2016-10-15 573 浏览
Order左食物,等左大半個鐘都未黎,想要一杯熱水,要毎15分鐘,前後叫三次,先會有人囉一杯黎,到結賬時用信用卡,碌左之後竟然拋我張卡在枱面就算,超級無禮貌,應該唔會再食
2016-10-11 371 浏览
Worst Beef noodles soup I have ever had in the world. The beef in beef noodles soup is as hard as an eraser. Totally not edible.
2016-10-10 229 浏览
同朋友行街, 突然想去食甜品 諗起好耐冇食吐司甜品, 就諗起茶木 就即興去左茶木食吐司 hahahahahahaha我地叫左士多啤梨味 士多啤梨生果酸的,可能宜家唔岩季節 不過搽了蜜糖既吐司最吸引我 2個女仔食完好滿足 :)
同朋友行街, 突然想去食甜品
諗起好耐冇食吐司甜品, 就諗起茶木
就即興去左茶木食吐司 hahahahahahaha
我地叫左士多啤梨味
士多啤梨生果酸的,可能宜家唔岩季節
不過搽了蜜糖既吐司最吸引我
2個女仔食完好滿足 :)
2016-10-09 1805 浏览
為了避免在吃的問題上與弄得不快,可以的話盡量避免單獨與他們吃飯,除非弟弟也在,便可以吃多一點,以減輕壓力。今天與媽媽去各大旅行社查詢了一些去旅行的資料後,難得與她單獨在外同枱食飯,不是不想,是想避免爭吵而已;怎樣也好,今天大家心情好,應該不會吧!見她好像有點餓了,帶她來到這裡,有多一些選擇。原本她是想吃麵的,但最後擇了肉燥炸雞排飯,可能覺得賣相較為吸引吧!而我則點了Teawood Opera 和 Cappuccino 。原以為蛋糕會先上,因只是從蛋糕櫃拿出來而已,但竟是飯先上桌,這也好,讓媽媽先滿足肚皮。飯看起來頗為吸引,香氣撲鼻,份量十足。肉燥毫不吝嗇地淋在白飯上,中間配以滷水蛋,酸菜和青瓜作配菜,旁邊的炸雞排亦絕不欺場! 肉碎和汁看上去相均,我試了一少口,肉中帶油脂,份外香口,雖然我沒有配飯吃,但相信配飯吃更美味。雞排我亦切了一少塊試試,除了感到肉質嫰滑外,外皮是炸的出乎意外的鬆脆香口,不會過份厚,難怪連平時不多吃雞皮的媽媽也願意吃,當然,這些不太健康的食物也不宜多吃,但間中一試亦無防,酸菜和青瓜亦剛好能中和主菜的油膩。然後是我的Teawood Opera cake 和Cappuc

肉燥炸雞排飯
Teawood Opera
Cappuccino
然後是我的Teawood Opera cake 和Cappuccion。說真的,我對此蛋糕沒有抱特別期望,只是選擇其中一款我能吃的蛋糕填肚子而已。蛋糕看起來有層次,但吃起來只覺得像吃一塊朱古力蛋糕,咖啡味淡得沒有認真品嚐亦吃不出,杏仁蛋糕味更沒有,如果說它是朱古力蛋糕,應該更為稱職。Cappuccion 非常普通,同樣亦沒有咖啡的層次,重點是溫度完全不夠,但價錢亦不便宜,下次還是點花茶好了。
難得媽媽亦沒有多說什麼,簡簡單單享受一下難得的輕鬆自在吧! 真的很期待下個月的旅行,將成為我這個月工作的動力!
肉燥炸雞排飯
2016-07-31 1036 浏览
有一段時間冇嚟,以前要排上一個半個小時至有位,今日唔駛等,好彩!揭開餐牌發現多左好多新款飲品及食物,太多選擇都唔係幾好,左諗又諗,結果都係叫啲大路加個芋圓(新嘢)試吓。黑麻油雞翅,唔係好香麻油味,但當普通豉油雞翼係算可以,入味又唔會過鹹,肉質算滑。黑糖芋圓水果仙草,望落個樣唔錯,但芋圓唔夠淋,中間啲冰太多又結成一舊,如果係刨冰綿啲會比較好,佢啲冰太大粒。紅豆就夠淋偏甜,不過因為仙草同薏米都是淡的,所以一齊食剛好。夏日消暑都算OK!台灣飲品一向都好有特色,今日叫左玫瑰星際特調,個名夠晒勁,其實似cocktail,或者芬達橙汁加幾片玫瑰靚靚地,應該有其他更好啲選擇!

黑麻油雞翅
黑糖芋圓水果仙草
玫瑰星際特調
2016-07-30
黑麻油雞翅
2016-07-27 658 浏览
真係樣樣都好難食,點了炸豬扒麵,豬扒有豬”SO”味,湯底又好咸,食咗幾啖已經食唔落。炸魷魚,炸粉一舊舊,魷魚有陣味又好靭,試咗兩舊已經食唔到。杯珍珠奶茶仲難飲,吐都吐唔切。整體完全唔可以接受,請做一間良心食店吧!
炸魷魚,炸粉一舊舊,魷魚有陣味又好靭,試咗兩舊已經食唔到。
杯珍珠奶茶仲難飲,吐都吐唔切。
整體完全唔可以接受,請做一間良心食店吧!
2016-07-24
2016-06-27 775 浏览
星期日3點幾的茶木,都有唔少人~當然無晚上食飯時間咁多人喇~等左3-4張檯,就有位了~由於友人好鐘意食呢度的面的關係,我地叫左2個主食都係面~酥炸雞扒面~個面好有咬口~食到有彈彈的感覺~湯底好濃好夠味~雞扒份量比想像中多~而且仲好脆~唔會好乾~但唔係好食到有雞味~個人覺得加D鹽會好食好多~櫻花蝦培根芥末奶油手作面~因為佢係個餐牌到寫左係新,所以叫左~但我同友人都覺得個味唔係好夾~個面同雞扒果個一樣的~而個汁可能係有芥末的關係食到有少少酸味~最唔夾係個櫻花蝦,撈埋一齊食~個味有D奇怪!!香橙百香果慕絲蛋糕我係俾佢個外型吸引而叫的~因為好似好好玩~lol~一禁落去~係入唔到去~會係其他有孔的位置走返出黎~禁左落去,唔會好似流心的甜品咁~禁左同無禁,分別並唔大~橙味比百香果的味道重~我覺得試過一次~就可以了~應該唔會再黎食~lol~
等左3-4張檯,就有位了~
由於友人好鐘意食呢度的面的關係,我地叫左2個主食都係面~
炸雞扒面~
個面好有咬口~食到有彈彈的感覺~
湯底好濃好夠味~
雞扒份量比想像中多~而且仲好脆~唔會好乾~
但唔係好食到有雞味~個人覺得加D鹽會好食好多~
櫻花蝦培根芥末奶油手作面~
因為佢係個餐牌到寫左係新,所以叫左~
但我同友人都覺得個味唔係好夾~
個面同雞扒果個一樣的~
而個汁可能係有芥末的關係食到有少少酸味~
最唔夾係個櫻花蝦,撈埋一齊食~個味有D奇怪!!
香橙百香果慕絲蛋糕
我係俾佢個外型吸引而叫的~
因為好似好好玩~lol~
一禁落去~係入唔到去~會係其他有孔的位置走返出黎~
禁左落去,唔會好似流心的甜品咁~
禁左同無禁,分別並唔大~
橙味比百香果的味道重~
我覺得試過一次~就可以了~應該唔會再黎食~lol~
2016-06-19
$100 (其他)
2016-06-18 345 浏览
今次決定唔再食紅燒牛肉面,試下新野,叫左鹽酥排骨面,排骨炸得幾香,湯底還ok,又幾大碗,男仔朋友覺得好好食。再叫多個麻醬花枝撈面,呢個就真係幾好,麻醬好野味,加埋d花技丸絲都幾有口感
2016-06-06 312 浏览
咁我已經去過茶木無數次 佢咩味既磚都試晒!咁我自己最中意食既味係芒果啦~因為本身係芒果控 佢芒果味又正又甜岩晒我 當然草莓同藍莓都唔錯啦~咁面果到我只係食過紅燒牛肉面 可能我唔係幾中意食面 覺得一般般冇好似人地講到勁爆好食 我反而中意食佢d飯 肉躁飯must be the best 加埋炸雞排仲好食!
 加埋炸雞排仲好食!
2016-05-26 400 浏览
茶木個蜜糖多士係我最愛既甜品!有時會只係為左佢入茶木!今次點左芒果味!忍唔住要同大家分享!佢真係好好食!!!!溶溶地既雪糕+芒果肉+士多啤利+棉花糖+朱古力醬+cream+蜜糖多士!到底邊個諗到個配搭可以夾到咁?!個多士好脆!有埋蜜糖味本身已經好好食!將凍冰冰既雪糕+暖暖地既多士,入口好creamy個種感覺好正!
$35 (宵夜)
2016-05-20 221 浏览
茶木黎香港開鋪既時侯,排長長人龍也會去排,現在分店越來越多,已經不用排隊了!每次黎一定要叫的,草莓香草蜜糖土司!今次選了草莓香草蜜糖樽塊,酸酸甜甜,烤到一啖一口的多士係绝配,多士烤到脆卜卜,外脆內軟,士多啤梨不會死甜,有點帶酸,加埋士多啤梨雪糕一齊食,剛好中和酸味,雖然好好食但一個人真係食唔晒

每次黎一定要叫的,草莓香草蜜糖土司!

• 草莓香草蜜糖磚塊
2016-05-19 221 浏览
每次經過茶木不論咩鐘數都要等位嫁喇,不過女朋友指明要食,等就等啦!等左20分鐘到終於有位,侍應就咁用手指指一指遠處張枱,示意我地自己過去坐低啦。女朋友見到會心心眼既甜品 – 草莓香草蜜糖磚塊我食落就唔係好明點解收呢個價喇,根本就係三塊查左蜜糖既多士,上面放左雪糕同少少生果,多士係烘得幾脆,士多啤梨都唔酸既,可以點下面頭既雪糕黎食係有凍加熱既效果,棉花糖粒粒又可以令到成個甜品既口感更有層次既,不過真係唔值咁貴囉。另點兩個飲品埋單成兩舊水

女朋友見到會心心眼既甜品 – 草莓香草蜜糖磚塊

另點兩個飲品埋單成兩舊水
2016-05-11 1673 浏览
星期五晚咁岩要出銅鑼灣, 所以就去左呢度食飯, 5個人~~星期五晚人比較多, 但都唔係等左好耐, 大概10分鐘就有位啦...由於未人齊, 所以就先叫幾個小食食住先酥炸大魷魚  $62 一黎到, 嘩!好大隻丫!炸到好脆上面有d bbq醬同黃芥辣係上面, 好味, 只不過脆漿就比較厚同硬左dd, 魷魚鬚個位亦冇切開, 搞到好大舊, 雖然佢有俾刀叉, 但就切唔落 ...溏心蛋 $31溏心蛋, 睇到個樣到知好味啦, 蛋好入味, 亦好溏心...同埋香蒜麻辣豬耳 $56呢個豬耳都一樣好好食, 只不過都幾辣, 如果唔係好食得辣野既人就要諗清楚先好叫啦之後我地再加左沙朗牛肉藻飯, 炸雞扒肉藻飯, 黑麻油雞亦面, 炸排骨面 同埋 豬軟骨面分量十足, 上面個隻滷水蛋亦一樣好入味, 整體上碟飯上面既所以野都好好味, 而面條就好滑, 湯底好香好濃, 但就略嫌咸左少少...一人大概一百蚊多d, 味道就幾好, 每樣食物既水準亦好平均, 值得一試~!
星期五晚咁岩要出銅鑼灣, 所以就去左呢度食飯, 5個人~~

由於未人齊, 所以就先叫幾個小食食住先
酥炸大魷魚  $62
...
溏心蛋 $31
溏心蛋, 睇到個樣到知好味啦, 蛋好入味, 亦好溏心...
同埋香蒜麻辣豬耳 $56
之後我地再加左
而面條就好滑, 湯底好香好濃, 但就略嫌咸左少少...
一人大概一百蚊多d, 味道就幾好, 每樣食物既水準
亦好平均, 值得一試~!
2016-05-06
  • 溏心蛋
  • 麻辣豬耳
2016-04-22 1274 浏览
這篇的題目該得真好,坦白積極。失戀後第一餐跟朋友吃飯哭訴的是原本是吃旺角的茶木,因為太傷心的關係,腦袋短路,記錯了在銅鑼灣吃hesheeat。有時,人生悲哀到一個極點是會由悲劇變喜劇的。想說食了甚麼不重要,重要是可以食得下的胃口呀。所以這餐,每樣食物/飲品於我,都是好吃好喝的。酥炸魷魚。很酥很脆很軟。黑松露培根意粉。培根是台灣用語,即是煙肉。煙肉不是重點,黑松露才是。很香啦。甜點跟鹹點一起吃是我的喜好。雖然遭不少人白眼,但我不能控制人生緣分,總可以控制與食物同桌的緣分吧。煙三文魚沙律。三文魚與麵包脆粒與沙律菜與番茄是絕配,很難不好食,除非不想食。紅油抄手。雖然吃不了辣,也吃了一粒,裡面的肉比外面的辣椒油好吃。這樣的辣也很辣。玫瑰鮮奶。可以要求半糖。太好。清清地暖暖地,喝完有助夜晚入睡。綠茶沒有咖啡因的latte,其實只是綠茶鮮奶罷。不過有了胃口後,甚麼都好喝。蠔仔粥。在餐牌上有更好聽的名字,只是我忘了,失戀的人記性特別差,不然不會記錯地區吃飯。但有一樣我特別記得清楚,就是這粥的味道不差。不知道是因為失戀的胃口回來了,還是茶木的食物本來不差,連鎖食店嘛,素質總得有保證,總覺得這頓飯每道菜
這篇的題目該得真好,坦白積極。

酥炸魷魚。很酥很脆很軟。
不知道是因為失戀的胃口回來了,還是茶木的食物本來不差,連鎖食店嘛,素質總得有保證,總覺得這頓飯每道菜都好吃。

2016-04-08
本人同家人去食下午茶,就去呢間餐廳。安排我地坐架位,地方尚算乾淨!而且用簡約佈置,俾人有種放鬆的感覺。而由點菜到上菜的時間唔需要五分鐘,侍應態度都算幾好。自己叫左薰衣草珍珠奶,少甜:然後叫左松露野菌奶油培根手作面。仲有麻辣豬耳! 先講杯薰衣草珍珠奶茶,啲珍珠都約趙口,係比出口珍珠比較細粒;薰衣草唔太濃,而甜度唔太甜;奶味都幾濃,唯一美中不中的是,我嫌佢多冰。 松露野菌奶油培根手作面,見培根都唔知係咩,今日就知係咩啦!係煙肉。賣相係靚,上面黑色一點點係松露,松露都幾多;成個面個份量夠一個人食,奶油都幾重!食得出佢係由牛油煮而且好重芝士味。本人推介:薰衣草珍珠奶茶
本人同家人去食下午茶,就去呢間餐廳。

本人推介:薰衣草珍珠奶茶
松露野菌培根手作面