2018-08-06 1961 浏览
茶園呢間餐廳,我記得我細細個的時候還是一間非常出名食下午茶的地方。當時年紀細,沒有咁多錢消費,現在長大了,而且地方裝修完無幾耐,加上特別日子慶祝,就選了這裡一試出名的buffet晚餐同食過的咁多間同級數的酒店比較。茶園特色在於沒有中式熱盤,沒有粉面station,沒有日式壽司刺身,但卻有不少比較需要功夫去預備的西式美食。不如先看看大環境。每桌都有完全足夠的空間,樓底高,沙發夠重,證明不是平價貨色,再看看杯杯碟碟到餐具都感受到酒店的確捨得投資,另外加上現場西裝骨骨的live band,令到層次再昇華。馬上進入食物,海鮮方面,首先每人有一隻龍蝦,有三種不同煮法,大家可以每邊一個味去試試,不過龍蝦真心大份,看見有人外賣打包走,酒店方面都樂意幫忙,所以大家可以留肚試其他菜式。頭盤海鮮自己看相片就不一一寫上。我最愛的生蠔,今日有四款提供,size不大,口感薄薄的,海水味,鮮味是有,只是略嫌不夠質感,有些失望的。雖然如此但我都吃了一打落肚。冷盤蝦,肉質好實,鮮,吃兩隻已經足夠,留肚食其他。其他冷盤仲有,24個月黑毛豬,油封鴨肉蘆筍沙律,亞枝竹配松露蛋黃醬,豬肉起司酥,豬首豬利批,漿果黑毛豬豬肉腸。

冷盤蝦,肉質好實,鮮,吃兩隻已經足夠,留肚食其他。

吃得凍食多,選些熱食,很少會見到自助餐有龍蝦湯,嚐了一下,好結好濃郁龍蝦味,半碗不夠,我們一行四人一起分享。真心不得了。因為要留肚。

煎鵝肝,厚身,沒有筋,火候拿捏得好,軟,滑,香。雖然知道自己在進食脂肪,但是我都忍不住吃了兩塊。

其他熱葷其實還有很多,分別是威靈頓牛排,啤酒燴羊肉,法式橙鴨,法式白酒燴雞,英式牛腰批,煙燻豬肋骨,法式煎鱸魚,野菌火腿蘇,焗帶子到少有的焗法式田螺都喺度揾到,真的未能盡錄。

甜品不算很多款,大約10種左右,而自家製雪糕,口味特別,選擇豐富,有鹹蛋肉鬆味,德國麥啤,芒果糯米飯,新鮮雲尼拿,朱古力,士多啤梨味,另外還有雪芭提供。

論環境,呢度無得輸,而食物方面,有無限refill的生蠔,每人一客的龍蝦就提供三種烹調方式,而且還可以帶回家,大家可以留肚食其他。
2018-08-04 1213 浏览
一向最愛週圍試afternoon tea😍呢間係君悅酒店既Tiffin, 幾年前未翻新時都有食過一次,呢次去返冇失色而且進步左!👍🏻值得介紹嘅原因係因為佢除咗三層架上面嘅嘢食之外,仲可以有無限雪糕、鬆餅、Crepes、水果、canele任食😍佢哋嘅雪糕都係自家製,不時都會有新嘅口味~三層架上面嘅鹹點同甜點都好出色👍🏻,最鍾意個鵝肝脆餅🤤Scone都整得好香同埋鬆化(不過始終未取代到東方文華嘅Scone配Rose jam😛)茶葉方面佢哋有十幾款,試咗兩款organic花茶都好香🌾環境方面,好舒服同埋好高嘅樓底,再加上有人彈住琴演奏(仲要甘啱彈幾首都係我好鍾意既歌tim!😍)有靚景有好氣氛嘆個靚tea,真係人生一大樂事!😚😙價錢方面,平日$298一位,weekend$328一位,以呢個份量同質素絕對值👍🏻平時香港人生活繁忙緊張,間中俾自己嘆下叉下電,除左係愛自己既一個方法,亦係品味生活既一種~💖😚
一向最愛週圍試afternoon tea😍

2018-08-04 10742 浏览
一般自助餐有蝦餃燒賣,款式好多,你就會係真係為食而食,茶園款式就唔多啦,不過有好多你會喺晚餐先食到嘅特別菜式會喺佢個自助餐裏面食到。樓底好高,所以感覺好開揚。枱同枱之間好闊落,你唔會聽到隔離嗰枱人講緊啲乜嘢。煙燻三文魚野莓薄餅吞拿魚蛋黃醬撻燒蕃茄山羊芝士銀魚柳以上三款通常都係下午茶三層架先會食到,除咗嗰個芝士銀魚柳比較騷之外,其餘兩款都幾好味呀!油封鴨肉露荀沙律,冇特別海鮮新鮮炸魚脆漿唔會厚炸蘇格蘭蛋特別, 英式豬肉腸配薯容一般野菌菠菜餡餅特別,酥皮脆羅林氏批特別, 蛋味較淡法式白酒煮雞唔係太新鮮,雞唔滑鯰魚柳卷有啲鹹煙肉豬柳卷, 肉嘅質感太硬啦!香煎三文魚茴香,三文魚都幾滑一大驚喜位就係燒肉,舊燒肉個皮脆卜卜 ,啲肉充滿油份又腍身, 廚師即刻切一舊俾你,切嗰一下"pork"一聲,你話有幾脆呢?有蚊冇食到杏脯撻 - 餅底太乾香蕉拖肥批 - 唔夠拖肥味棒子巴黎泡芙 - 太多cream雪糕我是試六款,因為D名真係好特別,鹹蛋肉鬆雪糕令我印象最深刻,通常都係食甜嘅雪糕,但係佢鹹蛋加肉鬆鹹鹹地有幾特別。要試, 因加左香橙酒,但唔會蓋過餅底香味。
樓底好高,所以感覺好開揚。
枱同枱之間好闊落,你唔會聽到隔離嗰枱人講緊啲乜嘢。

煙燻三文魚野莓薄餅
吞拿魚蛋黃醬撻
燒蕃茄山羊芝士銀魚柳
油封鴨肉露荀沙律,冇特別

海鮮新鮮
炸魚脆漿唔會厚

炸蘇格蘭蛋特別, 英式豬肉腸配薯容一般
野菌菠菜餡餅特別,酥皮脆
羅林氏批特別, 蛋味較淡
法式白酒煮雞唔係太新鮮,雞唔滑
鯰魚柳卷有啲鹹
煙肉豬柳卷, 肉嘅質感太硬啦!
香煎三文魚茴香,三文魚都幾滑
有蚊冇食到

杏脯撻 - 餅底太乾
香蕉拖肥批 - 唔夠拖肥味
棒子巴黎泡芙 - 太多cream
要試, 因加左香橙酒,但唔會蓋過餅底香味。
题外话/补充资料: 侍應有禮貌有笑容,感覺舒服親切。
2018-08-01 1937 浏览
茶園經過大規模翻修後,再次嚟食佢嘅Afternoon Tea Set,今次坐落地玻璃位置,可以同朋友hea住食精緻嘅法式甜點和咸點,過一個悠閒嘅下午,爽啊😆!今日同朋友慶祝生日,餐廳亦為我哋安排咗一個小甜點,好窩心🤗基本上食物味道唔錯,呢間下午茶仲有即點即製甜品吧和雪糕櫃,雪糕係homemade,好似定期會轉新口味,除咗平時有嘅朱古力、Coconut味之外,仲有啲好特別嘅味道⋯鹹蛋肉鬆(味道真係好似)、德國麥啤拖肥脆餅、紅莓焦糖雲呢嗱👍🏻、香橙薑味蜂蜜👍🏻、芒果糯米飯👍🏻、煙肉楓樹糖槳,一試無妨😆。

今日同朋友慶祝生日,餐廳亦為我哋安排咗一個小甜點,好窩心🤗

Afternoon  Tea  Set
2018-08-01
庆祝纪念
生日
Afternoon  Tea  Set
2018-07-31 1321 浏览
一路都想試試威靈頓牛柳,知道茶園有得食,便特意來一試。叫了梨味的綠茶,超好飲,用茶葉而不是用茶包。生蠔有3款,都幾新鮮同肥美,再大隻啲會敢好。每人有一隻龍蝦,三款口味,我地叫了烤同芝士,芝士惹味啲。凍蝦同三文魚令人驚艷,外國貨,三文魚好厚啖啖肉,咬落好滿足,凍蝦極鮮甜,是我食過最好味的蝦,海鮮食個食材真係簡單咩都唔駛加。威靈頓牛柳,是一層蘇皮中間有火腿,菌醬包著牛柳黎烹調,難在每一舊牛的大小不同烹調的時間也不同。洋蔥湯,我自己煮既好味啲。凍批,都難整既,可以一試。甜品,梳乎里略為失色,雪糕賣點自家使但味道可以更好,檸檬味雪糕太酸。樂隊伴奏原來lunch, tea 同dinner 都有,都幾好氣氛。雖然價錢貴,但環境真好,食材也高質,好多出面食唔到,可以一試。
一路都想試試威靈頓牛柳,知道茶園有得食,便特意來一試。
叫了梨味的綠茶,超好飲,用茶葉而不是用茶包。
生蠔有3款,都幾新鮮同肥美,再大隻啲會敢好。
每人有一隻龍蝦,三款口味,我地叫了烤同芝士,芝士惹味啲。
洋蔥湯,我自己煮既好味啲。
凍批,都難整既,可以一試。
2018-07-19 1710 浏览
朋友生日,於是約佢去Triffin食下午茶一入到去上一條迴旋樓梯就到左Triffij大廳好靚呀!又大又舒服仲有豎琴演奏,氣氛一流叫左2個下午茶Set, 仲可以任食佢地餐廳自家製嘅雪糕同waffles冇影到,但有雪糕有好多款揀,除左最常見嘅朱古力、士多啤梨等等,仲係d特別d嘅 好似椰子、熱情果個d講番個3層下午茶先我覺得咸點特別出色,個咸批、三文魚批、鵝肝三文治同竹炭三文治都好好味對比起上黎,甜點就冇咩特別,大部分都偏甜,好多都落左大量玉桂同杏仁,唔中意味道濃烈嘅朋友覺得麻麻地配scone個cream好滑好香濃諗番起都流口水hsbc卡好似有折埋單都係$500左右
朋友生日,於是約佢去Triffin食下午茶
一入到去上一條迴旋樓梯就到左Triffij大廳
好靚呀!又大又舒服
仲有豎琴演奏,氣氛一流

講番個3層下午茶先

配scone個cream好滑好香濃
諗番起都流口水
hsbc卡好似有折
埋單都係$500左右
2018-07-13 10061 浏览
今週與雪糕下午茶太有緣了,繼 Green 的盛夏朱古力下午茶,今天又分享香港君悅酒店 Tiffin 的全新經典下午茶;除了換上繽紛又清新的全新茶點,連任食雪糕的口味也大革新,超愛新出的香橙薑味蜂蜜、德國麥啤拖肥脆餅及鹹蛋肉鬆味雪糕!   作為全港最高樓底、最貴氣的下午茶場所,Tiffin 的定價卻十分的相宜,$298位的定價已經維持了很多年,週末才稍微調整至$328位。內容除了三層架下午茶,每位自選咖啡/茶,還有無限雪糕、窩夫、水果、朱古力、馬卡龍、蝴蝶酥及 canelé 任吃,十分超值! 日光下的 Tiffin,環境美不勝收,安坐這裡嘆茶從來都是美事;而早前在廣州【凱悅大中華區餅房廚師峰會】結識的 Pastry Chef Smita Grosse 又推出了全新茶點,當然要來支持一下。 從來都很喜歡 Tiffin 的茶具及餐碟,氣質高雅清麗,以三層銀架而上而下盛載原味及提子鬆餅、四款甜點及五款鹹點,單是下午茶都值回票價,更何況另有豐富任食甜點! 來了超多張拍極不厭的甜美合照後(是食物不是人,是人就不是甜美而是肥美!XD),照例先吃水果打底(這裡的橙及菠蘿都太甜太犯規了!),然

來了超多張拍極不厭的甜美合照後(是食物不是人,是人就不是甜美而是肥美!XD),照例先吃水果打底(這裡的橙及菠蘿都太甜太犯規了!),然後先品嚐鹹點。

先吃 Smoked Salmon, lemon cream cheese, mini bagel,帶檸檬香的忌廉芝士令煙三文魚及比高包顯得清新不膩;以龍蝦為主的 Lobster Cocktail, marie rose sauce, parmesan biscuit 味道鮮美動人,而 Foie Gras terrine, vanilla roasted apricot jelly, brioche crouton 則是甘香馥郁之作。

還有 Summer vegetable tartlet, fresh peach, pea puree 及 Iberico ham & chanterelle mushroom, crispy tartin 水準也不錯,然後就輪到品嚐中層的甜點~絕對不可錯過 Salted caramel chocolate cake,口味香濃不膩、層次豐富潤澤,無論是否朱古力魔都會愛上!

其餘酸甜清新我 Raspberry cheese tart、鬆化輕甜芳香的 Pistachio profiterole apricot jelly,以及採特別帽子形的 Greek yoghurt mousse with honey lemon 其實都很好吃,所以之後只敢吃半件 Scone,還要留力向 buffet 環節進攻呢!

自問胃納出眾的,一定要來品嚐新鮮出爐的 Waffle,配上新鮮水果、自選醬汁(有六款之多)或是自選口味雪糕,滋味超讚啊!胃口小的女生,記得不要逞強,找朋友一起分享吧~

這天我試了香氣像 Jo Malone 的香橙薑味蜂蜜 (Royal fantasy)、叫好叫座的芒果糯米飯 (So Thai)、清新的香檳蜜桃 (Peach and champagne)、邪惡的德國麥啤拖肥脆餅 (Frozen Iederhosen) 以及鹹蛋肉鬆 (Pigs can fly),五款都很好吃!

而其實,雪糕櫃還有另外五款自家製口味雪糕,加起來是十款之多,雪糕魔沒有不來的理由。
最後,提一提大家帶備披肩;不是因為冷氣太凍,而是現場演奏太悠揚悅耳,間中會令人感動至顫抖!喜歡吃雪糕的朋友,不要錯過了~
2018-07-11
2018-07-11 2295 浏览
雖很喜歡君悅, 但仍忍不著批評 Grand Hyatt 2句。怎麼tiffin lounge 年年積累下來愈來愈退步了?我個人其實蠻喜歡它的環境,非常開揚舒服, staff service 亦殷勤有禮。但食物實難以過關!特別是裝修完後,首次來.....本來以前有亞洲美食,有中菜、泰菜,有我喜歡的青木瓜沙律、有涼伴雪耳.........都消失了。也罷了,因為還有我喜愛的雪糕蛋糕,這亦是一大特色,讓食客快樂啊!但現在,連這個都沒有了,龍蝦亦每人限吃一隻,食材亦愈來愈 cheap ,選擇亦愈來愈少.....天啊!為什麼要這樣呢???

但食物實難以過關!特別是裝修完後,首次來.....

天啊!為什麼要這樣呢???
2018-07-08 1475 浏览
I went there 5 years ago and keep wanting to back for their afternoon tea. So I came bacck happily with my friend and highly recommended her this place. However, we all disappointed by the food.... and don't want to finish them.We ordered tea set for 4 people, scone is good. Warm, buttery and fluffy. The sandwiches are good as well, taste fresh. We wait so long for the dessert but it is totally disappointing. Everything is only sweet and sweet with no other taste... It is not dessert, we feel li
We ordered tea set for 4 people, scone is good. Warm, buttery and fluffy. The sandwiches are good as well, taste fresh. We wait so long for the dessert but it is totally disappointing. Everything is only sweet and sweet with no other taste... It is not dessert, we feel like eating sugar only 😭

Luckily they have ordered to make crepe and waffle to save our day. We ordered waffle and it is crispy outside and soft inside, together with their homemade ice cream, what a nice combination. They ice cream are well made, we tried half and all are good.

However I don't think I will be back again especially when there are so many tea set options out there.... hope they will improve soon.
2018-06-10
2018-07-04 1400 浏览
係Grand Hyatt住了一晚慶生, check out後就直接嚟返個brunch啦 。之前也只是晚上來吃自助餐,早午餐第一次來試,還以為晚上才有Live brand, 想不到brunch也有。Brunch 其中包了每位一客龍蝦,有幾款烹調方式可選擇。男友點了香草牛油,我選了芝士焗。味道不錯,龍蝦頭還有很多膏。冷盤海鮮有2款生蠔選擇,蝦,青口和翡翠螺。生蠔不錯,一直有refill, 味道不錯。蝦有丁點鹹了,但還是不錯,蝦肉有彈性。Gelato 雪糕也有很多款味道選擇。另有鵝肝多士。訂了一件birthday cake($139), 再配上live brand 生日歌, 感覺不錯。選擇一如既往不是特別多,但食物有一定質素配上舒適環境所以還是值得再來當吃到尾聲時發生了小小插曲,當我們向黑色套裝帶眼鏡女侍應給予意見,她已非常認真聆聽,想不到稍後經理也來遞上名片了解,他們非常有禮及認真處理和正視意見,還送上了一盒朱古力,完全係我地意料之外! 服務質素也非常值得一讚

Brunch 其中包了每位一客龍蝦,有幾款烹調方式可選擇。
男友點了香草牛油,我選了芝士焗。
味道不錯,龍蝦頭還有很多膏。

冷盤海鮮有2款生蠔選擇,蝦,青口和翡翠螺。

Gelato 雪糕也有很多款味道選擇。
另有鵝肝多士。

! 服務質素也非常值得一讚

2018-07-01
$750 (其他)
庆祝纪念
生日
  • Brunch
2018-06-19 2010 浏览
Tiffin為重新裝修後, 終於有機會再食Afternoon Tea。因為係閒日既關係, 食客不是太多, 現場有樂手彈奏交響樂, ,樓底高有落地大玻璃, 自然光令整個環境十分舒適。一直覺得哩度既Afternoon Tea性價比十分高, 除左基本既三層架外, 仲有甜品BAR, 自家製雪榚同少見既雪榚蛋糕任食, 絕對適合胃納大既女仔 (小妹我>.<)。可惜今次同會, 原來已經不再供應雪榚蛋糕。甜品BAR既種類亦比之前少。重點既三層架質素亦比之前差, 雖然賣相精美, 但味道有點強差人意。可幸10款自家製雪榚依然好味!是日食客不多, 但侍應服務比之前差, 地方大但人手有點不足, 等左很耐, 先加到水同換碟。可能同之前落差太大, 今次Afternoon Tea 有點兒失望。

可惜今次同會, 原來已經不再供應雪榚蛋糕

可幸10款自家製雪榚依然好味!

2018-06-19 1620 浏览
來了茶園食晚餐buffet, 食物真的差,完全不值這個價錢和這間酒店的級數。海鮮不夠新鮮,熱食不是過咸就是肉質無彈性,可選擇的side dish 配菜和芝士就多,但都極度普通。熱食選擇明顯不夠。最衰係主打主菜既龍蝦,食材已經不夠鮮,仲要煮得好普通。湯差過屋企隨便整。現場音樂琴師不停彈同一首歌又無心機彈,其實老實講,寧願播cd仲好!發現雪糕有頭髮,告知職員後竟然伸手入去徒手整走條頭髮?!是什麼衛生意識?後來我提他不如整個有頭髮掂到的部分都用匙羹取走吧。這種質素是高級酒店嗎?真係無眼睇。我從來唔打comment 都會來打,你就知有幾差!

湯差過屋企隨便整。

這種質素是高級酒店嗎?真係無眼睇。

我從來唔打comment 都會來打,你就知有幾差!
2018-06-18
2018-06-16 1794 浏览
記得好多年前,都幾經常去Tiffin下午茶,因為服務好,坐得舒服,三層下午茶之外,仲會有小食,自家製雪糕等以buffet形式提供......好幾年無去,裝修之後終於再去....環境差不多,感覺上光猛得多,星期六下午,如常見到好多藝人同名人。服務無以前咁好,等茶都等好耐,等refill 水又等好耐,明顯人手較以前少,但服務態度依舊好食物方面,同以前一樣,咸點好好食,甜點就一般,有d都係過甜。雪糕仲係咁好食,個人推薦😍咖啡味,好香好rich Crepe 同waffle 可以唔食,真係整得好難食下。不過舒舒服服坐兩個鐘都食得開心㗎!

好幾年無去,裝修之後終於再去....

Crepe 同waffle 可以唔食,真係整得好難食下。
不過舒舒服服坐兩個鐘都食得開心㗎!
2018-06-04 8004 浏览
自助餐一向都是港人的至愛,直至剛轉了工作地方,當同事們知道占苗是一個Food Blogger時,她們都不約而同地問了那個Buffet最值得嘗試,想了又想,始終喜歡Grand Hyatt內的Tiffin。雖然價錢一點也不便宜,但食物質素、服務及環境都有一定的保證。 Dinner Buffet就未有機會品嚐到,可是Lunch Buffet已經令我非常滿足。早前,趁著到澳門前,與友人來這裡享受一個豐富的午餐,款式雖然不算多,但卻貴精不貴多,無論沙律及前菜都做得相當新鮮精美,特別是厚切的煙三文魚及油潤的風乾火腿。 其實說起頭盤,絕對不能錯過招牌之一的鵝肝醬,由於那個時候正在做著英國主題,更有不少肉批、炸魚薯條及蘇格蘭蛋供應,香港曾是英國殖民地,令大家樂在其中。 除了情意結外,港人至愛的海鮮是絕對不能沒有的。Dinner Buffet是會供應生蠔的,Lunch Buffet就沒有,但也有長蟹腳、青口、凍蝦及翡翠螺等等,每款都肥美鮮甜。 一輪冷熱頭盤後,要進入主菜時間前,先來一碗Creamy的周打海鮮湯,鮮味無窮,再來點咖哩,皆因很多英國人都喜歡吃咖哩的。 終於來到小弟最喜歡的環節了,就
終於來到小弟最喜歡的環節了,就是熱盤時間,亦是釐定一間Buffet好壞的要素。Carvery Counter放滿了不同的烤肉了,有烤雞、烤肉眼扒及烤豬腩肉了,每一款都有著突出的個性,配合各自特有的醬汁及配菜,令人回味無窮。
來到甜品時間,即時想起Tiffin曾是甜品Buffet的表表者,時而世遷下,款式已經不及從前的廣泛,但卻仍然保留有相當的質素。無論切餅及甜品都製作得美侖美奐,當中更有即叫即製的西梅煮班戟。
雖然胃口已到極限,但絕對不能錯過她們的自家製雪糕,總是百吃不厭,最令我有著深刻印象的非咸青檸雪葩莫屬了,如有供應,一定要試呀。
雖然Lunch Buffet時間不多,胃口也沒有晚上的好,但當日小弟卻吃至捧著肚皮離開,證明是何等的美味。
  • 甜品
2018-05-16 2615 浏览
今天天氣很熱,約了兩個朋友在Tiffin食lunch buffet, Tiffin裝修後,價錢同食物都裝修了,但品質都算ok啦!我個人覺得您一定要留番一些quota 食甜品,因為這裡的甜品十分出名好吃的!因為年紀開始大,要注意飲食,食量大不如前。正如朋友說要吃quality not quantity, 我覺得說得很對! 所以今天吃得不多,以蔬菜和海鮮為主!加上少許甜品和靚仔外籍侍應端上餐飲,心情十分之好!下次再來!

忌廉海鮮湯
2018-05-16