2015-01-06
2021 浏览
二零一五年第一個早上,XO仔決定賴床休息,中午過後先起身梳洗 ,哈,剛好與父母行動一致。因估計大部份人大除夕都會通宵慶祝新年,所以我地三人就好放心地前往銅鑼灣時代廣場覓食。記得「芽莊」從前喺灣仔胡忠大廈有間分店,嗰陣時小肥同屋企人不時都有幫襯,但自從店舖搬遷後,肥肥家族好似都冇乜再食越南菜。元旦當日,咁啱喺時代廣場大堂發現「芽莊」個水牌,小肥同媽咪就異口同聲地話午餐不如食越南粉,大肥爸爸亦無異議。「芽莊」接待處有棵聖誕樹 ,雖然已到新年,但節日氣氛無減,小肥情緒仍然保持高漲。當日門外看似只有幾位老人家喺度等位,實則原來有好多客人同一時間於同層多間餐館攞咗輪座飛仔後,就企喺大堂中央等,睇邊間先有位就入邊度食飯。「芽莊」可算為翻枱最快,因食客不斷續一入座,不過我地都等咗成二十分鐘先有位坐 。「芽莊」於時代廣場o既分店裝修同以前灣仔分店差不多,間隔簡單,餐桌大多為二至四人,不太適合一大班人開餐,坐得亦唔係話舒服。服務方面就比較參差,姐姐仔們有落力好客之人,但亦有黑面神師姐 。揀選食物時,為安全起見,大家都係決定食返之前覺得好味o既菜式。 清沅蒸粉卷Banh Cuon($68):大肥
清沅蒸粉卷Banh Cuon
越式熱咖啡(加冰)
越式熱咖啡
越式熱咖啡(加冰)
越式炸春卷Cha Gio
燒乳豬Heo Sua Dut Lo