2017-09-15 295 浏览
我和朋友到了最近大熱的小型咖啡店吃晚餐, 這裏的佈局和設計也很有少女風格, 主要以粉紅色為主題, 我很喜歡這裏的枱和座椅, 拍照、打卡一流!我們點了一份all day breakfast和白汁蟹柳蟹子意粉。飲品方面, 他們推介富士山特飲, 另外, 我選擇了我最喜愛的綠茶鮮奶。在等待食物來到的時候的同時, 我和朋友在座位拍了幾張相片, 扮 一下文青~All-day breakfast的賣相很吸引, 碟上有牛油果、黑松露炒蛋、牛角包、沙律、炸薯條、紅白腸、茄汁豆、煙肉。 炒蛋炒得很嫩滑, 牛油果上有一些奇亞籽, 牛角包咬落很酥脆。想坐粉紅色座位記得要預早訂枱!

All-day breakfast

想坐粉紅色座位記得要預早訂枱!
綠茶鮮奶
白汁蟹柳蟹子意粉
2017-09-13
All-day breakfast
綠茶鮮奶
黎到長沙灣新開冇耐既cafe, 環境舒適,佈置、擺設睇得出店主既心思👍🏼閒日三點幾到吾洗等位直接入得,我同朋友叫左煙三文魚牛角包配薯條$75 同埋蒜蓉炒雜菌$38 太由於太餓冇相機食先就開餐喇😂牛角包幾香脆,牛油味幾出,加埋三文魚同沙律菜一齊食,吾錯的,薯條都夠脆身👍🏼蒜蓉炒雜菌好香,吾油膩,味道調得幾好。飲品就有影到😂紫薯鮮奶 $40真係好紫薯!!顏色都靚,又靚又好飲。富士山特調 $45藍色控一定好喜歡!漸變色好靚,味道原來係荔枝味,幾清爽!btw 服務態度幾好,會再來👌
蒜蓉炒雜菌好香,吾油膩,味道調得幾好。
飲品就有影到😂

紫薯鮮奶 $40
真係好紫薯!!顏色都靚,又靚又好飲。

富士山特調 $45
藍色控一定好喜歡!漸變色好靚,味道原來係荔枝味,幾清爽!
btw 服務態度幾好,會再來👌
2017-09-12 437 浏览
呢排好hit呢間粉紅cafe花說,見到有好多magazine都係social media大讚呢到好靚,係港女打卡熱點,身為香港女仔既我地又點可以唔黎朝下聖🤷🏻‍♀️ 上星期有一日weekday約左朋友食飯諗住去呢到,即日打去book已經full左,今次早左5日打去就book到啦,店員仲好nice咁問我地要唔要粉紅色枱☺️花說位於荔枝角同長沙灣之間,地鐵站行去都要十分鐘到。我地去到餐廳門口遠處,朋友講左句下就係呢間?門口咁流既 😂 係斜對面遠處望入去係有少少簡陃既,不過入到去都還可以,但大家期望都係唔好太高,唔係相像中咁靚的。第一打卡熱點 - You are something magical粉紅色枱第二打卡熱點 - HEllo hkigers Apple green枱第三打卡熱點 - 壁畫粉紅色枱 (個人認為呢個spot影得最靚最正常)影完呢三個spot,你黎呢到既mission就完成嫁啦🤞🏻😂 以為影埋你個樣落去可以影一系列profile pic? 錯啦錯啦,因為打卡熱點一同二既lightbox係會令大家影相時極度困惑🤷🏻‍♀️ 究意我應該focus lightbox定人樣🤔 fo li

影完呢三個spot,你黎呢到既mission就完成嫁啦🤞🏻😂 以為影埋你個樣落去可以影一系列profile pic? 錯啦錯啦,因為打卡熱點一同二既lightbox係會令大家影相時極度困惑🤷🏻‍♀️ 究意我應該focus lightbox定人樣🤔 fo lightbox個人就變左黑色, fo人樣個lightbox就邊左一pad野🤦🏻‍♀️ 結果係,你要兩樣都影,自己翻屋企photoshop啦🤤 以下就係一係列既錯曬試範🤣

不過,可能我地係夜晚去既關係影得無咁靚掛,日頭有day light照入去可能好d🤷🏻‍♀️ 大家可以試下日頭去😍 順帶一提,去花說既食客全部都係女孩子 (我去個晚係),大家都好踴躍咁舉起相機行黎行去影相的,所以唔使擔心會好尷尬✌🏻📸📸📸

講完影相就到食物啦,我地兩個女仔叫左三樣野食同兩杯野飲,唔少得既當然就有all day breakfast啦,佢都算幾大份幾多野下,雖然用料唔算好好,但勝在夠份量,都不過不失既,烤菇好味夠juicy,炒蛋味道都ok但唔算好嫩滑,牛角包唔知係米凍左既關係有d硬。
All  day  breakfast

黑松露粗薯條炸得夠脆,所謂既黑松露,係側邊個個source,味道都ok👌🏻👌🏻份量就正正常常唔少亦唔算多。個碟好得意🙊
黑松露粗薯條

驚死唔夠飽既我地就叫左一個菠菜汁煙肉意粉,well...菠菜汁在那裡🤷🏻‍♀️係一d菠菜味都無😂 意粉偏乾無咩汁,但味道係正常既,有味既,只係佢係一個無source既意粉,如果大家係好中意食汁或者菠菜就會失望d啦。
波菜汁煙肉意粉

我叫左杯rose latte,味道唔錯好香rose🌹味,偏甜少少既,唔中意甜既你就唔好order啦😌
Rose  latte

黎個小總結先,呢到既裝修真實樣其實唔係想像中咁靚,不過係有心思去佈置既,捉到大家既粉紅少女心所以吸引到咁多人去。
影相方面 um..大家最好帶d技巧高超d既攝影師去幫大家揸機,先會影到d唯美既照片,iphone7+都救你唔到😂
至於食物方面,不過不失啦,味道全部都正常既唔伏既,不過唔會係好味到你會特登再黎食的。
同埋最重要係,入面得5張枱同1張4人bar枱,大家一定一定要打去book枱,唔係好大機會摸門釘嫁。
呢到係好岩兩三個女仔gathering傾下計影下相食個tea既,尤其係因為佢d枱得幾張擺得唔密,不過weekend應該會好多人難d影到相,同埋有限時1.5小時就要交枱,建議大家weekday去會開心d🤣
2017-09-11
黑松露粗薯條
Rose  latte
2017-09-11 334 浏览
今日終於來到傳說中的粉紅cafe!一眾女仕們似乎都穿著Dress code-粉紅色來「花說」,看過facebook 短片介紹的都知道這裡主打粉紅色陳設裝修、但其實整間餐廳以粉紅、粉綠做主題,喜愛粉綠色的朋友也可以找綠色corner 拍照。今日幸運的等了一會便可坐到兩張主打粉紅拍照區。桌上的擺設也頗有心思,有獨角獸檯燈、水泡形杯墊、粉紅色菠羅等,都充滿少女味。難得坐到好位置,當然是盡情拍照啦!而食物方面亦算不錯。原來3點前只限Walk in , 如果想確保坐到近門口粉紅拍照位,就要預約3點後時間,而且是先預約先得呢!
今日終於來到傳說中的粉紅cafe!

今日幸運的等了一會便可坐到兩張主打粉紅拍照區。
難得坐到好位置,當然是盡情拍照啦!而食物方面亦算不錯。
柚子雞翼
白汁蟹籽蟹柳意粉
黑松露薯條
無花果煙三文魚沙律

無花果煙三文魚沙律
2017-09-04 502 浏览
中午時段黎到花說,好多人排隊,好在朋友仔醒目有訂枱~其實間店唔係好大,枱既數量唔多,2張4人枱;1張2人枱,2張圓枱坐4人已經好迫(其實每張枱得2張凳)同1張4人吧枱,全間店座滿的話,最多22人~當日仲要午飯時段2張圓枱唔開放,所以門外企左好多人~我地被安排坐吧枱,嗰張高凳輕到想反咁,堅唔穩陣~ 坐左上去真係唔敢大動作,而尼間少女cafe既裝修其實好簡陋... 我地都叫左All day breakfast (全日早餐)有: 煙肉 腸仔 炒蛋 蕃茄 薯餅 茄汁豆 沙律 小牛角飽**全部都係簡單食物,餐具就比較用心,佢個焗豆(即係茄汁豆, 完全無茄汁味)餐飲配指定飲品, 其他特色飲品另加$10我就叫左杯Americano (熱美式咖啡),普普通通,無咩咖啡味,都幾水吓...
中午時段黎到花說,好多人排隊,
好在朋友仔醒目有訂枱~
其實間店唔係好大,枱既數量唔多,
2張4人枱;1張2人枱,
2張圓枱坐4人已經好迫(其實每張枱得2張凳)
同1張4人吧枱,全間店座滿的話,最多22人~
當日仲要午飯時段2張圓枱唔開放,
所以門外企左好多人~
我地被安排坐吧枱,嗰張高凳輕到想反咁,
堅唔穩陣~ 坐左上去真係唔敢大動作,
而尼間少女cafe既裝修其實好簡陋...
我地都叫左All day breakfast (全日早餐)
有: 煙肉 腸仔 炒蛋 蕃茄 薯餅 茄汁豆 沙律 小牛角飽
**全部都係簡單食物,餐具就比較用心,
佢個焗豆(即係茄汁豆, 完全無茄汁味)
餐飲配指定飲品, 其他特色飲品另加$10

我就叫左杯Americano (熱美式咖啡),
普普通通,無咩咖啡味,都幾水吓...
2017-09-04 375 浏览
照騙 令人好失望的一間餐廳🤦🏻‍♀️ 上網睇啲相好似好靚好粉色 但實際去到真係好失望!完全無網上影到咁好 除左掛燈牌個幅牆 其他位置幾乎無裝修... 位已經少 得幾張枱 門口個張枱留空專俾人影相 而其他人就要企係門口等位 好無奈 究竟依間係studio定餐廳?食物好普通 叫左all day breakfast 但味道一般。 飲品等好耐 其實只係普通一杯rose latte 都等左30分鐘... 總之就中伏... 感覺好差...一定唔會再去..
照騙 令人好失望的一間餐廳🤦🏻‍♀️

總之就中伏... 感覺好差...一定唔會再去..
2017-09-04
這裡的粉紅色椅子以及霓虹燈絕對是大家前來的主要原因,不過如果想坐在這美美的拍攝點記得預早訂座,不然就要靠點運氣才可以坐得到呢~牛油果炒蛋多士 $75多士上面有牛油果、炒蛋、蕃茄以及火龍果,多士夠脆,蕃茄及火龍果加上清新度,唯炒蛋份量可以再多一點黑松露大啡菇雜菌意粉 $98意粉份量足夠,每條意粉都掛滿醬準,帶淡淡的黑松露味,大啡菇Juicy,不錯!富士山特調 $45好美的飲品,喝下有點像乳酸梳打的味道!棉花糖朱古力 $38面頭鋪滿彩色棉花糖,朱古力不算太甜~

牛油果炒蛋多士 $75
牛油果炒蛋多士

黑松露大啡菇雜菌意粉 $98
黑松露大啡菇雜菌意粉

富士山特調

好美的飲品,喝下有點像乳酸梳打的味道!
棉花糖朱古力 $38
棉花糖朱古力

面頭鋪滿彩色棉花糖,朱古力不算太甜~
2017-08-18
牛油果炒蛋多士
黑松露大啡菇雜菌意粉
棉花糖朱古力
2017-09-02 493 浏览
充滿少女感的裝潢✨、可愛的擺設🐻和美味可口的食物🍵,十分適合影「👍🏻呃like相」,能一次滿足多個願望,所以試業短短一個月期間,已經到訪了這間cafe兩次。💕🍽先介紹飲料和食物:🗻富士山特調 💰$45名字很特別,外形像富士山,原來是荔枝梳打配上奶泡,非常清新。層次分明的外型,加上可愛的富士山小擺設和漂亮的紙飲管,吸睛又好喝。🍳All Day Breakfast Set A 💰$78用雲石碟上的all day breakfast,各種食物都不錯,尤其煙肉和紅白腸。厚身的煙肉🥓香嫩多汁,而不是乾身、硬身的質地;若果配牛油果🥑或大啡菇應該會更滿足。🦐蒜香蜆肉大蝦意粉 💰$98當天馬上把意粉清空。聽說現在有改良版本,那就不在此為舊版多加篇幅。柚子雞翼 💰$30柚子汁甜而不膩,奉上一條條柚子果肉,感覺清新。除了可口的表皮外,內裡的雞肉也很入味,驚喜之作。如果再次到訪的話,也會試試士多啤梨雞翼。順帶一提,擺放小食的火烈鳥碟很特別。黑松露粗薯條 💰$58朋友十分喜歡這份小食,黑松露醬很讚👍🏻,黑松露味挺濃郁和突出。🥗無花果鴨胸沙津 💰$78厚切的鴨胸很嫩滑,有少量鴨油依附著,如果想吃得清淡的話可能要

🍽先介紹飲料和食物:

🗻富士山特調 💰$45

🍳All Day Breakfast Set A 💰$78

🦐蒜香蜆肉大蝦意粉 💰$98

柚子雞翼 💰$30

如果再次到訪的話,也會試試士多啤梨雞翼。
順帶一提,擺放小食的火烈鳥碟很特別。

黑松露粗薯條 💰$58

🥗無花果鴨胸沙津 💰$78

厚切的鴨胸很嫩滑,有少量鴨油依附著,如果想吃得清淡的話可能要注意了🦆,但個人覺得很香、整體很搭,也擺放得很精緻,星星形狀的火龍果蠻有心思。

🥛紫薯鮮奶 💰$40 (上圖右上)
淡淡的粉紫色配上心型拉花,少女感十足。

Cafe的環境十分適合一班朋友或閨蜜拍照打卡👩‍👩‍👧‍👧
🌷粉紅色區的兩張粉紅色大枱要先預約留座,不過未有客人坐的時候,其他客人都會輪流去拍照,店家亦有道具提供;
🌵而綠色區則採用了白色帶雲石花紋的枱,一大班朋友坐在這裡會更舒適。

💡店內的兩盞霓紅燈是必拍之處。個人認為下午還有陽光時拍攝粉紅色霓紅燈是最好的,能清楚拍攝出人像和霓紅燈的字句而背景不會過黑。

另外還有掛畫和月亮燈🌕等等,附上幾張照片供大家參考。

富士山特調
相信有留意各大社交媒體的大眾必然有留意到這家在長沙灣的新貴~粉紅色、粉綠色的裝潢,夢幻得差不多每個groupchat都彈出這家餐廳的資料,大家都想去試一下呢。最終跟一好友率先約好時間。當天晚上開車到附近已經稍覺不妥,附近根本不像是會有這麼夢幻的餐廳。在附近停好車之後,慢慢走到餐廳,一進去更是嚇到了⋯⋯裡面只有幾張桌,沒錯空間感是很多,但是連天花板水管都能看到呢⋯⋯四周的裝飾其實十分馬虎,感覺都是淘寶回來的,真的比想像中差太遠了。未幾,友人也到達了,伴隨著的也是滿滿的訝異。畢竟已經來到了,我們還是認真看了一下菜單,反正食物也很重要吧!先上的是黑松露薯條,薯條偏硬,黑松露醬跟外面的沒什麼分別,我連照片也忘了拍了。我們還點了一個牛油果豆腐沙拉。這個的賣相和味道其實也不錯,只是比較普通。我們還點了一個義大利麵和一杯抹茶拿鐵⋯⋯都是普通貨色,沒有什麼值得寫的。整體而言,這邊環境絕對不是IG上所顯示的;食物也只是一般質素。不過值得一提的是,店員態度良好,也會主動幫我們把東西收走以便拍照。雖然我短期內是肯定不會到訪的,不過要是小店能有所進步,也是我希望能看到的。

2017-08-25 740 浏览
忍唔住都係要打返個食評。怕去到要等好耐於是一早book了位。去到當天我同友人企喺間嘢門口真係呆咗以為自己去錯地方,同網上嘅相片相差有點遠。只能說店內裝潢很馬虎,只有少量牆身上了粉紅色和藍色,頓時拍照意慾減了一大半。入去後店員招呼我們坐下後便沒再理會我們,然後友人走去收銀位想點餐等了好一會兒才有人幫忙下單,其實收銀處旁坐咗位男士,應該係店員之一(?)但對方望了友人一眼後卻沒有上前幫忙下單等食物送到都等了頗長的時間,然後望著附近的少女們不停在拍照,過了一段時間後終於有食物送到。賣相還好,特別是富士山那杯,可惜飲品味道確實一般,只有香氣沒什麼味道。食物的味道及質素也不過不失,不過一間新開張不久的餐廳餐具的柄竟然甩色甩到一忽忽用餐過後我們也沒有興致留下拍什麼照,埋單要自己行去收銀處埋,同樣又係要企喺到等一陣先有人嚟幫手。總括而言網上的照片及食評可信度還要靠各人自己衡量,我覺得這餐廳只適合用於呃like,整體都很一般,甚至有些許令人失望,可能我期望太高。(附上假相幾張)
忍唔住都係要打返個食評。

2017-08-18
2017-08-20 829 浏览
睇到某雜誌介紹,什麼全粉紅店舖,今日一家就去食個早餐 先講個粉紅主題,其實邊有全粉紅咁誇張,一般簡約cafe主題就差唔多,店舖寫12:00開門,我怕要排好耐所以早少少到門口,等到12:05先開門比客入場,兩個姐姐仔睇住我抱住個小朋友喺門口乾蒸左十幾分鐘都視若無睹 ,食物方面一張紙睇哂,基本上無太多選擇,我今日係第一枱客,重要麵包類暫定供應,令我選擇更加少,我點左個早餐setA,小食拼盤,朱古力咖啡,Oreo朱古力,食物整體黎講普普通通無乜特別,飲品無乜味道,有待改善,地點唔就腳,唔會刻意再黎
睇到某雜誌介紹,什麼全粉紅店舖,今日一家就去食個早餐

早餐Set A

小食拼盤

2017-08-20
$100 (早餐)
2017-08-20 585 浏览
粉紅色一向是女孩子喜歡的其中一種顏色,包括我在內,知道這店剛開業,見到粉紅的枱,椅子,全部都是好少女的裝潢設計,實在很吸引,一直想去,無奈時間地點也不是很容易夾到朋友去,今天終於夾到啦,好興奮,我地晚上8:00去到都怕要等,點知可以直接入座,仲有粉紅枱凳坐,oh my god! 感恩!好靚呀粉紅色影完相就叫野吃,我叫左杯green tea latte & 黑松露大菇意粉(好似係咁架名)杯latte黎到,隻杯都好靚,奶味比較重,稍甜但又不是死甜那種,如果綠茶味濃厚一點更加完美,至於意粉送上時已經聞到很香黑松露味,大菇釀了溶掉的芝士,咬一口,好多菇汁, 菇味十足, 意粉不太油淋淋,味道偏淡,朋友叫左杯青擰soda, 正正常常咁啦,而佢個意粉味道比較好, 好似係叫香蒜蝦意粉,蝦爽口,蜆肉細細粒,意粉好香蒜味,意粉都彈牙既,見住店員4個都好專心烹調,全部都即叫即煮好有心機
感恩!好靚呀粉紅色
好有心機
2017-08-20 610 浏览
全香港最韓式的少女Cafe-花說!只係開左短短兩個星期已經好多人去朝聖。而兩張粉紅台係必影打卡位!如果指定想坐粉紅色檯的話,記得要早D打電話去訂位,我知道已經BOOK到兩星期後!日頭走少女風,夜晚就會型格o的!除左粉紅椅,仲有幾張白色雲石台,都可以影到文青Feel o架!不過o個晚(八月初)依然 full house,所以都係訂位最穩陣。黎Cafe除左影相,野食都係一個重要的元素。呢度除了咖啡外,仲有好多朱古力/梳打類飲品供應,雖然係用普通的玻璃杯放住,但因為顏色靚,都係打卡好道具!富士山特調 $45So Photogenic!淺藍色嘅波子汽水+白色泡泡cream,就係富士山啦!味道好清新,冰冰涼涼又解渴,夏天飲就最適合。上層奶泡加左少少海鹽,咸咸地咁既可以平衡甜味,特別而不突兀!小食方面種類唔算多,薯條雞翼都有齊,我就叫左雞翼試下!雞翼4隻(士多啤梨) $30預先煎香左o既雞中翼用士多啤梨汁包著,醬汁濃稠度剛好,不會滴落,味道甜甜酸酸非常開胃討好,而且呢隻粉紅色嘅紅鶴碟實在太靚了,加晒分!Mr.K 揀左菠菜汁煙肉意粉!麵條彈牙,白汁唔會太濃但又足夠掛汁,味道偏淡,總好過太濃吃不慣,整

富士山特調_

小食方面種類唔算多,薯條雞翼都有齊,我就叫左雞翼試下!
雞翼4隻(士多啤梨) $30
雞翼4隻(士多啤梨)

Mr.K 揀左菠菜汁煙肉意粉!麵條彈牙,白汁唔會太濃但又足夠掛汁,味道偏淡,總好過太濃吃不慣,整體來說,夏天食都覺得清爽。如果可以增加份量更好!
菠菜汁煙肉意粉

黎Cafe 當然要食All Day Breakfast,呢度仲有三款俾你揀,我呢個係 Set C $98
ADB都係o個d 腸呀蛋呀沙律咁,但呢一款最特別係有半個牛油果架!牛油果生熟度剛好,油潤度夠,炒蛋炒得好滑黑松露令食味更有層次,各種調味同編排都算唔錯,加上用雲石碟,成件事好適合相機食先,捉到女生去Cafe的心理,就係食物要靚。雖然係主打女生,但食起嚟分量十足!呢個ADB比好多大型連鎖店做得更好,價錢唔係跳樓價但都叫做Reasonable。
All Day Breakfast,Set C

All Day Breakfast, Set C

粉紅色,花花,全部都係女生最愛,所以cafe 吸引到不少女孩來打卡。雖然Kawai 都好多時去Cafe影相,但呢間係感覺好唔同,所有客人都會著得靚靚咁行黎行去影相,玩得好開心,而且相片效果出黎又真係幾靚o既!
富士山特調_
雞翼4隻(士多啤梨)
菠菜汁煙肉意粉
All Day Breakfast,Set C
All Day Breakfast, Set C
2017-08-20 327 浏览
最近蠻火紅的一間cafe, 非“花說”莫屬。門面佈置簡單,但已經有一點點少女的感覺。到了門口,只看到一張wait list, 有客人站在門口一會兒,店員並沒有理會,我和友人等了一個多小時,其間看到有很多客人在門口感到困惑,然後才走進去詢問……我覺得店員應該有先關注一下門口客人的情況,或者多加字句,示意客人自便把名字寫上wait list, 始終第一感覺很重要。進了去我們坐bar枱…然後我們點了兩款食物和兩杯飲品。食物製作比較慢,不過這可以理解,而且到cafe也不希望快牛油果炒蛋多士($75)味道不錯,感覺很清新,麵包蠻脆不會硬硬的。白汁蟹柳蟹籽意粉($85)味道一般,不過配料十足。白汁很黏口,意粉過於粗身。富士山特調($45)外表非常吸引,是一杯荔枝梳打。最初幾口味道很不錯,但隨著冰塊溶化,味道非常淡……總括來說,這間cafe食物不過不失但以“呃like”為主,恐怕長遠來說要有固定食客,有點困難。
最近蠻火紅的一間cafe,
非“花說”莫屬。

門面佈置簡單,
但已經有一點點少女的感覺。

到了門口,只看到一張wait list,
有客人站在門口一會兒,
店員並沒有理會,
我和友人等了一個多小時,
其間看到有很多客人在門口感到困惑,
然後才走進去詢問……
我覺得店員應該有先關注一下門口客人的情況,
或者多加字句,
示意客人自便把名字寫上wait list,
始終第一感覺很重要。

進了去我們坐bar枱…

然後我們點了兩款食物和兩杯飲品。
食物製作比較慢,
不過這可以理解,
而且到cafe也不希望快

牛油果炒蛋多士($75)

味道不錯,
感覺很清新,
麵包蠻脆不會硬硬的。

白汁蟹柳蟹籽意粉($85)

味道一般,不過配料十足。
白汁很黏口,
意粉過於粗身。

富士山特調($45)

外表非常吸引,
是一杯荔枝梳打。
最初幾口味道很不錯,
但隨著冰塊溶化,
味道非常淡……

總括來說,
這間cafe食物不過不失
但以“呃like”為主,
恐怕長遠來說要有固定食客,
有點困難。

2017-08-20 339 浏览
年青人創業,是值得鼓勵的,但沒用心只用花巧的手法去經營餐廳,沒系統的管理,員工們沒積極心互相幫忙配合大家的工作進度,是不值得讚賞的,更令人失望,懶散的工作態度....點一份簡單的飲品及料理,簡單如牛油果豆腐沙律+洛神花檸檬梳打+棉花糖朱古力,沒甚麼煮食技巧,都要客人等上一段時間才奉上給客人,其他須要烹煮的食物,還可說不用等較多時間嗎?沒水準的食物....食物選擇唔算太多,像一般家庭的用餐料理,一道蕃茄泡菜肉丸意粉,不像推介說得那麼特別好吃兼有味道層次感,肉丸沒有占上蕃茄醬汁因而變得硬身兼乾澀,蕃茄碎調出來的醬料雖可調勻意粉,只可惜泡菜少而沒跟上蕃茄意粉配出互相層次的味道,All day breakfast 只是將一堆食物擺盤吧了,沒法令人留下難忘的味道,刺激起客人的食慾味蕾,過高的收費真是與食物的水準質素不配合,唯一可取的是地方簡潔清新留有空間感的店舖裝潢,可愛的裝飾品擺設,供客人打卡呃 like,還有較難想像的事情,食店內的2個洗手間,同時間一齊修理,要客人走到街上行上一段時間到室內運動場借洗手間一用,再回食店用餐,真的十分搞笑,何來甚麼服務,連提供給客人的白開水,都是客人自斟自飲的,點餐order服務,都是客人去收銀處點餐,偶有店員前來落單的,還硬要收加一服務費,真的想不通的道理,只可說所謂服務,是幫忙客人協助拍照,既然要創業,何不花點心思及積極而專業心態去做出有外在靚靚的外表兼有質素的內涵之食店水準,令客人回味再重臨食店,而不是為食店可愛粉嫩裝潢打卡呃like而來呢!
2017-08-19
午餐