難切因為啲包唔脆。慢慢切完後等雪糕融得多啲之後食,好味道!尤其係中間烘過個啲,加埋雪糕同CREAM真係超級正!我平時唔會食太甜,但我又唔覺得呢隻朱古力味會過甜。不過有時食到最後會唔係好夠雪糕。雪糕入面仲有啲朱古力碎碎,口感會豐富好多,我呢啲朱古力控就更加LIKE!價錢方面有加一服務費,不過我覺得兩個人SHARE除返開都係四十蚊左右,而且真係食到超級飽!今時今日係香港地食個普通甜品都差唔多咁嘅價,而且佢呢個係好味嘅!所以我會繼續返黎食!
朱古力香草蜜糖磚塊

下午茶
朱古力香草蜜糖磚塊
2014-11-28 1706 浏览
台式厚多士以進擊姿態直捲全港我又點可以唔試下我試過咖啡弄和茶木最愛都是茶木佢的茶果茶甜酸味剛剛好甜酸味來自水果好新鮮,紅茶味又唔會太濃~~~而且賣相超繽紛~~~I LIKE IT重頭戲芒果香草蜜糖磚塊只睇賣相已經吸引熱熱的蜜糖厚多士加上凍冰冰的雪糕冰火交融感覺~~Perfect match糖醬和綿花糖都只係陪襯
台式厚多士以進擊姿態直捲全港
我又點可以唔試下

我試過咖啡弄和茶木
最愛都是茶木
佢的茶果茶甜酸味剛剛好
甜酸味來自水果好新鮮,
紅茶味又唔會太濃~~~
而且賣相超繽紛~~~I LIKE IT

重頭戲芒果香草蜜糖磚塊
只睇賣相已經吸引
糖醬和綿花糖都只係陪襯
2014-07-05
2014-11-17 2450 浏览
This is my second visit to Teawood. First time i visited the Causeway Bay Plaza branch and had their lunch set. This time we went during the weekend and lunch set was not available. So we ordered the Taiwanese sausage rice, braised meat platter and a cup of hot fruit tea from their a la carte menu.First came the braised meat platter. The way they arrange the food is quite impressive, but when it comes to the taste, it is very salty, especially the tofu which absorbed all the sauce.Next came the
Taiwanese sausage rice
Next came the Taiwanese sausage rice. Again, it scored high on appearance, but only average on taste. The sausage was a bit dry. The rice and the egg were good though.
Hot fruit tea
The hot fruit tea was probably the best part of the meal. It came in a transparent tea pot with a candle at the bottom to keep it warm. It has pieces of strawberries, oranges, lemon and dragon fruits in the tea which gave it a tangy flavour. Also came with a syrup on the side so that you can control the level of sweetness as you like.

题外话/补充资料: They have a 90 minutes time limit
2014-11-15
2014-11-07 1818 浏览
這天與同事到這間TEAWOOD午膳,可能是下毛毛雨的關係,等候的人比想像中少,很快便可入座。午餐選擇都不少,我就點選了地瓜燉嫩牛腩套餐,地瓜香甜,牛腩嫩滑,味道亦很濃,與肉燥飯配搭得宜。同事點選了山楂洛神魚柳套餐及紅燒午肉麵,味道亦很好,還配上了綜合水果茶,酸酸甜甜的,是大家都很喜歡的台式飲品。這間TEAWOOD環境較清靜,是很不錯的午膳地點。

地瓜燉嫩牛腩套餐
山楂洛神魚柳套餐配綜合水果茶
紅燒牛肉麵
這間TEAWOOD環境較清靜,是很不錯的午膳地點。
2014-11-07
地瓜燉嫩牛腩套餐
下午茶唔知食乜諗住試試茶木,去到咁岩又唔洗排隊!兩個人叫左出名的紅燒牛肉麵$60,草莓香草蜜糖磚$68,冰鮮果紅茶$34紅燒牛肉麵好快就上,d牛肉好淋好好味,個麵都好有咬口,個湯好濃!蜜糖磚真係好有驚喜,個presentation 已經好靚好吸引,雪糕下面就係蜜糖磚,好香好脆!個cream又滑又香,超好味!一定要再黎食!杯果茶就一般般啦~
杯果茶就一般般啦~
草莓香草蜜糖磚 $68
紅燒牛肉麵 $60
冰果茶
2014-11-01
草莓香草蜜糖磚 $68
  • 草莓香草蜜糖磚
  • 紅燒牛肉麵
2014-10-24 2118 浏览
由茶木開張個一刻已經成日話去食奈何經常大排長龍.排到人都癲既情況下唯有一拖再拖拖到而家先尼試😕今次大概5點幾6點去到 無咩人所以可以直入嗌左個忌廉芒果蜜糖黃金磚(~$60)雖然店員話需要等15-20分鐘 但5分鐘後已經有熱辣辣望落十分吸引尼份既特別之處就係未切開.所以外脆內軟而且因為唔係成塊脆既關係 好易切唔會彈到啲碎周圍係熱辣辣既麵包加上凍冰冰既雪糕同忌廉..正!😋不過食落其實就無咩蜜糖味 反而有啲似食緊上海舖啲炸饅頭 朋友就話似油炸鬼另外亦都叫左份滷水拼盤不得了!!!!!!超級鹹極不推薦!!!!!!!(由於味道唔討好 連相都無幫佢影)食一啖就要飲哂成杯水連平時食開濃味野既朋友都頂唔順😨各位食友如果要嗌真係諗過先不過都要讚一讚服務質素 好常加水好留意客人需要 一舉手就有人埋尼幫👍
由茶木開張個一刻已經成日話去食

今次大概5點幾6點去到 無咩人所以可以直入

嗌左個忌廉芒果蜜糖黃金磚(~$60)
雖然店員話需要等15-20分鐘 但5分鐘後已經有
熱辣辣望落十分吸引

忌廉芒果蜜糖黃金磚

尼份既特別之處就係未切開.所以外脆內軟
而且因為唔係成塊脆既關係 好易切唔會彈到啲碎周圍係
熱辣辣既麵包加上凍冰冰既雪糕同忌廉..正!😋

另外亦都叫左份滷水拼盤
不得了!!!!!!超級鹹
極不推薦!!!!!!!
(由於味道唔討好 連相都無幫佢影)
食一啖就要飲哂成杯水
連平時食開濃味野既朋友都頂唔順😨