2005-02-01 64 浏览
今晚口痕,食完飯叫媽咪買外賣湯圓~麻蓉湯圓,1碗有8粒,煙煙韌韌咁,d餡又唔會過甜,正~配湯圓係薑湯,好驅寒呀~甜甜地好有薑味^^
今晚口痕,食完飯叫媽咪買外賣湯圓~

麻蓉湯圓,1碗有8粒,煙煙韌韌咁,d餡又唔會過甜,正~
配湯圓係薑湯,好驅寒呀~甜甜地好有薑味^^
2005-01-30 2 浏览
推介,燉的清潤,冷熱的也選擇多,質素比起連鎖店的更佳,誠意可嘉。
2005-01-28 9 浏览
食完泰國菜,想食d甜品。走到黃埔新村,見到呢間甜品舖都幾多人所以試試。三個人叫左三個甜品。芝麻糊加麻茸湯丸,呢個我冇食,個friend話一般,冇乜特別。女朋友叫左個招牌o既芝麻燉鮮奶,呢個都算做ok,不過未至於可以做招牌甜品。我叫左個又係叫招牌,招牌芝麻綠豆爽爽冰,綠豆茸有d實,個芝麻爽爽做得唔錯,幾特別,仲有一粒粒芝麻o係中間,幾香口。總括黎講呢度o既味道係一般,冇乜特別,可能依家o既甜品舖都做得好出色o既關係,所以覺得呢間唔係太特出。
(非会员)
2005-01-05 16 浏览
你去過就知咩事,我係理工大學宿生,有好幾次和朋友們去食糖水,去到果個成日同明星影相既男老闆成日眼超超,態度又串.諗住叫野果時,條友淨係識數錢,無人理我地...其他店員又係串串貢,成日以為自己生意多到唔優做x!!!真係貼錢買難受野食都ok既,有創意不過我寧願過幾個街口食碗$6糖水好過
其他店員又係串串貢,成日以為自己生意多到唔優做
x!!!真係貼錢買難受
野食都ok既,有創意
不過我寧願過幾個街口食碗$6糖水好過
2004-12-07 13 浏览
很久都沒有去過芝麻綠豆﹐今天突然很想吃甜品﹐於是在家吃過晚飯後便跟媽媽一起去*媽媽次次來都會點杏仁+芝麻糊﹐是因為芝麻糊太足料﹐口感太thick﹐吃多了便會"漏",所以便要杏仁+芝麻﹐一次可以吃到兩種香味﹐很香很滑很清甜。我點了燉奶﹔那個芝麻蛋白燉奶當然試過嘍,一黑一白混在一起,好好味﹔這麼久沒有來過﹐仍是唯持一貫的水準﹐伙計也應得我們﹐剛坐下便問﹕係咪又係杏仁芝麻多杏仁呀? 很有親切感﹐吃完很滿足。^^

很有親切感﹐吃完很滿足。^^
《櫻桃小丸子》($20) ----- 依個甜品即係士多啤梨雪葩(其實係士多啤梨+雪之後,變左好似士多啤梨蓉咁既野)+5粒芝麻湯丸+多片切左片既香蕉整個甜品都係凍冰冰,包括士多啤梨蓉,湯丸同香蕉都係凍既,味道幾好,士多啤梨蓉甜甜地,湯丸凍食幾得意,如果係奶皇湯丸我會更喜歡,香蕉有少少生,可能太熟既話雪左唔夠硬啦《至Q三色椰汁冰》($23-25) ----- 個甜品名類似係依個,因朋友叫,唔太清楚Q 即係蒟蒻,有三種顏色,白+黃+橙,雖然唔太清楚佢地係咩味,但覺得三種色都唔同味,再加上椰汁,味道都唔錯,但冰就比較硬,可能天氣凍, 難溶d兩款甜品真係唔錯,朋友話好食過石磨坊好多倍,所以會再黎依到食, 只可惜天氣開始凍,需要食熱甜品了,依兩款《櫻桃小丸子+ 至Q三色椰汁冰》會留待天熱再試ps 獨家創既《芝麻蛋白燉鮮奶》好似好受歡迎,因我見台台都有食客order依個,而且台頭仲有教你點食先係好味不過今日既《芝麻蛋白燉鮮奶》味道就唔夠甜,同台兩位不相識既太太,都不約而同地向另一伴表示今日既《芝麻蛋白燉鮮奶》唔夠甜,好似冇落糖咁ps 唔知係咪有好多明人幫襯過,因為見到有好多明人歌星同店主或店員既合照

2004-09-11 21 浏览
10/9下午,點了橙香桂花壤布甸&招牌芝麻綠豆爽爽冰:橙香桂花壤布甸$22-要了芒果味,都好細個食幾啖就無la,有d芒果粒粒,底層就有d紅豆粒,加了花奶會好味d,但食落唔係好覺有桂花味招牌芝麻綠豆爽爽冰$17-有d碎冰,芝麻爽爽好細粒,得好少,但好香芝麻味,咬下原來芝麻爽爽裡面有d白芝麻,唔怪之得敢重芝麻味la,底層就有綠豆蓉,味道ok la,但叫得招牌敢就....lee到d甜品都算有創意得來唔難食,都好過好幾間我之前幫襯過的甜品店,但價錢平番d 會更好
10/9下午,點了橙香桂花壤布甸&招牌芝麻綠豆爽爽冰:
2004-08-29 6 浏览
同朋友食完飯,有人提意去呢度食甜品,反正冇食過,一於去試下.因為我不太好糊類,所以要了楊枝甘露.都幾大碗下.好杰身,都好多料.好多芒果,柚子...味道唔錯.但係d柚有dd苦.不過都ok.朋友們要左芝麻糊.試左一啖.好香芝麻味,都幾滑.

朋友們要左芝麻糊.試左一啖.好香芝麻味,都幾滑.
2004-08-26 8 浏览
街坊梗會支持地頭甜品~不過講真果句,呢度既甜品又真係幾好食芝麻糊比起一般出面食既較淡,不過d芝麻味真係好香~揚枝甘露好多芒果同柚肉,個芒果汁底好杰身,食完會覺得好滿足~~櫻桃小丸子d士多啤利雪芭好fresh,叫親呢個都會等耐d,不過係新鮮整,都值既呢度最近黎左個靚仔,果次叫外賣,縱使好多人等,都有顧及到我幫我落order,嘩哈哈~~~*
街坊梗會支持地頭甜品~不過講真果句,呢度既甜品又真係幾好食
芝麻糊比起一般出面食既較淡,不過d芝麻味真係好香~
2004-08-15 3 浏览
食完孝勢難得o黎開紅勘,當然要食埋芝麻綠豆啦!可能前晚食完車品品關係,心理上覺得d甜品冇以前咁好食。叫了3碗糖水兩個人share食。一碗芝麻糊加湯圓,好過大良八記同松記,不過與車品品相比就….;一碗自選撈野係木瓜蜜桃紅豆冰,紅豆都算大粒有咬口,不過生果唔係好多;另外一碗係綠豆沙,有好多海帶同茜米,完全沒有綠豆渣,我估係用開邊綠豆茸煲成,雖然好香不過我鍾意食傳統的綠豆少多d。
食完孝勢難得o黎開紅勘,當然要食埋芝麻綠豆啦!
2004-07-22 8 浏览
我是老顧客,因為由佢初初開未搬大舖時已開始幫襯,可惜佢的位置對我來講算是不便,所以每次只是多朋友一齊去才去,昨晚也不例外。可能是客太多要趕單,我叫的芝麻糊剛煮好但米漿未熟透,糖水仍見灰白及漲起;味道尚仍香濃也是不過不失,但小處還需多加注意呢!
2004-07-09 10 浏览
今次係第二次嚟幫襯,試咗白芝麻雪耳杏仁露,幾好食嘅,d芝麻夠香,同杏仁露嘅味都幾夾,唔會太甜,值得一試。
(非会员)
2004-07-03 0 浏览
之前見d人係咁讚佢有幾好,咁啱今日喺呢區行街,所以順便過去食番個甜品,睇吓有幾好。入到去當然試吓佢哋嘅招牌甜品─芝麻蛋白燉鮮奶,d蛋白淡淡哋幾滑,但係d芝麻湖就少得d。以前睇雜誌介紹話個碗底鋪滿芝麻湖,都呃人嘅!仲有,就係呢個甜品嘅份量幾細吓,如果跟佢個食法都ok啦!隔離張張枱嘅人都叫芝麻蛋白燉鮮奶,就知佢有幾受歡迎,但係我覺得無咩特別!反而喺九龍城一d唔出名嘅甜品鋪仲好過佢! 嗰度好在地方夠大,一d都唔迫,得幾張枱,同埋裝修得好好,唔似一般嘅甜品鋪咁太過簡陋。
2004-06-28 13 浏览
因為本人係住呢區,所以成日都會去食呢間甜品屋佢同其他甜品舖唔同之處就係佢整o既甜品都好創新,有自己風格我最鍾意食佢個芝麻糊+豆腐花..唔太甜,但涼爽爽,都幾好食,芝麻糊唔太杰同多水,恰到好處食完呢個通常再整多個沙冰,我鍾意食呢個,因為見到佢咁多顏色,食落去都開心好多!!!而家夏天食...wow!真係好消暑如果要彈呢間o野..係座位太少,地方太少,實在坐得唔舒服不過係人多先食得開心咁多人排隊,都証明佢係做得好服務幾ok,街坊同街坊傾偈價錢都大眾化
因為本人係住呢區,所以成日都會去食呢間甜品
佢同其他甜品舖唔同之處
就係佢整o既甜品都好創新,有自己風格
如果要彈呢間o野..
係座位太少,地方太少,實在坐得唔舒服
不過係人多先食得開心
咁多人排隊,都証明佢係做得好
服務幾ok,街坊同街坊傾偈
價錢都大眾化
2004-06-11 11 浏览
向紅磡經過試下,叫左芝麻糊.唔錯,口感同石磨坊差不多,而佢比較淡口d,而且冇濃味.鍾意淡口既可能會覺得佢更加好食.
向紅磡經過試下,
叫左芝麻糊.
唔錯,口感同石磨坊差不多,而佢比較淡口d,而且冇濃味.
鍾意淡口既可能會覺得佢更加好食.