芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2020-08-08 1723 浏览
芝樂坊係香港開左咁耐一直都知佢地排長龍排到天昏地暗初開業時有幸食過一次🤫不過已經耐到唔記得食過啲咩😂難得今日老公放假捉左佢出去撐個枱瞓 二人世界一下😭(咁都要食飯架😭日日係屋企煮 煮到頭都大)(同埋 我地要知己知彼百戰百勝🤫)睇到好多食評都讚呢個「香蒜檸檬汁雞肉意粉」就黎試下你有咩可取既地方😛返左鋪頭搞左一輪 差吾多兩點先黎到食我地既lunch😩(餓死寶寶了🥴)因為疫情 再加試我地兩點先黎到餐廳出面 「一個人」都冇😱對食客馬係very good但希望疫情快啲消失 市場繼續興旺😭一坐低由我發板 因為我一早上OpenRice 睇左食評其實已經諗好左🤪呢個餐包都係我期待 因為好多食評都話好好食🤭法包我就好麻麻 因為佢真係好硬😳要睇朱咪咪搞搞牙力先得🤭🤣但另外個黑糖包 雖然都硬 但佢又比法包脆好多🤤佢既黑糖味每咬一啖就滲出黎🤩真係好香好好味😋跟住掙扎左一輪叫唔叫好既Oreo奶昔好怕好甜好漏 但我想講佢處理得幾好😋甜就預左 因為奶昔偏向甜 仲要加oreo但呢杯奶昔甜得黎唔會好漏好滯只會愈飲愈滿足😝(肥 都要拋開一邊🤪)水牛城雞翼待應問我地有冇係度食過好貼心咁話比我地聽 個汁會辣同酸有啲人會吾中意
芝樂坊係香港開左咁耐
一直都知佢地排長龍排到天昏地暗
初開業時有幸食過一次🤫
不過已經耐到唔記得食過啲咩😂

難得今日老公放假
捉左佢出去撐個枱瞓 二人世界一下😭
(咁都要食飯架😭日日係屋企煮 煮到頭都大)
(同埋 我地要知己知彼百戰百勝🤫)
睇到好多食評都讚呢個「香蒜檸檬汁雞肉意粉」
就黎試下你有咩可取既地方😛

返左鋪頭搞左一輪 差吾多兩點先黎到食我地既lunch😩
(餓死寶寶了🥴)
因為疫情 再加試我地兩點先黎到

好怕好甜好漏 但我想講佢處理得幾好😋
甜就預左 因為奶昔偏向甜 仲要加oreo
但呢杯奶昔甜得黎唔會好漏好滯
只會愈飲愈滿足😝
(肥 都要拋開一邊🤪)

Oreo  milkshake

待應問我地有冇係度食過
好貼心咁話比我地聽 個汁會辣同酸
有啲人會吾中意 不如幫我地個汁另上🤫

隻汁對我黎講我真係覺得辣
但同時我覺得佢真係要撈埋 個味道會好過「點」
佢炸既雞翼我覺得好出色
唔會炸到鞋颯颯😳仲好Juicy
佢好快上枱 但入面係熱辣辣,真係辣咀既辣🤩
下次我會想試下撈埋汁既食法🤤

香蒜檸檬汁雞肉意粉
  • 水牛城香辣雞翼
  • 黑糖麵包
2020-08-06 1018 浏览
朋友知道我是芝士控,特意帶我來吃cheesecake慶生。之前一直bookmark這餐廳,但一直是大排長龍,終於有機會一試。知道這餐廳的出品一向份量大,所以我們只點了一份午餐set、一個小食和一件cheesecake。先來附送的的麵包,有兩款,都是熱的,外有咬口內鬆軟,配有牛油。我很愛黑糖那款,很香,不加牛油也很好吃。餐湯是雞肉湯,配料足,有紅蘿蔔、蕃茄、薯仔、青瓜、豆,微酸的很開胃。香脆蟹肉球炸得香脆可口,內裏是啖啖蟹肉,有一點青瓜洋蔥小碎粒。配上檸檬汁,感覺可以減去油膩。烤蒜雞肉蝴蝶粉很好吃,醬汁是巴瑪臣芝士忌廉汁,香濃creamy,而且加入脆煙肉絲、洋蔥、烤蒜,香囗惹味,蝴蝶粉掛汁有咬囗。雞肉亦不嚡口,份量足。士多啤梨芝士餅芝士蛋糕,香濃幼滑,配上士多啤梨簡單又漂亮,果然是招牌蛋糕之一。一大件足夠兩人share,吃完很滿足不膩。

香脆蟹肉球

烤蒜雞肉蝴蝶粉

士多啤梨芝士餅
午餐
曾有猶豫應否在這個水深火熱的時間外出用膳。疫情重創飲食業,現在不去,將來擔去不了。只好自己做足個人衞生,留意小心周邊的情況吧~光顧前已看過食評,有不少的評論都說“好多”、“好大份”、“一定要分甘同味”等等。食物來到後,就真的見到真章......是日菜單:1. 凱撒沙律2. 芝士四重奏長通粉3. 忌廉磨菇湯4. 青檸芝士蛋糕5. 黑咖啡忌廉磨菇湯。不是水開忌加幾粒磨菇,而是濃郁、大大碗的湯,磨菇同紫洋葱還是切粒,不是攪拌機打碎的。真的不欺場,真材實料。只飲這個湯都感覺飽。隨湯有兩款麵包附送 - 一甜一鹹,個人喜愛甜的,因為鹹的是沒味,而且麵包不算夠熱,牛油太冰,不能塗抹。(個人不太好“菠蘿油”式麵包)凱撒沙律。放上桌後簡直傻眼......同等價錢,這裡的比起“PE”牌的多一半,即是我在吃1.5份“PE”牌凱撒沙律。而且沙律醬與沙律菜攪拌均勻,好似以前在香港吃過、曾是主打吃沙律的食肆一樣,極之豐富滿足。(已經開始吃不完)芝士四重奏長通粉。正在吃沙律的中途,長通粉上場了。這個份量與平時的差不多,只是我不能再吃更多,因為兩款菜式加起來,足夠我在家吃上兩天。但又不能放下它不顧。於是放棄了三分之一

是日菜單:
1. 凱撒沙律
2. 芝士四重奏長通粉
3. 忌廉磨菇湯
4. 青檸芝士蛋糕
5. 黑咖啡
Soup of the Day - Creamy Mushroom

凱撒沙律

凱撒沙律。放上桌後簡直傻眼......
芝士四重奏長通粉

芝士四重奏長通粉。正在吃沙律的中途,長通粉上場了。這個份量與平時的差不多,只是我不能再吃更多,因為兩款菜式加起來,足夠我在家吃上兩天。但又不能放下它不顧。於是放棄了三分之一的沙律,轉戰長通粉。
這個長通粉反而沒有沙律的有飽滯感,吃下去有更想多吃的衝動。可惜,人的胃若是收窄了,需要一段時間才能增大,吃剩四分之一時,宣佈放棄。
青檸芝士蛋糕

青檸芝士蛋糕+黑咖啡。不管是為自己找藉口,或是真有其事,甜品是第二個胃的事例已不須FC。本來想吃Godiva朱古力芝士蛋糕,但之前的鹹點,令我真的有點吃不消,唯有吃點酸酸的。
這個青檸芝士蛋糕,很對我的胃。當中的酸味,除了減去芝士蛋糕的油膩感,也把我之前的飽滯感清走不少。而且青檸芝士的比例,比餅底多很多,好像在吃青檸芝士般。唯一不太對口味的是忌廉太多,幸好可以撥到一旁,置之不理,專心吃著我的青檸芝士餅。配搭上咖啡的苦澀慢慢地吃著,最終也能吃完,算是減少少許罪疚感。

餐廳環境很有美式風味,酒吧+餐枱,曾在加拿大見過差不多風格的餐廳,看電影也見不少。職員也後貼心,把吃剩的為你打包好攜走,閒時也會為你主動添水,眼看服務人手是充足的。我也選擇在午膳前入座,午膳中離開,盡量避開人潮。眼看有不少人在堂食,希望越見光明,越來越好吧~
2020-08-06
芝士四重奏長通粉
青檸芝士蛋糕
2020-07-16 944 浏览
It is known that women have more of a sweet tooth than men, as one of the female hormones promotes the craving for sweets.Although The Cheesecake Factory has always been criticized for supplying unhealthy food with high-fat and high-calorie, I would like to give it a try.The restaurant interior design captures the classic elegance of the of American style. The brown and amber scheme, along with the black and white checkered floors and wicker chairs establish the relaxing vibe of slice-of-life A

The restaurant interior design captures the classic elegance of the of American style. The brown and amber scheme, along with the black and white checkered floors and wicker chairs establish the relaxing vibe of slice-of-life Americana.

Eggs  Benedict

Eggs Benedict ($138) is always one of my top choices in American restaurants. I was satisfied with the serving size. Eggs poached perfectly with unbroken Hollandaise sauce. Yet, the sauce wasn’t creamy and salty enough; Canadian bacon and muffin were both cold when the waitress served it at my table. It was also a bit weird when I found chili powder was used to add flavor to my Eggs Benedict...

Lemon Meringue Cheesecake

Lemon Meringue Cheesecake ($82) was only crazily sweet. I thought lemon mousse would give extra kick to round out the flavor profile but I was wrong...

I don’t think I would come again in a short time when there are more good restaurants choices.
2020-07-12
2020-07-11 990 浏览
Cheesecake factory 過去總是排長龍,在疫情和遊客減少的環境下,人流少了很多,今日中午來到餐廳,不用排隊,直接入座餐廳位置很多,目測大約可容納200人以上,桌和桌有隔起來,一個個包廂的設計,多了些隱密性,更能好好和朋友傾解和享受食物Bread麵包烤的酥脆,黑糖麵包尤其酥脆可口Steak Diana salmon combo點了雙主菜的Combo,份量超級大,Steak Diana選了7分熟,肉不會過老,美式的調味方法,鎖住牛肉的肉汁,軟嫩可口。鮭魚的部份略為乾硬,調味偏重的美式風格,另加上薯仔份量十足

Bread
麵包烤的酥脆,黑糖麵包尤其酥脆可口

Steak Diana salmon combo
2020-07-05 1110 浏览
我去美國旅行時,有去過這個餐廳品嘗店舖的Cheese cake, 真係一試難忘。已經去過幾次,今日為朋友慶祝生日,朋友想到這個餐廳品嘗一下,那我們决定去這裡為她慶生。餐前包, 黑糖包好香,好脆及帶有一黑糖點甜味,味道真的唔錯,配上牛油一齊食,簡直係好食到停唔到口。水牛城香辣雞翼,醬汁好濃郁,而且帶點酸及香辣味,還配上芝士醬及西芹條,是主餐前開胃之選。
法式鄉村沙律,沙律醬汁很新鮮及開胃。因為每次都是嘗試不同的芝士蛋糕; 故今次點了個士多啤梨鬆餅,配上新鮮士多俾梨,蛋糕鬆餅軟綿綿,配上cream,一點油膩也沒有,口感一流。但個人還是覺得原味芝士蛋糕係最好味!

法式鄉村沙律,沙律醬汁很新鮮及開胃。

2020-07-05 901 浏览
我地一行三人在六點到等位,六點四十五分可入去。由於朋友話食濟咗,所以點咗非大家常點嘅pizza及扒,揀咗D較輕食,我地點了一個蟹肉球小食,雞肉蒜香檸檬忌廉扁意粉及焗墨西哥芝士雞肉卷,仲要留番個肚食甜品!首先一讚個黑麥麵包,好香麥味,又香又脆蟹肉球就普普通通,大家可以不試,因為太細粒,所以不能食得出蟹肉嘅鮮味!脆卷味道都可以,因為焗所以唔油,入面有黑豆,芫茜,雞肉配上粟米莎莎醬!個意粉好好味,有好清新嘅檸檬加忌廉味,雞肉不嚡口,裡面嘅蒜頭出奇地香口味濃,我食咗好多粒我哋點了紅絲絨芝士蛋糕同Linda 朱古力蛋糕,我哋覺得芝士蛋糕可以,芝士味濃又滑,但朱古力蛋糕太甜食唔到朱古力香味,所以較爲失望!
我地一行三人在六點到等位,六點四十五分可入去。

首先一讚個黑麥麵包,好香麥味,又香又脆

2020-06-27
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
  • 餐前麵包
2020-07-03 2433 浏览
我地5個人黎左Cheesecake Factory,因為夜晚放工時間黎,等左個半鐘先有得入去,好既係等位唔洗企係佢門口,會比個咇咇機你,到你就會振,所以可以去行下先番黎。入到去環境有D暗,但係幾有情調先係一個凱撒沙律,依個算係咁多樣食入面最清既一個,因為其他野都有好濃既味道。所以依個沙律可以話係用黎中和用既。之後就係水牛城香辣雞翼,睇相睇唔出,其實佢好大碟!食落去有D辣椒仔既味道,當然仲有D好濃既芝士味,依個係好食既。旁邊有個芝士醬,怕你唔夠比你點。pepperoni pizza,又係好有分量既一個pizza,好似好普通咁,但又估唔到幾好食。有芝士味,但唔係話好濃,可能因為焗過,有少少拉絲咁又幾好食。Sweet  potato  fries,依個就真係即叫即炸,好脆好甜,唔點醬都已經好好食,下次都一定會再叫!烤蒜雞肉蝴蝶粉,又係好大碟,但係超好食,佢係每粒蝴蝶粉都有芝士味,依碟雖然幾濃芝士味,但係佢濃得黎唔太over,所以好想食完再食!士多啤梨芝士蛋糕,咁黎到Cheesecake factory點可以唔食Cheesecake,所以就叫左依個,咁不得不讚依到既Cheesecake真係好食

入到去環境有D暗,但係幾有情調

凱撒沙律

水牛城香辣雞翼

pepperoni pizza

Sweet  potato  fries

烤蒜雞肉蝴蝶粉

士多啤梨芝士蛋糕,咁黎到Cheesecake factory點可以唔食Cheesecake,所以就叫左依個,咁不得不讚依到既Cheesecake真係好食既,大件得黎唔會太膩,幾個人share真係岩岩好,飯後甜品黎講一流。

士多啤梨芝士蛋糕

最後不得不讚下依個任食既包,真係唔錯。個面唔會太硬,入面又夠軟,加埋牛油真係好好食。因為太好食,我地食完之後叫左佢refill。

2020-06-30
2020-07-01 849 浏览
cheesecake factory因為想食cheesecake所以就諗住下午茶試下呢間cheesecake facotry因為下午茶 所以唔洗book都好快入到去原本以為好似其他蛋糕店細細件點知好大件!!!係超級大件!!因為我不留都食得少所以一件cheesecake對我來講已經可以當正餐 真係好誇張lol我覺得蛋糕偏甜 我鍾意食野環境好好好舒服 寧靜無人打擾服務態度都好好下一次想再食試下佢嘅正餐感覺好似好正咁!
cheesecake factory

因為想食cheesecake
因為下午茶 所以唔洗book都好快入到去
原本以為好似其他蛋糕店細細件
點知好大件!!!
係超級大件!!
好舒服 寧靜無人打擾
服務態度都好好
下一次想再食
試下佢嘅正餐
感覺好似好正咁!
2020-06-24
  • 鹹焦糖芝士蛋糕
2020-06-28 769 浏览
黎呢度食野要當正自己係美國,因為佢跟足美國份量一樣。2個人真係叫2碟夠,但始終唔心息都係叫左3碟!係香港食西餐又咁大碟黎講真係唔算貴我係美國都食過,味道一樣keep到美國水準
我係美國都食過,味道一樣keep到美國水準
2020-06-28 812 浏览
前排星期日去咗海港城行街,之前星期日黎都無咩人,但果日竟然多人到爆,連停車場都 Full 咗 🤦🏻‍♂️ 行咗陣就決定早啲食晚飯因為怕要等位,商場咁多人都諗住會排到傻,點知竟然無人排隊 😝 正呀啱哂我。經過上次既經歷之後,今次都唔敢叫咁多,叫左德州墨西哥脆卷、芝樂坊漢堡同無敵紅絲絨芝士蛋糕。德州墨西哥脆卷 ($148) : 雖然係小食但都有幾多件,剛出爐熱辣辣既脆卷內有雞肉、玉米、黑豆、辣椒、洋蔥等材料,墊底係條狀既粟米片,而醬汁就有牛油果醬同蕃茄粒,唔點醬都好好食。芝樂坊漢堡 ($168) : 份量好大件,漢堡跟粗薯條,漢堡有芝士、芝士碎、番茄、牛肉等等材料,食落口感同味道都超正 🤤 勁滿足呀。無敵紅絲絨芝士蛋糕 ($82) : 甜品都好大件 😳 女仔食既話真係食一件都已經飽哂,味道方面自己覺得比較甜。Oreo 奶昔 ($79) : 每次嚟都會指定叫既飲品。

Oreo 奶昔 ($79) : 每次嚟都會指定叫既飲品。
2020-06-20 1664 浏览
之前聽好多同事推薦,話佢地嘅Cheesecake同食物都好正,大件又好食;於是搵日Happy Friday去試,由於Receptionist話夜晚無得book位,所以我地就揀左lunch去食。由於一早book左枱嘅原故,去到只係等左幾分鐘,等待侍應嘅帶位就可以入座。我地2個人叫左一杯飲品、一個飯、一意粉跟餐,同一件蛋糕,完全忘記咗佢係一間美國餐廳;亦都高估左自己嘅食量。點完餐後好快就黎左餐湯同Oreo奶昔,奶昔大杯,好多Oreo碎碎,好好飲,不過老公就嫌有d過甜跟住上好香辣味嘅水牛城香辣雞翼,好大隻,食落好勁酸味又帶少少辣,好惹味意粉嘅檸檬忌廉汁配雞肉,酸酸地好開胃,雞肉好嫩滑蝦及雞肉雜燴濃湯飯都好正,配飯食一流,好好送飯,個汁好惹味,配上蝦、雞肉、司華力腸等等嘅配料,口感十分豐富。由於全部食物都好大份,但又想試埋佢地嘅芝士蛋糕,所以我地無夾硬食飽,飯、麵、雞翼各剩左一半打包拎走蛋糕都係同樣外國人size,好大份好濃朱古力味,不負期待,不過如果鍾意芝士味嘅朋友就唔建議叫呢款喇🙈後記:雖然係lunch繁忙時間,但店員服務態度都好好,feel到佢地就算多客忙都會盡量take care每一枱

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

意粉嘅檸檬忌廉汁配雞肉,酸酸地好開胃,雞肉好嫩滑

蝦及雞肉雜燴濃湯飯

GODIVA朱古力芝士蛋糕

蛋糕都係同樣外國人size,好大份

後記:

雖然係lunch繁忙時間,但店員服務態度都好好,feel到佢地就算多客忙都會盡量take care每一枱客

因為我地2個人食,加上每碟份量多,所以叫唔到好多野試,好推薦一大班朋友黎食,開心share,又坐得舒服

食物定價黎講唔算平,不過食物真係大份,所以整體黎講我都覺得係抵食嘅
2020-05-22
庆祝纪念
生日
雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
蝦及雞肉雜燴濃湯飯
GODIVA朱古力芝士蛋糕
  • 水牛城香辣雞翼
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍰 Pineapple Upside-Down Cheesecake HKD82 @ 🌟 The Cheesecake Factory Hong Kong《👽食神大媽食甜品》⠀.⠀👽 大媽個人而言,覺得呢件只推出左一個月嘅新口味,系餐廳雲雲眾多口味之中最好味嘅一款!🤩 拿,除非你本身討厭菠蘿,否則,你就算唔覺得佢最好味,但我都有信心妳會覺得佢系名列前茅之選。😎⠀.⠀🍍 幾乎家家戶戶都食過嘅Pineapple Upside-Down Cake,起呢度,直接變成Pineapple Upside-Down Cheesecake 🤣 平時兩層牛油蛋糕包住菠蘿就算,呢件?中間全層系菠蘿芝士蛋糕!菠蘿完美和諧地將芝士嘅膩帶走,同埋菠蘿絕對無藥水味❗️重點中嘅重點❗️佢兩層buttercake系濕潤架!唔系乾曾曾咬落有碎跌落黎嗰種!.👹 呢個耶邪惡指數繼續爆燈,但大媽一於奉行越邪惡越快樂原則,已經食第三次啦 😬✌️⠀.📍 尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G102號鋪⠀☎️ +(852)2791-6628.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
.⠀
.⠀

📍 尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G102號鋪⠀
☎️ +(852)2791-6628
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$82 (宵夜)
2020-06-19 807 浏览
原來而家The Cheesecake Factory 都仲係好多人食,夜晚六點去到話要等兩個鐘即係8:00先至號再返嚟,真係多人到極點啊!不過好彩8:00嘅時候都即刻有位,唔會失咗預算。今次嗌左三樣嘢,沙律、路易威炸雞扒蝴蝶粉同一個泰式咖喱飯🍛真係每一樣菜式都係大大份好大碟。好新鮮嘅沙律菜,好開胃。 creamy醬汁,少少香辣好滋味!炸雞係好薄切嘅所以食落呢就唔唔算好有咬口,但勝在佢用嘅炸粉好幼細,其實都幾好食!呢一疊係嗌嘅時候唔知原來係類似泰式風味,而佢又真係住得同喺泰國食嘅味道係一樣嘅!🤣個咖喱係偏向甜少少辣嘅泰式咖喱,連埋啲雞球呢撈埋一齊食真係可以食晒㗎!

不過好彩8:00嘅時候都即刻有位,唔會失咗預算。

今次嗌左三樣嘢,沙律、路易威炸雞扒蝴蝶粉同一個泰式咖喱飯🍛

真係每一樣菜式都係大大份好大碟。

好新鮮嘅沙律菜,好開胃。

creamy醬汁,少少香辣好滋味!

2020-06-15 927 浏览
前一排去咗尖沙咀同朋友一齊食生日飯,當日沒有復位直接walk-in 也有位置,餐廳十分之大,所以即使排隊都應該好快到。餐廳格局好似去咗外國餐廳,而且啲staff大部份都係講英文,真係好似去左外國咁😂講啲嘢食先,我哋叫咗都幾多嘢食不過唔係好記得左啲名,所以大家睇住圖先啦‼️‼️啲意粉真係好大碟(3個人食都夠)呢個水牛城雞翼真係超級唔建議大家食。味道奇怪😅😅食完一小淡已經無人再掂過,4個人同時感到失望,真的不了不了。。。

‼️‼️啲意粉真係好大碟(3個人食都夠)