朋友仔移民去英國,所以臨離開香港前相約食個甜品,大家坐低傾下計,下次再見面都唔知係幾時!我哋選了位於海之戀商場的茶寮 京都仁王門,order了一個朱古力pancakes,一杯焙茶黑芝麻沙冰。焙茶黑芝麻奶昔沙冰 - 面頭有一層厚厚的Cream,個Cream有陣奶香味,都幾唔錯,仲有少量好有𡁻口的麻糬,而黑芝麻沙冰味道也很突出,整杯飲品不算太甜,幾適合我口味!朱古力pancakes - pancakes質地比較厚實,應該係焗嘅時間多咗啲,所以口感上似係食緊蛋糕,至於拌碟的朱古力雪糕都唔差,但建議朱古力醬可以再比多d,又或者可以朱古力醬另上,由客人選擇落幾多。整體而言,飲品方面比Pancakes出色,但也不失為一個與朋友仔見面傾計的好地方!

2021-08-15
午餐