2023-12-29 96 浏览
臨近聖誕去完海港城 Chanel shopping拎左好多dining coupon🫶🫶今次個list多左唔少新餐廳可以用coupon消費,之前去對面食飯時見到呢間個裝修都幾靚,就揀左黎試試。我地揀左幾道多人點嘅菜, 每款味道都唔錯,其中我最鍾意爵士湯!我一向鍾意飲燉湯,呢款加入蝦膏、木瓜、螺片同花膠,味道濃郁而且唔漏。另一樣我好鍾意嘅係最唔起眼嘅濃湯瑤柱花膠浸菜苗,湯頭清甜,加入大量花膠條同瑤柱。食晒d菜都仲有好多花膠剩,非常足料,百零蚊一大兜真係幾抵。脆和牛同醬鵝點黎打卡唔錯,味道正常,其中醬鵝點嘅蜜瓜醬食起有青瓜蓉嘅感覺,酸酸地幾清新,充份解膩。龍蝦膏海膽炒飯上枱時已經好香,炒飯粒粒分明,加左蟹籽增加口感,又有濃濃龍蝦膏香味同龍蝦肉,加埋海膽令味道更有層次。整體食物質素唔錯,而且餐牌上選擇都幾多,現場有一個好大嘅酒吧,因此酒類及調酒特飲選擇上亦比好多中餐廳多及廣泛。現場多數係couple或者一大班人食飯,座位尚算闊落,價錢喺海港城裡算中高價,同同類餐廳比較不論服務同食物都具水準。

• 爵士湯
  • 龍蝦膏海膽炒飯
  • 濃湯瑤柱花膠浸菜苗
2023-12-24 107 浏览
各位飲食界嘅朋友哋,今日同大家講下我喺海港城嘅花圖飲飲食食嘅體驗😋。首先手指雞鹵水質地滑嘻嘻,整到出奇地滑,簡直係雞中楊貴妃;椒鹽八爪魚脆到出聲,掂過碌骰;龍蝦湯撈麵個湯底鮮甜得嚟唔膩,啖啖龍蝦肉,質感彈牙咁滑,食落有種講唔出嘅滿足。龍蝦膏海膽炒飯簡直係富貴到漏油,海膽軟綿開胃,加咗龍蝦膏之後更醒神。黃金糕香脆可口,而蜜瓜西米糕就似貢糖咁啖啖肉,喺甜品中算係清新得來又醒胃。呢度既食物咁吸引,又點可以錯過咗呢🥢? 出奇嘅飯菜配搭喺這度係常態,如果你都係食客嘅話,記得黎呢度check下呢家店,唔好錯過喇!🤤🍽️💯
2023-12-24 111 浏览
今個12月閨蜜約我食生日飯,人大左就想食中菜,記得有次偶然撞入這餐廳搵Party Room,場就靚喇!今次試下食物O 唔O 先撞啱有國泰 $888 餐,一份份上,好合乎我地d 港女需要。個餐有8個Course,每個碟份量唔多,不過食足8碟,都係飽到攬住個肚走。前菜已好精彩,特別係個酥炸鴨血,有驚喜。跟住係個燉湯,作為一個湯怪,呢個就滿足晒仲有個菜色一定要提,就是蝦丸面頭包左蛋黃炸,而d 蝦都係彈牙的,每人得1粒,又真係夠喉總結下呢晚,每道菜都係好味既 仲有心思地加上食用花點聚對女生來說,絕對是打卡之選 😍

前菜已好精彩,特別係個酥炸鴨血,有驚喜。

跟住係個燉湯,作為一個湯怪,呢個就滿足晒

仲有個菜色一定要提,就是蝦丸
面頭包左蛋黃炸,而d 蝦都係彈牙的,每人得1粒,又真係夠喉

總結下呢晚,每道菜都係好味既
仲有心思地加上食用花點聚
對女生來說,絕對是打卡之選 😍

廚師發辦Cocktail
2023-12-21
庆祝纪念
生日
廚師發辦Cocktail
2023-12-23 1798 浏览
第一次黎試,呢度裝修華麗氣派,而且座位寬敞,啱晒傾偈同坐得舒服爵士湯係龍蝦湯底加上矜貴食材,有花膠海螺頭同蜜瓜,好甜好好味龍蝦膏海膽炒飯粒粒分明嘅炒飯 完全冇油膩感,啖都有龍蝦膏、蝦肉、雞蛋伴住,在配搭新鮮嘅海膽 濃郁又柔滑 口感豐富脆皮和牛配香橙柚子醬厚切和牛,外脆內軟,配香橙柚子醬幾特別流沙黃金銀鱈魚超鍾意呢道菜,因為有鹹蛋黃醬,賣相已經好吸引,味道都唔錯濃湯瑤柱花膠浸菜苗超濃郁,冬菇瑤柱花膠湯味,好有新年嘅味道蜜瓜甘露蜜瓜味嘅西米露都係第一次食,原來都幾夾,好清甜Sexy Mama百香果菠蘿火龍果加雪碧mix埋超級好飲Gambling Coins飲到人蔘加白蘭地味,杯邊沾左糖,賣相超級靚花圖尖沙咀海港城海洋中心4樓401#finedining #fusioncuisine #新式中菜 #花圖 #voynich #伏尼契手稿 #voynichmanuscript #cantonesecuisine #海港城 #harbourcity #海港城美食 #finedining #創意料理 #elegantrestaurant#香港美食 #尖沙咀 #香港 #香港探店 #尖沙咀美食

爵士湯

係龍蝦湯底加上矜貴食材,有花膠海螺頭同蜜瓜,好甜好好味

脆皮和牛配香橙柚子醬

厚切和牛,外脆內軟,配香橙柚子醬幾特別

流沙黃金銀鱈魚

超鍾意呢道菜,因為有鹹蛋黃醬,賣相已經好吸引,味道都唔錯

濃湯瑤柱花膠浸菜苗

超濃郁,冬菇瑤柱花膠湯味,好有新年嘅味道

蜜瓜甘露

蜜瓜味嘅西米露都係第一次食,原來都幾夾,好清甜

Sexy Mama

百香果菠蘿火龍果加雪碧mix埋超級好飲

Gambling Coins

飲到人蔘加白蘭地味,杯邊沾左糖,賣相超級靚

花圖
尖沙咀海港城海洋中心4樓401

#香港美食 #尖沙咀 #香港 #香港探店 #尖沙咀美食
  • 花圖爵士湯
2023-12-22 270 浏览
或許是因為平日而餐廳價格比一般餐廳價格高啲嘅關係?餐廳人客不多確實餐廳裝潢華麗,門面及內部感覺好高級安排入座後,坐了很久冇人招呼,要行去搵侍應落單叫茶…是人手不足?今次試了午市套餐(葎)一來便上了豚肉原來係腩肉再喺肉面加一層香草醬,有好厚的一層肥膏,如果攞走啲醬,舊肉本身冇咩味,試左一舊,其餘分晒畀人食,太肥膩再來3款點心,左右兩款冇咩特別,中間藥膳小籠包一夾起個皮痴住個籠穿咗流走晒啲汁🥲浪費了,好彩都食到啲藥膳嘅味道😂魚覺得overcook了,旁邊有啲爽口的蘿蔔絲最好味的算是呢一碗飯餐飲選了呢一杯唔記得叫sex 咩添😅飲到好多氣,但又冇咩特別嘅飲品最後的甜品係蜜瓜西米露,太甜,有蜜瓜色但冇蜜瓜味全部食物送來都唔係熱辣辣嘅,只係微暖,招呼我地果一枱嘅女侍應態度都麻麻,(其他侍應嘅都禮貌及會幫忙)但咁嘅價錢食物同服務真係唔ok,眼見好多食評都讚,可能係我黑仔吧😂😂試過就算,無下次
確實餐廳裝潢華麗,門面及內部感覺好高級
今次試了午市套餐(葎)

一來便上了豚肉

魚覺得overcook了,旁邊有啲爽口的蘿蔔絲

最好味的算是呢一碗飯

最後的甜品係蜜瓜西米露,太甜,有蜜瓜色但冇蜜瓜味

2023-12-20 454 浏览
我每年差唔多到生日都會一定食下啲貴少少豪少少嘅好西!🤩今次就去左食tst嘅中菜🥰🧡🐮脆皮和牛配香橙柚子醬 $288呢個其實係吉列和牛~和牛味超重🤩然後脆皮薄薄地又係酥脆到有聲😍建議熱辣辣食,因為凍左會重左少少油膩感,同埋加左柚子醬食會Fresh啲!❤️爵士湯 $228見佢個盅細細個咁,原來入面個湯都幾多又多料!成個湯好似有啲番茄味嘅龍蝦海鮮湯,完全唔漏,又會甜甜地咁~然後入面仲有螺頭同超級大塊嘅靚花膠!分分鐘大過我塊面嘅花膠見過未?!😍 食花膠都食到飽飽哋😆💛🐟流沙黃金銀鱈魚 $358其實係炸鹹蛋黃銀鱈魚柳~咬落去又係外皮卜卜脆,然後入面啲魚肉都係好鮮嫩🤩 鹹蛋黃味超級夠!而且呢碟份量有啲多,建議多啲人share食!🥘花膠麻婆豆腐 $188個味道同平時茶餐廳叫餸食飯嘅麻婆豆腐味有啲唔同,我個人認為呢個比較偏向我喺英國食中菜嗰種麻婆豆腐味,唔會太辣~ 然後啲肉粒好似用左牛肉粒咁~最後佢將花膠切成條加埋落去!我本身以為唔會match,原來都ok喎!因為佢將花膠條炒到好彈牙,一啲都冇稔身花膠嘅飽滯感~🍚龍蝦膏海膽炒飯 $188個炒飯炒得好乾身同埋炒到金黃色~食落會食得出用左美極去炒😂雖然唔係好

🧡🐮脆皮和牛配香橙柚子醬 $288

❤️爵士湯 $228

💛🐟流沙黃金銀鱈魚 $358

🥘花膠麻婆豆腐 $188

🍚龍蝦膏海膽炒飯 $188
龍蝦膏海膽炒飯

個炒飯炒得好乾身同埋炒到金黃色~食落會食得出用左美極去炒😂雖然唔係好食到蝦膏,但係會食到粒粒嘅龍蝦肉同蟹籽~上面更加有新鮮嘅海膽,成件事一啲都唔腥~

🍈蜜瓜甘露 $78

第一次食呢個味嘅糖水~類似楊枝甘露不過係蜜瓜奶味~ 啲西米露係綠色嘅,有啲似珍多冰/三色冰入面啲條條嘅質感~然後入邊都同楊枝甘露一樣,會有柚子肉咁~ 覺得味道都唔錯!

🎲Gambling coins $128

調酒師同我哋講呢個係用咗sidecar嘅整法,不過好特別嘅係佢用左人蔘同白蘭地~鍾意飲蔘茶嘅我覺得都幾好飲,因為好重人蔘味😍

🫧Bubble Colada $128

呢杯係黎緊將會出嘅cocktail~ 用左hawaii freeze 同埋用左鐵觀音氣泡茶嘅冰黎調嘅~而藍綠色嘅顏色係黎自入面嘅藍柑橘,超易入口同埋真係重茶味,勁適合茶控🥰

Overall每道菜都好出色好特別😍完全唔係一般中菜嘅level~真係好高質,啱晒我呢啲生日寶寶黎慶祝生日🥰
2023-11-06
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 爵士湯
#生日飯 #花圖 在門口完全望唔到入面。。。好奇😯打開右面大門🚪,接待員帶我哋入去經過酒吧、打邊爐區域入到我哋用餐位置🍽🥢🥄中式餐廳食物,西式氣氛~淡淡的燈光,華麗的佈置,鍾意枱上面綠色嘅雕花水晶杯🔸#花圖和牛寶盒睇相以為將和牛切成一個小正方形(麻雀大小)原來唔係,切開原來是用和牛片包住豆芽、菜圃、菇🍄再淋上醬汁,微辣不過醬汁太重味,和牛亦都好重味食唔到裏便餡的味道🔸 #爵士湯 太出色😱😱 鮮甜蕃茄海鮮湯底加入大大件嘅花膠、螺頭;仲有兩件哈密瓜哈密瓜超甜😵😵#察差咖哩蟹配薄餅 🫓我鍾意食蟹🦀️個女鍾意食薄餅😂咖喱汁全部掛在蟹上邊鍾意呢度嘅咖喱汁不多椰奶,冇咁膩有兩隻大蟹鉗,肉質結實彈牙食蟹最重點係新鮮,好食😍放喺旁邊嘅薄餅比阿女點咖喱汁一啖一塊好快就成碟食晒啦~ 🔸#生日甜品 好靚,係要預訂嘅上面有一個 #金色壽包入邊嘅蓮蓉同包皮都好鬆軟左面 #黃柑香橙卷 好香嘅柑味煙靭粉皮夾雜着滿口橙嘅清香下面 #宮廷玉璽紅棗糕上面放咗椰絲果仁一樣口感QQ右邊 #哈密瓜西米露#食完都好夢幻#現在高質素嘅餐廳唔多#想再去食其他嘢😚
#生日飯 #花圖
在門口完全望唔到入面。。。好奇😯
打開右面大門🚪,接待員帶我哋入去
經過酒吧、打邊爐區域
入到我哋用餐位置🍽🥢🥄

中式餐廳食物,西式氣氛~
淡淡的燈光,華麗的佈置,
鍾意枱上面綠色嘅雕花水晶杯

🔸#花圖和牛寶盒
睇相以為將和牛切成一個小正方形(麻雀大小)
原來唔係,切開原來是用和牛片包住
豆芽、菜圃、菇🍄
再淋上醬汁,微辣
不過醬汁太重味,和牛亦都好重味
食唔到裏便餡的味道

🔸 #爵士湯
太出色😱😱 鮮甜蕃茄海鮮湯底
加入大大件嘅花膠、螺頭;
仲有兩件哈密瓜
哈密瓜超甜😵😵

#察差咖哩蟹配薄餅 🫓
我鍾意食蟹🦀️個女鍾意食薄餅😂
咖喱汁全部掛在蟹上邊
鍾意呢度嘅咖喱汁不多椰奶,冇咁膩
有兩隻大蟹鉗,肉質結實彈牙
食蟹最重點係新鮮,好食😍
放喺旁邊嘅薄餅
比阿女點咖喱汁一啖一塊
好快就成碟食晒啦~

🔸#生日甜品 好靚,係要預訂嘅
上面有一個 #金色壽包

#食完都好夢幻
#現在高質素嘅餐廳唔多
#想再去食其他嘢😚
2023-12-18 1266 浏览
好多人來尖沙嘴海港城shopping 買名牌之餘,都會想搵一家高檔餐廳吃好享受好,小柔今次有好介紹,必食高檔中式餐廳——花圖🌹花圖位於海洋中心4樓,門口高級得來富有神秘感,走進餐廳門口讓人有種期待感,究竟裡面是什麼環境了。不出所料,環境舒適感覺特別舒服,服務員也是經過培訓過的,如同去一些高級酒店餐廳一樣,有一種說不出高端感。這裡的晚餐menu 有不同的套餐可以選擇,這次點的二人套餐,無論美食,味道,擺盤,飲品,都有驚喜到我🥰😍😘每一道菜一上來,都有心動的感覺,好期待食物的味道,每一道的亮點都不一樣,真的值得分享給大家:頭盤二選一:脆皮和牛香橙🍊柚子醬,不得了和牛,不完全熟口感嫩滑,沒想到配柚子醬咁夾😋開胃頭盤真不錯。湯: 爵士湯,外型超特別,用獅子🦁仔石碗裝著熱辣辣的花膠湯,而且係品質超好的湯,真係又補又有心思。主菜二選一:流沙黃金銀鱈魚🐟,外脆內嫩的銀鱈魚,香脆的外皮是鬆脆的鹹蛋黃碎,又香又好吃。蔬菜二選一:濃湯瑤柱花膠浸菜苗,滿滿的瑤柱同嫩滑的花膠,一個浸菜苗都可以做得如此不簡單,真的挺不錯。主食二選一:龍蝦🦞膏海膽炒飯,一人一碗的份量,打開有3 顆肥美的海膽,一口吃或者撈飯吃都有
主食二選一:龍蝦🦞膏海膽炒飯,一人一碗的份量,打開有3 顆肥美的海膽,一口吃或者撈飯吃都有相當不一樣的口感。
甜品二選一:蜜瓜🍈甘露 最後甜品一定要吃蜜瓜香極了,還有一顆小菊花點綴,夾雜菊花香的蜜瓜甘露,味道讓人難忘。
飲品四選一:bubble🫧 colada &sexy mama ,bubble colada,係滿滿的泡泡🫧的cocktail, 味道甜甜的,泡泡🫧也能吃,打卡一流好看的飲品喔。sexy mama 擺盤也好好看,有百香果點綴百香果汁,好好喝喔🥳。
2023-11-23
$1900 (晚餐)
2023-12-17 241 浏览
因為看到好評加上臨時出去吃飯,在花圖訂了位。去到才發現場地好大,服務員帶你轉幾個角落安排坐到好入面,這不是問題。晚飯我係6點入場,開頭看餐牌點了三個菜,過了10分鐘侍應才返嚟話3樣都賣曬,有1樣只可以點套餐先有。之後叫左泡飯、爵士湯同烏冬。點知泡飯同爵士湯湯底係一樣的,而且爵士湯d料根本就唔係放係湯入面一齊煲,係分開煲好再放湯入面,蜜瓜完全仲係原汁原味無入味係湯度。一碗泡飯都要100幾真係好貴,而且落左好多味精。烏冬上錯左,提醒上翻正確的烏冬之後,埋單時發現沒有取消上錯了的烏冬,搞到我比多左錢,一句sorry都無講,做野好求其。返到屋企買左大排檔補翻一餐,以後免費邀請我都唔會去再黎食。
因為看到好評加上臨時出去吃飯,在花圖訂了位。

一碗泡飯都要100幾真係好貴,而且落左好多味精。

返到屋企買左大排檔補翻一餐,以後免費邀請我都唔會去再黎食。

2023-12-16 130 浏览
今次已經係二訪呢間中菜館,餐廳裝修華麗有氣派,而且座位寬敞,啱晒傾偈同坐得舒服。餐廳主打特色中菜/中式fine dine,無論食物賣相同質素都高質。今次同朋友點左以下菜式:爵士湯外型幾得意,湯盅造型係石敢當,本身好鍾意飲湯水,呢個湯燉得好入味同飲落濃味,裏面仲有好多材料,例如大大塊花膠、螺頭等等,好足料流沙黃金銀鱈魚,個魚煎得外脆內軟,魚肉嫩滑,而且表面鋪滿左鹹蛋黃碎,鍾意呢個配搭幾惹味脆皮和牛配香橙柚子醬,外皮炸得酥脆,裏面係好厚肉嘅和牛,牛嘅肉汁保留得唔錯,點埋香橙柚子醬幾清新濃湯瑤柱花膠浸菜苗,裏面好多花膠,加埋冬菇絲瑤柱同菜苗一齊食,清清地幾好食,仲可以中和啱啱食咗兩個炸物嘅油膩感龍蝦膏海膽炒飯,個炒飯炒得幾乾身,炒飯上面仲舖左粒粒海膽,配埋龍蝦肉同蟹籽一齊食,口感唔錯食完主菜我同朋友其實已經好飽,但甜品有另外一個胃所以試埋佢個蜜瓜甘露,糖水入邊仲有蜜瓜柚子米子,咬感十足同都算清新,至於cocktail就叫左Bubble Colada同Gambling coins,presentation好靚同有特色,Bubble Colada重斑斕薄荷味,而Gambling Coins就酸酸

今次同朋友點左以下菜式:

食完主菜我同朋友其實已經好飽,但甜品有另外一個胃
所以試埋佢個蜜瓜甘露,糖水入邊仲有蜜瓜柚子米子,咬感十足同都算清新,至於cocktail就叫左Bubble Colada同Gambling coins,presentation好靚同有特色,Bubble Colada重斑斕薄荷味,而Gambling Coins就酸酸地幾refreshing
2023-12-14 88 浏览
其實一直都好想試花圖,這裹裝修典雅、十分華麗 、甚具氣派,而且食物精緻、好適合打卡⭐️😍爵士湯:外型好吸精🤩、以石敢當做湯盅好特別 、配以厚厚的花膠丶螺頭的料龍蝦湯,十分足料、好好飲👍🏻流沙黄金銀雪魚🐟:每塊魚都沾上脆脆的鹹蛋黃粒、好惹味、而且魚好嫩滑!脆皮和牛配香橙柚子醬: 外皮酥脆內軟的厚厚和牛,有肉汁; 再配上酸酸甜甜的香橙柚子醬,可以中和油膩感👍🏻濃湯瑤柱花膠浸菜苗:鋪上大量的花膠、瑤柱及冬菇絲,配上嫩口的菜苗、真的不錯!龍蝦膏海膽炒飯: 炒飯粒粒分明、配上鮮甜海膽及龍蝦肉,還有滿滿蟹子、口感層次豐富🩷蜜瓜甘露: 甜品叫了清新的蜜瓜西米柚子,好好吃!Bubble colada /Gambling Coins : 飲品超級igable 🩷、賣相討好,尤其喜歡Bubble colada、有淡淡的斑斕味的cocktail, 好特別呢!

蜜瓜甘露: 甜品叫了清新的蜜瓜西米柚子,好好吃!

2023-12-10 108 浏览
好耐無食返餐高質嘅中菜😌今次去到呢間好特別嘅餐廳好好享受一下美食~·📍花圖.🐮脆皮和牛配香橙柚子醬($288) - 外皮酥脆內裡和牛軟嫩😍食落超似食緊叉燒喎~蘸上香橙柚子醬,幾夾👍🐟流沙黃金銀雪魚($358) - 熱辣辣送上枱果陣真係勁香!!!沾滿鹹蛋黃脆粒好正,銀雪魚又好滑,滿分啊😋🍚龍蝦膏海膽炒飯($168) - 粒粒分明炒飯,仲有鮮甜海膽配啖啖龍蝦肉,食完有種想添飯嘅衝動😂🥄爵士湯($228)- 必試招牌😎勁足料龍蝦湯,配以花膠、螺頭、蜜瓜熬製,好好飲💯🥬濃湯瑤柱花膠浸菜苗($138) - 濃湯令到菜苗好夠味,鋪滿花膠、瑤柱及冬菇絲增加菜式口感同香氣👍🍈蜜瓜甘露($78) - 簡單嘅甜品但好清新好正,作為ending好perfect😋💚Bubble colada($128) - 勁igable嘅cocktail😍靚到唔捨得飲咁滯~🍹Sexy mama($78)- 呢杯係百香果、火龍果mix菠蘿汁,酸酸甜甜好味喎!
📍花圖

2023-12-10 131 浏览
🥰走入特務神秘角度品嘗華麗中菜·🐮脆皮和牛配香橙柚子醬($288)好特別!外皮酥脆內裡和牛軟嫩~食落超似食緊叉燒😆蘸上香橙柚子醬,酸酸甜甜綜和油膩感·🐟流沙黃金銀雪魚($358)大食仔大讚非常好味!熱辣辣送上,沾滿鹹蛋黃脆粒好惹味~·🍚龍蝦膏海膽炒飯($168)鮮甜海膽配啖啖龍蝦肉,炒飯乾身粒粒分明❣️·🥄爵士湯($228)必試招牌🤤石敢當湯盅好特別😆勁足料龍蝦湯,配以花膠、螺頭、蜜瓜熬製~鮮甜濃厚,好好味😋·🥬濃湯瑤柱花膠浸菜苗($138)鋪滿花膠、瑤柱及冬菇絲~濃湯略咸,但配上清淡菜苗恰到好處·🍈蜜瓜甘露($78)清甜清新~西米柚子,簡單好吃😋·💚Bubble colada($128)呢款cocktail賣相100分😍🍹Sexy mama($78)👦🏻’s choice❣️揸車關係唔飲得酒…選擇了百香果、火龍果mix菠蘿汁. 好refreshing·📍花圖尖沙咀海港城海洋中心4樓401號鋪
🥰走入特務神秘角度品嘗華麗中菜

🍈蜜瓜甘露($78)清甜清新~西米柚子,簡單好吃😋

📍花圖
尖沙咀海港城海洋中心4樓401號鋪
久違的多圖食評又出現了在我心目中海港城不知從何開始,從一個購物廣場🛍️變成了一個美食雲集的集中地。今次來到這間由多位友人推薦的中餐廳🥢據說這是一位難求的餐廳,幸好預約了平日6:30pm。但內廳已高朋滿座,離座時也座無虛席了到達餐廳後,經過神秘的入口,進到第一個偏復古風格的酒吧。在下班後和一眾好友在此一聚,是一個好好放鬆的地方。第二個用餐內廳的風格較為摩登🍴和花圖的菜色一樣,在傳統中帶有點創新。而是次被安排到最內的用餐位置,十分明亮 金光閃閃細節滿滿,讓人目不暇給。仿似進入了一個皇宮的後花園一樣,連燈這種細節位也令人眼前一亮。喜歡這餐牌顏色拼撞的時尚設計 有別於一些傳統的餐牌更為有趣😆連這精緻的水杯,也令我不禁想要收進口袋帶回家,好好感受一下精緻的生活,好做一日貴族👸選擇困難的朋友們,不防也與我一樣嘗嘗這一個套餐。能一次嚐盡招牌的菜色,而且每一款都十分出彩,而且每碟的分量是滿滿的2人份呀。------------------------------川汁蟶子皇 $208處理得十分乾淨的蟶子皇,燙的時間剛剛好,所以肉質鮮嫩緊緻。而且啖啖肉的滋味也太好了吧喜歡每一碟菜式盛載的器皿和擺盤。黑色的木
久違的多圖食評又出現了

到達餐廳後,經過神秘的入口,進到第一個偏復古風格的酒吧。
在下班後和一眾好友在此一聚,是一個好好放鬆的地方。
而是次被安排到最內的用餐位置,十分明亮 金光閃閃
細節滿滿,讓人目不暇給。
選擇困難的朋友們,不防也與我一樣嘗嘗這一個套餐。
川汁蟶子皇 $208
喜歡每一碟菜式盛載的器皿和擺盤。黑色的木耳和雪白的蟶子皇,配上食用花的鮮豔色彩,這小心思令人食慾大增

川汁蟶子皇
入口時能吃到微辣的川味香辣調味汁,但麻感卻不少,怕辣的朋友也吃得十分過癮。而十分掛汁的木耳,入口時麻辣的衝擊感就更大了。
花圖爵士湯 $228
這可愛的造型 猶如一個石獅像。摸上手也十分有手感,餐廳果然十分了解現今大多都是相機先吃的客人哦。
花圖爵士湯
打開後,胖胖的碗內傳出撲鼻而來濃濃的龍蝦湯香氣,從色澤上已經能感受到有多香濃。
花圖爵士湯
然而最吸引我的卻是碗內這一塊厚厚的花膠🤩膠質滿滿,入口軟糯有口感,而且吸收滿了龍蝦湯的精華。果然是值得每桌上也點上的吉祥物,而我也深信下次到來時,我也必定會再次點上這可愛的小石獅。
花圖爵士湯
湯內有2-3片螺片,令湯頭鮮上加鮮。
花圖爵士湯
最特別的是竟加入了蜜瓜🍈令咸鮮的海鮮湯帶有一絲絲甜🦞這幸福感滲入心扉,如此美妙的滋味令人難以忘懷啊。
醬香泡騰鵝 $298
意想不到的出現了這分子料理,可愛的斑斕葉泡泡蓋著醬香鵝。約8-10件左右,第一件鵝入口時只能吃出咸香,略微單調,但在咀嚼久一點後慢慢能感受到更多藏在肉裏的醬香味和獨特的鵝肉香氣。

肉質不算嫩,但反而更讓人在咀嚼中捨不得吞下肚了。
濃湯瑤柱花膠浸白菜仔 $138
相信單看圖片就能看出這白菜仔有多令人驚嘆了吧,超濃的湯底配上厚厚的花膠絲,明明主角是白菜仔🥬但為何我眼中都是瑤柱和花膠呀
一不小心就連湯也喝過清光了。脆嫩的菜配上軟糯的花膠,又是一樣很想在家中復刻的家常菜。
龍蝦膏海膽炒飯  $168
再一次被盛飯的器皿吸引了🤩每一粒飯的金燦燦 想必是每一粒都被蛋漿包裹著,而且食得出鑊氣十足,經過大火翻炒後米飯十分乾身香口。
海膽像鮮甜的冰淇淋一樣,配上熱氣騰騰的炒飯。冰火交疊的口感實在是太奇妙了。
彈牙的蝦肉,爽脆的菜心莖,漲卜卜的蟹籽,口感也未免太過豐富滿足吧。一不小心滿滿的一碗飯就見底了。
蜜瓜甘露 $78
第一次這樣去感受蜜瓜的香甜,但卻像喝果汁一樣,清甜而不膩。
喝時不太驚艷,但這淡淡的香甜在用餐數天後卻頗為想念。
Gambling Coins/Bubble Colada
2杯Cocktail造型十分獨特,蜜瓜泡泡🫧紙牌也是可食用的。
2023-11-27
Gambling Coins/Bubble Colada
2023-12-09 248 浏览
图片看着非常好看吧,但不仅东西贵不好吃而且毫无细节。点了下午茶HKD558两位另加一服务费。说真的你愿意花600来拍这么个精致下午茶就来,吃是完全不行的。有客人的这个厅没服务员,也不知道人都去哪里了,好不容易找到人点餐,服务员完全没提要等至少25分钟才能上,本来已经很饿了,煎熬等了半小时,上来一看就是普通点心,最离谱的是贝壳蛋糕,就是超市里的小蛋糕还不如超市里有奶香。另外,芋泥角是完全没味道的。菜品名字起得天花龙凤味道只有两个字:普通!吃完还不饱就点了马拉糕,更夸张!很小一份HKD58另加一,这个味道还不如7仔微波炉叮出来的,非常硬和干,直接不要了。这家店走高端路线,但服务员态度、摆台、送餐都很生疏,茶水也没有烛台温着很快就凉了,勺子筷子和茶具杯碟完全不配,最主要是菜品搭配九唔搭八。
图片看着非常好看吧,但不仅东西贵不好吃而且毫无细节。