<<花說Fara xoxo>>❤️一間韓風少女風的café,整間小店都是由粉紅色為主題,打卡一流,店內位置不多,建議大家去前要book位❤️All Day Breakfast C $98(牛油果、煙三文魚、薯餅、德國腸、黑松露炒滑蛋、牛角包、焗豆、沙律菜)共有4個All Day Breakfast set可以根據你自己想食的配料同價錢去選擇有多個選擇是很貼心的安排平均下每樣食材都很足料我特別喜歡黑松露炒滑蛋因為不是經常有餐廳做到好食的黑松露炒滑蛋但他們的黑松露炒滑蛋值得一試牛油果都是很新鮮另外他們用的碟都是粉紅色,感覺真的好女少風❤️富士山特調 $45一杯很像富士山的飲品其實只是一杯梳打的飲品但是在飲品上加了一層奶油味道都不錯,我覺得可以一試而且這杯打卡真是一流因為真的很美和很夢幻.地址:長沙灣福榮街565號地舖營業時間 : 星期一至星期日12:00 – 22:30 (星期二休息)評分5🌟為最高;💫為半粒特色:🌟🌟🌟 🌟 性價比:🌟🌟🌟上菜時間:🌟 🌟 🌟環境:🌟 🌟 🌟 🌟💫味道:🌟🌟🌟 🌟記得follow ▶️@tastemysay◀️#TMS香港 #TMS長

<<花說Fara xoxo>>

❤️All Day Breakfast C $98
有多個選擇是很貼心的安排
平均下每樣食材都很足料
但他們的黑松露炒滑蛋值得一試
牛油果都是很新鮮
另外他們用的碟都是粉紅色,感覺真的好女少風

❤️富士山特調 $45
一杯很像富士山的飲品
其實只是一杯梳打的飲品
但是在飲品上加了一層奶油
味道都不錯,我覺得可以一試
而且這杯打卡真是一流
上菜時間:🌟 🌟 🌟
環境:🌟 🌟 🌟 🌟💫
味道:🌟🌟🌟 🌟
記得follow ▶️@tastemysay◀️

#TMS香港 #TMS長沙灣 #TMS美食 #TMS推薦 #吃貨 #全日早餐 #AllDayBreakfast #長沙灣美食 #必食 #長沙灣cafe #cafehk #打卡位 #好味 #香港美食 #咖啡 #特色咖啡 #富士山特調 #富士山 #少女風 #粉紅色 #相機食先
係ig留意左好耐 特別係個芒果芝士蛋糕 係emoji既芝士樣🧀 好得意😎 由門外到內裏裝修都係粉紅白配搭 夠曬Girly 每幅牆都打到卡 仲有埋吾同道具配搭~店主十分熱情 會主動幫你影相📸️ 只要諗好pose就得😂😳叫左2款蛋糕同柴犬抹茶$53🍵 2款都好大舊 芒果芝士$60 實淨 芝士味好出 反而芒果味吾係好食到 藍莓芝士$42個款芝士滑 吾會漏 餅底有啲薑味 抹茶吾甜 有抹茶本身既苦澀👍🏻
店主十分熱情 會主動幫你影相📸️ 只要諗好pose就得😂😳
2019-10-14 887 浏览
一早就想來打卡,今日終於如願。紛紛嫩嫩的小屋,適合影像之餘,啲飲品都好好味。我同囡囡一人一杯飲品,total $102,價位適中。最鍾意靚靚老闆娘熱情啲態度,一定會再黎。
一早就想來打卡,今日終於如願。

紛紛嫩嫩的小屋,適合影像之餘,啲飲品都好好味。
2019-10-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 富士山特調
知道朋友會來荔枝角探望我,中午lunch time 閃出來個舒服的午餐~(˘▾˘~)朋友仔剛好生日,想給個小驚喜,一早留了粉色枱位打卡,中午也可以訂生日甜品碟,實在太好了。因為接近3點了~人流不算太多,而岩好趕得上吃lunch set($55-$75),價錢也挺優惠喔。我們點了煙鴨胸肉櫻花蝦沙律,醬會分開上很貼心,而沙律菜也很新鮮,有蕃茄仔很喜歡,鴨胸肉也很入味呢。朋友仔點了芫茜蒜香煙肉蜆肉意粉,上菜時也很熱騰騰的,蒜香味適中,煙肉與蜆肉也很夾!富士山特調,打卡一流~超美的擺盤,藍色的汽水原來是荔枝味梳打來,有驚喜到!而白色的泡沫有點海鹽的感覺。整體也值得試試喔甜品碟真的擺得超美呀,對比起獨角獸蛋糕較多cream,紅絲絨蛋糕味道更好,有點點朱古力蛋糕,甜而不膩。不過打卡當然要有獨角獸蛋糕才會更美呀!而且更附送了即影即有很窩心店員和店主全部也很友善,所有擺設佈置也是為每位用餐的客人而設~很值得一讚是店主真的很用心為客人打卡🤣🤣超難得,她是會教你如何擺pose,很落意地為大家拍最美的相片!

煙鴨胸肉櫻花蝦沙律

芫茜蒜香煙肉蜆肉意粉
富士山特調
紅絲絨蛋糕+獨角獸蛋糕
  • 蒜香蜆肉大蝦意粉
有朋友住附近見到間野好啱打卡咁 決定黎試下 強烈建議大家要book位 店舖不大 我同朋友2個人 walk in等左大約15分鐘先有位入度去覺得幾靚 好有少女心 裝修都係以粉紅色為主調 我同朋友被安排係靠窗既位置 有吾同既擺設比大家影下相咁 啲公仔都幾可愛如果想坐係傳說中既打卡位影相既話就一定要book位 就係下面呢個位同朋友叫左兩個set lunch 包兩杯餐飲 打卡既話係吾錯野食既話坦白講非常之普通 食得落口但吾會食第二次 50分最多食完叫左個士多啤梨乳酪蛋糕 希望開心番啲 點知道但係令我地最失望既野食順帶一提 員工既服務態度真係有待改善 食完主菜舉手叫佢地上甜品 啲店員本身㩒緊手機即刻扮忙 等到有人應都催左4次先出到個甜品 等左30幾分鐘 當時成個場包括我地在內得一枱4位 3枱2位啫 真心吾明點解要等咁耐 希望佢地可以改善下上到黎個賣相吾錯 打算原諒佢地果陣 一咬落去 士多啤梨既味 乳酪既味 同蛋糕既味都冇 真係吾知自己食緊咩 最好食係旁邊兩粒心形既棉花糖 仲要等左半個鐘淨係想打卡呃下like既話係ok既 但追求食物既質素同服務既話就吾建議大家黎呢度啦

等候时间
15 分钟 (堂食)
2019-09-19 617 浏览
十級伏呀依間野!一早book mark左好耐,網上睇圖裝修有唔同嘅打卡位,好適合同閨蜜嚟打卡,所以滿心期待,點知係極度失望😞所有嘢都勁淘寶,拍照道具殘舊,最靚嗰個打卡位已經係霓虹燈下邊但係一定係有客坐緊😑想影都難!唔講裝修,最主要係食物啦掛,十分之普通真係同樓上Cafe嘅質素差唔多,飲品選擇係算有心思同花巧,每款都好少女心爆發,至於味道就。。。建議都係叫返啲穩陣啲既選擇!總括而言可一不可再👋🏼如果為咗打卡就做好心理準備啦😉
十級伏呀依間野!

總括而言可一不可再👋🏼如果為咗打卡就做好心理準備啦😉
2019-09-14 560 浏览
每年生日都會以一個豐盛既早餐開始呢一日,今年揀左呢間花說試一試。網上睇到介紹餐廳以獨角獸為主題,入到去環境非常粉紅...店鋪準備咗好多公仔比客人影相打卡,小人本身對粉紅色無咩好感,所以都係將我個注意力放返係食物上面。All Day Breakfast C $98牛油果、黑松露炒滑蛋、德國腸、煙三文魚、焗豆、薯餅、牛角包、沙律煙三文魚有煙燻味唔會太鹹,炒蛋好滑黑松露味道濃,沙律用咗芝麻醬,薯餅都好脆不過比較細粒,其他都係正常發揮。和風 All Day Breakfast $108鰻魚、炒滑蛋、德國腸、薯餅、牛角包、沙律鰻魚係2條鰻魚尾...即係無限骨炒蛋好滑但都有黑松露味,應該係同一個鍋煮?又或者係一齊煮?沙律薯餅都一樣,其他都係正常發揮。柴犬棉花糖朱古力 $40貓仔棉花糖綠茶鮮奶 $42兩個飲品味道都唔錯,上邊既造型棉花糖都無過甜,可入口。環境方面...冷氣係好好好熱,大概有 10-15 個位,Bar枱同埋大枱既櫈都唔多好坐。但食物係唔錯,因為主力係想試佢既 All Day Breakfast 就無試到意粉同埋甜品,會再幫襯試下其他。

網上睇到介紹餐廳以獨角獸為主題,入到去環境非常粉紅...
所以都係將我個注意力放返係食物上面。

All Day Breakfast C $98
All Day Breakfast C

煙三文魚有煙燻味唔會太鹹,炒蛋好滑黑松露味道濃,
沙律用咗芝麻醬,薯餅都好脆不過比較細粒,其他都係正常發揮。

和風 All Day Breakfast $108

和風 All Day Breakfast
鰻魚、炒滑蛋、德國腸、薯餅、牛角包、沙律
鰻魚係2條鰻魚尾...即係無限骨
炒蛋好滑但都有黑松露味,應該係同一個鍋煮?又或者係一齊煮?
沙律薯餅都一樣,其他都係正常發揮。

柴犬棉花糖朱古力 $40
柴犬棉花糖朱古力

貓仔棉花糖綠茶鮮奶 $42
貓仔棉花糖綠茶鮮奶

兩個飲品味道都唔錯,上邊既造型棉花糖都無過甜,可入口。

2019-08-24
庆祝纪念
生日
All Day Breakfast C
柴犬棉花糖朱古力
貓仔棉花糖綠茶鮮奶
2019-08-30 468 浏览
真係同朋友經過呢間cafe所以坐低食個tea同飲杯嘢都係好Pink嘅cafe好少女韓風吓-0-空間唔大,只適合簡單hea之用同朋友飲咗杯熱朱古力+熱鮮奶咖啡你話特別又唔係特別,話好食又唔係特別好食,話難食又唔係特別難食賣相還OK
真係同朋友經過呢間cafe所以坐低食個tea同飲杯嘢
都係好Pink嘅cafe好少女韓風吓-0-
空間唔大,只適合簡單hea之用
同朋友飲咗杯熱朱古力+熱鮮奶咖啡
賣相還OK
2019-08-17 565 浏览
前幾日響長沙灣MCL睇完戲,見呢間出名打卡既Cafe原來係附近,即刻捉埋男朋友陪我黎打卡。男朋友點左一份All Day Breakfast,而我就揀左香蒜煙肉炒意粉。可能男朋友比較大食,佢食完呢份All Day Breakfast竟然話得6成飽,可能呢間餐廳真係只適合女孩子去!味道方面,佢覺得牛角包睇落唔太新鮮,絕對唔係熱辣辣焗出黎果種,呢個真係有待改善!而我叫既意粉,以$6x既價錢黎講中上,味道幾好,意粉好香蒜油味但又唔會太油,意粉煮得彈牙,唔會太過淋身之後就到影相一流既柴犬抹茶Latte所謂嘅柴犬其實就係用棉花糖黎整成,當你將嗰舊柴犬放落Latte上面,佢都唔會即刻溶!而且侍應主動就將柴犬公仔比食客用嚟影相,睇得出佢地好有心思❤️唯一要挑剔嘅係,店舖裏面嘅公仔都比較污糟,好似好耐都冇洗過咁,講真我就唔係好敢攬,希望店主可以正視呢個問題

之後就到影相一流既柴犬抹茶Latte

柴犬抹茶Latte

柴犬抹茶Latte
2019-08-15 422 浏览
呢度其實想黎好耐,因為見到ig,好多人去打卡,d相影得好靚,環境又好好甘。黎到,因為係星期日,所以都好多人,等左15分鐘度,都可以接受。入到去,有好多角落影相都好靚,d餐具同碟都好靚。但其實坐得唔舒服,環境真係冇睇相甘靚,只係影相靚。最重要係佢地好多客人,但其實店中位置唔多,可能因為甘,店員做到炆,所以服務態度奇差,好似唔休做,做到好串甘拎佢d公仔黎影相,放低係格黎一陣,佢地就x口x面甘過黎放返個公仔係原位。好似暗示我地冇手尾甘但其實都未影完,唔係放出黎比人影架咩?呢個好奇怪。但野食都ok,幾好食。

但其實都未影完,唔係放出黎比人影架咩?呢個好奇怪。

但野食都ok,幾好食。
2019-06-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
2019-08-08 404 浏览
上網睇到呢間餐廳影相好靚特登相約好姊妹一齊嚟食因為有佢最鍾意嘅柴犬造型飲料同埋有好靚嘅甜品餐廳其實喺長沙灣同荔枝角嘅中間我哋喺長沙灣地鐵站行過去都大概要10分鐘嗰度座位唔多 只有幾枱 好彩我哋係平日下晝時間所以唔使排隊 我哋叫左兩個意粉一個小食同一個甜品個人覺得最好食係明太子意粉份量不少 足料 其他就比較普通 但係都算不錯最主要嗰度佈置係幾靚 適合打卡影相
上網睇到呢間餐廳影相好靚

最主要嗰度佈置係幾靚 適合打卡影相
2019-08-08
  • 明太子櫻花蝦意粉
2019-08-08 278 浏览
Cafe 比想像中小,只有幾張檯,要book 檯,否則可能要等位,而且價錢有啲貴,每個餐收加一,cafe主要sell食物顏值同環境格調,食物味道一般,但朱古力流心值得一嘗,朱古力味濃,質感有啲似心太軟,裏面軟綿綿似半熟,不會太甜和有滯嘅感覺。
,朱古力味濃
,質感有啲似心太軟,裏面軟綿綿似半熟
,不會太甜和有滯嘅感覺

熱情果梳打

Weekend all day breakfast
朱古力流心
  • Weekendalldaybreakfast
2019-08-04 300 浏览
喺附近老人院探完婆婆,差唔多到食晏時間,一個人遊蕩下就見到呢間之前聽朋友介紹過嘅餐廳。上網睇相覺得好靚,但係去到就覺得環境冇想像中咁靚,但都啱女孩子嚟打下卡影吓相嘅。食物來講就不過不失啦,唔算特別好食。我個人認為黎一次就夠。

2019-07-18
2019-08-03 272 浏览
明太子櫻花蝦意粉Cod Roe and Shrimps Spaghetti (HK$118)全日早餐C All Day Breakfast C (HK$98)柴犬抹茶Shiba Inu Matcha (HK$48)Rating: 4/5 ⭐️ @faraxoxocafe個裝修/環境我都唔洗形容太多,的確係好靚。啲員工/店主都非常友善,個老闆娘影相仲勁Pro (應該太多人搵佢影相打卡😂),佢會有勁多props 提供仲幫你砌埋教埋你擺pose🙈唔止靚,野食都幾唔錯架,明太子意粉唔會過腍(香港好多local cafe 都整到啲意粉勁overcooked),明太子同醬汁份量都足。All day breakfast 嘅野食都好多唔同種類,又靚又fresh都幾好食,不過你問我有無咩好特別呢,其實又無乜嘅。不過以呢個環境,呢個服務,算唔錯嘅食物質素,我都覺得值得推介。The decor, I don't have to describe too much, is very fairy tale like. And the staffs are very friendly and the owner i
[Cheung Sha Wan長沙灣/Lai Chi Kok荔枝角]
柴犬抹茶Shiba Inu Matcha (HK$48)
Rating: 4/5 ⭐️ @faraxoxocafe
The decor, I don't have to describe too much, is very fairy tale like. And the staffs are very friendly and the owner is definitely a pro taking nice photos 😂she actually helped putting different props on you/table and taught you how to pose too haha. And the food are also good, the Spaghetti wasn't over cooked (like many other local cafés in Hong Kong) and the portion of mentaiko and sauce was generous. The all day breakfast had a great range of food items and all of those were fresh and delicious. Yet, honestly speaking, there wasn't anything that special on the food, but overall if you want a cozy place to chill, given the environment and the service , this is the one.
柴犬抹茶Shiba Inu Matcha
全日早餐C All Day Breakfast C
柴犬抹茶Shiba Inu Matcha
全日早餐C All Day Breakfast C
上兩個禮拜同好朋友去咗「花說」食晚飯 一入門口就被餐廳裡面的粉紅色裝修都吸引住 無論係係枱凳或牆身都都粉紅色 睇得出店主喺裝修同埋擺設都下咗唔少功夫⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀雖然係一間小店 由食物/飲品款色到味道都絕不馬虎 兩個人叫咗一份沙律 一份小食 一份意粉 再加每人一杯飲品 初初諗住要再加食物 後來都唔需要喇 原來份量都幾多 我哋兩個女仔差啲食唔晒呢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️牛油果豆腐沙律 (HKD68)我見餐牌上寫住”輕食”以為份量都係”輕輕”嘅😂😂點知原來唔係喎 沙律有原個牛油果 火龍果粒 豆腐加菜 醬汁係芝麻醬 其實細食嘅人可以當一個主菜㗎啦⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️台式四拼 (HKD98)四拼有花枝蝦餅 鹽酥雞 花枝丸 番薯條 全部係炸物 但我同我朋友食得好開心喎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️黑松露大啡菇雜菌意粉(HKD98)我朋友對呢個意粉讚不絕口 係咁話好好味 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▫️店內嘅飲品賣相精緻 鍾意打卡嘅你一定唔可以錯過😝 我朋友嗰杯 芋香鮮奶拿鐵 (HKD45) 配上三色芋圓 非常吸引 我嗰杯凍飲上面有粒柴犬棉花糖 靚到唔捨得食哈哈~ 飲之前當然要搵隻柴犬公仔同杯飲品合照先啦⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️牛油果豆腐沙律 (HKD68)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️台式四拼 (HKD98)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
▫️黑松露大啡菇雜菌意粉(HKD98)
我朋友對呢個意粉讚不絕口 係咁話好好味 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
店員服務態度好 佢哋雖然好忙但都主動提出幫我哋影相😀