2020-01-06 47 浏览
康怡aeon別天神同出面別天神有啲分別呢間有埋甜品食只係我湊住bb唔可以慢慢享受😭😭😭😭不過呢間真係坐得比旺角舒服最少帶小朋友坐唔到bar 枱仲有aeon三樓有個好舒服嘅換片餵奶室小龍蝦沙律包紫菜係我最愛👍🏻👍🏻👍🏻小龍蝦食得出有芥末味好香包紫菜食一啲都唔膩今次到我試豬骨湯拉麵老公試蝦湯拉麵我始終鐘意食蝦湯👍🏻👍🏻有蝦味真係香好多另外必定加蒜重口味最愛😋豚肉量夠比其他拉麵店算多而且好爽口唔太淋唔太實讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
康怡aeon別天神同出面別天神有啲分別
豚肉量夠比其他拉麵店算多
而且好爽口唔太淋唔太實
讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-12-30 103 浏览
之前試過博多拉麵別天神,今次黎到太古見到間茶房別天神,原來係分店,食過幾好食,今次就翻躂啦!叫咗一個別天神套餐同一個蝦味噌套餐,套餐係多個小食。兩個湯底都好濃,原味不過不失,但係蝦味噌有驚喜,有好香嘅蝦味,上面仲有一堆櫻花蝦。小食有小龍蝦蟹子沙律同餃子,我地都好鐘意個沙律,沙律醬食到好多粒小龍蝦🤤🤤。佢之所以叫茶房因為有獨立一張張枱,地方大啲,唔似其他分店只係一行bar枱,所以呢度坐得舒服好多👍。
叫咗一個別天神套餐同一個蝦味噌套餐,套餐係多個小食。
2019-12-23
  • 蝦味噌豚骨湯麵
蝦味噌豚骨湯拉麵 8⃣ 💰85小編推薦大家未食麵之前,可以大大啖飲下佢碗湯,超級濃郁嘅櫻花蝦味,相對於市面上嘅拉麵,湯底相對嚟講比較稠,將所有櫻花蝦嘅精華濃縮係湯底入面。另外,粟米絕對係湯底鮮甜嘅來源,佢哋嘅糖心蛋同埋叉燒都好好味。拉麵質感軟硬適中,但你可以同店家要求soft小小或者硬小小都得。-豚骨拉麵 8⃣ 💰75用勁多嘅豚骨熬製而成嘅湯底,同上面櫻花蝦湯底完全唔一樣,而且係無任何味精所以食都唔會口渴。拉麵質感同上面一樣,每一條都索湯底嘅精華。份量勁足嘅蔥花同埋木耳絲,大佬小編真係頂唔緊。-小龍蝦沙津 8⃣💰35超多嘅鮮甜的小龍蝦,食落卜卜脆的蟹籽,再加上小小嘅沙律醬同芥末。真係頂級美味,無論口味定係話味道真係無得輸。大家一定係放係紫菜上面一齊食。-
日本餃子 7⃣ 💰35餃子入眠嘅餡係豬肉同埋椰菜,所以食落去係比較多汁。因為佢哋將餃子皮煎到好香脆,所以食落去非常之有口感。
蝦味噌豚骨湯拉麵 8⃣ 💰85

豚骨拉麵 8⃣ 💰75

小龍蝦沙津 8⃣💰35

日本餃子 7⃣ 💰35
2019-12-17 32 浏览
又到差不多聖誕的時間,總要搵個地方買下禮物行下街, 準備歡度這個佳節。😁😁😁放工嚟到太古aeon shopping mall。 你就舒舒服服,又可以行完街之後好容易搵到嘢食。今天又來到別天神拉麵, 又是這間我們非常熟悉的麵店。今次都係嗌咗蝦味噌拉麵 +豬骨湯拉麵 +別天神餃子+ 小龍蝦沙律。最鍾意就係呢度嘅小龍蝦沙律, 非常清爽,又可以有紫菜夾住一齊嚟食。你篇新餃子香脆美味, 餡料肉汁豐富。 拉麵麵質可口, 湯麵的湯非常香。

今天又來到別天神拉麵, 又是這間我們非常熟悉的麵店。

2019-12-08 70 浏览
最近食飯前都有留意幫襯邊d食店,別天視好多分店都有連儂牆比食客寫低,屬於香港人的拉麵店,我覺得比起以前好食左。蝦味噌豚骨拉麵套餐材料豐富,有粟米,蛋,叉燒,大量櫻花蝦及香葱,溏心蛋煮得剛剛好,好香蛋味嫁,櫻花蝦令到湯底好香濃好鮮甜,我中意今次叉燒唔算太肥,拉麵唔會煮到好林,好好食。小龍蝦蟹籽沙律啖啖龍蝦肉加左蟹籽入去,入口脆卜卜。可以將紫菜包住沙律,一口食哂好有口感。別天神套餐白雪雪嘅湯底,比起蝦味噌更加香甜,多左木耳絲好爽口。煎餃子餃子外脆內軟,入面好多汁。

蝦味噌豚骨拉麵套餐

小龍蝦蟹籽沙律

別天神套餐
白雪雪嘅湯底,比起蝦味噌更加香甜,多左木耳絲好爽口。

煎餃子
餃子外脆內軟,入面好多汁。
2019-12-04 36 浏览
如果大家有尋覓開黄店嘅話應該對於呢一間唔陌生~呢一間店嘅湯底同一般人好唔同,絕對唔係味精湯底,真係用豬骨淆嘅!一飲落去係真係比一般嘅清啲~係與別不同嘅而且佢嘅叉燒份量亦都唔少,啲叉燒邊仲有啲燒焦,更加香!另外就係蝦味嘅味噌拉麵🍜佢啲蝦米唔係講笑咁多,就算未食佢啲蝦米,淨飲個湯已經好重嘅蝦味! 個溫泉蛋亦都好好味😋套餐仲會配一個小龍蝦蟹子沙律,好似啖啖都有龍蝦係入邊咁!!仲有配四隻餃子~但係因為太好味所以在單叫咗一份👻可能因為佢係冇味精嘅,所以佢呢度有啲配料區可以迎合返鍾意重口味嘅人!! 有拉麵胡椒粉,生薑,芝麻,辣粉,蘿蔔同醬油~
如果大家有尋覓開黄店嘅話應該對於呢一間唔陌生~

而且佢嘅叉燒份量亦都唔少,啲叉燒邊仲有啲燒焦,更加香!

套餐仲會配一個小龍蝦蟹子沙律,好似啖啖都有龍蝦係入邊咁!!

仲有配四隻餃子~但係因為太好味所以在單叫咗一份👻

• 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
  • 餃子
2019-12-02 37 浏览
i've been walking past this place for a few times and it is always packed with customers. feeling a bit lucky today that not many people around today so decided to give it a go.this place is located inside of Aeon on level 2 in front of the left and the toilet close to one of the entrances into Aeon, you won't miss it. not many seatings available which also explains why it is always packed. water and lots of other sauces and seasoning for your own taste and flavour are available for self service

water and lots of other sauces and seasoning for your own taste and flavour are available for self service which is nice. we ordered both sets of ramen with a side dish: one prawn flavoured miso ramen with the crayfish fish with crab roe salad and the pork broth ramen with gyoza. there are also curry rice options available.

蝦味增拉麵套餐

小龍蝦蟹子沙律

the prawn flavoured miso ramen is really special that it is different to the ordinary ramen. it is quite yummy and if you like something special to try, this is the one to go for. the side dish crayfish with crab roe salad is also quite nice and it comes with some seaweed to have them together. yummy!

豬骨拉麵套餐

日本餃子

the other pork bone broth ramen is like the ordinary ramen and tasted quite nice too! the portion is really generous and absolutely worth trying if you like the traditional ramen taste. the side dish gyoza is like the ordinary japanese gyoza. paired well with the ramen!

we finished off with the banana crepe with chocolate topping! great finish to the meal!

overall it was a really good experience and the food was really yummy! definitely worth trying and hard to believe that such a nice ramen shop exists just inside the Aeon shop. will come back again!
香蕉crepe
2019-12-02
蝦味增拉麵套餐
小龍蝦蟹子沙律
豬骨拉麵套餐
日本餃子
香蕉crepe
2019-11-27 59 浏览
今日同老婆去左太古行街,睇戲食飯,因為比較小去,所以今日去遠小小,太古aeon 好大,好多野行,好多野食。今日我地去左茶房別天神食拉麵,餐廳位於aeon 2樓 ,原本我係比佢班戟吸引左,但食完一碗麵已經好飽,食唔落,班戟有外賣同堂食。餐牌有兩款拉麵同3款咖喱飯可選擇,拉麵湯底有豚骨湯,蝦味噌豚骨湯,我點了蝦味噌豚骨湯拉麵套餐,小食可選擇餃子或小龍蝦沙律。枱面有好多不同調味料,可以自行調製隱藏口味小龍蝦蟹籽沙律-小龍蝦都幾多,入面有好多蟹籽,咬落脆卜卜,用紫菜包住一齊食,口感更豐富蝦味噌豚骨湯-有粟米、蔥、櫻花蝦做配菜,有3塊豚肉,好香蝦味,湯底飲落順口,三塊厚切豚肉,麵條軟硬適中,而且還有一隻我至愛既流心蛋。

枱面有好多不同調味料,可以自行調製隱藏口味

2019-11-26 33 浏览
今日衝出九龍,新界區,去太古行Aeon ,貪以到既Aeon 夠大夠好行,有成4層,而且一應俱全,有好多餐廳,所以搵食都唔難行到一半已經睇中左茶房別天神,以期都鐘意食拉麵,拉麵店舖細細,可容納20人左右,乾淨企理,門口亦有班戟可買。餐牌非常簡單,只有兩款拉麵可選擇,咖哩飯只有三款別天神套餐($105)配餃子豚骨湯底夠香濃,但湯底不算濃稠,亦不會太油膩,豚肉有3塊,比較厚切,肉味亦不錯,拉麵係幼麵,麵質都彈牙,而且流心蛋充滿蛋香

餐牌非常簡單,只有兩款拉麵可選擇,咖哩飯只有三款

別天神套餐($105)配餃子

2019-11-05 30 浏览
今天和朋友行百貨公司,經過e 間拉麵店便入去試一試,裝修都似日式小店以黑色木材為主。餐廳座位都算多,都唔會太迫。店員安排我地坐店中間的位置。坐底之後,店內會提供籃子去放食客嘅袋😆都幾貼心。睇下餐牌有小食同2款主打拉麵😌仲有日式咖哩飯😋我地叫左2個套餐加2罐飲品☺️等緊野食期間,我地見到枱面都有水同唔少調味品提供。客人可以因自己嘅口味去加調味。第一個套餐係豚骨湯麵🍜加小龍蝦🦞蟹子沙津豚骨湯麵個湯底有d似九洲豬骨嘅白湯底,又唔會覺得太濃味,又掛到落拉麵道岩岩好。仲有木耳絲都吸到湯汁。流心蛋都好正🤤小龍蝦🦞蟹子沙津食落有少少山葵味,辣辣地都幾好食😋紫菜包埋沙津一齊食仲脆脆添😆第2個套餐係蝦味噌豚肉拉麵加煎餃子,蝦味噌係有櫻花蝦作湯底,食落好鮮味,店家真係落左好多櫻花蝦去煮😍,配料方面有粟米等等。拉麵係幼身爽口嘅麵質😆煎餃子🥟好香好脆😋係菜肉餃🥬飲品方面我地叫左葡萄🍇汽水😝好有巨峰👍🏻😊。
睇下餐牌有小食同2款主打拉麵😌仲有日式咖哩飯😋

第一個套餐係豚骨湯麵🍜加小龍蝦🦞蟹子沙津

煎餃子🥟好香好脆😋係菜肉餃🥬

飲品方面我地叫左葡萄🍇汽水😝好有巨峰👍🏻😊。
2019-11-05
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
  • 煎餃子
2019-11-01 34 浏览
我同男朋友真係好鐘意食拉麵,所以成日都會搵好多拉麵店,別天神系列係我地經常會食既拉麵店,佢既價錢又比較平民,而且質素都好高。今次放工行開太古,所以就嚟打個卡,試晒所有別天神既分店。我地都係叫咗2個吾同既餐,因為男朋友比較鐘意別天神豚骨拉麵,佢鐘意個豬骨湯底,今次佢仲跟枱面上既指示加咗啲蒜蓉、拉麵汁同埋芝麻碎。我試咗一啖,都真係幾夾,係濃濃既豬骨湯之下,仲加埋陣陣既蒜蓉味。我個個係蝦味噌豚骨拉麵,依個因為本身就有好濃既蝦湯味,所以我都無再加蒜蓉,只係加咗啲芝麻碎。值得一讚既係每次食依間店啲拉麵既麵質都好適中,雖然吾似其他拉麵店咁可以自己揀個軟硬程度,但係都係依方面做得吾錯。小龍蝦蟹子沙律,依個沙律真係好足料,真係有好多小龍蝦同埋蟹肉,仲要有埋紫菜包住。餃子

餃子
2019-10-30 60 浏览
其實成日都去吉之島,不過成日見間野係到,但又無食過🤔因附近無位,又唔想等,所以就😅原來一個拉麵,一個罩哩飯可以😫好似係街買一個日本拉麵同早有準備既咖哩返屋企食咁😥拉麵湯底ok,麵質就。。。,肉質都。。。咖哩飯啲帶子同蝦,超市買返家炸都好食囉,唉,完成中伏最攞命咁既價錢,品質應該都可以接受,但😫好彩啲餃子都算合格完全唔食都唔知係咁咁既價錢,還可以係吉之島咁耐,真利害無野食都唔會返炒,茶餐廳還好😂完全hea到無人有😫
其實成日都去吉之島,不過成日見間野係到,但又無食過🤔

因附近無位,又唔想等,所以就😅

原來一個拉麵,一個罩哩飯可以😫

好似係街買一個日本拉麵同早有準備既咖哩返屋企食咁😥

最攞命咁既價錢,品質應該都可以接受,但😫

好彩啲餃子都算合格

完全唔食都唔知係咁

咁既價錢,還可以係吉之島咁耐,真利害

無野食都唔會返炒,茶餐廳還好😂

完全hea到無人有😫
2019-10-28 24 浏览
今日係一個遊閒既星期日,同男朋友行開太古城就諗住係附近搵間野泥食啦~睇開我地post既朋友可能都會發現我地幾鐘意食拉麵既!咁我地大家都味試過茶房別天神就諗住去試下啦~佢menu 上面就有咖哩同埋拉麵既,但可惜果日咖哩已經賣哂,咁我地就叫左兩個拉麵套餐。別天神拉麵(4/5)分量係足夠既,而且配菜都好足,有兩個半隻流心蛋係我既最愛呀!而佢既拉麵係選用左幼麵,會係比較方便食用。蝦味噌拉麵(4/5)而男朋友就叫左個期間限定既蝦味噌拉麵,蝦味係好出既,而且湯底唔會過咸,配菜入面亦加入左玉米粒,令佢既鮮味更出!餃子(3.5/5)跟餐會有一個小食既,咁我地就叫左一個餃子。餃子個皮有小小唔夠脆,如果再脆d就perfect 池啦!小龍蝦蟹子沙律(5/5)依個沙律係我地跟餐既第二個小食!有出乎我地意料之外!沙律加埋蟹子既口感特別,有咬口。而加埋紫菜一齊食,可以中和番佢既咸味!真係非常好呀依個價錢食夜晚係好okay既!下次可以再泥試下個咖哩!

別天神拉麵(4/5)
分量係足夠既,而且配菜都好足,有兩個半隻流心蛋
係我既最愛呀!而佢既拉麵係選用左幼麵,會係比較方便食用。

蝦味噌拉麵(4/5)

餃子(3.5/5)

小龍蝦蟹子沙律(5/5)

依個價錢食夜晚係好okay既!下次可以再泥試下個咖哩!
2019-10-25 36 浏览
雖然家住新界,但一個月總有一兩天會到太古城/康怡逛街,今天又回到了這裡...買了八點多的電影票,時間尚早,決定跟朋友醫肚先。之前經過這家小店無數次,每次都會被可麗餅的香味吸引而放慢腳步👣但其實這裡主打的是拉麵😬先在門口下單俾錢再入內找個座位,拉麵就會由專人奉上。有一點是要特別推介的,就是那個調味架,芝麻、子薑、七味粉...應有盡有,當中最令我欣賞的是餣製的芽菜,既可當餐前小吃又可加入拉麵中一併吃。跟朋友各點了一個 蝦味噌拉麵配餃子套餐 $115 和 豚骨拉麵配小龍蝦蟹子沙律套餐 $105餃子煎得非常脆口而且肉汁十分多👍🏼紫菜包裹著沙律,吃法有點像壽司,加上粒粒蟹籽和龍蝦肉,味道相當豐富蝦味噌拉麵加入了大量櫻花蝦乾、玉米和青蔥,還配上一大粒流心蛋...湯底頗濃,再上櫻花蝦令湯再增添不少鮮味,麵質適中,厚切叉燒,肉質稔淋,份量蠻大的,一定夠飽。

餃子煎得非常脆口而且肉汁十分多👍🏼

2019-10-20
2019-10-19 23 浏览
[最愛濃郁豚骨湯底 ]居於東區,間中都會去康怡廣場,太古城嗰邊行街,因為有囡囡最愛嘅玩具反斗城。 行一陣覺得肚餓就搵嘢食,決定簡簡單單食下拉麵。別天神康怡分店,比起上次食的北角書局街分店,座位更多,坐得更舒服,適合一家人光顧。依舊選了別天神的蝦味噌拉麵同豚骨拉麵,再額外叫了煎餃同龍蝦沙律兩個小食。老公幾中意蝦味噌拉麵,蝦味濃郁 有點似西餐的龍蝦湯, 配料有粟米粒,兩片叉燒,一隻溏心蛋,好豐富。我就食我的最愛豚骨拉麵,湯底豚骨味道非常濃郁,呈奶白色,入口好creamy。兩款小食老公好喜歡,幾乎全部都是他食的,龍蝦沙律吃到龍蝦粒粒,煎餃脆卜卜,入面有一些野菜餡料,非常美味。
[最愛濃郁豚骨湯底 ]

2019-10-19