2021-05-10 2017 浏览
呢間我一月中已經訂訂位既時候tick咗去食係同朋友慶祝生日仲request 咗坐窗口位見網上有人話早啲訂可以要求坐窗口位但可能我唔夠人地早訂位掛🤣🥲(我早咗成兩個月前訂...)最後坐普通位..........但如果你早到見有空位可以問佢地可唔可以換位我見好多枱都換到sofa seat 窗口位雖然打卡會靚啲 但佢地會落曬窗簾同埋坐窗口位好猛太陽 大家真係要考慮清楚先個人比較推薦坐sofa位入到去就會叫你揀茶先好多款茶揀 水任加的15分鐘內職員會上tea架同沙律杯 包會同你講出面嘅野任食有松露朱古力 馬卡龍 生果雪糕waffle crepe cake朱古力食一粒好啦 因為都幾飽下馬卡龍好好食 一定要食Crepe cake同waffle 就無乜特別 正正常常咁生果都有幾款 雪糕先係最正呢度既雪糕係自家製有芒果糯米飯 開心果 士多啤梨芝士 朱古力 焦糖海鹽 檸檬雪葩 椰子等等可惜無我最想食既奶茶味雲呢拿味好香好滑一定要食朱古力味都好濃檸檬雪葩酸酸地好解濟淨係食雪糕都回本?🤣至於佢個tea呢就...都幾難食下個沙律杯有三隻蝦仲有好多草做裝飾只能講啲草真係好鬼死臭呀牛角包入面有火腿芝士 幾好 正正
呢間我一月中已經訂
訂位既時候tick咗去食係同朋友慶祝生日
仲request 咗坐窗口位
見網上有人話早啲訂可以要求坐窗口位
但可能我唔夠人地早訂位掛🤣🥲
(我早咗成兩個月前訂...)
最後坐普通位..........
但如果你早到見有空位可以問佢地可唔可以換位
聽講佢地個tea set 會成日換
希望下次去食會有改善
同埋我見好多人都食唔曬
可以拎走
We went there on Mon, which was nearly full house. High quality of food!! Highly recommend oyster, foie gras and ice cream.The staff refilled the food frequently. You even did not need to queue up for oyster. Overall, the service and environment were excellent. Homemade smoke salmon Very fresh oysters Beef Wellington Foie grasYou can select two cooking style for a lobster Yummy onion soup

Homemade smoke salmon

Very fresh oysters

Beef Wellington

Foie gras

Yummy onion soup
用餐优惠
信用卡優惠
2021-05-05 1596 浏览
想試茶園下午茶SET好耐. 今次買左外賣下午茶 Tea Set 。 約$440 。至少要早一日訂再到茶園自取。約2-3 人份量。三文治款最好食🥪 左一果行全部都偏甜😅 咸點都唔錯.鬆餅有3款醬配搭, 唔會太甜. 用黑色長方形紙盒裝好排成行, 好岩用黎打卡.堂食成日無位, 買返去同屋企人/朋友/伴侶一齊食都好👍🏻平時堂食TEA SET 食唔晒會好浪費, 今次外賣係屋企就唔駛再驚浪費 如果有機會下次要試下堂食睇下係咪一樣水準!!
三文治款最好食🥪 左一果行全部都偏甜😅 咸點都唔錯.
堂食成日無位, 買返去同屋企人/朋友/伴侶一齊食都好👍🏻

如果有機會下次要試下堂食睇下係咪一樣水準!!
外卖自取
2021-05-05 2220 浏览
疫情後,好耐無食自助餐,所以放了一天假,同家人一齊去食了一餐,選了灣仔茶園,食物質素高,服務態度很好,環境又舒適,姪女最喜歡食牛扒,我就喜歡海洋,另外自制鵝肝醬也非常好味😋,值得一試。
  • SEAFOOD
2021-05-04 1130 浏览
The best afternoon tea in town☕️Apart from the three stack tea set, one famous gimmick of this high tea experience is the dessert buffet that provides unlimited ice cream, crepes, waffles & macaroons. There are also croissants with ham & cheese as well as prawn salad on the side. The food themselves are well-decorated and tasted nice. I especially enjoyed their scones and ice cream - Pistachio & Mango Sticky Rice flavour🍨 Savory food only takes up about a quarter of the food you'd consume, so bet

Savory food only takes up about a quarter of the food you'd consume, so better be prepared for a sugar crush!

The pianist and violinist playing live duet in the background creates such a romantic and relaxing atmosphere. They played a lot of Disney classics and musical hits like Phantom & Titanic, which we enjoyed so much. The ambience is definitely one of the things I most appreciate from the tea date.

Make sure to secure your table months ahead and reserve window seats, for some reasons we did waited for 4 months🙆🏻‍♀️
2021-05-02
2021-05-02 848 浏览
外賣五星酒店afternoon tea ☕️ 以前唔會有外賣afternoon tea ☕️, 宜家咩都有可能😆外賣🥡自取,坐又唔洗同人迫,價錢又會平啲。雖然冇堂食嘅任食雪糕同crepes , 但價錢就抵咗好多啦。其他嘢同堂食基本上一樣。鹹點有芝士火腿牛角包🥐夠大個Scone係好難整得好食,君悅就係少數整得好食😋佢會跟埋clotted cream 同果醬俾你拎返屋企。甜品個size啱啱好,一款兩啖就食晒。咁就可以食好多款😆
外賣五星酒店afternoon tea ☕️

外賣🥡自取,坐又唔洗同人迫,價錢又會平啲。

其他嘢同堂食基本上一樣。

鹹點有芝士火腿牛角包🥐夠大個

甜品個size啱啱好,一款兩啖就食晒。咁就可以食好多款😆
2021-01-09
外卖自取
  • Afternoon  tea  set
2021-05-01 1476 浏览
✨港女下午茶⁉️早前新年時去咗[茶園],其實之前已經食過佢既外賣覺得幾好食,CP值算高!今次去堂食甜點有少少改咗,我自己就覺得改咗嗰啲蛋糕味道麻麻地,雖然整得好靚,但係唔啱我口味,其他味道就無咩變🤗!至於任食甜品同雪糕,好可惜無我最想試既鹹蛋肉鬆雪糕🙈!好唔開心🥺!整體黎講覺得一般🙈,可能有啲蛋糕唔啱食🙈‼️但啲蛋糕整得好精緻又好靚!....📍茶園 (灣仔)灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓...
📍茶園 (灣仔)
灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓
話說酒店的Afternoon Tea Booking 常常都很Full ...像這次和朋友去的這間就是囉~不過吃過的朋友都一致好評,所以就很有興趣來吃!位於灣仔君悅酒店的 - 茶園Tiffin ~ 最起碼要預早兩個月Book與一般Afternoon Tea不同的是,除了3層架外,還可以任吃窩夫和Pancake而且是即場製作的喔~剛好我們的座位很近甜品吧,一直聞到很香的味道呢自選配料有數款水果,當然也有各式的醬吧~或者可以配雪糕來吃~雪糕口味很獨特,吃了鹹蛋黃、海鹽焦糖和芒果糯米飯的口味。此外還有 松露朱古力 & 馬卡龍,兩者都不會很甜Afternoon Tea ($328/per person) 價錢由每位計算。包了一杯飲品~有茶、咖啡,或者可選朱古力喔我選的是 - Cappuccino ~不錯,話說滿喜歡這間的杯碟朋友選的茶可以喝完後再加熱水,不過那茶壺超保溫,第二壺會頗熱三層架之外,還有用高腳杯盛的 - 經典蝦咯嗲, 香草幾清新的,但那蝦應該是急凍蝦吧芝士火腿牛角包 - 好像是固定,Tea 轉款都會保留這個。酥脆的程度剛剛好,吃落不會覺得很油膩!三層架的底層有兩款口味的 英式鬆餅

與一般Afternoon Tea不同的是,除了3層架外,還可以任吃窩夫Pancake
吃了鹹蛋黃、海鹽焦糖和芒果糯米飯的口味。
此外還有 松露朱古力 & 馬卡龍,兩者都不會很甜

包了一杯飲品~有茶、咖啡,或者可選朱古力喔
Afternoon Tea (per person)
Cappuccino

三層架之外,還有用高腳杯盛的 - 經典蝦咯嗲, 香草
幾清新的,但那蝦應該是急凍蝦吧
經典蝦咯嗲, 香草

芝士火腿牛角包 - 好像是固定,Tea 轉款都會保留這個。
酥脆的程度剛剛好,吃落不會覺得很油膩!
芝士火腿牛角包

三層架的底層有兩款口味的 英式鬆餅 - 莓果 & 原味
配了Lemon curd、Clotted cream 和士多啤梨果醬
比起提子乾,其實我更喜歡莓果~其實不配醬吃也不會乾。
英式鬆餅 - 莓果 & 原味

中層有五款鹹點,每款看起來都很精緻~整體都幾好吃。
但有我最討厭吃的青豆 QAQ ~ 芝士青豆撻
蛋沙律煙肉漢堡 - 包幾軟熟和 烤牛肉青瓜三文治 一樣不會乾巴巴
一口可以吃到的 - 煙三文魚卷 & 鵝肝慕絲大黃酥 亦不錯

頂層是甜品的部份,就貌相來說就很賞心悅目耶
而且對於不喜歡太甜膩的人,這些甜品的甜度都很適中!
白桃啫喱苿莉茶杏仁蛋糕玫瑰泡芙, 荔枝啫喱, 覆盆子 便很清新。
顏色很好看~櫻花櫻桃蛋糕 & 藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕 ... 沒有華而不實感,個人頗喜歡吃

櫻花櫻桃蛋糕
藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕
题外话/补充资料: 朋友是新世界會員,有85折優惠~感覺很抵吃!
2021-04-25
$311.6 (下午茶)
Afternoon Tea (per person)
芝士火腿牛角包
英式鬆餅 - 莓果 & 原味
櫻花櫻桃蛋糕
藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕
2021-04-28 2152 浏览
到grand hyatt staycation揀咗tiffin dinner buffetTiffin樓底高空間感好好, 枱與枱之間唔會擠迫, 坐得舒服👍生蠔有兩款 味道幾好有海水味 不過略嫌細隻左d。另外蟹腳大蝦中規中矩。威靈頓牛扒 牛肉嫩酥皮香👍 讚👍煎鵝肝好好食👍 而且好大件 讚👍每位奉送一隻龍蝦,但係煮得過火了, 肉質韌🥴試咗幾款自家製雪糕 椰子港式奶茶芒果糯米飯鹹蛋黃....真係飽到一個點整體唔錯 貴精不貴多👍國際五星酒店 保持一定水準

生蠔有兩款 味道幾好有海水味
不過略嫌細隻左d。另外蟹腳大蝦中規中矩。

威靈頓牛扒 牛肉嫩酥皮香👍 讚👍

煎鵝肝好好食👍 而且好大件 讚👍

每位奉送一隻龍蝦,但係煮得過火了, 肉質韌🥴

試咗幾款自家製雪糕 椰子港式奶茶芒果糯米飯
鹹蛋黃....
真係飽到一個點

整體唔錯 貴精不貴多👍
國際五星酒店 保持一定水準
2021-04-26 1932 浏览
見食評都係讚下午茶多,原來佢既晚市buffet 都係咁出色!環境氣氛好,坐位舒服樓底好高,仲有live piano, 未食已經好chill~食物選擇唔係多,賣點真係貴精不貴多! 雖然款式唔係多,但最後食到滿足離場時,其實仲有好多款式既食物太飽未有機會食。所以,我都係堅持自己既preference, 最緊要食物質數高同岩食,款式多寡是其次!我最喜歡係海鮮,呢度的生蠔係法國蠔,即開,好鮮甜,食左大概有8隻!蟹腳好正,新鮮,肉是一梳梳新鮮有海水味又唔過咸。龍蝦芝士焗同香草牛油焗各有各好食。火腿配蜜瓜又係夠香夠甜,肝醬多士、煎鵝肝都好好食。食完都飽左幾成,其實好多熱熟食都未有試到,加上多係一煲煲連蓋放係到,有時好容易miss左都唔知。沙律選擇唔多,但正常啦。甜品係好高質,雪糕最正係個焦糖海鹽,其他好多人講既鹹蛋肉鬆、芒果糯米飯係幾有 噱頭,但問心我覺得都係玩下新鮮感,冇傳統雪糕好味咁正。Macaron好食,雜莓蛋白餅、焦糖蘋果芝士蛋糕全都好吃!尤其個芝士蛋糕,諗起都想再食。呢間buffet 會再有下次!

呢間buffet 會再有下次!
第一次係酒店High Tea難食到想罵人🤬 酒店環境當然很好, Booking 好Full, 3月尾BOOK到4月尾, 可能BOOK星期6日的關係。樣子OK~同其他酒店一樣, 但本身顏色就令我有小小不安有幻彩紫色蛋糕, shocking pink嘅漢堡包, 非常少女, 但由於現在食物顏色係愈來愈特別, 所以都係覺得好靚咁影相。但食落就....我自問真係好喜歡甜點,基本好甜同好流我都無咩野, 但藥水味嘅蛋糕真係接受唔到🥺仲要有兩個,仲有一個玫瑰泡芙真係令我一食落口就沖口而出要罵人, 一口沙糖....鹹點都好差,有個芝士青豆撻就得青豆味, 好在本人對青豆有愛,但佢硬硬地勁似雪櫃拎出嚟咁,有著漂亮shocking pin色的漢堡包,令食慾下降, 加上普遍蛋沙律醬, 消息煙肉, 令佢成為一個shocking pin色的包, 三文治難吃, 三文魚卷好硬......係有自助拎蛋糕同窩夫🧇等等☹️但都好一般,叫做好彩有,吾係就咩都無,點解難食到咁都咁多人??仲book左咁耐,好失望
第一次係酒店High Tea難食到想罵人🤬

Afternoon Tea
樣子OK~同其他酒店一樣, 但本身顏色就令我有小小不安

蛋沙律煙肉漢堡
2021-04-25
2021-04-24 1575 浏览
入座後可以先選飲料,紅茶、白茶、花茶等茶類就是一壺壺,巧克力和咖啡等飲料就只有一杯, 不能添飲的。可以看到仔細的地方是,紅茶是用傳統的鐵壺,白茶和花茶是用陶瓷茶壺,分得很清楚。▶︎莓果英式鬆餅原味英式鬆餅 配檸檬忌廉、高脂忌廉,士多啤梨果醬尺寸不會太大剛剛好,質感也算鬆軟,但牛油香味不夠重,缺少了麵粉香在口中爆發的感覺🌟甜點🌟▶︎白桃啫喱茉莉茶杏仁蛋糕: 不是太甜,白桃和杏仁味道突出,互相很配合,四款甜點裡面最好吃▶︎玫瑰泡芙,荔枝啫喱,紅桑莓: 有種自己在吃護手霜的感覺▶︎櫻花櫻桃蛋糕: 畢竟很少吃櫻花,味道感覺很怪異,不太好吃▶︎藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕: 藍莓酸味較重,芝士的奶香也不夠突出,只能算是一般般👍🏻其中的巧思是四款甜點都以花入饌。🌟鹹點🌟▶︎烤牛肉青瓜三文治: 牛肉味挺重的,稍微蓋過了青瓜的味道,缺少了清爽的口感▶︎蛋沙律煙肉漢堡: 煙肉不是配料,而是融入麵包裡面,化學加工味道比較濃▶︎煙三文魚卷,香草醬: 搭配墨西哥捲餅皮,互相配合得很好,不會偏重任何一款材料,所以整體的味道很豐富▶︎芝士青豆撻: 青豆的草青味實在太重,再多的芝士也挽回不了▶︎鵝肝慕斯大黃

🌟甜點🌟
▶︎玫瑰泡芙,荔枝啫喱,紅桑莓: 有種自己在吃護手霜的感覺

👍🏻其中的巧思是四款甜點都以花入饌。

🌟鹹點🌟
▶︎鵝肝慕斯大黃酥: 酒味非常濃郁,如果本身不太喜歡威士忌那種濃烈的味道,就會覺得酒精味太濃,所以不是每個人都會喜歡,但下面的大黃酥很鬆脆和帶酥香的牛油味道。
▶︎芝士火腿牛角包: 之前是用布里芝士,這次換了車打,雖然不及前者濃郁,但也很重芝士發酵過的味道。
▶︎經典蝦咯嗲,香草: 蝦肉不算特別鮮甜,但肉質實在不會鬆散,醬汁調配得宜,挺開胃的,不過香草的生澀味道偏重,不喜歡的人會覺得太Green,影響了其他味道

🌟自助/即點即製甜品吧🌟
▶︎窩夫:因為需時較長,廚師預先做好了幾個放在旁邊,所以很快會冷掉。另外有巧克力醬、煉奶、果醬等可以配
▶︎班戟: 可以選擇加入溫熱的橙酒裡面泡一泡,蒸發了酒味,增添酸酸甜甜的橙香,口感也更濕潤,不會只有乾乾的麵粉味。
▶︎自家製雪糕: 芒果糯米飯、鹹蛋肉鬆等多款特色口味,口感細滑綿長,跟義大利雪糕的質感一模一樣
▶︎水果: 火龍果、橙、蜜瓜、哈密瓜、奇異果
▶︎甜點心: 馬卡龍、復活蛋巧克力

⚠️自助區域供應至17:30,最後離座時間是18:00!
2021-04-13
庆祝纪念
生日
2021-04-20 2137 浏览
Tiffin 所在樓底很高,空間感很好,坐得舒服。自助餐整體款式不多,主要是西式,沒有日式印度中式海鮮冷盤有兩款法國蠔,味道不錯但實在太細隻了,吃得不夠爽。又有蟹腳和大蝦,中規中矩,自家製的煙三文魚質感像魚生又有煙燻的味道,好吃 每人有一隻龍蝦,可以牛油,香草焗或凍吃,可惜肉質硬實失望。主打威靈頓牛柳,這個很好吃,牛肉嫩酥皮香,我吃了三片煎鵝肝不錯,但更好吃的是自家製鵝肝醬,人間極品。這裏也有自助餐少見的焗田螺,味道很不錯,如果能再熱一些更好。甜品試了幾款蛋糕都好吃,即造的火焰橙酒班戟很香很好吃,馳名的咸蛋肉鬆雪糕很有趣,咸咸的但又幾好食這個 buffet 款式不多,也不是樣樣好吃,但威靈頓牛,田螺,鵝肝醬,橙酒班戟都做到接近高級餐廳水平,而且是任吃的,也是不錯
失望。主打威靈頓牛柳,這個很好吃,牛肉嫩酥皮香,我吃了三片

法國生蠔
威靈頓牛柳,焗田螺
火焰橙酒班戟
鹹蛋肉鬆雪糕 芒果糯米雪糕
2021-04-18 1375 浏览
Easter假期心血來潮想去食afternoon tea 前一日打去book位竟然被安排到去Grand Cafe (Grand Hyatt嘅afternoon tea 可以係Tiffin / Grand Cafe食) 食物一樣 只係時間同環境唔同 嗰日去到隨口問吓有冇得轉去Tiffin 點知咁啱有位!! 好開心因為Tiffin環境靚好多 仲要有live music🎵 食afternoon tea 或多或少都係食個環境氣氛㗎啦~▫️Tiffin’s interior .呢度環境好舒服 先唔講食物質素 就咁係到食飯都好正 最啱同朋友傾吓偈 chill個下畫 難怪長期都fully booked🤧 (可能因為afternoon tea 實在太受歡迎 Grand Hyatt 而家開埋Grand Cafe做下午茶).▫️Afternoon Tea Set (weekends & PH $328pp ; weekdays $298pp).首先可以㨂飲品 beverage list 都幾多選擇 幾推薦herbal infusion - mountain berry 好重莓味🍓 酸酸哋好開胃 ▫️Appet
▫️Tiffin’s interior

▫️Appetisers
前菜先黎個prawn salad 🥗

Ham & cheese croissant 🥐

佢個raisin scone 比原味出色好多 clotted cream & jam 就中規中矩

佢嘅甜品出乎意料地好食~ 每件個樣都好精緻🤩不過係定期會轉㗎

▫️自家製雪糕
好多味㨂😍仲要全部都幾特別!!

整體嚟講茶園afternoon tea CP值真係好高 tea set 好食而且仲可以有任食自家製雪糕同petite fours👍🏻 人均唔洗$400/位 仲要環境咁靚😌 唔怪得知成日full
2021-04-04
Tiffin既afternoon tea出名超難book 就算平日都至少要早一個月先會book到架 其中最signature既必定係可以不停refill既甜品corner 特別係自家製雪糕 包括鹹蛋黃肉鬆味 芒果糯米飯味 個人真係第一次見呢啲味道🤩𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝟏𝟓𝟑𝟎-𝟏𝟕𝟑𝟎 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟐𝟗𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐒𝐚𝐭𝐮𝐫𝐝𝐚𝐲, 𝐒𝐮𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐇𝐨𝐥𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟑𝟐𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧*online register成為new world club member有15% off!*-𝙂𝙤𝙟𝙞 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝙋𝙡𝙖𝙞𝙣 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚𝘊𝘰𝘯𝘥𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘴: 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘤𝘶𝘳𝘥, 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘫𝘢𝘮Scone既質地做得唔錯 實實地入口有少少漿住個口🥳 但係味道略嫌太重麵粉味 唔夠牛油香😕clotted scream配scone最夾! 仲有比較少見既lemon curd 好香檸檬味偏酸-𝙋𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙟𝙚𝙡𝙡𝙮, 𝙟𝙖𝙨𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙩𝙚𝙖 𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙞𝙩𝙚𝙧𝙤

𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝟏𝟓𝟑𝟎-𝟏𝟕𝟑𝟎
𝐌𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲 𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲 $𝟐𝟗𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧

𝙂𝙤𝙟𝙞 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚
𝙋𝙡𝙖𝙞𝙣 𝙨𝙘𝙤𝙣𝙚
Afternoon  tea  set

𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙞𝙩𝙚𝙧𝙤𝙡𝙚, 𝙡𝙮𝙘𝙝𝙚𝙚 𝙜𝙚𝙡, 𝙧𝙖𝙨𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮
𝘾𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙗𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢 𝙘𝙖𝙠𝙚
𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙫𝙞𝙤𝙡𝙚𝙩 𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚
Afternoon  tea  set

甜點都整得好有心思好靚 比較好食既會係peach jelly jasmine tea almond tart 有淡淡茶香😙 其他都唔太好食..
𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙪𝙘𝙪𝙢𝙗𝙚𝙧 𝙨𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝, 𝙝𝙤𝙧𝙨𝙚𝙧𝙖𝙙𝙞𝙨𝙝 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢
𝙀𝙜𝙜 𝙢𝙖𝙮𝙤𝙣𝙣𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙖𝙘𝙤𝙣 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙧𝙤𝙡𝙡
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡, 𝙝𝙚𝙧𝙗 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙖𝙙
𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙥𝙚𝙖 𝙩𝙖𝙧𝙩, 𝙖𝙜𝙚𝙙 𝘾𝙤𝙢𝙩é 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚
𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙨 𝙢𝙤𝙪𝙨𝙨𝙚, 𝙧𝙝𝙪𝙗𝙖𝙧𝙗, 𝙥𝙪𝙛𝙛 𝙥𝙖𝙨𝙩𝙧𝙮
𝙃𝙖𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙤𝙪𝙙𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩
𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙘𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡, 𝙛𝙞𝙣𝙚 𝙝𝙚𝙧𝙗𝙨🌟
Afternoon  tea  set

比較出色會係shrimp cocktail💗 有三隻蝦而且都好大隻同埋肉質彈牙! Roast beef and cucumber sandwich都ok有三層包 中間有cucumber balance個cream既味 夾埋牛肉都ok但牛肉真係好薄 麵包比例太多😐 個人好鐘意食smoked salmon但呢個roll個皮太硬.. 只係salmon好食 其餘口感好粉有啲奇怪🙁 green pea tart好少見幾好食無咁漏🤪 但其實只係tart入面有青豆 好睇個人口味🤨
𝙐𝙣𝙡𝙞𝙢𝙞𝙩𝙚𝙙 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙚𝙧
𝘍𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴🌟, 𝘤𝘳𝘦𝘱𝘦𝘴🌟, 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮🌟, 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵 𝘧𝘰𝘶𝘳𝘴
waffle
Homemade  icecream
crepe
macarons

waffle好重蛋香🤤 食個crepes一定要試下佢地自己煮既橙酒汁🍊 好香橙味 加分!
自家製雪糕最推薦既味道有必試既鹹蛋黃肉鬆🌟芒果糯米飯 🌟開心果🌟朱古力🌟士多啤梨芝士蛋糕🌟
全部都食到個種味道既食材係入面 即係有肉鬆 糯米 開心果 朱古力片 同埋芝士蛋糕係啲雪糕入面!! 雪糕好滑身 帶有奶香🥰💕
macaron唔會死甜 口感合格 有焦糖朱古力開心果雲呢拿士多啤梨味選擇🧡 怕太甜既話雲呢拿會適合你!
坦白講成個afternoon tea真係只係能夠靠雪糕同埋unlimited refill既counter取勝 個tea set基本上所有食物都唔好食 有啲甜品甚至係放唔到入口🥺 值得食既真係雪糕waffle同埋crepe! 感覺 grand hyatt可以提供更高質既野食(grand cafe好似出色啲😽)🏞環境方面枱凳都舒服 同隔離枱有足夠距離! 但始終大家會不停行出行入攞野食 會比較嘈🤐 咁出名既tea都可以一試但真係期望唔好咁高👽

—————————————————————
😋 味道評分: 5.7/10
🥳環境評分: 6.9/10
🤑性價比: 7.2/10
🤩回頭度: 4/10
—————————————————————
📍 Tiffin
Grand Hyatt Hong Kong, 1 Harbour Road, Hong Kong
waffle
Homemade  icecream