2021-09-04 330 浏览
Happy Friday 要輕鬆一下,所以特地由上環往荃灣試新店。香港現在都甚多日本Pancake 店,但這間是從京都過來的,算是關西版的Pancake!我點了焦糖Pancake 和抹茶鍊奶沙冰,不是套餐,Pancake $88.00, 飲品$52.00Pancake 有焦糖面內有guts 醬,味道可以亦很飽肚但又唔會令人想encore 再食!飲品充滿綠茶粉和小量紅豆,綠茶粉下是cream, 食完cream 攪勻整杯可能有鍊奶都幾甜!

• Pancake
發現我屋企去荃灣西站只要15分鐘,所以即刻約朋友試食來自京都的新鬆餅店,期間限定的蘋果鬆餅和焦糖燉蛋鬆餅都好吸引,仲有各種和風定食可以醫肚和打卡呢!如果要數香港人最掛住的旅遊目的地,日本京都唔係第一位都應該係第二位。這間「茶寮 京都王仁門」由來自京都的菓子老店京榮堂創立,首次以茶寮形式呈現地道和風滋味,供應日式招牌班戟、傳統仁王門御膳及定食、特色忌廉烏冬和吐司等,帶食客味遊日本。茶寮位於荃灣西站海之戀商場地下,直頭連住地鐵站,方便到暈低。未入門口先被玻璃櫃的拿破崙蛋糕和戚風蛋糕吸引,造型咁靚好想食喎!戚風蛋糕仲有兩個呎吋,除了現場買也可以預先在網上訂好再來取貨,方便同朋友慶祝生日或聚會。日式定食的部分全部都有肉,蔬食之選我搵到一個黑松露滑蛋牛角包配薯菜。招牌鬆餅採用獨特的日式製法,精選優質食材如日本麵粉和新鮮雞蛋,每一份都係人手即叫即製 (所以要等20-25分鐘喔)。七款常規口味各有特色,每一款都好特別好吸引,真係有少少花多眼亂。一睇個酥皮就知鬆脆的拿破崙蛋糕共有四個口味,無論水果或者秋季栗子都好想試。飲品主打奶昔和沙冰,另外仲有豆乳特飲,杯杯新奇,外面唔多地方飲得到。黑松露滑蛋牛角包

黑松露滑蛋牛角包配薯菜 HK$88
勁大個的牛角包,入面係超厚黑松露炒蛋,粗薯條份量幾多,配埋個沙律下午茶食一份都幾飽。

抹茶煉乳奶昔 HK$52
店內的奶昔都有加雪糕打,仲要夾埋煉奶咁肥仔,襯托出抹茶茶香之餘,上面仲有好厚的忌廉、紅豆和日本直送蕨餅可以咬呢!

和風焙茶豆乳黑蜜 HK$44
唔想飲牛奶的話不妨就試試日本豆乳特飲,成杯香濃豆乳加一杯焙茶俾你自己倒,攪勻飲有茶味又有豆味。

日本栗子拿破崙 HK$72
秋天當然要吃栗子,而且日本的栗子特別好吃嘛~拿破崙酥皮一睇就知好多層次好夠層,夾埋中間濃厚吉士忌廉,下午茶吃一件最滿足。

期間限定赤色林檎班戟 HK$118
萬眾期待的期間限定蘋果鬆餅,材料由京都總店直送,深紅色的是慢煮赤色林檎果肉,淺紅色的是用赤色林檎果汁製成的啫喱,夾埋蛋香十足的舒芙蕾鬆餅真係夢幻組合。

焦糖燉蛋班戟 HK$88
另一個好特別的是焦糖燉蛋班戟,表面黃色那層是吉士醬,再配埋香脆的焦糖皮,微微焦香正好緩和吉士甜味。順帶一提,日本忌廉係特別好食。

想約朋友食舒芙蕾鬆餅下午茶,荃灣又多一個好去處啦!下次我要再去試埋其他味道先!
2021-08-30
2021-08-29 528 浏览
朋友話想來試吓,見到京御膳,真係好吸睛,點都要叫來試吓。還有,這裡既班戟和奶昔都幾出色。🤩 仁王門御膳 $138 靚就真係幾靚嘅,但味道個人就覺得真係麻麻。 因為八成都係酸嘅,而且仲係好酸,唔係幾好食囉!好似改咗 menu 啦!配搭唔同咗,應該會好 d 吧!🤩 宇治抹茶班戟 $102 👍 真係好味,班戟有蛋香,推介🤩 抹茶煉乳奶昔 $52👍 真係好味,推介🤩 焙茶班戟 $108👍 班戟有蛋香,香濃芝麻味雪糕🤩 焙茶黑芝麻奶昔 $52👍 好香芝麻味,但係沙冰底,夏天一流如果,抹茶和焙茶,我個人比較喜歡抹茶。還有,個人覺得甜品似乎比鹹食優勝一點 !

🤩 仁王門御膳 $138
好似改咗 menu 啦!配搭唔同咗,應該會好 d 吧!
仁王門御膳

🤩 宇治抹茶班戟 $102
👍 真係好味,班戟有蛋香,推介

🤩 抹茶煉乳奶昔 $52
👍 真係好味,推介

🤩 焙茶班戟 $108
👍 班戟有蛋香,香濃芝麻味雪糕

🤩 焙茶黑芝麻奶昔 $52
👍 好香芝麻味,但係沙冰底,夏天一流
焙茶黑芝麻奶昔

如果,抹茶和焙茶,我個人比較喜歡抹茶。
還有,個人覺得甜品似乎比鹹食優勝一點 !
2021-08-22
焙茶黑芝麻奶昔
又一家過江龍pancake店🥞這家是來自京都,menu裡除了有主打的梳乎厘pancake,還有定食,烏冬和吐司🍞又豐富又吸引😍//✨半熟蛋蟹肉吐司麵包愛好者的目光馬上投放在這款吐司🤩丹麥吐司很酥脆,還有牛油香;中間夾上了滿滿的蟹肉,溏心蛋蛋汁也流出來了😝每一啖麵很滿足!! 伴碟的薯條就較一般,不熱也不脆~✨宇治抹茶班戟Pancake的選擇也不少,但最吸睛一定是這款🍵附上了日本直送蕨餅、特濃抹茶醬和抹茶雪糕😃兩片pancake不算厚身,有蛋香,可惜口感結實,空氣感不足,所以完全沒有動L的效果,有點失望呢🙁幸好伴碟的各樣都不錯,抹茶味挺甘又濃👍🏼✨焙茶黑芝麻奶昔除了有咖啡和花茶,豆乳特飲和冰沙類也很吸引! 這杯頂層是焙茶粉蓋著忌廉,下面是黑芝麻冰沙;焙茶粉和黑芝麻的味就未有融合,喝下去就只有芝麻味,但味道不濃也偏甜😗
✨半熟蛋蟹肉吐司

✨宇治抹茶班戟

✨焙茶黑芝麻奶昔
半熟蛋蟹肉吐司
半熟蛋蟹肉吐司
2021-08-26 199 浏览
荃灣海之戀 茶寮京都仁王門 之前圍版等了一段時間終於等佢開咗啦。在星期六一點等左不用30分鐘就可入去,食物方面選擇不太多,但睇落幾精緻而價錢都可接受。原味班戟口感不夠鬆軟但幾香,糖漿配忌簾幾好味😋飲品甜度不可減少有點失望,幸好味道芝麻味幾濃,不過抺茶就偏淡,上面有小葳餅好味❤️。甜度偏甜咗少少,飲了大半放棄沒有再飲。忌簾都幾滑,如芝麻入面再加焙茶會更好。待應都幾快手而且有禮貌,坐得都舒服。整體每人$100左右可接受,坐90分鐘都夠時間。

2021-08-26 174 浏览
見到餐廳新開張,又見到餐牌都幾吸引,就趁放lunch特意過黎試,點知中晒伏。做完野,中午食完呢餐,真係有種洩晒氣ge感覺😪—————————————————————我地2個人叫左2個定食,1杯飲品,埋單$278,質素真係完全唔值呢個價。一個餐揀2樣配菜 $98我地揀左唐揚、煮牛肉、照燒雞排、鯖魚(仲要再加$15)。一上菜d野食好似縮晒水,勁細份😥,仲要入口d餸係唔熱的。得個烏冬係熱,但都唔太好食,因為個湯冇咩味。麵豉湯又太稀。4樣配菜,得個唐揚雞係唯一好味少少。其他都真係唔掂…🤢 因為第一次黎,所以想試埋d飲品,叫左杯$42的抹茶蜜糖豆乳,又係好失望。😓佢將抹茶同豆乳分開上的,我倒左d抹茶落去,完全冇變色。飲一啖試下都完全飲唔到抹茶味🤔,豆乳味太濃,又太甜,蓋過晒d抹茶味。我同一個女侍應講「呢杯野我飲唔出抹茶味」個女侍應就咁「哦」就走左去,行左去同個水吧細細聲唔知講咩,我仲諗緊佢係咪處理緊我個問題,但係冇。呢下作為客人,對個服務態度係有d失望。😥我就同另一個服務態度比較好的男侍應講「可唔可以再比多少少抹茶我?因為真係冇抹茶味」最後加多左d抹茶,都仲係冇抹茶味。感覺就好似用$42買左杯豆

做完野,中午食完呢餐,真係有種洩晒氣ge感覺😪
—————————————————————

一個餐揀2樣配菜 $98
我地揀左唐揚、煮牛肉、照燒雞排、鯖魚(仲要再加$15)。

4樣配菜,得個唐揚雞係唯一好味少少。其他都真係唔掂…🤢

我同一個女侍應講「呢杯野我飲唔出抹茶味」

最後加多左d抹茶,都仲係冇抹茶味。感覺就好似用$42買左杯豆奶飲🤧,仲要甜到爆..🤮

本身都想試下佢地d pancake,但食完呢餐之後,都冇興趣再黎試佢地啲甜品

抹茶豆乳蜜糖
2021-08-26
2021-08-20 547 浏览
見呢間新開嘅餐廳食物賣相吸引,今晚特登嚟試吓。因為不是太肚餓,所以兩個人叫咗兩個pancake,一個係雜果,一個係期間限定嘅林檎。過咗半個鐘頭,雜果黎左但係餅底偏薄,賣相一般,不過蛋味都濃嘅。食完等左好耐都唔見另一個pancake,追問waitress 是否漏單,佢問完 好誠實話個pancake整完,師傅唔滿意,所以重新整過,等5至10分鐘就可以。點知等左15分鐘都未有,再追,話要多5分鐘。因為等左接近1小時,我話如果整唔到,不如埋單算啦,唔要啦。waitress 真係直接改左張單,俾我地。 唉,超失望,如果一早知整唔到,不如叫我地改單算罷。令人失望既pancake及餐廳

雜果pancake
2021-08-20
朋友仔移民去英國,所以臨離開香港前相約食個甜品,大家坐低傾下計,下次再見面都唔知係幾時!我哋選了位於海之戀商場的茶寮 京都仁王門,order了一個朱古力pancakes,一杯焙茶黑芝麻沙冰。焙茶黑芝麻奶昔沙冰 - 面頭有一層厚厚的Cream,個Cream有陣奶香味,都幾唔錯,仲有少量好有𡁻口的麻糬,而黑芝麻沙冰味道也很突出,整杯飲品不算太甜,幾適合我口味!朱古力pancakes - pancakes質地比較厚實,應該係焗嘅時間多咗啲,所以口感上似係食緊蛋糕,至於拌碟的朱古力雪糕都唔差,但建議朱古力醬可以再比多d,又或者可以朱古力醬另上,由客人選擇落幾多。整體而言,飲品方面比Pancakes出色,但也不失為一個與朋友仔見面傾計的好地方!

2021-08-15
午餐
當知道荃灣會開間新既日本京都人氣甜品店已經好想試。今次專程去荃灣試一試。今次Order叫左兩個班戟同埋抹茶煉乳奶昔。《宇治抹茶班戟》同《焙茶班戟》每碟都有兩塊班戟而且係面層撒上抹茶粉或焙茶粉,仲配有日本直送抹茶/焙茶蕨餅、特調抹茶/焙茶醬、忌廉同抹茶/芝麻雪糕。因為有幾種配料,咁可以配搭到幾種唔同既食法。我比較喜歡將班戟+雪糕再加少少特調抹茶/焙茶醬,咁樣可以食到更加濃既抹茶/焙茶味。至於《抹茶煉乳奶昔》,我覺得抹茶比較淡所以加入班戟剩下嘅特調抹茶醬,即刻有濃濃嘅抹茶味。

2021-08-11 476 浏览
是次行過路過有人排咁就試試吉烈廣島蠔蛋沙律吐司🍞:蠔味是鮮美(細隻左d).蛋沙律冇咩蛋味.吐司係用牛油包做既可惜唔夠香咬落唔得軟棉.焙茶班戟:口感只屬普通.未至於可以入口就溶食泡泡感芝麻雪糕.味道不過甜👍🏻服務員:表現基本.企係客人旁位都冇睇下水杯有冇水.叫佢都叫做那那林.環境:佢係半開放式.會近有商場.變相被人昅住食
是次行過路過有人排
咁就試試

吉烈廣島蠔蛋沙律吐司🍞:

焙茶班戟:
口感只屬普通.未至於可以入口就溶食泡泡感
芝麻雪糕.味道不過甜👍🏻

環境:佢係半開放式.會近有商場.變相被人昅住食
2021-08-10 495 浏览
呢間新開日本餐廳,IG成日見到有人介紹。有幾次經過都有8成入座率,所以都對佢有信心可以一試。今日行完donki就過嚟試吓甜品。味道選擇算多,四個人每人叫一隻味,可以試多啲朱古力🍫好多朱古力碎加朱古力醬,好重手🤨可惜個朱古力雪糕太甜,冇咩朱古力味🙊香蕉好新鮮😃souffle pancake一般般,可能打發嘅時間唔夠😪唔夠空氣feel,好快塌。綠茶🍵一上到枱就聞到好濃綠茶味好豐富有蕨餅、紅豆,綠茶雪糕😋雪糕好食,綠茶蕨餅仲好食🤘🏻林檎雖然賣相一流,但四個之中最差呢個🙊培茶味好香勁多培茶粉,好夾。培茶味蕨餅好香好正,配埋黑芝麻雪糕一流。呢間座位好坐,店員有善👍🏻行街行到攰食下甜品吹下水係個好選擇。
呢間新開日本餐廳,IG成日見到有人介紹。

味道選擇算多,四個人每人叫一隻味,可以試多啲

朱古力🍫

好多朱古力碎加朱古力醬,好重手🤨
可惜個朱古力雪糕太甜,冇咩朱古力味🙊
香蕉好新鮮😃
souffle pancake一般般,可能打發嘅時間唔夠😪
唔夠空氣feel,好快塌。

綠茶🍵
一上到枱就聞到好濃綠茶味
好豐富有蕨餅、紅豆,綠茶雪糕😋
雪糕好食,綠茶蕨餅仲好食🤘🏻

林檎
雖然賣相一流,但四個之中最差呢個🙊

培茶味好香
勁多培茶粉,好夾。
培茶味蕨餅好香好正,配埋黑芝麻雪糕一流。

呢間座位好坐,店員有善👍🏻
行街行到攰食下甜品吹下水係個好選擇。
2021-08-09 461 浏览
見新開,又係過江龍諗住午餐去住試下,叫左3個正餐,2份甜品,見到個賣相覺得好ok,點知食落唔ok🤢9格餐🔸麻麻地,唔係個個岩食,其中有2味唔知咩黎,酸到喊😵,個人認為唔值百幾蚊意粉餐🔸ok,可以接受,唔算難食檸檬烏冬餐🔸呢個係伏黎🤮,似白開水溝烏冬; 個湯無味,諗住篤少少檸檬有啲檸檬味可能好的,點知仲衰。。。變凍O水加烏冬🤮啲味完全唔夾唯一可以讚係3個餐既炸蠔都好食,食個時仲熱辣辣,但唔會有油膩感。其餘2個甜品不錯,可以Encore就算再去食都只係會返去食甜品,正餐就不了🤭價錢唔平同唔係特別好食
見新開,又係過江龍諗住午餐去住試下,
叫左3個正餐,2份甜品
見到個賣相覺得好ok,點知食落唔ok🤢

意粉餐🔸ok,可以接受,唔算難食

其餘2個甜品不錯,可以Encore

午餐
2021-08-08 502 浏览
我超級鍾意抹茶,咁啱朋友話請我食生日飯,就揀咗呢間。根據過往經驗,Pancake通常都好濟,所以我嗌咗抹茶Pancake當正餐。呢間嘅Pancake味濃,而且提供抹茶醬,每一啖都食到抹茶味,我好欣賞!不過個Pancake似乎煮太耐,唔太淋,邊邊位食到少少結焦嘅感覺,有啲可惜,可能個師傅經驗未夠掛。而個抹茶本身比較甜,我自己就比較好苦中帶甘嘅抹茶,所以都係評價一般。不過香港人好似普遍都喜歡偏甜嘅抹茶,所以我對於抹茶嘅評價煩請大家自行斟酌。題外話一下:當日我嘅Pancake等咗成半粒鐘有多都未有,而餐廳當時都無咩人,所以我都幾肯定係漏單。最後要我開口催單先有得食,希望下次店員可以多啲留意下個場嘅客啦
我超級鍾意抹茶,咁啱朋友話請我食生日飯,就揀咗呢間。

抹茶Pancake
2021-07-28
庆祝纪念
生日
2021-07-30 215 浏览
樓下終於開了間日本甜品店,因一家人都是日式甜品腦殘粉,自然是看到開業立馬去嘗試,價格還是比較貴的,一份班戟約100HKD,點了原味,巧克力和焦糖蛋,味道還是可以的,班戟鬆軟香嫩,但談不上特別優,其他食物還沒有試,無法評價。服務方面,等待時間偏長,小孩子已經快坐不住了才端上來。整體來說,考慮價位,以及整個甜品的美味衝擊感,估計後續不會多次光顧,畢竟好吃的班戟還有更划算的選擇

服務方面,等待時間偏長,小孩子已經快坐不住了才端上來。

1K
Upon my colleague's recommendation,  I decided to try the dessert here for an early supper. Despite it was just about 6, the place was quite full already and I was lucky to get the last vacant seat.The shop's design does remind me a lot of Japan.I chose the creme brulee pancake and it was amazing. Instead of simply caramelizing the top of the pancake, it actually a whole thin slice of creme brulee on top of the pancake and you get to have both desserts. You can enjoy the caramelized crunch, the

I chose the creme brulee pancake and it was amazing. Instead of simply caramelizing the top of the pancake, it actually a whole thin slice of creme brulee on top of the pancake and you get to have both desserts. You can enjoy the caramelized crunch, the soft custard and the airy pancake all in one bite. They also have some strawberries and tarty cream on the side to balance the dessert. A really nice combination.
Creme Brulee Pancake

The Hojicha Sesame Milkshake was not too sweet.  However, the Hojicha's flavor was not prominent and the sesame flavor overwhelmed the Hojicha. I think they can consider separating it into 2 different flavored drinks rather than combining them.
Hojicha Sesame Milkshake

Looking forward to try their savory.
题外话/补充资料: The terms of the food in this review are direct translations as the menu does not have the official English terms on it.
2021-07-27
Hojicha Sesame Milkshake