2016-01-13 1327 浏览
友人心血來潮嚷著要吃越南菜,身處尖沙咀的我第一時間去芽莊等位,希望不要令友人失望。第一讚是上菜時間非常快:先上的河內番茄蟹肉湯檬湯頭充滿蟹鮮味,湯中有拆下的零星蟹肉,番茄味跟蟹鮮非常搭配,唯有中間的蟹肉丸口感有點霉,不合個人口味。再來的是友人想試的藕苗蝦沙律,酸酸甜甜的汁非常醒胃,而當中的微辣更是一絕。藕苗鮮甜爽脆,作為開胃小菜合格有餘。緊接而上的是蒸粉卷。粉卷上的扎肉味道不錯,而粉卷餡料十足,皮又不是死厚的一層,值得再次品嘗。再來的是牛油雞翼。入口略嫌脆漿有點厚,然而仍夠脆身及有牛油香,味道整體而言不過不失。最後上的是鑊仔牛柳粒。意外的是有很多沙律茶伴碟,牛柳粒火喉剛好,咬下去仍有肉汁,沾一下隨碟而上的椒鹽更添風味,非常好下飯。希望芽莊能繼續保持一貫水準,不要令支持者失望。

希望芽莊能繼續保持一貫水準,不要令支持者失望。
蕃茄蟹肉湯檬
藕苗蝦沙律
鑊仔牛柳粒
蒸粉卷
2016-01-02 795 浏览
突然跟朋友路過這裡就突然想食春捲,就選擇了這間越南菜館。整體還唔錯,價格偏高一些。春捲雖然炸的品相一般,但是餡料豐富,外面焦脆,餡料鮮美,搭配的辣醬很好味。 雖然以前不知道越南菜中竟然還有扒鸡,还是忍不住好奇點了一盤,味道竟然還唔錯。最喜歡吃雞皮,口感酥脆,有點像烤鴨的味道。 點的兩個菜都比較油膩,選擇看起來比較爽口的牛肉沙律,份量非常足,醬汁屬於偏甜的那種。 沒有點招牌的河粉,選擇炒飯,炒飯味道一般,沒什麼驚艷之處。
沒有點招牌的河粉,選擇炒飯,炒飯味道一般,沒什麼驚艷之處。
2015-12-28 729 浏览
為了吃到最好食的河粉,心甘情願的等了一個鐘,雖然等放工才來,還好限量手工河粉還有,牛柳量很足,兩個人一起吃也末問題的。牛柳很滑嫩,湯汁濃郁,必點的菜品哦。店內的藕苗大蝦色拉很有特色,脆脆的很爽口。還有椰青也是必點的,椰肉很好食,椰汁也甘甜可口。除了服務員太忙,不夠熱情外,其他都很完美。
2015-12-16 1044 浏览
笌莊是我半個飯堂。今曰再encore 下它的生牛粉。湯底明顯比以前淡味,只有加點魚露吊味。牛肉也沒有以前的鮮嫩,普普通通的4小片,雖然上桌時帶微紅,亦無肥膏,但是牛味欠奉。河粉是幼身的那種,是滑滑的。相比安南或老趙,芽莊的湯底有點比下去,但相對大部分的越南餐廳,它還是好味多DD,再試無妨。
2015-12-05 1272 浏览
聖誕燈飾開始了,所以今天約了朋友去觀賞. 出發前, 點都要食定野打定底, 才有足夠腳骨力完成整個行程呢!於是與朋友來到尖咀商場內的餐廳,由於時間尚早, 內裡很多座位可以選擇.於是選了近窗口的位置, 這就可以邊吃邊欣賞夜景了!環境比滿分.入座後, 職員馬上提供各人一杯水,看過餐牌, 選了河內生牛肉粉,可是職員以講英文為主, 所以落單時, 最好指著餐牌.河內生牛肉粉 HKD60真係大大碗, 對女生來講, 份量真係好足呢.另附青檸及辣椒, 可自行加入.表面鮮紅的生牛肉, 慢慢的變為暗紅色, 再浸多一會兒, 便可品嚐了.全變為暗紅了, 熟了, 可以食了!牛肉份量亦十足, 約十塊左右.河粉滑, 魚露湯底亦很濃..但真的很肚餓,,,, 好快消滅這碗越南美食了.忘了影相...60元, 加一後66元,享受維港靚靚夜景, 算是OK了!如有机會, 會再來品嚐,,,,,
聖誕燈飾開始了,
所以今天約了朋友去觀賞.
出發前, 點都要食定野打定底,
才有足夠腳骨力完成整個行程呢!
於是與朋友來到尖咀商場內的餐廳,
由於時間尚早, 內裡很多座位可以選擇.
於是選了近窗口的位置,
這就可以邊吃邊欣賞夜景了!
環境比滿分.
入座後, 職員馬上提供各人一杯水,
看過餐牌, 選了河內生牛肉粉,
可是職員以講英文為主, 所以落單時, 最好指著餐牌.
河內生牛肉粉 HKD60
真係大大碗, 對女生來講, 份量真係好足呢.
另附青檸及辣椒, 可自行加入.
全變為暗紅了, 熟了, 可以食了!
牛肉份量亦十足, 約十塊左右.
河內生牛肉粉
河粉滑, 魚露湯底亦很濃..
但真的很肚餓,,,, 好快消滅這碗越南美食了.
忘了影相...

60元, 加一後66元,
享受維港靚靚夜景, 算是OK了!
如有机會, 會再來品嚐,,,,,
2015-12-03 963 浏览
近日天氣涼涼地,想食碗熱騰騰的河粉。我和友人各自點了蕃茄蟹肉湯檬和燒牛肉拌檬。蕃茄湯非常美味,濃濃的蕃茄味中帶有海鮮的甜味。除咗蕃茄同一小塊蟹以外,仲有碎旦餅同兩粒蟹肉丸。碎旦乃大路野,唔會唔好食,但蟹肉丸的確鮮甜,有蟹味,真材實料!友人的燒牛肉拌檬,燒牛肉有兩件,表面乾身但食落一D都唔乾有肉味,拌以醋汁檬粉,十分開胃味美。推介!

近日天氣涼涼地,想食碗熱騰騰的河粉。
我和友人各自點了蕃茄蟹肉湯檬和燒牛肉拌檬。

2015-12-02
  • 蕃茄蟹肉湯檬
2015-12-02 821 浏览
公司係海洋中心,所以去咗樓下個間越式餐館。點咗個越式魚蛋撈檬。價錢$65。個賣相好正。加入檬汁好正。好易入口。個魚蛋好特別。味道好有越南feel。未食過既朋友就要試試。
公司係海洋中心,所以去咗樓下個間越式餐館。
點咗個越式魚蛋撈檬。價錢$65。
個賣相好正。加入檬汁好正。
好易入口。個魚蛋好特別。味道好有越南feel。
未食過既朋友就要試試。
越式魚蛋撈檬
题外话/补充资料: 個魚蛋好特別。味道好有越南feel。未食過既朋友就要試試。
2015-12-02
2015-11-24 815 浏览
坐窗口位仲可以望海景添。Pho Nam 河內牛爽腩粉 ($68)河內牛即是越南生牛肉片,喜歡浸到半生熟時牛肉餘留的淡淡血腥味,更能帶出牛肉的鮮甜味。牛肉份量甚多,食極都食唔哂。至於爽腩,雖然係叫腩,但個人覺得似牛𦟌多啲,醃得唔算好濃味,所以牛肉鮮味更特出。爽腩的確幾爽脆,厚實有嚼勁。湯底濃郁,有淡淡香草味,河粉索哂啲湯汁好好食,最正係飲咗咁多湯都唔口渴。
坐窗口位仲可以望海景添。
Pho Nam 河內牛爽腩粉 ($68)
Pho Nam 河內牛爽腩粉
Pho Nam 河內牛爽腩粉
2015-11-21 905 浏览
星期五晚7點到,已經好多人等梗位,都等左半小時以上先可以入去。好多侍應都係越南人,感覺都幾地道,餐廳環境偏暗,有好relax既氣氛,仲有海境陪食。叫左河內牛爽腩粉 ($68):牛肉湯超濃牛肉味好香甜,河粉索左啲湯都變得好有牛味,牛爽腩雖然係厚切,但係超級林,好香牛味。呢碗係友人叫的,我借來食左幾口都覺得咁簡單既河粉都整得好好味。而友人評價都係不斷讚,友人不嬲食湯面都唔飲湯,但今次竟然飲晒成碗湯,咁就知有幾好味。事后睇餐牌先知原來單點牛肉湯都要$28,難怪咁出色。河內魚餅撈檬 ($65):魚餅都係好厚,雖然同平時中菜既魚餅味差不多,但佢都煎得好香。而檬粉就有青瓜絲、炸蒜頭片、蘿蔔絲、花生碎,食落好有口感,加左酸魚露后就好豐富,而個汁唔會太酸唔太咸,調得剛好。但比起牛肉粉就比下去。

2015-11-20
2015-11-01 1075 浏览
呢度嘅越南菜非常出色,尤其係佢嘅生牛肉湯河,牛肉肥美新鮮,呈粉紅色的半熟狀態!入口香滑!我差唔多一個月最少都會來食兩次😋!不過通常會選擇尖沙咀分店,我覺得呢間比較好食同埋有時有機會可以攞到靚位,對住個無敵維港海景!正👍🏻
  • 生牛肉湯河
2015-08-30 2276 浏览
• 芽莊必點 •河內生牛肉粉 $60Pho with thin sliced beef (medium rare)牛肉片好薄,口感嫩滑。雖然半生,但靠住湯的熱度,牛肉片在湯中耐左,漸變9成或全熟,吾敢食生既人都可以試👍 又不影響肉質口感👍仲有河內魚餅 $72Fried fish cakes (minced fish mixed with water chestnut) are bouncy, juicy inside and crispy!魚肉漿與馬蹄混合一齊,令原本彈牙既魚肉,多左份爽口既口感!仲有維港靚景❕❕完另外,我仲點左:香煎釀墨魚 - 其實只係肉餅釀墨魚。墨魚煎部份位置煎得太干,令肉身干硬;部分肉身雖然吾硬,但亦肉質粗嚡。香茅牛肉撈檬 - d牛肉如圖,又老又干;檬粉ok.

• 芽莊必點 •
河內生牛肉粉 $60

仲有河內魚餅 $72
魚肉漿與馬蹄混合一齊,令原本彈牙既魚肉,多左份爽口既口感!
仲有維港靚景❕❕

另外,我仲點左:
香茅牛肉撈檬 - d牛肉如圖,又老又干;檬粉ok.
河內魚肉餅
香煎釀墨魚 &香茅牛肉撈檬
河內魚肉餅
  • 河內魚餅
2015-07-29 2822 浏览
我和朋友們一向都好喜歡食芽莊,覺得水準好好而我個人就貪佢地有賣越式三文治,呢個另我有無限回憶的包包我們今晚點了生牛肉河,越式三文治,炸魚餅,安南藕苗蝦沙律生牛肉河 - 就不多說了,但今晚有小小失準,河粉好似唔夠熟,吃到小小怪味,似果d乾河粉未煮琳嘅味道炸魚餅 - 超厚身,好足料,又彈牙,啖啖魚肉加埋莳萝嘅香味,個比例剛剛好食到停唔到口安南藕苗蝦沙律 - 值得推介, 蝦肉只是配菜,藕苗才是主角色, 醋加藕苗爽口清香,見到一個個看似蓮藕的小孔,有驚喜又開胃越式三文治 - 以前外國讀書因為平日日當正餐食,對佢有情意結同回憶,芽莊唔算做得好好食,但香港選擇不多所以我唯有接受,脆脆的法包,中間有(應該係雞)肝醬+小許沙律醬,再夾入扎肉,叉燒,燻蹄,酸蘿蔔,青瓜,既清新又美味,如果再加d美極就更可口仲送多個維港海景,簡直一流
我和朋友們一向都好喜歡食芽莊,覺得水準好好
而我個人就貪佢地有賣越式三文治,呢個另我有無限回憶的包包
我們今晚點了生牛肉河,越式三文治,炸魚餅,安南藕苗蝦沙律
生牛肉河
炸魚餅
安南藕苗蝦沙律
越式三文治

仲送多個維港海景,簡直一流

2015-07-28
2015-07-22 2200 浏览
星期五晚上,到尖沙咀海港城吃飯,打算方便逛街,便選擇中價之選 -- 芽莊 作為晚餐。早一天預約晚飯,最快都要8:30才有座位,而且必定要人齊才可以入座,注意的事項之一。即使預訂也好,到了也要等10分鐘才成功入座。餐廳內8:30左右的人數都不減,餐廳內享用餐點的人數可不算少呢!! 而餐廳其中一個最令人著迷的地方是風景,如果早一點的話,可以看到幻彩泳香江呢!! 而亦可以望到整個維港的景色,相當不錯!! 當晚點的食物不算太多。 首先有 芽莊牛油雞翼 $58牛油的味道十分重,而且不會太油膩,配上青檸,酸味之中帶有一點點咸味,很特別的味道呢!!  燒牛柳沙律 $90 洋蔥配上牛柳及青瓜,幸好同行的朋友喜歡吃青瓜及洋蔥,才可以把這種食物吃掉。可惜的是: 洋蔥味道與牛柳的味道並不夾,沒有一種清新的感覺。作為沙律來說,沒有帶到前菜的口感與味道。河內生牛肉粉 $60 絕對是必點的推介,生牛肉在湯底下便會弄熟。牛肉的份量都不算少,而且十分新鮮,牛肉味十分濃。湯底方面,帶有酸味的湯底絕對是特色之一,配上香料之下,都挺有水準的。朋友都說,回味以前在河內旅行時的生活呢!! 整體來說,以海港城內說,平的餐廳不太多
當晚點的食物不算太多。 首先有
芽莊牛油雞翼 $58

整體來說,以海港城內說,平的餐廳不太多,而平又帶有水準及風景的餐廳買少見少呢!!
题外话/补充资料: 建議先訂位,因為Walk-In人數真的很多,吃飽9:30出去時,仍有人在排隊呢!!
2015-07-19 2241 浏览
想食越南菜嘅時候就一定會諗到呢間。裝修過格調唔同勵,當然價錢都上調左。如果大家真係想食,記得要早啲㴝。我地七點去到餐廳,都等左差唔多一個鍾先有得入。不過,等甘耐係值得嘅。
想食越南菜嘅時候就一定會諗到呢間。
裝修過格調唔同勵,當然價錢都上調左。

不過,等甘耐係值得嘅。
會安軟殼蟹卷
河內魚餅
扎肉雞絲糯米飯
题外话/补充资料: 推介: 波羅冰. 每次黎都一定會叫 !
2015-07-18
2015-05-12 3214 浏览
見到很多人排隊, 就跟住一齊排隊XD以海港城黎講, 呢間價錢係適中亦唔抱太大期望去食!生牛肉+牛展河, 其實食唔到有牛味個湯同配料已經蓋過左牛味, 所以非常一般!不過就各有4塊左右, 比足份量!!呢個好像係沙律系?上菜時我地都以為比錯 HAHA不過椰菜一粒一粒, 未見過, 好特別配埋「立」腸, 好食!!!軟殼蟹卷, 唔係新鮮炸, 好硬同個皮黏到實一實......
見到很多人排隊, 就跟住一齊排隊XD

以海港城黎講, 呢間價錢係適中亦唔抱太大期望去食!

生牛肉+牛展河, 其實食唔到有牛味
個湯同配料已經蓋過左牛味, 所以非常一般!
不過就各有4塊左右, 比足份量!!
呢個好像係沙律系?
上菜時我地都以為比錯 HAHA
不過椰菜一粒一粒, 未見過, 好特別
配埋「立」腸, 好食!!!
軟殼蟹卷, 唔係新鮮炸, 好硬同個皮黏到實一實......