2021-07-25 370 浏览
家附近開了一間新的日式甜品店,剛好人不算多,就坐著試試看。宇治抹茶班戟有兩塊梳呼厘班戟,不算很鬆很高,但還是很軟綿綿的,口感也不錯。灑上大量抹茶粉,抹茶控一定會喜歡!還可以倒上特製的抹茶醬,不但好玩也可以增添味道!抹茶口味的雪糕也很不錯,不算很甜,但口感細膩。還有日式抹茶蕨餅口感不錯,QQ的,外面是微苦的抹茶粉,內面有微微的甜味,很平衡的對比。伴碟的還有一些紅豆醬,和抹茶真是很搭!熱Latte不苦的Latte,喝得出奶比較多,也正好合我意!
家附近開了一間新的日式甜品店,
剛好人不算多,就坐著試試看。

宇治抹茶班戟

有兩塊梳呼厘班戟,不算很鬆很高,
但還是很軟綿綿的,
口感也不錯。
灑上大量抹茶粉,
抹茶控一定會喜歡!

還可以倒上特製的抹茶醬,
不但好玩也可以增添味道!

抹茶口味的雪糕也很不錯,
不算很甜,但口感細膩。

還有日式抹茶蕨餅
口感不錯,QQ的,
外面是微苦的抹茶粉,
內面有微微的甜味,
很平衡的對比。

伴碟的還有一些紅豆醬,
和抹茶真是很搭!

熱Latte

不苦的Latte,
喝得出奶比較多,
也正好合我意!
2021-07-17
  • 宇治抹茶班戟
2021-07-25 412 浏览
為左pancake ,除左甜品見佢又有小小其他食品,晚餐特登過來試一下。來到門口開洋,竟然黃金時間唔洗排隊👍🏽三人直入,叫左個京御膳set , 黑蒜三文魚忌廉烏冬,抹茶奶昔,培茶pancake。第一上台係黑蒜三文魚忌廉烏冬,未食已聞到好勁蒜味,不過同忌廉配搭食落去都ok的,當新口味。而三文魚只得三塊,實在太小,而粟米粒就勁多,整個份量太小,好似四啖就食完。男人一定唔夠飽。😵‍💫之後上左個京御膳set…超靚,好有係日本一泊二食食早餐既feel…配左烏冬,真係唔係個個岩食,好在入面每份我都中意食,如果再加入魚就好送飯小小。大食既人最好配飯,烏冬得兩啖😵‍💫之後到抹茶奶昔,又係好靚,第一啖好正,飲飲下就發現好似飲緊cream,唔怕肥可以飲既,係正。最後上左pancake, 上到台好香培茶味,可惜pancake好薄,唔夠氣勢。味道配搭係幾好,有芝麻雪糕,又有幾粒黑豆。培茶醬好茶味,唔會太甜。都係個句,pancake 太細太薄,唔夠去送個d醬料和雪糕。總結,賣相一流,打卡唔錯,但份量太小,男仕未必岩食。坐位及環境一般,唔係舒適的。

來到門口開洋,竟然黃金時間唔洗排隊👍🏽