Grand Hyatt嘅茶園下午茶真係超受歡迎 就連平日都要提早一個月book先有位🤯最吸引當然係堂食先有嘅任食甜品吧😍不過整體都係期望過高😪(特別係服務)..🔻Tiffin Afternoon Tea Set🍴(*$283/person) <*平日會員折後連加一>▫️鹹點(7款)最好食係兩款另上的鹹食🥐牛角包嘅Brie cheese好厚身 食落煙韌有咬口🤤但個包就淋咗啲 大蝦沙律杯加咗大量香草🌿好清新👍🏼三層架入面嘅龍蝦竹炭包同三文治 味道正常唔會好dry👅其他就唔推介了▫️Scone(plain/citrus)▫️甜點(4款)兩款鬆餅都冇咩特別 反而幾欣賞佢個檸檬醬🍋夠酸好開胃🤤甜點整體較普通😌(見到唔少人係完全冇掂過就走)芒果嗰件好似食緊芒果布甸🙈泡芙入面嘅cream玫瑰味都唔假 不過橡果造型的朱古力榛子就太甜了😖(Scone同甜點基本上都係打包走🤫)▫️Duchess Of Bedford (Black)▫️Jasmine Pearl (White)聽聞呢度嘅茶幾出名🍃有超過十款可以揀🤩👧🏽就分別揀咗一款黑茶同白茶🍵 前者入口順滑帶有柑橘香🤤夠清新又唔會好濃 後者顏色非常
<*平日會員折後連加一>
Afternoon tea for two

▫️鹹點(7款)
大蝦沙律杯加咗大量香草🌿好清新👍🏼

▫️Scone(plain/citrus)
▫️甜點(4款)
兩款鬆餅都冇咩特別 反而幾欣賞佢個檸檬醬🍋夠酸好開胃🤤

(Scone同甜點基本上都係打包走🤫)

▫️Duchess Of Bedford (Black)
▫️Jasmine Pearl (White)
聽聞呢度嘅茶幾出名🍃有超過十款可以揀🤩

👧🏽就分別揀咗一款黑茶同白茶🍵 前者入口順滑帶有柑橘香🤤夠清新又唔會好濃 後者顏色非常清澈 味道較清淡

▫️Dessert counter
任食甜品吧除咗有多款雪糕雪葩 仲有窩夫, crepe, macaron等💕 Waffle因為新鮮即整所以做到外脆內軟😋略嫌唔夠蛋香

雪糕總共試咗五款🍨最好食係鹹蛋肉鬆🍳又咸又甜好正!芒果糯米飯雪糕入面真係有糯米粒🤣比較失望係港式奶茶 奶味太重

最大扣分位係服務🙍🏽‍♀️
剛坐低連drink list都未睇完就問要咩茶😳餐飲未到(水都冇杯..)就已經上齊tea set 感覺似食緊快餐🤦🏽‍♀️最後啲茶等咗起碼15分鐘先有🥲人手似乎唔足夠 成個過程都冇staff講解過dessert bar喺邊(可能諗住大家都知😬)

幸好有位姐姐好熱心咁推介幾款茶俾👧🏽😢❤️

呢個價錢同份量都算抵食 不過味道同服務就有待改善😌 環境方面 想坐得舒服啲建議request梳化位或窗口位🙈 樓底高加上現場鋼琴演奏叫做彌補番少少不足啦🎶

---------
🍴食物:3/5 (主要係甜品吧)
🏝環境:2.5/5
🛋服務:2/5
💲價錢:3/5
💥翻兜指數:2.5/5
✨CP值:3/5
2021-01-25
昨天第1次🤞🤞嘗試到君悅酒店的茶園享用下午茶🍽,剛巧也是我的生日🎂👍,享用後感覺日後必會和朋友和至親人來慶生酒店環境舒適,樓底高!還有靚靚噴水池!上一層就到茶園, 環境再加分,遠望天空和海景。食物除了tea set 外 ,還有提供free waffles 🧇 ,ice cream 🍦 和pancakes 🥞 味道nice nice 👌 ! 食物一到 ,完全感受到5🌟 的services 和food 質素。全部都好好食 ,鹹甜點也平均,份量也非常足。結果當然是打包最驚喜是有生日小dessert 充滿🤞🤞🤞🥰😍😋的下午。香濃朱古力298元1人未包加1 ,但因為我做了新世界會員 所以可有85折discount ! 2人合共567元,真是超值極推,一生人一定要來1次。

酒店環境舒適,樓底高!還有靚靚噴水池!

上一層就到茶園, 環境再加分,遠望天空和海景。
味道nice nice 👌 !

全部都好好食 ,鹹甜點也平均,份量也非常足。
結果當然是打包

最驚喜是有生日小dessert

充滿🤞🤞🤞🥰😍😋的下午。
香濃朱古力

極推,一生人一定要來1次。
2021-03-01 23732 浏览
Tiffin又係一間長期full booking既afternoon tea熱點~今次都訂左兩個月架. 不過我覺得佢既食物就差D但價錢合理 環境亦都好好 坐得好舒服!唔知係咪好早訂台關係, 安排左一個好好亦都好舒服既沙發位呢個位仲要係望到海景架!!!!坐低無耐 staff已經將tea set遞上啦~~係好經典傳統款式既三層架~火腿芝士牛角包 - 呢款真係唔洗多講,10個有9.9個食評都係彈佢個包淋身所以我已經預左...不過呢個配答是不死的 所以 味道亦都唔會差得去邊. 只係脆口更好不過一睇就知係一早已烤定切定擺定火腿芝士放係到 等3點半派餐咁派經典蝦咯嗲 - 鮮蝦加上沙律醬 底下有生菜同埋小番茄 鮮肉爽口彈牙 沙律醬太多 水浸咁黎TIFFIN其中一個原來因為以下食物都可以係buffet區拎到唔多架 但夠食 因為本身tea set都好飽.馬卡龍係出奇地好食~松露朱古力亦係正常水平.之前見到有可麗露,今日見到有,但職員話for晚市唔比拎 有D失望生果有提子 火龍果 奇異果 橙食甜品食到滯滯地用黎解膩一流.亦有即整既waffle & crepewaffle有多種果醬選擇~crepe係焦糖橙汁
但價錢合理 環境亦都好好 坐得好舒服!

唔知係咪好早訂台關係, 安排左一個好好亦都好舒服既沙發位
呢個位仲要係望到海景架!!!!

坐低無耐 staff已經將tea set遞上啦~~
係好經典傳統款式既三層架~

唔多架 但夠食 因為本身tea set都好飽.
馬卡龍係出奇地好食~
松露朱古力亦係正常水平.
生果有提子 火龍果 奇異果 橙
甜品食到滯滯地用黎解膩一流.
亦有即整既waffle & crepe
waffle有多種果醬選擇~
crepe係焦糖橙汁 好開胃 呢款好好食

講番三層架
最底層就係原味及提子scone
個樣好靚既 但入口質感唔係我喜歡既
佢係屬於痴牙個一種 但入口牛油香 十分可口
有三款果醬 檸檬 clotted cream同草莓果醬
檸檬酸酸地 最為特別 另外兩款都一般.
TEA黎講我好著重鬆餅 所以有小小扣左分
中間係咸點  三個字  唔出色
烤牛肉青瓜三文治 唔講都唔知係牛肉 麵包皮亦雪到硬左. 口感不好 但餡幾好
蛋沙律煙肉漢堡 - 入面餡似係超市罐頭吞拿魚沙律醬 但漢堡出奇地好鬆軟
煙三文魚卷 - 呢個好好食 咁樣卷住 好有口感
芝士青豆撻- 好一般
鵝肝慕絲大黃酥 - 呢個真係....出奇地難食, 食過好多款鵝肝款式既下午茶未食過咁難食. 酥皮唔脆鵝肝溝左CREAM口感好差.味道腥腥地. 入面個醬好實.
最上層 甜點區
我係好認真咁講 呢四款甜品 唔難食 可以話係好食
但係 口感同埋味道 好似四隻都一樣味咁.
2021-02-27
2021-02-28 1126 浏览
因為朋友成日都話茶園tea set 好正所以令我期待咗好耐~都幾難book平日都要早成個月先book 到!等咗咁耐終於食到自然好興奮喇~但係一食嗰個橙酒crepe...Errr 有啲難食喎,個crepe 厚身冇蛋香橙酒汁又無酒味又無橙味...救命我食緊啲乜🤦🏻‍♀️不過佢哋嘅雪糕真係好好食特別推介芒果糯米飯同海鹽焦糖味!同埋馬卡龍都超好味唔太甜忍唔住食咗七粒...講返個tea set 架上面嘅嘢食先~我覺得甜品嘅質素係比較高唔會好甜啦味道都幾特別,最有印象係有粒好似分子料理咁嘅波波入邊一咬開係白桃啫喱...鹹點就不過不失啦...不過佢嗰個鵝肝mousse 大黃酥有啲難食...用new world app 有折再加上平日食其實都幾抵嘅~
都幾難book平日都要早成個月先book 到!
等咗咁耐終於食到自然好興奮喇~
但係一食嗰個橙酒crepe...
講返個tea set 架上面嘅嘢食先~
2021-02-26
2021-02-28 1115 浏览
見個個都話呢間好食,於是過嚟試吓去到排隊等入,排緊隊會有職員提醒嘟qr code/手寫登記環境都幾好,坐得幾舒服,座位之間都有一段距離不過下午都會拉低窗簾,所以睇唔到出面嘅景~有人即場彈琴同拉小提琴,距離都遠所以唔會太嘈餐牌:坐低之後諗飲咩就得~首先會上shrimp cocktail同牛角包, 啲蝦都大隻同彈牙,牛角包size比想像中大,而且仲幾好味~3層架最頂係甜點,中間係咸點,最底係scones~我地食咗scones先,都幾好味食完呢啲都對後面嘅嘢食有啲期望,點知咸點印象最深刻係青豆撻!!好恐怖,好難食其他咸點就不過不失,正常發揮~而對甜點嘅印象都係得酸同甜,我覺得甜得濟,唔啱我口味出面仲有任食雪糕,生果,waffle同crepe~都好難試哂咁多樣,好飽晚餐都唔洗食!雪糕有好多味,我地覺得咸蛋肉鬆味同開心果味係最好食!芒果糯米飯味都幾特別waffle同crepe都唔錯整體嚟講環境都幾好,坐得舒服,侍應服務都好好,會主動問要唔要幫我地影相,仲會執靚啲位,影出嚟好靚!!食物方面其實我主要都係對3層架上嘅甜點同青豆撻有意見,見其他人講到咁正,可能真係唔啱我啦我做咗New World Cl
見個個都話呢間好食,於是過嚟試吓

去到排隊等入,排緊隊會有職員提醒嘟qr code/手寫登記

環境都幾好,坐得幾舒服,座位之間都有一段距離

餐牌:坐低之後諗飲咩就得~

食完呢啲都對後面嘅嘢食有啲期望,點知

咸點印象最深刻係青豆撻!!好恐怖,好難食
其他咸點就不過不失,正常發揮~
而對甜點嘅印象都係得酸同甜,我覺得甜得濟,唔啱我口味

晚餐都唔洗食!
雪糕有好多味,我地覺得咸蛋肉鬆味同開心果味係最好食!
芒果糯米飯味都幾特別
waffle同crepe都唔錯

我做咗New World Club會員有85折,計返價錢連加一除返開大約$280一位,都唔貴,如果真係好想嚟試都可以嚟~
2021-02-24 987 浏览
茶園除咗Tea set三層架之外,佢哋嘅Crepes、Waffle🧇仲有生果同自家製雪糕都係任食㗎,完全可以滿足到鍾意食甜品嘅我平日價錢係$298+10%,登記做New World Club會員仲可以享有85折優惠✨同場仲有鋼琴同小提琴嘅live band奏樂感覺即時變得更浪漫🌹🔝Scone有三個醬,其中lemon curd比較酸。而Scone合格,重牛油味,質感鬆化,唔會好乾帶點微濕。🔝鹹點🔝▫️烤牛肉青瓜三文治▪️蛋沙律煙肉漢堡▫️煙三文魚卷▪️芝士青豆撻▫️鵝肝慕絲大黃酥鹹點味道一般,最好食係煙三文魚卷同牛角包,但芝士青豆撻同鵝肝慕絲大黃酥味道都好奇怪,未必個個鍾意食。🔝甜點🔝▪️白桃啫喱茉莉茶杏仁蛋糕▫️玫瑰泡芙▪️櫻花櫻桃蛋糕▫️藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕甜點比鹹點做得出色,而甜點唔會正係死甜,有兩件都有花香味,滿足到嗅覺同味覺。▪️白桃啫喱茉莉茶杏仁蛋糕▫️中間粒珍珠係白桃啫喱,下面係杏仁茶蛋糕撻,完全唔甜唔會膩。▪️櫻花櫻桃蛋糕▫️有淡香嘅櫻花味,面頭鋪滿果醬,但中間嘅櫻桃味有小小假,而下邊個餅底好重牛油味。🔝仲有無限refill嘅Crepes同Waffle,即叫即整😍另外自家製雪糕有多款味道,我一個人

同場仲有鋼琴同小提琴嘅live band奏樂
感覺即時變得更浪漫🌹

芝士火腿牛角包

經典蝦咯嗲

🔝Scone有三個醬,其中lemon curd比較酸。
而Scone合格,重牛油味,質感鬆化,唔會好乾帶點微濕。

🔝鹹點🔝

▪️白桃啫喱茉莉茶杏仁蛋糕
▫️玫瑰泡芙
▪️櫻花櫻桃蛋糕
▫️藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕

另外自家製雪糕有多款味道,我一個人食咗四球,其實仲好想試埋其他味,不過真係太飽了。

🔝雪糕試咗開心果味,士多啤梨蛋糕味,肉鬆鹹蛋黃味同法國朱古力味,肉鬆鹹蛋黃雪糕比較特別同埋幾好食😋

2021-02-18
下午茶
2021-02-22 11250 浏览
🇭🇰Tiffin茶園☕️五星級享受佢地既afternoon tea一向都係大熱今次早左成兩個月online reserve 成功👩🏻又請👧🏻去食好西現場環境staff service都好好仲有live music 鋼琴🎹小提琴🎻2人request 左window seat 比埋sofa 位我地環境舒適度💯💯🥰🥰👧🏻揀左Jasmine pearl👩🏻揀左English Breakfast食物方面冇令人失望😻一共有4件scones 最後食唔哂質地係比較鬆散 個人覺得香氣差少少🤏🏻鹹點甜點都做得不錯👍🏻多數tea set都衰係甜點手上(太甜 味道太假 又或者 太創新 味道怪怪的)最驚喜係👩🏻👧🏻都冇預到新年都玩新花樣🧧🎊甜品細細件做成金元寶 ?金銅錢 等待既造型 好精緻😍😍😍每件外型都完美無暇 影左好多相都唔夠甜點主題係berry🍓raspberry cherry🍒 blueberry🫐唔鐘意食berry既👩🏻都覺得好食味道夾 唔會甜膩除左tea set 仲有小buffet可以任食fruit 🍍🥭waffle crepes macaron Canelé& Handmade ice cream🍨
🇭🇰Tiffin茶園☕️五星級享受

一共有4件scones 最後食唔哂
質地係比較鬆散 個人覺得香氣差少少🤏🏻
鹹點甜點都做得不錯👍🏻
多數tea set都衰係甜點手上
(太甜 味道太假 又或者 太創新 味道怪怪的)
最驚喜係👩🏻👧🏻都冇預到新年都玩新花樣🧧🎊

& Handmade ice cream🍨
覺得waffle好食過crepes
Macaron 柚子味🍊最好食
Canelé拎哂第一轉就冇fill 試唔到有少少可惜🇭🇰

Handmade雪糕推薦港式奶茶🧋鹹蛋肉鬆 (好特別)
大溪地雲尼拿 芒果糯米飯🍚都不錯
覺得入邊飯粒可以做到軟身就更正😛
Goji Berries scone莓果英式鬆餅🫐
Plain scone原味英式鬆餅
Condiments: lemon curd, clotted cream, strawberry jam
配檸檬忌廉🍋 高脂忌廉 草莓果醬🍓
🦐Classic shrimp cocktail, fine herbs 經典蝦咯嗲, 香草
🥐Ham and Gouda cheese croissant芝士火腿牛角包
Roast beef and cucumber 🥒sandwich, horseradish cream 烤牛肉青瓜三文治, 辣根忌廉
Egg mayonnaise and bacon soft roll 蛋沙律煙肉漢堡
Smoked salmon crepe roll, herb spread 煙三文魚卷, 馨草醬
Green pea tart, aged Comte cheese 芝士青豆撻
Foie gras mousse, rhubarb, puff pastry 鵝肝慕絲大黃酥
🍐Peach jelly, jasmine tea almond tart
白桃啫喱苿莉茶杏仁蛋糕
🌹Rose profiterole, lychee gel, raspberry
玫瑰泡芙, 荔枝啫喱, 覆盆子
🍒Cherry blossom cake櫻花櫻桃蛋糕
🫐Blueberry and violet flower cheesecake
藍莓紫羅蘭花芝士蛋糕
2021-02-11
2021-02-20 1061 浏览
之前好多人講茶園Tea Set 好食, 所以預早一月前book位, 以為有驚喜, 食物一般, 英式鬆餅都幾好食, 甜品太漏, 不過有Pancake Waffle 雪糕 生果 任食! 侍應服務態度很好
侍應服務態度很好
2021-02-19
  • Afternoon  tea  set
🚩灣仔- 𝔾𝕣𝕒𝕟𝕕 ℍ𝕪𝕒𝕥𝕥⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬#drfood灣仔 #drfood下午茶👆🏻 ℌ𝔞𝔰𝔥𝔱𝔞𝔤發掘更多好西👆🏻⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬«𝕊𝕥𝕒𝕪𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟的茶園下午茶☕️ »本身一直想試佢地既外賣下午茶🫖最後就揀左𝕊𝕥𝕒𝕪𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕔𝕜𝕒𝕘𝕖 大約計埋加1 $2300包埋下午茶同自助早餐🤍大家揀緊去邊到𝕊𝕥𝕒𝕪𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟都推介黎君悦🏨整體黎講都非常滿意啊!💕⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🍽 君悅酒店下午茶(💰$298/person)下午茶除左包三層tea之外,仲有得任食既dessert corner!!例如窩夫, pancake, 雪糕同馬卡龍都係無限供應🥰前菜有大蝦沙律同火腿芝士牛角包🥐三層tea分別係甜點、咸點同scone~鬆餅配檸檬jam幾好味🤤覺得甜點同咸點都正常發揮~冇話特別好食反而佢地既雪糕做得幾特別😆推介咸蛋肉鬆、港式奶茶同芒果糯米飯味😍🔸評分: 8.5/10🚩 茶園灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓
🚩灣仔- 𝔾𝕣𝕒𝕟𝕕 ℍ𝕪𝕒𝕥𝕥
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
#drfood灣仔 #drfood下午茶
👆🏻 ℌ𝔞𝔰𝔥𝔱𝔞𝔤發掘更多好西👆🏻
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
«𝕊𝕥𝕒𝕪𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟的茶園下午茶☕️ »
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🍽 君悅酒店下午茶
(💰$298/person)

🔸評分: 8.5/10
🚩 茶園
灣仔港灣道1號君悅酒店閣樓
依家好多酒店、餐廳都推出外賣下午茶,茶園呢間價錢都幾抵食,$438/2位!(價格會因應節日而調整)⚠️ 記得最好要提早兩日訂,我就係提早一日訂嘅,見到官方網站賣完,之後我嘗試打電話order,結果酒店都盡量安排到👍🏻去到等咗9分鐘左右就拎到!我係喺香港君悅酒店茶園入口附近位置拎嘅👇🏻外賣盒造型型格,一打開好似裝滿寶石嘅寶盒!😍 入面5款鹹點、8款甜點 & Scones,仲有兩包茶同3款醬(Lemon curd, Clotted cream & Strawberry jam)!今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙🔸 Scone合格,拎到返屋企依然外脆內軟,做到鬆餅嘅鬆。Citrus scone 味道特別,食到少少柑橘皮,食落甘甘哋但柑橘味唔算濃烈!🔸 芝士火腿牛角包好酥脆,芝士火腿好夾,芝士味反而味道較淡唔會搶咗火腿嘅味道,配搭穩陣。🔸 甜點當中日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕(左下)較為突出,中間有層幼滑朱古力夾層,整體唔會太死甜。餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)食落當然無堂食咁高質,但勝在價錢非常吸引,好抵食呀!😆 如果買嚟去野餐都幾方便,打卡一流😉

今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
2021-01-29
9 分钟 (外卖自取)
2021-02-04 1541 浏览
Tea🫖烏龍茶Osmanthus Oolong 茶味清香🍵入口甘醇、解膩  伯爵茶Imperial Earl Grey 茶味香濃 茶香馥郁持久👃🏻Scone原味英式鬆餅 plain scone 質地較乾😥牛油香氣正常奶香🍼欠奉  莓果英式鬆餅 berries scone 質地較濕潤 唔涸喉 莓果粒🫐豐富口感層次 莓果既酸甜帶出牛油🧈既香氣 個人認為比原味好食😝 Condiments: 檸檬忌廉 lemon curd🍋酸酸地 同scone幾夾 不過帶少少膠味🤭 高脂忌廉 clotted cream 起唔到濕潤scone既作用🙁 士多啤梨果醬🍓高汁既jam 味道淡淡地 無藥水味👌🏻鹹點 鵝肝慕絲大黃酥 foie gras mousse, rhubarb, puff pastry 最為好食! 鵝肝慕絲質感creamy😍味道鹹甜帶微酸 大黃酥層次分明 口感酥脆👏🏻 經典蝦咯嗲 classic shrimp cocktail 🍸蝦🍤有三隻 肉質肥美爽彈 配搭清新既沙律菜🥗唔錯👌🏻Unlimited desserts 窩夫Waffles 🧇蛋香十足🥚外脆內軟 加埋自家製雪糕🍧一齊食, 一凍一熱 好

Tea🫖

Unlimited desserts
窩夫Waffles 🧇
蛋香十足🥚
外脆內軟
加埋自家製雪糕🍧一齊食,
一凍一熱

甜點賣相雖精緻😻
但味道過於複雜
唔知食緊咩🙈
鹹點較甜點出色💡
反而茶、unlimited dessert bar既窩夫、雪糕同petit fours更為驚艷💯
環境、服務都好好
雖然人均三百多,
仍不失為一次唔錯既high tea體驗🥂
2021-01-29 1486 浏览
我今日去咗Tiffin high tea,因為平日所以只需要$298但係如果週末食又要貴多$20🥺🥺🥺首先有croissant入邊有火腿同芝士超級好味🤩🤩🤩但係個牛角包好軟。因為我天生已經唔鍾意食海鮮🤮🤮🤮所以個shrimp cocktail俾咗個friend食……然後有個scone隻味邊有一粒粒橙皮但係我嗰陣時唔知道有原味然後原來個friend食晒😭😭😭中間嗰層冇特別,我又唔係好鍾意,如果你想喺中間嗰層係有啲咩咁睇另外一個食評咪仲好。而家依一層係最高嗰層,仲要有相📸📸📸仲有可以任食窩夫,crepe同雪糕我個friend話任攞嗰個麥卡窿朱古力味好普通同開心果味好難食個filling好奇怪Bye bye 👋🏻

而家依一層係最高嗰層,仲要有相📸📸📸

Bye bye 👋🏻
Caramel  Sweet  with  clotted  cream
Cheesecake coated with raspberry chocolate
Chestnut  with  Nutella inside
Mango  with  white chocolate
Mango  with  white chocolate
2021-01-26 1019 浏览
睇咗好耐揀邊間下午茶 最後揀咗呢間上網睇過評價唔錯 價錢又相宜外賣$438 2位 平過堂食都幾多 加上疫情就訂咁盒番屋企食去到酒店 上餐廳嘅樓梯轉角有人演奏,取餐過程都好順利 服務幾好食物裝得幾好 拎到番屋企仲係整整齊齊咁 都幾適合買嚟野餐食完喺飽 份量都多味道方面唔錯 一開始以為個牛角包會好膩 但食落又唔係 味道幾好 鹹點整體都唔錯甜點方面都好好 我對日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕比較有印象 朋友就比較鐘意食朱古力榛子忌廉餅茶包雖然無得選擇 但係沖落都好香 整體嚟講好好 試得過
睇咗好耐揀邊間下午茶 最後揀咗呢間

2021-01-16
茶園外賣下午茶
  • Afternoon  tea  set
1K
❀ 君悅酒店 茶園 #灣仔 ❀❗️榮升心目中第一位 大推極度高質下午茶❗️——————————————————位於君悅酒店內嘅Tiffin茶園一向深受好評,疫情期間佢哋嘅外賣下午茶更吸引咗唔少人❤️適逢朋友生日,特登訂咗個下午茶同佢一齊慶祝,果然高質到冇得頂,無論係鹹點甜點鬆餅冇一伏位,係我食過最高質嘅下午茶🥰。.喺網上打君悅酒店下午茶就會搵到個訂購網站,早一日落訂就就可以喺第二日12:00至5:00攞到✨因為今次係外賣,所以就未有機會喺tiffin坐低感受,但係一行入君悅酒店就已經俾佢古典優雅嘅裝修所吸引😍亦遠望到tiffin內有落地大玻璃可以望到園景,而且仲有Iive band,真係好想坐低堂食!.為咗安慰自己,所以特登仔細比較外賣同堂食嘅分別。價錢上面當然外賣平啲 $438/2,平均每日$219/1,而堂食平日都要$298/1,假日更加要$328/1,仲未計加一。不過食物方面,堂食嘅特別之處係有任食嘅自家製雪糕、窩夫、crepe、生果、petite four,另外仲多兩款鹹點🤯加埋個靚景,同埋五星級酒店嘅服務,仲有現場伴奏,其實內心都仲係覺得堂食應該會更加正🥲不過好在外賣水準都好高,食
❀ 君悅酒店 茶園 #灣仔 ❀
❗️榮升心目中第一位 大推極度高質下午茶❗️
——————————————————

為咗安慰自己,所以特登仔細比較外賣同堂食嘅分別。價錢上面當然外賣平啲 $438/2,平均每日$219/1,而堂食平日都要$298/1,假日更加要$328/1,仲未計加一。不過食物方面,堂食嘅特別之處係有任食嘅自家製雪糕、窩夫、crepe、生果、petite four,另外仲多兩款鹹點🤯加埋個靚景,同埋五星級酒店嘅服務,仲有現場伴奏,其實內心都仲係覺得堂食應該會更加正🥲不過好在外賣水準都好高,食物質素完全冇令我失望!
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Tiffin Afternoon Tea $438/2 (4.6/5)
Tiffin Afternoon Tea  Set Takeaway

♥ Scone (Citrus, Plain)
食下午茶當然唔可以少得英式鬆餅🥠!
一共有四個、兩款味道,聽講佢哋嘅伯爵茶英式鬆餅係非常出名,不過好可惜今次嘅下午茶就只有柚子味。
個人認為味道上兩種分別唔算太大,因為柚子味其實只係喺原味加上柚子皮,會略有啲酸味中和牛油嘅油膩,但唔會話特別強烈。
口感偏向dense唔會太油、唔係太酥,牛油味剛好,而中間嗰條痕更加係整得好好,真係用手一滅就開,係一個好標準嘅英式鬆餅👍🏻。
另外會用上三個紙杯分別裝住clotted cream、士多啤梨醬、檸檬醬。

♥ Savoury
✦ 煙三文魚青瓜三文治 檸檬酸忌廉
✦ 鮮蝦及龍蝦潛艇堡 竹炭麵包
✦ 煙燻和牛卷 芥末醬 忌廉芝士
✦ 自家製凍鵝肝 青蘋果啫喱 法式麵包
✦ 芝士火腿牛角包
鹹點嘅造型相對簡單,配搭亦唔算非常新奇,但係味道做得出色😚!
當中有用到三文治、竹炭麵包,新鮮攞到返屋企食全部都好鬆軟,即使隔一日再食,都冇太大問題。
而牛角包🥐就當然即日食最好,不過因為一日食唔晒兩個,第二朝再焗返熱個牛角包都好香好酥脆😆而且內裏亦有大量芝士火腿,雖然好普通,但係用上高質素嘅芝士及火腿,鹹香味同牛角包嘅油香非常夾👍🏻。

♥ Sweet

✦ 日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕
日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕

✦ 朱古力榛子忌廉餅
朱古力榛子忌廉餅

甜品方面就相對精美好多😍!
最最最欣賞係佢每一款甜品都有好多種層次,唔單只外型靚,內裏都非常製作用心 (可以睇返切角面圖),每次一咬去都發現有好多唔同嘅醬汁爆發出嚟🤩!
而且味道上真係非常高質,好難得食下午茶係冇一款伏甜品,因為好多時候會太甜/生果味太假/茶味一啲都唔突出,但今次呢幾款完全冇呢個問題,甜度剛剛好,連煎茶嘅茶香亦算突出,非常滿意🥳!
✦ 柚子棉花糖
✦ 馬卡龍 x2
✦ 松露朱古力
堂食有得任食法式甜點等等,不過外賣就冇。
但佢哋都好好咁送咗四款petite four嘅物體,簡簡單單但係同樣係高水準🥰!
♥ Tea
特選茶 (Peppermint tea)
最後每人再送上一個茶包,聽講堂食會俾各種茶葉客人先嗅再揀,但外賣就佢哋幫你挑選🥺。
今次咁啱俾咗我最討厭嘅peppermint,不過嗰陣peppermint的確幾香,相信鍾意嘅人會愛上。
但我都見到有啲人係會收到伯爵茶,所以真係視乎餐廳提供啲咩。
——————————————————
✨整體味道: 4.5/5
✨環境裝修: NA
✨服務態度: NA
✨性價比: 4.3/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
係我暫時食過嘅出色嘅下午茶🫖,如果都想嘗試外賣下午茶嘅,我大力推薦呢一間😆只要早一日喺網上預約就已經OK,非常方便。不過真係有少少後悔冇堂食🥲雖然貴啲,但有任食嘅部份,而且可以有靚景同埋服務。
紅桑莓雲呢拿忌廉泡芙
芒果椰子撻
日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕
朱古力榛子忌廉餅
2021-01-18 1408 浏览
有好多下午茶都想試!而之前響Klook見到買Grand Hyatt 嘅下午茶都幾抵,所以就同屋企人訂咗個返去食啦~一去到等咗十幾分鐘左右就可以拎。個外賣盒係一個黑色嘅長方形盒,入面分左幾格裝住啲嘢食。我覺得最好味係個三文治,鹹點始終比較吸引。甜點全部都好可愛!不過個人真係唔可以食太多甜野。另外佢有附送幾包茶包,比我地可以返屋企沖。沖着茶,食住茶點,雖然冇堂食嘅三層架,不過都好滿足。咁又過咗一個愉快嘅週末~

另外佢有附送幾包茶包,比我地可以返屋企沖。

外卖自取