2017-03-26 1114 浏览
今晚好想食扒去左茜廊其實久唔久都會去但是平常吃不外如是⋯今晚比平時更好等我介紹一下先1️⃣西冷牛扒配黑松露汁七成熟好味入味最重要不會太鹹2️⃣西冷牛扒配蒜蓉汁七成熟好味入味最重要不會太鹹3️⃣+$5牛尾湯次次都會飲這個因為夠熱好多料同埋好夠味道4️⃣西班牙烤乳豬配沙律熱滕滕烤得好美香脆可口味道剛剛好不會太鹹5️⃣餐茶凍檸茶有茶香味大致上都好好💯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻有進步有改善值得分享!
今晚好想食扒

值得分享!
2017-03-26
  • 牛尾湯
2017-03-09 1009 浏览
門口服務員有禮,入座後點餐侍應小姐亦很好,有禮,主動建議食品及推介,但價錢可以優惠一點會更好!大力推介牛尾煲,咖哩牛腩也不錯的選擇,肉眼生熟都控制得好好,有幾隻汁選擇,我當然選黑椒啦,唔會死咸。
乳豬
鵝肝多士
牛肝菌意大利飯
肉眼
兒童餐
2017-01-14 1704 浏览
昨日下班後,在貴店買了一盒肉醬意粉,回家後發現肉醬根本不能作伴菜到最後,意粉吃了一半,肉醬已經所剩無幾,希望貴店可增添肉醬的份量,茄味濃郁,意粉分量充足
2017-01-13
20 分钟 (外卖自取)
2017-01-13 1293 浏览
一教瞓醒已經係晏晝4點,呢個時候應該食lunch定tea好?答案係:食個bruchner一餐抵三餐意式茄汁焗豬柳意粉焗豬扒意粉之中嘅中上水平,茄味幾濃,仲拉到少少芝士絲,下午茶價錢都合理,份量足夠飽肚。BBQ豬仔脾伴薯蓉田螺沙律等咗20分鐘先有得食。終於粉墨登場,發現隻豬仔應該仲細過隻雞,圖中可見一隻豬脾同兩三粒田螺差唔多大,好想目賭迷你豬真身。黑松露炸薯條以為會灑返啲黑松露粉,點知只係沙律味嘅黑松露醬,比同期嘅老M搖搖薯條更無黑松露味,撇除個醬,啲薯條幾好味。普通侍應服務都ok,啲疑似經理級嘅反而態度幾差下,由門口趕客趕到埋單。價錢其實偏貴,下午茶當正餐食就抵嘅。

黑松露炸薯條
黑松露炸薯條

2016-12-25
2016-12-18 1385 浏览
十二十八天氣清行街行在九龍灣行路行到水池塘肚餓突襲停茜廊見如此裝潢 但念可以一試試過真味道 那知卻是一般最妙是經理和服務員 竭而不捨不斷尋求以更一般服務 騰空更多空間讚
十二十八天氣清

不斷尋求
以更一般服務
騰空更多空間

2016-12-11 1547 浏览
茜廊餐廳九龍灣偉業街33號德福廣場一期P8號舖很少在德福花園食飯,和小學同學相約食飯見面,為了遷就有BB的朋友方便,在九龍灣晚飯。九龍灣的餐廳是幾難找的。終於找到坐下了。他們reception那個女仔幾友善,都幾靚女。又加埋有聖誕裝飾,心情也不錯,忘記之前找不到的小不快。叫了一客牛扒燴飯,有湯及熱飲,大約每人140元埋單,算是有點貴。主要是因為那牛扒只有幾小塊在上面,映相已經映大了,實際是更小粒的。反而我朋友的蝦賣相可以。下次希望他們牛扒大件一點吧!他們算是中價餐廳啦。
茜廊餐廳

九龍灣偉業街33號德福廣場一期P8號舖

2016-12-07
2016-11-17 1582 浏览
中途成班落車走去食野,無所謂是但搵餐廳。 環境:西餐廳。 食物:意式焗肉丸,只有幾粒,份量太少了,濃郁的芝士肉醬,肉丸口感彈牙,肉味濃好食。公司三文治,好耐冇食過,一碟有四件,餡是火腿、煎蛋、生菜、煙肉、蕃茄及沙律醬,豐富,好味呀,中間的是薯角,味道好。雲呢拿雪糕班戟,幾好食呀。
中途成班落車走去食野,無所謂是但搵餐廳。

環境:西餐廳。

2016-11-07 1230 浏览
知道呢間餐廳開左好耐, 之前都好想試個早餐, 但排晒長龍, 可能假日既關係啦, 今日10點多去到竟然有位, 以前呢到早餐食到11點, 但我喺門口發現佢地貼咗張紙話早餐用餐時段改為11點半, 其實多半小時都好好, 因為可以比啲瀨床既朋友們, 11點截真係太早啦! 呢到既早餐分開西式早餐同粉麵餐仲有一個係叫英式早餐, 種類都多跟餐要多士, 多士好脆口, 除咗比牛油之外仲有士多啤梨果醬添, 果醬配多士, 簡直好味到不得了吉列魚柳剪蛋 - 冇諗過早餐時段會有薯角食, 但唔脆口而家偏咸, 魚柳唔算厚肉, 但都鬆脆而家好燙口牛扒腸仔 - 腸仔偏咸, 牛扒都軟熟, 味道不錯凍檸茶 - 夠凍, 檸檬新鮮, 茶味濃, 幾好飲
牛扒腸仔 - 腸仔偏咸, 牛扒都軟熟, 味道不錯
凍檸茶 - 夠凍, 檸檬新鮮, 茶味濃, 幾好飲
2016-11-06
$42 (早餐)
2016-10-22 1412 浏览
早幾日同朋友黎九龍灣行街見到間唔錯嘅餐廳抱着一試嘅心態走咗入去😂入到去氣氛唔錯可能就嚟到萬聖節好多萬聖節嘅裝飾😍見到餐牌都有好多嘢食我叫左安格斯牛扒朋友就叫左牛柳扒(?)忘了名字😂安格斯牛扒硬左小小反而牛柳排有驚喜😂可以一試
早幾日同朋友黎九龍灣行街

安格斯牛扒硬左小小
反而牛柳排有驚喜😂
可以一試
2016-10-09 1250 浏览
如題 價錢貴 份量少 味道一般格黎美心可以提供差唔多質素一句講曬 唔抵食 一個咖哩南一碗細飯份量 牛腩仲要太硬咁就收8十幾唯一係上餐快 平時唔打食評都要比個劣評想一試朋友三思
如題 價錢貴 份量少 味道一般
唯一係上餐快
平時唔打食評都要比個劣評
想一試朋友三思
2016-09-20 1633 浏览
平時好小去九龍灣咁岩同女朋友係附近有野做經過見裝修唔錯又幾多人食 就入去試下入到去有卡位坐睇完個menu揀左 帶子伴牛柳同埋紐西蘭西冷要左牛尾湯呢個要加分個蒜蓉包唔會涷既到鐵扒上枱 侍應仲好細心提女朋友小心辣到手帶子好正 可惜得一隻牛柳唔錯 唔係拎鬆肉粉"拿"到淋哂肉唔似肉咁西冷可能女朋友唔食咁生 加上鐵板上好似熟左小小 但都算ok重點係薯條新鮮炸起 熱辣辣個黑松露洋蔥汁 其實就係洋蔥汁 (可能我鼻塞聞唔到黑松露香味)但係都唔錯侍應keep住加水 雖然多人 但都無黑面趕客女朋友覺得可以再戰茜廊,食完仲係到睇menu諗定下次來試乜野
平時好小去九龍灣

侍應keep住加水 雖然多人 但都無黑面趕客

2016-09-20
  • 牛尾湯
2016-08-08 1761 浏览
總結失望而回!野食麻麻,又貴價,再加上服務麻麻!之前食過一次下午茶覺得都幾好食同地方都坐得OK,所以就帶男朋友一齊試下!點知就好失望!一開頭點餐都無咩事,上曬餐包餐湯之後侍應先講炒飯炒麪全部都無曬,要我地改過食第二樣。姐係估唔到咁大間餐廳可以連最基本既炒粉麫飯都無架喎!咁算啦,食過第二樣啦。牛尾又無曬,其實個時已經嬲嬲地無咩心情食架啦!好地地星期日出街食飯咩都無!咁最後叫左兩份牛柳帶子泥到之後,份量簡直少到難以置信!但要$168加一,真係一啲都唔抵唔好食!我唔會再去!
總結失望而回!野食麻麻,又貴價,再加上服務麻麻!
2016-07-12
2016-08-05 1395 浏览
呢間餐廳上次其實食過之後,我自己已經ban咗唔會再嚟,不過因為老豆鐘意,加上老媽子生日,所以再試下過嚟食啦。我自己本身好鍾意食牛扒,一去西餐廳,我嘅首選一定係食扒,所以我都食過唔少平,貴,同好貴嘅扒。咁當然我今日都係揀$232嘅安格斯牛扒,個侍應問我要幾成熟,諗住叫6成,但係有鑑於呢類型嘅餐廳唔同高級扒房,幾多成熟真係未必掌握到,所以叫5成,起碼唔會過熟先啦。咁配菜嘅麵包,湯同沙律其實ok嘅,可能呢d真係唔係難整,所以照道理都唔會難食。而我老豆就叫西冷牛扒,叫咗唔要鐵板上,好啦,等咗一陣,佢哋d嘢食已經嚟晒,而我嗰份唔知去咗邊,等咗好耐先見到尊貴嘅安格斯牛扒,本來滿心歡喜,拎起把刀,切落去,嘩!成件扒係well done,已經遲出,仲要已經唔係鐵板上,竟然係well done,真係非常離譜。即刻叫侍應過嚟,同佢講件扒well done喎,比佢望完,佢叫我中間切開比佢睇下,講真我食過咁多扒,真係一望就知道全件扒都已經係well done。不過佢叫到,我都切開比佢望,佢一望完就話可能師傅失手,再去整過一份比我(第一塊個樣唔錯)。好啦,終於等到第二塊嚟,個樣黑麻麻咁,切開係介乎4成左右熟,過於偏生,果然都係掌握唔到,可能你哋會話我太挑剔,不過呢塊真係過份生。其實我估計係因為第一塊well done,所以師傅喺第二塊唔敢煎咁耐(或者已經有少少唔多gur),所以好hea咁整咗第二塊。但咁生又真係食唔到,同埋塊扒唔係安格斯,應該係牛柳嚟,因為陣味同個樣係唔同。當然啦,經理點都唔會話唔係安格斯牛扒,所以唯有我只好叫佢cancel order,雖然佢話幫我叫師傅lag一lag塊扒再比我,但係怕一陣又會變咗well done,所以唔博。Anyway,我過程中其實都好冷靜,而個經理都好肯配合,不過可惜係本身個食物質素唔得,所以點整都係差。個人意見,如果要比232食呢個咁嘅安格斯牛扒,我會prefer大家去marketplace買扒返去自己煎,都會好的過呢間嘢。因為我自己都間唔中買扒返去自己煎。又或者寧願俾多少少錢,去Ruby Tuesday食都好食過呢間。
2016-08-05
庆祝纪念
生日
2016-07-28 1466 浏览
今晚約左同阿媽食飯,本身想同佢食餐好嘅,所以就揀左嚟間。第一,睇落去比較高級;第二,兩年前食過都OK;第三,我自己都好耐冇食過牛排。一入到去間餐廳就見到D職員懵懵地咁,D位又逼,但係實際上又冇乜人,已經扣哂印象分。想叫人落單嘅時候舉左好耐都冇人理,落單個職員又寫得超慢,服務態度真心覺得差。我同我媽咪都叫左紐西蘭牛排,唔係話唔好食,但係唔似食緊牛排,我果碟嘅賣相我覺得都幾好,不過我阿媽果碟就真係大牌檔賣相囉!所以冇影到相。跟住上嘅餐飲更加畫上左一個「完美」句號!我一開始諗住檸檬茶唔會我咩大問題啦,點知D紅茶苦到......而且完全飲唔到檸檬味一開始完全冇諗過嚟兩年嚟間餐廳唔只係價錢上有變化,就連服務都有兩年前嘅不過不失,去到而家嘅大牌檔服務,絕對冇下次!
今晚約左同阿媽食飯,本身想同佢食餐好嘅,所以就揀左嚟間。
第一,睇落去比較高級;
第二,兩年前食過都OK;
第三,我自己都好耐冇食過牛排。

紐西蘭牛扒
2016-07-28
2016-07-17 1190 浏览
難食,貴價,不可一不可再!今日去九龍灣德福行街,行到肚仔餓就大家大細去搵野食啦星期日人流勁多!本來想食茶木,但睇番個號碼,無番1個鐘都輪唔到我地,唸住行下搵下其他野食啦!行到出面見到呢間茜房,見幾多人食,媽媽又話想食排,就入左去,估唔到咁就出事啦。一開頭點餐都無咩事,上曬餐包餐湯之後侍應同爸爸講炒飯炒麪全部都無曬要我地改過食第二樣。哇,咁大間餐廳可以連最基本既炒粉麫飯都無架喎!最神奇係佢個餐牌又有得叫架喎。不過好啦,唔緊要,我地體諒佢地,叫過第二樣啦。點知食食下,佢地又泥同我爸爸講話佢要既牛尾無曬,我爸爸就問佢地究竟有咩有,結果個侍應又講左一大輪無既野出泥,剩番既都係我地唔鐘意食既卡邦尼意粉,青口同貴價牛排,其實個時已經無咩心情食架啦。正餐無得食,咁就求其叫左啲炸魚薯條啦。點知你真係估佢唔到,落order之後,我地又被告知連炸野都無曬,咖哩既又無曬!一間餐廳打開門做生意,餐牌上要咩無咩,一啲誠意都無!從來未食過咁樣既餐廳!真係希望大家唔好去啦,廢事激到成肚氣!最激氣最激氣既係我地焗住叫既牛柳帶子泥到之後,份量簡直少到難以置信!個餐要$168加一,但塊牛排根本稱唔上係排,好似人地食剩既頭
難食,貴價,不可一不可再!

今日去九龍灣德福行街,行到肚仔餓就大家大細去搵野食啦

要我地改過食第二樣。

最激氣最激氣既係我地焗住叫既牛柳帶子泥到之後,份量簡直少到難以置信!個餐要$168加一,但塊牛排根本稱唔上係排,好似人地食剩既頭頭尾尾咁,亦無牛味,薯菜亦一啲誠意都無,我覺得自己好似俾人玩緊咁!真係一啲都唔抵唔好食!

全程我地既脾氣已經好好,期間亦尼聽到隔離格枱都係要咩無要,你可能人多食材唔夠我都體諒你,但係你收得呢個價錢俾啲咁既質素既貨真係好唔掂囉,份量少又難食,咁樣隨便應付客人,我唔知咁既餐廳仲可以做幾耐囉,起碼我地就唔會再塊幫襯佢啦!