2010-04-10 24 浏览
之前試左佢下面個間下午茶,,好ok,,今次想試多次午餐之際,,見上面係花園,,一直未試過,,就試一次先算,,芝士焗石班伴煙鴨胸意粉,,跟尼廉湯,,湯麻麻,,有雜菌,,但主要係飲到生抽味多d,,之後餐包,,不必多談,,主菜 意粉來了,,,溫度ok,,芝士好快無左..失少少望,,再試魚,,ok,,鴨胸都ok,,有埋汁,份量又夠多,,係整體味道未算特出,,價錢收31,.,,好抵係旺角區,,feel就係食到一半開始覺得直ok都係..服務方面..侍應無人時都圍在一起看電視,,連高級那位都是..落單方面..用紙落..問完我飲乜,,轉頭竟然問多次..難度自己寫的字都看不清嗎..不過非重點,,,
之前試左佢下面個間下午茶,,好ok,,
不過非重點,,,
2010-01-29 15 浏览
原本是想吃天機棧的,去到店員說:已經FULL BOOKING唯有周圍逛逛看看有什麼吃吧~最後選擇了這裡...環境是不錯的!點了一個雞柳天使麵和一個雜扒SET覺得個湯不錯!~天使麵焗得很香芝士味!雜扒就一般,普通貨式而已平凡的又一餐了!~

點了一個雞柳天使麵和一個雜扒SET

覺得個湯不錯!~天使麵焗得很香芝士味!
雜扒就一般,普通貨式而已

平凡的又一餐了!~
2010-01-16
2009-12-15 12 浏览
上個星期同左班FAN去左呢間店到食晚飯,D小二超冇禮貌,十問九唔應,叫左個海南雞飯,真係驚為天飯,我咁大個人都未食過咁難食O既海南雞飯,D雞有一朕好強O既洗潔精味,而且勁多骨,碟飯D味同樣係超怪,如果你想挑戰自己O既極限,呢度係一個好地方.
上個星期同左班FAN去左呢間店到食晚飯,
D小二超冇禮貌,十問九唔應,叫左個海南雞飯,
真係驚為天飯,我咁大個人都未食過咁難食O既
海南雞飯,D雞有一朕好強O既洗潔精味,而且勁
多骨,碟飯D味同樣係超怪,如果你想挑戰自己O既
極限,呢度係一個好地方.
2009-09-25 16 浏览
今日K君突然來電相約晚飯. 兩次食飯,兩次都去同一個地方,K君可算是情有獨鐘. 坐低之後,看過餐牌,沒有特別喜愛,還是跟K君一樣,要個T骨西冷晚餐罷. 這裏的服務,除了快,就是快. 落過單就立即上餐湯,才剛開始喝湯,牛扒已送上. 羅宋湯雖有雜菜底,但口感稀薄. 蒜茸包叮熱,陶過了牛油,但還是有點硬. 大大的T骨,蓋過整塊牛形鐵板. 淋過黑椒汁後,一陣牛煙升起,我唔客氣啦... 牛十分之稔,就算不是疱丁,解牛絶不是難事,只是牛的肥膏與荕不少,食起來有點麻煩. 牛味不算很濃,但沾上芥末後,即時變得美味. 芥末的微辣與細滑,絶對能改善你對牛的印象. 配菜蕃茄白菜,中規中矩. 薯條有稔有硬,就是沒有脆的...K君邊吃,邊講起兒時最愛吃的,有魚蛋粉,炸雞奕,但最愛的還是牛扒. K君平時都會自己買牛扒煮,但出街食會選擇經濟得來,又不失牛氣的地方,去回憶一下兒時的味道. 之後上的熱檸蜜,為這油膩乾燥的一餐畫上完美的句號.

之後上的熱檸蜜,為這油膩乾燥的一餐畫上完美的句號.
  • 黃芥末醬
2009-09-05 17 浏览
行行下朗豪坊覺得肚餓, food court又鬼死咁多人, 諗住去花園餐廳食個tea, 又費事行到豉油街咁遠, 所以就去左山東街間花園餐廳嗌左個炸豬扒拉面同杯凍奶茶, 杯凍奶茶還ok, 但係個拉面就勁唔得, 湯底有"揀"水味, d面又淋, 塊豬扒係求其yam左d粉煎左就算最火滾係d service, d waiter剩係掛住同d friend 0既客傾計, 明明見到佢望到我揮手叫嘢食, 見住佢睇到我但係檸轉身, 幾乎揮左成個字先有人過黎寫單, 仲要係d態度好似唔願撈咁, 又無禮貌 呢間嘢d嘢食又唔得, service又唔得, 豉油街0個間d叔叔waiter d service好過呢間0既waiter幾百倍, 以後都淨係會去豉油街0個間花園餐廳

2009-08-30
2009-08-08 14 浏览
第1次來花園餐廳吃午餐, 原來跟晚上是另1種光景,6pm前不收加1, 午市時段彷彿轉型成為快餐店1樣...有午市的扒餐, 焗飯或咖哩套餐,見同事們都選扒餐, 妹妹就選了個"蒜汁羊扒配魚柳"。扒餐跟餐湯和餐包 還有1杯餐飲。餐湯有紅湯 / 白湯, 紅湯是有牛牛成份的羅宋湯... 妹妹唯有要白湯。白湯即是茶餐廳式的粉漿忌廉湯... =w=餐包是蒜蓉包~ 是包而不是多士喔~ 雖有1層蒜蓉在面頭其實沒啥蒜蓉味。其中3個同事都是點牛扒, 要等得比較耐, 但就是熱烘烘的上桌,反觀妹妹點的羊扒和另1同事的雞扒雖是先來, 明顯就是1早煮好1份份放著, 有單時就捧出去,已經有點兒放涼了 ._.羊扒不夠羊羶味, 肉不嫩滑; 而魚柳更差, 是急凍再翻煎那種, 表面很硬, 而且魚肉充滿1陣雪味+腥味...... 伴碟的薯菜有風琴狀的薯條、粟米粒、有點黃的小唐菜半棵和1粒車厘茄, 配菜當然是冷的... 薯條這類炸物, 放涼了就更加分數大減=[試吃了同事的1口雞扒, 倒是很嫩滑呢!如果男生來吃牛扒跟飯或是意粉, 相信絕對夠飽, 而且才30多元非常抵吃呢! 對妹妹來說這兒就不是合適的開飯點了 @^@""
第1次來花園餐廳吃午餐, 原來跟晚上是另1種光景,
6pm前不收加1,
午市時段彷彿轉型成為快餐店1樣...
有午市的扒餐, 焗飯或咖哩套餐,
見同事們都選扒餐, 妹妹就選了個"蒜汁羊扒配魚柳"。

扒餐跟餐湯和餐包 還有1杯餐飲。
白湯即是茶餐廳式的粉漿忌廉湯... =w=

已經有點兒放涼了 ._.
試吃了同事的1口雞扒, 倒是很嫩滑呢!
2009-08-03
2009-06-22 13 浏览
金日見父親節.爸爸話想食扒又吾想咁貴.於是泥左呢度一入到去.個女侍應擺低幾杯水.我老豆見杯杯水刀係得3份1左右問佢d水係未新...個女侍應寸寸貢+黑面話:我岩岩針架講完之後走左.....之後即刻同另一侍應講囉!仲要俾我聽到我地飲完叫佢加水....個侍應刻意針瀉哂!!!!成枱刀係冰對5住刀冇聲!仲要針得2杯走左去野食方面....5太好味..好濃未.食完好口渴....我諗去一次就夠....埋單$314...要加一*吾係好抵最刻人憎係佢d死人服務態度!!!!!個個侍應好似死老豆咁!父親節諗住開開心心咁食餐飯....食到要受人氣==
金日見父親節.爸爸話想食扒又吾想咁貴.於是泥左呢度
問佢d水係未新...個女侍應寸寸貢+黑面話:我岩岩針架
講完之後走左.....之後即刻同另一侍應講囉!仲要俾我聽到

我地飲完叫佢加水....個侍應刻意針瀉哂!!!!成枱刀係冰
對5住刀冇聲!仲要針得2杯走左去[我地有5個人5杯水]
野食方面....5太好味..好濃未.食完好口渴....
我諗去一次就夠....埋單$314...要加一*吾係好抵
最刻人憎係佢d死人服務態度!!!!!個個侍應好似死老豆咁!
父親節諗住開開心心咁食餐飯....食到要受人氣==
2009-06-21
庆祝纪念
父亲节
  • 冇!
2008-09-29 16 浏览
早於多個月前, 曾同一眾同學於觀塘花園餐廳品嚐這道神戶牛柳, 那次吃的是相聚言談間的歡樂...這次同友人再探花園, 忍不住encore這道菜細味一番神戶牛柳餐($100): 跟餐有白/紅湯, 屬罐頭貨色; 牛油餐包一個, 睇你好唔好彩, 個包時冷時熱, 當熱辣辣時將個包片開, 塞d牛油落去熱溶佢, 非常美味; 至於主菜神戶牛柳, 跟了澆汁, 比上次喺觀塘跟黑椒汁惹味, 但都好膩下, 同埋嚡嚡地, 叫medium-well但整得太熟, 扣分; 不嬲對花園的餐飲都冇期望, 嚐過凍0荼, 凍0水, 凍奶荼, 凍啡, 普遍難飲最後值得一讚的是花園的侍應均訓練有素, 效率非常高

最後值得一讚的是花園的侍應均訓練有素, 效率非常高
2008-03-16 15 浏览
食過幾間花園餐廳,我諗最正係呢間了, 少人知就自然冇咁逼.先叫了焗田螺(依家半價)之後叫了肉眼同牛柳同花園街比, 呢間D 扒大塊好多!仲有, 坐幾耐都冇人趕...不過, 其實三樓落落去都OK, 不過佢地最好搵人搽一搽果窗吧! 浪費晒!還有, 佢地果扒既鐵板太細了, 進食時很麻煩!
食過幾間花園餐廳,

我諗最正係呢間了, 少人知就自然冇咁逼.

先叫了焗田螺(依家半價)

之後叫了肉眼同牛柳

同花園街比, 呢間D 扒大塊好多!

仲有, 坐幾耐都冇人趕...

還有, 佢地果扒既鐵板太細了, 進食時很麻煩!
2008-01-23 3 浏览
補習又味夠鐘..就黎呢到食下野啦..呢間味去過..可以同其他3間作比較..入到去即刻有waiter安排卡位..4點幾好少人..幾靜之後黎左另外一個waiter..幾好禮貌的問食咩..見到有笑容的..真的難能可貴..但佢一黎就問我飲咩..心諗..咁多次都係最後先有人問..今次咁快!?答案好快有..叫左個咖哩牛腩飯..$26元正凍奶茶..除左我見過波鞋街個間杯既size比較大外..其他都略為細左?!?!冰幾多下..凍奶茶唔錯..幾好飲..(底下的略甜了點)冇咩人關係..主角都幾快到..牛腩好多..絕對冇將價就貨..味道亦都幾好味..今餐食得非常飽..原本只諗住作一下茶點..晚飯亦不用吃了..後尾諗埋單個陣..聽到:新黎個個o靚仔(waiter)黎食飯啦..原來個waiter係新黎既..難得對份工仲有熱誠..真的不錯..加油!
補習又味夠鐘..就黎呢到食下野啦..
呢間味去過..可以同其他3間作比較..
入到去即刻有waiter安排卡位..
4點幾好少人..幾靜
之後黎左另外一個waiter..
幾好禮貌的問食咩..
見到有笑容的..真的難能可貴..
但佢一黎就問我飲咩..
心諗..咁多次都係最後先有人問..今次咁快!?
答案好快有..
叫左個咖哩牛腩飯..$26元正
凍奶茶..
除左我見過波鞋街個間杯既size比較大外..
其他都略為細左?!?!
冰幾多下..
凍奶茶唔錯..幾好飲..(底下的略甜了點)
冇咩人關係..主角都幾快到..
牛腩好多..絕對冇將價就貨..
味道亦都幾好味..
今餐食得非常飽..原本只諗住作一下茶點..
晚飯亦不用吃了..
後尾諗埋單個陣..
聽到:新黎個個o靚仔(waiter)黎食飯啦..
原來個waiter係新黎既..難得對份工仲有熱誠..
真的不錯..加油!
2008-01-01 5 浏览
之前的日子太忙了!今日終於有時間打返之前的食評!!15/12/07因為爸爸贏了馬仔,請成家人去据扒!!所以爸爸提議去花園!!4人行!!三個鐵板西冷+ 一個鐵板牛柳唔好味"老實講同以前相比,真係差左好多!不過食洛口,算係咁喇!!但係仲有一個原因令我會去食,就係一杯凍寧茶!!真的不錯,好耐冇飲過咁好飲既凍寧茶埋單三百一十五元!!
之前的日子太忙了!
今日終於有時間打返之前的食評!!

15/12/07

因為爸爸贏了馬仔,請成家人去据扒!!
所以爸爸提議去花園!!
4人行!!

三個鐵板西冷+ 一個鐵板牛柳

唔好味"
老實講同以前相比,真係差左好多!
不過食洛口,算係咁喇!!

但係仲有一個原因令我會去食,
就係一杯凍寧茶!!
真的不錯,
好耐冇飲過咁好飲既凍寧茶

埋單三百一十五元!!
2007-12-31 5 浏览
同個老友一齊食晏,咁喬行到呢附近,食肉癮大發,想鋸下扒,又想經經濟濟,於是走上呢度。呢間舖其實怪怪地好似監粗黎,一部細lift三層樓用,條樓梯又古古怪怪都唔似正式通道,人多時都唔知點搞?既然開得三間食肆,斷估都合例卦?呢度晏晝其實都幾多選擇,$29蚊套餐\連冷熱飲品任擇唔駛加錢,碟頭都幾夠分量,絕對係抵食之選!講番個扒,午餐\鐵板扒餐\收$40,有西冷扒、肉眼扒同魚扒揀,同老有分別要左個西冷扒同肉眼扒,都要六成熟。湯先黎,一紅一百,唔係好夠熱,都OK!麵包係蒜蓉包,細細舊,味道無錯,但唔多夠喉。主角出場,要住張餐\紙擋住先加汁,黑椒或蒜蓉或兩溝都得!西冷扒成數剛剛好,個邊仲留番少少肥膏,夠香口。不過個肉眼扒就熟過頭,硬左D!個汁就黑椒惹味過蒜蓉!兩個扒都分量十足,如果唔係食肉獸上身都幾難擦得佢\晒!兩個人飲埋杯凍0T,埋單$88。咦?乜午市都收加一咩?第二間花園午市好似冇格?唔理咁多囉!食得滿意最緊要,闊佬D俾夠$90又點話丫!
2007-12-18 17 浏览
我同女朋友同一個朋友去,每人大約$80,食物太豐富,食唔曬,服務同一般茶餐廳無乜分別.食物質數同以前一樣,都幾好.
2007-12-14 15 浏览
叫左個NEW ZEALAND西冷,價錢$98,因為來自NEW ZEALAND,所以比其他西冷貴,要7成熟,上到枱9成熟幾乎接近全熟,咬落口肉味唔算濃,而且幾韌,佢地將D著條墊牛扒底,搞到D著條林晒,而且我對服務要求唔高.整體尚算OK.不過果晚遇到怪人,有張枱剛埋單,未有人執枱,但1分鐘內有人上到黎,個待應講未執枱不如坐第度,個女人好似有少少精神失常,雖然我唔係做服務業,但我覺得駛果百幾蚊駛唔駛擺款.
叫左個NEW ZEALAND西冷,價錢$98,
因為來自NEW ZEALAND,所以比其他西冷貴,
要7成熟,上到枱9成熟幾乎接近全熟,
整體尚算OK.
2007-12-07 14 浏览
開始係度食已經係好耐好耐之前了, 記得最初係去女人街店, 之後也有去花園街店. 這個山東街店反而係比較小去的. 其實係這三間中, 這家係當年來講係最靚同最新的. 當然, 十幾年後的今日係不能同日而語了.又一個星期三晚, 揀了這裡. 坐係卡位, 環境還算不錯的. 揀了兩個餐.晚餐$49: 7分, 要了個是日晚餐: 鐵版帶骨西冷牛扒. 先來的當然係例牌的餐包同埋湯. 依然係那個圓形餐包, 叮了之後係熱辣辣, 係熱到辣手的, 食落口當年的情懷再一次湧出來. 海鮮忌廉湯當然唔會有乜野海鮮, 湯係無乜味道, 又係例牌地落落胡椒去調味.用牛型鐵板上的牛扒, 叫做帶骨西冷牛扒, 出奇的不差, 係有點化學痕跡, 但仲接受到. 加上個鐵版的熱力, 薯條係好吸引的. 但係加飯係要$5, 都係要薯菜比較抵食. 這個鐵版, 依然係這裡令人滿意的選擇.海陸空大餐$65: 4分, 除了包和湯之外, 這個餐係有南中國大虎蝦一隻, 香草燒乳鴿半隻, 同埋肉眼牛扒一件. 配上炒飯. 真係各界都有代表出席. 先講隻大虎蝦, 係幾大的, 但食落口不太新鮮, 文迪驚我敏感, 只讓我吃一口, 其他的由她去吃好了. 香草燒乳鴿半

海陸空大餐$65: 4分, 除了包和湯之外, 這個餐係有南中國大虎蝦一隻, 香草燒乳鴿半隻, 同埋肉眼牛扒一件. 配上炒飯. 真係各界都有代表出席. 先講隻大虎蝦, 係幾大的, 但食落口不太新鮮, 文迪驚我敏感, 只讓我吃一口, 其他的由她去吃好了. 香草燒乳鴿半隻, 香草味不突出, 乳鴿當然比不上中式餐館, 也不大香口, 肉實實的. 最後的肉眼牛扒, 不知為何跟鐵版帶骨西冷牛扒的肉不太一樣, 明顯被化學過, 肉質怪怪, 也太老了.

間唔中返來回味一下也幾好. 但下次要叫鐵板好了, 甚麼海陸空就不要再叫了.

價錢來講, 其實也經濟的, 服務談不上好好, 但至少做足.

說真的, 也希望這裡能夠繼續做落去, 回憶沒有了就是沒有了.