2011-03-05 4 浏览
其實呢間食左幾次主要係因為太太OT 先會食.d 野食都ok, whtever 西冷牛8, 酥餅, 西多士, 湯, 雞wings呢個以上都ok味道算係水準之作問題係服務, 大家真係要小心要求高少少既朋友, 都會 X 興而回除左出面service 人入去既服務員係ok 少少同nice外其他服務真係mama, 特別係俾你一種, 只係為左earn $ 既感覺d 經理服務差.......有次叫水都叫左4 次先拎到...o晒咀...唔講太多,, 有去開既, 可以一試
野食都ok 既...價錢貴少少
其實呢間食左幾次
主要係因為太太OT 先會食.
呢個以上都ok
味道算係水準之作
問題係服務, 大家真係要小心
要求高少少既朋友, 都會 X 興而回

唔講太多,, 有去開既, 可以一試
2011-02-08
纪念日
  • 酥餅
2011-02-09 7 浏览
鐵板芝士春雞:無手套食係爭啲,雞脾幾好,其他部位較韌。T骨扒:6成熟,唔見血,好大塊。龍利柳配炸軟殼蟹:好多,幾好味,軟殼蟹唔好味。牛尾湯:有薏米,中西合壁。餐包:蒜蓉包好好味!酥皮湯;個皮太痴碗邊,好難咬。薯仔:好好食喔!生日系列:個侍應話加廿幾蚊有切餅、上餅、仲有神祕唱歌,不過無試呀。總括:環境幾好坐,不過太嘈,傾計唔太方便咁。算幾乾淨,服務態度幾好。
2011-02-09
生日
  • 蒜蓉包
2011-01-03 3 浏览
上一次來吃,是在早鳥時段,吃得比較趕急,(請看這一篇快速回憶http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1995886)今次再來,沒有時間的限制,也沒有下場,明顯地舒服很多。我挺喜歡這兒掛了聖誕的佈置,裝飾得有節日氣氛,到聖誕的時候播聖誕歌,想必會更好。坐在梳化位,看著柔和的燈光,忍不住又會拿起相機照一兩張相與大家分享。先來麵包,因為店子有麵包店,我想也把賣不完的用來做餐包,因為每次來的餐包也不一樣。焗過的包沒有完全失去水份,還軟淋,蒜香味重,令平平無奇的豬仔包變得可愛。牛尾湯不算特別濃,但好飲。除了牛肉碎,還加入不少薏米,著實不太夾,如果想加些有咬口的東西在湯中,那不妨用牛肉粒吧。之後來的是T骨牛扒,挺厚身,要了六成熟,其實也是大約要生一點但不要有血水滲出(大約是medium rare吧),來的是我所想的,切下去是軟淋的,不過說真的牛味不算濃。是有挺惹味的黑椒汁,幾多也能清碟。肉醬汁是我喜歡的一類,也加了芝士增加香味,可惜意粉不彈,蝦是香煎過,也不彈,還有進步空間,因為醬汁夠惹味,三扒兩撥又吃完。凍檸蜜

凍檸蜜與平日飲的有分別,這一杯見到啡黃色的蜜糖的,飲下去當然是夠味也夠潤吧。

聖誕前,其實我們在考試中,依然可以慢速感受,只因這兒挺有聖誕氣氛。
2010-12-05
圣诞节
2010-12-31 8 浏览
是日返九龍灣, 星期六, 約朋友食lunch, lunch set 要白汁茶樹菇risotto, 茶樹菇變左秀珍菇, 白汁係好普通, 大家樂仲好過佢最離譜仲要收我$90呢度係位多囉好耐冇對一間餐廳咁不滿, 永遠都唔會黎
最離譜仲要收我$90

呢度係位多囉
好耐冇對一間餐廳咁不滿, 永遠都唔會黎
2010-12-26 14 浏览
最近食少左西餐, 心癮發作停下來望下directory.. 見到個名就想食下.. go go go~~set dinner 豈能少左餐湯同包包忌廉龍蝦野菌湯好鹹, 成個湯一粒野菌都無龍蝦三四隻, 好爽口牛油蒜蓉包蒜蓉味可以加重一點, 牛油係自己接自己口味"茶"上去東星魚柳拼黑毛豬配原隻焗薯仔魚柳肉質唔錯, 不過黑毛豬就好硬.. 食左一半就停左..焗薯仔就有一粒粒薯仔係入面, 好有咬口, 唔錯T 骨扒蒜香汁配田螺焗薯T 骨扒要左7成熟, 上菜既時候好似8, 9成咁樣... 有d "un"田螺焗薯比起上述既原隻焗薯仔就差d, 但都ok佢唔同3做法, 就係成個焗有薯蓉滑滑地既效果田螺有兩隻, 好細粒.. 甜品有choco mousse 同 stawberry cheese tart 選擇, 我同朋友仔各選一樣試一心以為choco mousse 應該穩陣好味, 事實卻不然.. 無choco 味既choco mousse... 好失敗!!!stawberry cheese tart 相對地正常, 不過size 細到....=.='b
最近食少左西餐, 心癮發作
set dinner 豈能少左餐湯同包包
忌廉龍蝦野菌湯
好鹹, 成個湯一粒野菌都無
龍蝦三四隻, 好爽口
牛油蒜蓉包
蒜蓉味可以加重一點, 牛油係自己接自己口味"茶"上去
東星魚柳拼黑毛豬配原隻焗薯仔
魚柳肉質唔錯, 不過黑毛豬就好硬.. 食左一半就停左..
焗薯仔就有一粒粒薯仔係入面, 好有咬口, 唔錯
T 骨扒蒜香汁配田螺焗薯
田螺焗薯比起上述既原隻焗薯仔就差d, 但都ok
佢唔同3做法, 就係成個焗有薯蓉滑滑地既效果
田螺有兩隻, 好細粒..
無choco 味既choco mousse...
好失敗!!!

忌廉龍蝦野菌湯
牛油蒜蓉包
東星魚柳拼黑毛豬配原隻焗薯仔
T 骨扒蒜香汁配田螺焗薯
choco mousse & stawberry cheese tart
2010-12-24 16 浏览
6:15來到, 老公已坐低. 佢發現新大陸地同我講「早少少食晚餐」優惠,只要在6:30前落單就可以了. 於是我簡左咖哩牛腩飯(好似折左之後4x)牛尾湯 - 好喊蒜容包 - 好食, 牛油好味咖哩牛根腩 - 幾好, 不過薯仔多過牛根腩餐茶 - 成壺紅茶的lemon tea 味道ok老公叫了牛羊扒餐 (6x)整體牛好過羊. 服務 - 個別侍應生醒目環境 - 舊舊地, 唔算乾淨埋單一共110點知剛見到樓下留言下午茶一樣有咖哩牛腩飯有野飲只係3x! 只不過可能冇餐湯或餐飲, 但我明明無見過下午茶餐牌啊. >.<
6:15來到, 老公已坐低.
牛尾湯 - 好喊
蒜容包 - 好食, 牛油好味
咖哩牛根腩 - 幾好, 不過薯仔多過牛根腩
餐茶 - 成壺紅茶的lemon tea 味道ok

老公叫了牛羊扒餐 (6x)
整體牛好過羊.

服務 - 個別侍應生醒目
環境 - 舊舊地, 唔算乾淨

埋單一共110

2010-12-23
這天來到九龍灣,本來一心想到新開張不久的日本過江龍「牛角」一試這店子的日式燒肉滋味,但先前沒有預約,walk in又不知有沒有位,想起剛在德福廣場中見到這家「茜廊」有一個「早少少食晚餐」優惠,如果客人在下午5:00 ~ 6:30期間到來吃晚餐,價錢可以比原來收費便宜一大截,見時候尚早,於是便決定入內幫襯,早點吃晚餐。不知是不是因為有這個優惠的關係,去到時已需要拿號碼等位,幸好等不多時已可入內,不用等候太久,都算幸運。這餐廳的陳設沒有什麼太特別的地方,較為特別的地方只是餐廳使用了大量的落地玻璃,所以透光度非常不錯。要是在晴天來此吃飯,靠近落地玻璃坐的客人相信一定能感受到燦爛的陽光。這天幫襯,我和老婆仔被安排到接近門口的桌子坐,放眼望去,因為已快到聖誕的關係,所以餐廳內已擺放了不少的聖誕裝飾。雖然我倆本來想吃晚餐,但在看過餐牌後,卻發覺還有比「早少少吃晚餐」更抵的優惠。原來這裡的超值下午茶是供應到晚上7:00的,而且湯粉麵也有特價優惠,精打細算的我倆當然不會放過這機會,於是立刻改變主意,不吃晚餐,改吃下午茶和特價湯粉麵。兩個跟餐叫的橙汁先到,似是新輝或果汁先生的貨色,又似乎不太像,總而言之

兩個跟餐叫的橙汁先到,似是新輝或果汁先生的貨色,又似乎不太像,總而言之,正常的橙汁味道吧!

過了不久,我的「焗咖喱牛筋腩飯」送到。咖喱牛筋腩與白飯是分間上的,方便客人把適合自己分量的咖喱汁撈在白飯上面。這飯飯量不太多,牛筋腩的牛筋夠軟腍
,牛腩則過乾,完全欠缺肥膏的牛腩口感始終差些
。幸好這飯的咖喱汁微甜而辣勁隨後而至,味道層次頗為豐富,為它取回不少分數

令我氣憤,老婆大人更加氣憤的事就在我吃這飯期間發生
。從我的「焗咖喱牛筋腩飯」送來,我開始享用到我把整碟飯吃完,幾經催促之下,老婆大人叫的「上海排骨擔擔麵」始終未到,分明是落漏了單,但這餐廳的員工卻慢條斯理,結果老婆大人足足等了十多二十分鐘才見到那「上海排骨擔擔麵」姍姍來遲地送到,實在令人覺得這餐廳的效率委實低得離奇
,即使那擔擔麵的味道尚佳,炸排骨也質素不錯,亦瀰補不到這餐廳服務差勁給客人帶來壞印象的影響

不但如此,在我們叫埋單之後,那帳單也是遲遲還未送來,要我們再次催促才能送到
。而且不只我們有食物因為漏單而要久候,我們旁邊一檯的一位男士和附近另一檯的另一個男人也因為遲遲未有食物送到的關係而要要求侍應跟進
,足見這裡的服務實在大有改善的空間
。假如不能改善的話,那可真是變相「趕客」,想人再來幫襯也難了。
$38.5 (晚餐)
2010-11-30 47 浏览
十一月一日 (星期一)有點東東想到九龍灣德褔買,老公仔屋企又沒有飯開順理成章,我們就在德褔醫肚本身想吃板長的,要等好一段時間我們都沒太大耐性(因為我很肚餓),唯有下次走到德褔廣場外,看到茜廊不用等位,於是便進去了看到渣打卡正在做promotion,以下的二人晚餐半價(即約$220)而且菜式自似吸引,於是便決定點了...牛尾湯頗濃的,加入蕃茄,酸酸甜甜的,很滋味唯讀欠了點牛尾肉,未能盡興正當以為這個套餐沒有將價就價之際第一個頭盤已揭穿了它的狐狸尾巴無錯,是原隻美國薯仔但左尋右探,都看不見有焗田螺的存在問餐廳經理,他強顏歡笑,說廚師漏了急忙拿回廚房補貨好一陣子才送上來今次真的有田螺了,不過要好珍惜除了得一隻外,還少很袖珍的=.="有煙三文魚,亦有雜菜沙律味道是不錯的,只是我們不對,看漏了迷你兩個字...正當我們覺得被騙之際,主菜又挽回了我們不少的歡心羊柳煎得很香口,不太羶,合我胃口已切成條狀,加上份量十足的扁意粉,很香口動人接着來的燒春雞亦很不錯雖是細隻,但仍可接受,起碼不少皮包骨愛吃雞的老公仔都吃得頗滋味說雞肉頗嫩,加上醬汁一流,很配合而北海道蠔亦很不錯雖只得一隻,但頗大隻的而且吃得出的
十一月一日 (星期一)

有點東東想到九龍灣德褔買,老公仔屋企又沒有飯開
順理成章,我們就在德褔醫肚

本身想吃板長的,要等好一段時間
我們都沒太大耐性(因為我很肚餓
),唯有下次

走到德褔廣場外,看到茜廊不用等位,於是便進去了
而且菜式自似吸引,於是便決定點了...

牛尾湯

牛尾湯頗濃的,加入蕃茄,酸酸甜甜的,很滋味
唯讀欠了點牛尾肉,未能盡興
原隻美國薯仔焗田螺肉

正當以為這個套餐沒有將價就價之際
第一個頭盤已揭穿了它的狐狸尾巴
無錯,是原隻美國薯仔
但左尋右探,都看不見有焗田螺的存在

餐廳經理,他強顏歡笑,說廚師漏了
急忙拿回廚房補貨
好一陣子才送上來
今次真的有田螺了,不過要好珍惜
除了得一隻外,還少很袖珍的=.="
煙三文魚迷你東方沙律

有煙三文魚,亦有雜菜沙律
味道是不錯的,只是我們不對,看漏了迷你兩個字...
香煎羊柳鮮番茄扁意粉

正當我們覺得被騙之際,主菜又挽回了我們不少的歡心
羊柳煎得很香口,不太羶,合我胃口
已切成條狀,加上份量十足的扁意粉,很香口動人
香草蘋果醬烤法國春雞伴香煎北海道蠔

接着來的燒春雞亦很不錯
雖是細隻,但仍可接受,起碼不少皮包骨
愛吃雞的老公仔都吃得頗滋味
說雞肉頗嫩,加上醬汁一流,很配合
而北海道蠔亦很不錯
雖只得一隻,但頗大隻的
而且吃得出的新鮮,入口肉汁滿溢口中

原先在頭盤扣的分數,在主菜中補回
再看甜品
濃香熱情玉桂蘋果批

很香口的玉桂
搭上頗甜的蘋果,是一個不錯的甜品
紅豆奶油豆腐布甸

這個紅豆奶油豆腐布甸就因為太多材料
而且味道各異,令我們的味蕾有點混亂了
吃過半飽,回家定能發個好夢
2010-11-01
香煎羊柳鮮番茄扁意粉
香草蘋果醬烤法國春雞伴香煎北海道蠔
2010-11-10 12 浏览
今日到了九龍灣德福廣場內的茜郎餐廳吃午餐,門外不用排隊,很多空位。開始本來想吃普通的西餐(即意粉,麵之類),但見檯面的宣傳單張,說到鐵板很像天下無敵,於是試一試。餐廳內裝修佈置尚算優雅,職員有禮貌,但是佈置餐具等有點舊。首先來一個極普通的羅宋湯,蒜蓉包味道不差,和Pizza Hut水準相若,反而牛油方面有一點驚喜。主菜西冷牛扒蒜香汁,很大塊牛扒六成熟,味道不錯而且少筋少肥肉,不過吃多一點覺得比較鹹。配菜和餐飲一般不值一提。總之,基於「平、靚、正」宗旨,以後都不會再光顧。

餐廳內裝修佈置尚算優雅,職員有禮貌,但是佈置餐具等有點舊。

總之,基於「平、靚、正」宗旨,以後都不會再光顧。
2010-11-10
2010-11-06 14 浏览
平時經過這間餐廳都知佢比較貴,而且比我感覺是高級的,所以遲遲都未敢入去試 剛巧逢星期一至四信用咭都有優惠,覺得幾抵,於是約埋黃兔今晚試下餐廳門口姐姐感覺有禮貌,問她信用咭是否有優惠,她報以微笑回答 但入到餐廳內竟然沒有侍應安排座位,令我們不知往哪裡坐,後來終於有人安排我們的座位 服務有些失當一坐下已經看到枱布不乾淨,令我雙手不敢放在枱上,還看到放面包的小碟好污糟,刀叉也不見得乾淨,看來衛生欠奉 餐廳梳化也很殘破,令我費解為什麼收費會這麼昂貴???????可能食物質數最勝吧!我們叫了優惠二人套餐[$198]-餐湯 - 羅宋湯帶點微辣,味道普通餐包 - 蒜蓉包脆口,味道可以頭盤薯仔焗田螺 - 薯仔夠熱,但唔夠香,田螺肉份量少,味道不過不失煙三文魚沙拉 - 賣相不錯,煙三文魚切得好簿,師父刀功好好! 三文魚有些腥,生菜唔夠新鮮,沙拉汁只食到麻油味,差主菜羊柳蕃茄意粉 - 羊柳雖然有落香料辟味,但食落還有一股"酥"味,還令到成碟意粉有"酥"味加蕃茄味呢!本人不太喜歡不過值得一讚係羊柳肉質"淋"不會有渣,意粉硬度煮得剛好蘋果醬烤春雞伴北海道蠔 - 伴了甜甜蘋果醬的烤雞味道還可以,雞肉唔會太"鞋

服務有些失當

我們叫了優惠二人套餐[$198]-

餐湯 - 羅宋湯帶點微辣,味道普通

餐包 - 蒜蓉包脆口,味道可以

頭盤

主菜

不過值得一讚係羊柳肉質"淋"不會有渣,意粉硬度煮得剛好

蘋果醬烤春雞伴北海道蠔 - 伴了甜甜蘋果醬的烤雞味道還可以,雞肉唔會太"鞋",北海道蠔算大隻,炸得外脆內軟,還保留蠔的汁味,不錯

甜品

玉桂蘋果批 - 一切開,批同蘋果肉即時分開,味道不過不失

紅豆豆腐布丁 - 外貌似砵仔糕,豆腐味偏淡,紅豆偏硬,味道一般

雖然有優惠,但食完成餐飯後感覺都比較貴,類似這類餐廳比它平的多的是,不明白為何收得咁貴????
2010-11-03
2010-10-19 5 浏览
尋晚放工去左德福行街街, 之後就唸住同FD食飯~咁樣我地2個就去左德福一期個間茜廊餐廳.依間野係德福好多年架啦今次去到D SERVICE唔係咁得LOL..唔知係未多人請假..見到有人問野食遲黎同埋單既~好, 首先餐包先, 以前好食好多..記我以前好暖好軟, 今次D包黎到都唔暖...又唔軟...係未放耐左架???之後就叫左個餐..個名好鬼死長既者..咩走地雞..咩沙律, 總知係90幾蚊個個啦...都唔抵食既, 又唔好味~個沙律一D都唔新鮮...D菜...唔想食啦..仲有舊生菜既物體..成舊上..濕淋淋...想點呀..咁大舊..個芝士走地雞.....好似番熱既..又鞋又唔好味..又無芝士味....係未唔記得左落???吉之島都好食過去LOL一句....下次一定唔去了~失望..SAI錢..去美心食快餐好過
依間野係德福好多年架啦

2010-10-18
2010-09-05 21 浏览
1個字講曬----》亂!好唔掂呀間野,D人好似全部發曬夢甘,係甘揮手都無人落單!好啦!早餐時份就真係好多人既!我忍!跟著竟然1個煎蛋腸仔通粉要等半個鍾!D通粉係爛曬呀!點食!個湯係咸到死我BF個個牛扒漢堡仲離譜!件牛係用刀都切唔開。。。配3條得第1節手指尾甘長既薯菜=。=同場加演--》 隔離個呀伯叫豬扒羅BAK糕,點知2次都黎錯牛扒!!!個waiter仲好正甘講1句“唉呀,張單係ARM架,不過入面煮錯左,我臨你都唔會介意架啦,差唔多JEI”!甘都得?!呢間野真係到此1遊就夠啦
1個字講曬----》亂!

我BF個個牛扒漢堡仲離譜!件牛係用刀都切唔開。。。
配3條得第1節手指尾甘長既薯菜=。=

甘都得?!
呢間野真係到此1遊就夠啦
2010-09-05
$25 (早餐)
2010-09-01 28 浏览
8點幾起身...諗住汁屋..出去食過早餐先sidewalk早餐一直未食過叫左個牛排炒蛋 有多士 我唔喜歡神早食牛油...好彩有jam牛排好好食..好食個椰xx個早餐但係24蚊加埋1...又真係.... 算喇....德福就...
8點幾起身...諗住汁屋..出去食過早餐先
sidewalk早餐一直未食過

牛排好好食..好食個椰xx個早餐

2010-09-01
$27 (早餐)
  • 牛排早餐
2010-08-22 13 浏览
從未食過咁差品質既早餐!叫左兩份餐, 一份燒汁雞扒煎雙蛋, 一份雙蛋腸仔通粉.好! 先嚟左份燒汁雞扒煎雙蛋, 雞扒上面竟然有張落單紙!!!!!!留心!係雞扒上面, 唔係隻碟上面!!!朋友份人一向平易近人, 易收貨, 攞開張紙就算, 但其實個侍應攞到過嚟, 我已經好唔明, 廚房出左, 都應該喺上枱之前攞開張紙啦! 哈!!! 然後等左10分鐘, 碗通粉都仲未到, 朋友又食左一半啦 咪講聲未到囉!轉頭碗通粉即到!哈!上面有兩隻蛋, 1隻蛋白同蛋黃分開,我仲以為個廚特登分開煎添! 點知另1隻就有蛋殼, 仲要兩隻都係燶既!兩條腸既質感應該係未溶雪即放入熱水中烚熟咁! 本來都無打算POST上嚟, 所以雞扒連落單紙呢個經典場面, 我並無影低! 唯有俾大家欣賞吓燶蛋連殼係點既樣!我無諗過呢d咁簡單既野, 一間開左超過廿年既餐廳可以煮成咁!!奇差無比!!
從未食過咁差品質既早餐!

叫左兩份餐, 一份燒汁雞扒煎雙蛋, 一份雙蛋腸仔通粉.

留心!係雞扒上面, 唔係隻碟上面!!!

轉頭碗通粉即到!

2010-08-22
$25 (早餐)
2010-08-10 46 浏览
跟兩位九龍東之友飯聚, 地方是她們揀的, 我未來過故無異議。入內但見很大路的港式西餐廳格局, 一坐低侍應拿來餐牌, 決定一人點一個晚餐。餐湯: 羅宋湯 x 3, 友人R 覺有點辣, 我就當然無問題, 只是避開牛肉碎而已 (不過湯底都是牛肉的, 點避? )伴湯吃的餐包幾特別, 是提子麥包加用類似豬仔包 (有芝麻那種) 做的牛油多士, 還有蒜蓉包。這樣的大雜薈真是令我大開眼界, 但不免讓人有「環保包」的感覺 (但焗脆了便不怕喇)。友人 R 吃的是蟹子煙三文魚卡邦拉娜意粉, 沒有試吃, 賣相倒是不錯的。我和友人F 都點了不知什麼羊柳配紅米飯 ($88@)。羊柳外面烤/炸得太勁, 熟得要緊, 好處是不怕吃到生肉, 而筋位有點難切。那不知是燒汁還是黑椒汁的醬汁比較鹹, 唯有努力吃光旁邊的紅米飯。老實說這裡的紅米是作點綴用多於實際增添營養, 不過點點紅色也令賣相較佳。另散叫了一客該是在做特價的焗南瓜蓉法國田螺 (好像是 $26), 南瓜蓉食落竟然似薯蓉, 真奇妙; 田螺就一般啦, 也不會有太大的期望啦對嗎? 餐飲方面, 我見有一款紅莓茶, 心知這是高危的選擇 (似藥水), 仍貪得意點了它; 出來果
我和友人F 都點了不知什麼羊柳配紅米飯 ($88@)。
餐飲方面, 我見有一款紅莓茶, 心知這是高危的選擇 (似藥水), 仍貪得意點了它; 出來果然不出所料, 紅色的飲料像極某款咳藥水, 好在喝下去藥水味還不算重, 好歹也帶點酸甜 (對我來說仍是太甜)。
友人 F 的熱檸茶反而不錯, 配套居然幾齊全, 有埋茶隔, 連檸檬片都放在碟上有支叉用來拮的。
這餐友人算了是我遲來的生日飯, 謝謝妳們請客了。

後記:
標題《最珍貴的角落》是什麼意思呢? 它是一首近來我很喜歡, 講述友情的歌; 文中這兩位朋友, 相識已有十年之久 (其中一位更長), 不用常常見面, 情誼自在心中。人大了, 就更珍惜一班老朋友。
讓我做做文抄公, 把歌詞送給我的好友們

謝謝你燦爛笑容 照亮我的天空
謝謝你分享心情 把我放在你心中