2018-12-27 249 浏览
聖誕節出街搵食, 琴晚經過見到 茶木 唔單止有小丸子系列, 重有涮涮鍋。好少食茶木, 因為都係一般台式甜品或者西餐。涮涮鍋有海鮮/雞/牛肉 三個選擇, 圖片賣相又唔錯, 價錢都OK, 本人鍾意食海鮮, 所以試下。排隊唔洗10分鐘就到我地, 睇左個MENU, 都係海鮮涮涮鍋最吸引, 而且冬天食火鍋都幾好。落單後, 朋友個牛肉涮涮鍋先到, 我個海鮮涮涮鍋等左差不多15分鐘。但無令我失望, 真係原隻龍蝦, 唔係好大隻, 但都有1/3個鍋咁大。不過就無咩其他吸引既海鮮, 得蟹柳2條, 章魚片3片, 細蜆仔5粒, 其他餸有菇, 牛丸2粒, 蕃茄蓉, 2舊魚腐, 重有D木薯粉 ,最吸引係隻龍蝦啖啖肉, 雖然鮮味不足, 個湯底係蕃茄, 夠味都好食, 但係有兩小堆芝士, 響蕃茄湯, 好似有D怪。 另外因為原隻連殼, 食既時候有D麻煩, 我用手食。以上既足夠一人份量, 算係滿足。都值得試下, 坐左2個鐘有多, 都無趕我地走。
好少食茶木, 因為都係一般台式甜品或者西餐。

另外因為原隻連殼, 食既時候有D麻煩, 我用手食。

以上既足夠一人份量, 算係滿足。
都值得試下, 坐左2個鐘有多, 都無趕我地走。
牛肉涮涮鍋
龍蝦海鮮涮涮鍋
2018-12-26
牛肉涮涮鍋
龍蝦海鮮涮涮鍋
2018-12-23 209 浏览
茶木好似都開左一段日子,之前都有好幾次想食,但次次見到要排隊就都係食第二D野算囉。今次因為真係好得閒,就等下位啦。仔仔點左紅豆珍珠奶茶,兩份飲的,因為我其實麻麻地珍珠奶茶,我比較鍾意飲貢茶既寒天奶茶。所以依杯紅豆珍珠奶茶,我基本都只係飲左4份之1,其他都係仔仔飲晒。仔仔點的酥炸雞排麵,佢個雞排真係幾好味,好食過樓上間小王,同埋隔離商場間小幸,所以難怪佢成日都有人等位既。因為無論係飲品定食物,都比附近既台式食店好呢。朱古力曲奇蜜糖磚塊,係我同婆婆Share 食的,都真係幾大份,一個人實食唔晒呢,2個人食都勁飽,仔仔重有幫手食幾件先食得晒。不過我覺得好一般,係影相靚囉,食就,講真,D包好硬,食完個口刮到好痛。今餐算平,因為婆婆有D咳,冇叫飲品,只係同我Share左個甜品,所以三個人Total先係202.4,唯包一個人都唔駛70蚊,但又食到飽飽,算抵食。講真,如果婆婆叫埋飲品,都係多30幾蚊姐,但就可能會食唔晒個朱古力曲奇蜜糖磚塊囉。
紅豆珍珠奶茶
酥炸雞排麵

2018-12-22
紅豆珍珠奶茶
酥炸雞排麵
2018-09-10 718 浏览
今晚被老婆拋下,獨守空閨的時候,帶小情人一起到茶木找姐姐玩。雖說一個人,我都想放肆一下。上次跟太太一起來的時候已經想試一試這兒的芋丸的虛實!⭐️黑糖芒果芋圓仙草$43這碗糖水很特別,它的糖水是由「糖冰」慢慢融化成「糖水」,有敏感牙齒的朋友不要挑戰糖冰,因為真的很冰⋯芋圓的數量比我想像中多,加起來也有10粒,再加紅豆、黑糖珍珠、薏仁、仙草、芒果,未吃正餐已飽了大半。⭐️鹽酥雞排拉麵 $70比起鹽酥排骨,我會選擇排骨,一來他們是連雞皮一起炸,感覺炸粉特別厚,而且肉不是比排骨特別多。

⭐️黑糖芒果芋圓仙草$43
黑糖芒果芋圓仙草

⭐️鹽酥雞排拉麵 $70
鹽酥雞扒麵
2018-09-08
黑糖芒果芋圓仙草
2018-09-06 347 浏览
I usually don't eat the beef in beef noodle soup BUT~~~ TeaWood beef stew is just so super soft and chewy, I actually finished them! The thing I loved most about their beef noodles is the it comes old school Taiwanese style with carrots & daikon.
2018-09-02
午餐
2018-07-30 542 浏览
見茶木係popcorn新開捧下場,早幾日同老公去食,叫左一個奶油吐司同鹽酥雞排麵兩個人食,我地本身都唔太肚餓,因為下午茶時段食,但佢地係冇下午茶既!個麵底勁少連我食完都覺得唔夠飽。講緊係一個常餐但份量好似一碗飯碗滿既麵放落大湯碗咁,我就覺得唔多抵食喇!臨走可以用消費單憑單買一杯可以半價!但叫野飲個度又棟左第二個優惠,係買兩杯第二杯半價,咁我地就叫左水果茶同珍珠奶茶,但結果佢收左我地第二個優惠既價錢!兩個其實差幾蚊!問個職員佢話係system既問題收錯錢!之後佢叫左個經理黎,就話都係system既問題!之後個經理話用八達通唔可以退返差價!我好客氣話咁樣唔係幾make sense 喎!佢就帶點悔氣咁話:「小姐,無謂為為左個幾蚊而拗,差幾多?我退返比你!」比我既感覺係錯在我!Sorry 經理哥哥,我為既唔係你個幾蚊囉!而係想你地正視下你地system既問題!我相信唔只我同我老公會覺混淆,你地兩個牌痴埋一齊,係消費者梗係會計下數邊個抵啲架啦!點知你地部機唔work有錯仲要講到係我錯咁!下次有無coupon 都唔會再幫襯!
2018-07-14 660 浏览
平日12點嚟到食飯,唔使排隊就入得兩個人都可以坐圓枱,而且望咗好耐menu都揀唔好,最後都係食返牛肉麵同肉燥飯(menu同第二度茶木一模一樣,只係揸唔定主意紅燒牛肉麵好樸實嘅味道,湯底濃郁,靚牛肉配上闊身嘅麵,紅白蘿蔔,蔥,酸菜同芫茜,簡單美味揭開面頭嘅翠綠,下面有足足四大件牛腱肉,肉質彈牙,亦炆得夠淋,入口香濃嘅紅燒牛肉味反而配菜嘅紅白蘿蔔炆得唔夠淋,咬落太結實,亦唔入味,扣了分朋友叫嘅台灣腸肉燥飯都好多配料,新鮮蒜片係亮點台灣腸薄切,味道好甜,啱哂鐘意食偏甜味嘅人總括黎講食得幾舒服,就算出面有人等位,都唔會有俾人趕嘅感覺,適合同朋友嚟休閒咁食個飯
平日12點嚟到食飯,唔使排隊就入得

(menu同第二度茶木一模一樣,只係揸唔定主意

紅燒牛肉麵

反而配菜嘅紅白蘿蔔炆得唔夠淋,咬落太結實,亦唔入味,扣了分

台灣腸肉燥飯

朋友叫嘅台灣腸肉燥飯都好多配料,新鮮蒜片係亮點
台灣腸薄切,味道好甜,啱哂鐘意食偏甜味嘅人

2018-07-08 634 浏览
將軍澳Popcorn茶木新開張下午茶時間排隊大約等左半個鐘就可以入座店內座位唔多 我地五個人只係被安排坐一張四人枱叫左Total 四款主食 兩款甜品台灣麵麵質依舊好彈牙😊牛肉湯底略為嫌膻左d 豬軟骨炆得都幾稔身 唔錯但係肉燥飯就冇印象中咁好食 有d失望雞扒太厚粉 雞肉又薄 唔夠juicy😯台灣腸其實都唔使切咁薄 會更有口感蜜糖吐司唔使多講 依舊係好好食😍所以掛住品嘗冇影到 另外叫左一個仙草甜品裏面有芋圓 紅豆 薏米 仙草 黑糖珍珠 同埋芒果黑糖糖水唔會太甜 岩岩好不過個人覺得佢有少少呃人 因為下面墊左好大一舊冰😂😂 唔係幾抵食囉呢間茶木分店整體水準都算唔錯但個人prefer旺角同尖沙咀既分店多d😉
將軍澳Popcorn茶木新開張

呢間茶木分店整體水準都算唔錯
但個人prefer旺角同尖沙咀既分店多d😉
2018-07-07
香辣牛肉麵,酥炸雞扒肉燥飯,台式香腸肉燥飯,醬燒豬軟骨麵
  • 香辣牛肉麵,酥炸雞扒肉燥飯,台式香腸肉燥飯,醬燒豬軟骨牛肉麵