芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2020-07-11 12 浏览
我哋幾個人入咗大埔,諗住去搵一間好嘅酒吧,結果就去咗呢度,因為知道呢度仲有串燒食☺️,一路食串燒,一路飲酒,其實都幾唔錯。我哋一坐低嘅時候叫咗一杯Black Label溝綠茶,起初我仲以為佢會好似其他酒吧咁樣,用上道地綠茶,但後尾發現原來唔係,佢會先用茶包沖好綠茶,然後再加入Black Label,這樣的效果,會令整杯飲料變得淡一些,相對較健康一點,然而各人喜好不同,各花入各眼。之後我哋叫咗一杯Long Island,衝得都算正宗,用可樂,而不是用茶,整體來說都幾好飲。之後我哋叫咗幾個串燒,翠玉瓜價錢相對比較平,$16,燒得比較香口,而且上面加咗調味料,令到佢唔會好淡口,而係都幾惹味。再之後就食咗佢哋個芝士漢堡,漢堡外層煎得幾香,而裏面係流心芝士,用來送酒,其實幾好。再之後就係呢度比較出名嘅黃花魚,黃花魚煎得比較香,而且大大條, 80幾蚊來說,其實相當抵食。

2020-07-05
$200 (宵夜)
2020-07-10 9 浏览
平時去大埔都唔知食咩好 今次比我發現原來有一間酒吧食串燒嘅地方 餐廳位置好容易搵到 大埔芝加哥串燒酒場入夜之後都幾多人 可以提早book位啲串燒仲要好好食 而且價錢非常合理👍🏻抵食 海鮮帶子同燒鱔仲有黑松露蝦都好正 調味好夾😋唔飲酒嘅話柚子蜜都唔錯 大大杯🍺餐廳名稱:大埔芝加哥串燒酒場地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖
平時去大埔都唔知食咩好

餐廳名稱:大埔芝加哥串燒酒場
地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖
2020-06-30
2020-07-09 17 浏览
本來係想去食西餐,但係咁啱嗰一日唔開,然後又將溫馨小提示,所以最後轉場去食串燒餐🤔🤔。串燒店嘅氣氛好正,播放嘅歌全部都好有共鳴感歌💜💜,而且嘢食都幾高質,一定要支持🤤🤤1. 串燒款: -燒咸豬腩片冇諗過燒炭豬腩片都可以咁香咁脆😋而且調味非常均勻必試👍🏻-石燒prime牛小扒估唔到牛小排竟然可以揀幾多成熟🤩最後最後我哋決定叫七熟🤤🤤牛味好濃😍$168黎講非常抵食😍配埋酒好正-招牌茄子燒茄子醃製得好入味🤩🤩而且茄子肉同埋茄子皮好容易分得開😏-香草芝士雜菌厚厚的芝士,比想像中高質,而且有好多唔同種類嘅菇🤤🤤啱晒鍾意食唔同口味嘅人-鹽燒雞皮好脆,好似薯片咁🤪好啱送🍻-炸拉絲水牛芝士條嘩😍水牛芝士竟然可以拉到一隻手掌咁長😋仲要有大概五至六條😍一啲都唔偷工減料😱抵讚👍🏻👍🏻2. 帶子飯估唔到串燒店都有飯食😳如果係男比較大食都可以叫🤤帶子總共有4粒🤤好似手掌咁大🖐️帶子應該係有燒過😆外面熱熱有烤味,而帶子裏面就係常溫🤪唔鍾意食帶子刺身嘅吃貨要留意😌整體黎講,食到帶子真係新鮮🤤🤤3. 酒類:好啱大埔人夜晚傾偈談心🌞- 櫻花味Kirin 大大杯🤤🤤好啱男仔一路傾偈一路隊😳淡淡的櫻花香味🌸🌸啤酒🍻非常順滑-
1. 串燒款:
-燒咸豬腩片
冇諗過燒炭豬腩片都可以咁香咁脆😋而且調味非常均勻必試👍🏻
-石燒prime牛小扒
-招牌茄子燒
茄子醃製得好入味🤩🤩而且茄子肉同埋茄子皮好容易分得開😏
-香草芝士雜菌
-鹽燒雞皮
好脆,好似薯片咁🤪好啱送🍻

-炸拉絲水牛芝士條

2. 帶子飯

3. 酒類:好啱大埔人夜晚傾偈談心🌞
- 櫻花味Kirin
Grand Cosmopolitan
杯嘢飲好靚😍😍好啱女仔打卡😏😏味道方面甜甜地🤤🤤酒味唔係好濃🤩🤩非常容易入口
2020-07-08 15 浏览
假日chill chill , 又想飲酒又想串燒就搵左呢間近近地,見佢做緊優惠,星期一買一送一,只限麒麟原味。星期二都有買二送二,星期三買三送三咁,但無問到係酒。都叫左好多串燒,燒雞髀肉好值得一試,好有居酒屋風味,皮脆肉滑。另外就係羊架,肉味濃多汁,生熟岩岩好。雞軟骨脆卜卜送酒一流,茄子絕對夠味,不過有啲位濃味啲,真係有啲辣,記得夾既時候均勻咁夾就完美。由於食太多,推介最正個啲。啤酒試左3款1. 麒麟原味(沙冰泡/正常)2. samuel adams3. Little creature brewing1. 沙冰泡另一層次,有機會都要試一試,可以令啤酒保持係一定既溫度,唔會好快熱哂。CHILL2&3 味道較濃同香,感覺就好似男人既浪漫

啤酒試左3款
1. 麒麟原味(沙冰泡/正常)
2. samuel adams
3. Little creature brewing

2&3 味道較濃同香,感覺就好似男人既浪漫

2020-07-07 27 浏览
同朋友由大圍搭單車到大埔, 還左車就打算一齊搵間野做下hea下 傾下計。 之前check過呢間食幾多好評, 所以來試下! 果然很ok ! 搭完單車好肚餓, 所以叫左好多野食, 最後飽到碌住出門口😛【飲料】酒場當然要試一試佢既酒啦! 我地兩個不太識飲烈酒, 所以最後選了梅酒和桃酒! 果然很易入口, 有水果的鮮甜, 又有酒香👍 酒杯很細緻, 就像兩條小魚在遊酒~ cute 😍【食物】叫左甘多野食, 兩個人真的食到很飽, 每一樣食物都沒有失望! 正! 1. 最有驚喜系【燒牛舌】, 很軟 不硬口, 又很有肉味🥰 高質! 2. 【黑松露燒玉子】 也很好味! 濃濃的黑松露, 一點也不孤寒, 而且蛋味很香! 必試!3. 【燒鮑魚】 平時食鮑魚冇咩味,估唔到燒完之後陣海鮮香味出咗嚟, 不會好硬搵容易入口,而且也很可口! 食完一隻立即想食多隻😅 4. 【芝士餅 】 吾好睇佢燒到好像黑左, 睇落一般, 但食落好好味! 最緊要系熱食, 香香的面粉加芝士, 很滿足! 其他野例如燒雞,燒蠔燒,燒扇貝 等都好好, 時間關係就不多說了 ! 【總結】環境高質, 食物嘅等待時間17分鐘就有了, 比我想像中快, 雖

搭完單車好肚餓, 所以叫左好多野食, 最後飽到碌住出門口😛

【飲料】
酒杯很細緻, 就像兩條小魚在遊酒~ cute 😍

梅酒/桃味酒

【食物】

搵容易入口,而且也很可口! 食完一隻立即想食多隻😅

【總結】
環境高質, 食物嘅等待時間17分鐘就有了, 比我想像中快, 雖然呢度唔係市區但係如果同朋友經過的話都值得來試一試。 系同朋友享受quality time 的好地方。👍

🅿🆂 OpenRice 地址寫系太和路, 其實如果google search 「翠和里」的話, 應該會易搵d, 因為我都搵左一陣先搵到😁

梅酒/桃味酒
  • 鹽燒牛舌心
  • 香蒜蔥花廣島蠔
入到去坐得夠舒服👍價錢性價比高,百幾蚊半打法國蘇菲亞,新鮮💛野食味道好好特別推介佢地既牛扒而且酒類選擇多!好欣賞佢地用木板裝碟上,姐姐都唔使洗咁多碟先🙈🙈🙈而且女仔打卡影相都一流🥰 入大埔既朋友一定要試!酒就同朋友分別叫左Samuel adams同 blue Hawaii 🥂叫左半打法國蘇菲亞生蠔,一份牛扒同芝士條,燒豬大腸!同朋友兩個都好鐘意燒豬大腸 外脆內軟一啲騷味異味都無!一路食我地都一路點頭讚不絕口🤣🤣🥰

• 招牌茄子燒
  • Blue Hawaiian
  • 香蒜蔥花廣島蠔
  • 牛扒
  • 燒豬大腸
  • 法國蘇菲亞生蠔
2020-07-02 22 浏览
已經係第二次再黎嘢飲方面首先都係兩杯低濃度酒精飲品係咪好靚呢🤣🤣靚到我唔捨得飲☺好適合女性 影相打卡冇得頂再來當然就係主角串燒啦~今次我嗌咗上次好想嗌嘅黑松露芝士大啡菇🤤又軟又多汁, 芝士雜菌我 再encore 如果有碗飯喺度嘅話佢一定好正😂😂😂 雞皮雞軟骨嗰啲都好好味,水準冇跌當然唔少得海鮮啦有鮑魚同埋扇貝,岩岩好~一啲都唔硬又入味,仲有燒鯖魚, 講都講唔曬😂😂太好食啦~🤣🤣仲有好多野食,大家可以去試埋其他
已經係第二次再黎

仲有好多野食,大家可以去試埋其他

2020-07-02 24 浏览
今晚黎到大埔太和路呢間芝加哥串燒酒場,見到都多人食,好想啤啤佢,而且又有位,就入去開餐先🤗-泰式生蝦刺身在這個夏天,食呢個就係好啱啊,點埋佢個啲酸辣汁,好鬼正😘-法國蘇菲亞生蠔加了甜醬同檸檬汁,入口先是酸,之後有海水味涌出,滑身而且有鮮味,口感有層次😋- 石燒prime牛小排肉質鮮嫩,肥瘦適中,有牛肉味好同好易咬得開,肉汁散出😊- 燒羊架佢嘅醃製料味唔多,反而仲食到羊嘅本身肉質,鮮嫩唔un,十分好味😋- 鹽燒鮮白膳串 $58/1串 感覺有點貴,但黎到見到佢都厚切,而且燒到外脆內軟,感受到師傅制作用心- 細看餐牌, 見佢哋食物都多元化,但只得一個胃,故只能下次再嚟了😆
-泰式生蝦刺身
在這個夏天,食呢個就係好啱啊,點埋佢個啲酸辣汁,好鬼正😘
-法國蘇菲亞生蠔
- 石燒prime牛小排
肉質鮮嫩,肥瘦適中,有牛肉味好同好易咬得開,肉汁散出😊
- 燒羊架
佢嘅醃製料味唔多,反而仲食到羊嘅本身肉質,
鮮嫩唔un,十分好味😋
- 鹽燒鮮白膳串
$58/1串 感覺有點貴,但黎到見到佢都厚切,
而且燒到外脆內軟,感受到師傅制作用心

2020-07-01
2020-07-02 25 浏览
新界東嘅酒吧其實選擇唔多,瘦編同幾個北區朋友每次想飲野但又唔想出市區,通常都會去太和大埔,因為選擇多啲。係太和中心附近夜晚都有不少食肆同酒吧係度開業,每逢夜晚就有一種靜中帶旺的氣氛,今次就試下依間芝加哥串燒酒場,一聽個名就知係食串燒同飲酒。🍺-呢度嘅串燒選擇有好多,有海鮮、牛肉、蔬菜類等,重點係有我最鐘意既燒生蠔,燒大蝦同燒扇貝,勁新鮮!另外還有些烤焗類,刺身,同飯麵類。因為啲串燒要即叫即燒,所以都叫左個泰式生蝦刺身打底。隻海蝦經冰鎮後,肉質緊實富彈性,味道爽甜鮮美,再配上大量生蒜、辣椒、調製的醬汁,有助帶出蝦肉的鮮味,其酸辣的味道,非常醒胃。😋-而其他串燒就會用塊好大塊嘅木板一次過上,所以黎食嘢一定要有策略,最好就快手啲落左幾件食物嘅單先,而瘦編第一次黎就太慢條斯理,慢慢揀哂全部食物先落單,結果等左XX分鐘,所以大家記得要快d落單,第一輪先叫少少,食到一半又再落單。當中我最鐘意食招牌茄子燒,呢個我覺得係必叫既,一整條茄子配上大量蒜蓉,食個時將茄子肉刮起就食得,食落好多汁又勁惹味,茄子烤得好鬆軟, 而且混合蒜蓉特別惹味, 兩者好夾而家諗起都想食。另外香蒜葱燒廣島蠔都係極力推薦!蠔非常新
而其他串燒就會用塊好大塊嘅木板一次過上,所以黎食嘢一定要有策略,最好就快手啲落左幾件食物嘅單先,而瘦編第一次黎就太慢條斯理,慢慢揀哂全部食物先落單,結果等左XX分鐘,所以大家記得要快d落單,第一輪先叫少少,食到一半又再落單。當中我最鐘意食招牌茄子燒,呢個我覺得係必叫既,一整條茄子配上大量蒜蓉,食個時將茄子肉刮起就食得,食落好多汁又勁惹味,茄子烤得好鬆軟, 而且混合蒜蓉特別惹味, 兩者好夾而家諗起都想食。另外香蒜葱燒廣島蠔都係極力推薦!蠔非常新鮮,食落仍嚐到蠔既鮮甜味,質地嫩滑。不過呢餐廳竟然係唔收信用卡同無電子收據,有少少唔方便,因為平時同朋友飲酒一定埋單過千蚊嫁嘛。🤣
味道評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
➡️ 芝加哥串燒酒場 (大埔)
📍 大埔太和路24號太和中心地下37號舖
2020-07-01 14 浏览
今日父親節反傳統,唔去酒樓食飯,而係帶老公囡囡去芝加哥串燒酒場飲酒加食串燒,返工咁辛苦,當然同老公去放鬆一下。雖然係酒場,但都好適合一家大細黎放鬆,今日都好多家庭客。點了幾款串燒加炸物日本一口蕃薯仔燒($19)、一口和牛串($29)、燒大啡菇($29)、燒牛油半熟帶子($58)一口蕃薯仔一口一粒,入口幼滑軟綿,非常香甜一口和牛串,點左3串,和牛味濃,燒得剛剛好,一D都唔韌,沒有加任何調味,只加了少少鹽,和牛肉味更提升燒大啡菇,一切開,菇既汁慢慢流出,非常Juicy燒牛油半熟帶子-大大粒帶子,牛油味好香濃,帶子燒得剛剛好,沒有變韌,鮮味十足炸拉絲水牛芝士條($58)炸得金黃香脆,一咬開,滿滿的芝士,而且拉絲仲可以拉到好長,非常邪惡Godiva Chocolate ($88)Godiva Chocolate liqueur,Chocolate milk已經好鐘意Godiva,朱古力控必飲,朱古力味超濃郁,口感順滑,酒精都唔算好重,岩晒女士飲。凍紫薯朱古力($48)好大杯,賣相吸引,淡淡紫薯味,朱古力味非常濃郁

點了幾款串燒加炸物

一口蕃薯仔一口一粒,入口幼滑軟綿,非常香甜

燒大啡菇,一切開,菇既汁慢慢流出,非常Juicy

炸拉絲水牛芝士條($58)

Godiva Chocolate ($88)

凍紫薯朱古力($48)
好大杯,賣相吸引,淡淡紫薯味,朱古力味非常濃郁
2020-07-01 342 浏览
每次跟朋友想喝酒放鬆一下,都會來這間 可以邊吃燒烤邊喝酒 酒種類很多,總有一款適合 燒烤可以選辣度,今次選多bb辣 招牌茄子燒 $32 是招牌菜真的沒錯,蒜香超濃~再配上孜然粉,蒜香加上辛辣味,真得吃不停口! 整片秒殺~😆 炭燒牛扒 $49 牛扒肉汁鮮味,不用加配燒汁味道足夠😜第一口有濃濃炭燒香~牛扒熟度適中,內、外口感層次分明😄廚師炭燒程度控制得剛好,完美地保留著牛扒新鮮 柔嫩 燒豬大腸 $28 吃豬大腸真的很怕大腸不乾淨和太多脂肪,但這家做的非常好,豬大腸沒太多脂肪,而且外脆內軟😄食完還想再吃t 鹽燒雞軟骨 $12 外酥內脆的雞軟骨~配鹽燒真的很惹味! 簡單的鹽作調味,減輕了油膩感! ! 配酒真的很不錯 香蔥燒半殼扇貝 $39 一看就知道很大顆,香蔥把鮮味帶出~ 經過炙烤的扇貝,鮮味更撲鼻! 吃一口口感柔軟~ 下次要試 芝士黑松露扇貝😜 韭菜 $15 一上來就有好香的味道,一口咬下去口內充滿孜然粉的香味,之後有韭菜味,很好吃!會令人上癮的韭菜哦~ 娃娃菜 $15 燒完仍保持脆脆的口感,調味料不錯,不會太咸😜烤菜很容易吸油,但這個做得不油膩😄一串接一串不停吃下去。 魷魚 $15 魷魚
每次跟朋友想喝酒放鬆一下,都會來這間
可以邊吃燒烤邊喝酒

酒種類很多,總有一款適合

燒烤可以選辣度,今次選多bb辣

招牌茄子燒 $32

炭燒牛扒 $49

燒豬大腸 $28

鹽燒雞軟骨 $12

香蔥燒半殼扇貝 $39

一看就知道很大顆,香蔥把鮮味帶出~
經過炙烤的扇貝,鮮味更撲鼻! 吃一口口感柔軟~
下次要試 芝士黑松露扇貝😜

韭菜 $15

娃娃菜 $15

魷魚 $15
魷魚份量挺大的, 吃下去好彈牙,嫩中帶脆!
脆脆的口感,調味料不錯,不會太咸

雞軟骨$12
口感脆脆,不油膩,配酒食很快就吃完了。

羊架$38

多春魚$26

用上鹽燒,味道簡單,一份有4條,很快就吃光光,不喜孜然粉味道的人蠻適合

Little creatures pale ale $46
這支啤酒喝第一口會覺得苦,但之後有很淡淡的甜味,最後有一點點酸,很有層次😄令人想再喝

apple cider $46
在天氣炎熱的時候喝,特別爽快😆
真的很喜歡這款cider! 果香和蘋果香甜再加酒香很令人放鬆
  • 招牌茄子燒
  • 燒羊架
2020-07-01 9 浏览
大埔芝加哥串燒酒場 係在大埔太和路24號太和中心地下37號舖,門口好闊落,一去到就會見到,個日我去到已經入坐率好高,好味道當然多人食啦食燒物當然要啤啤佢啦,一大啖生啤爽呀食物方面我同朋友叫咗好多嘢食,其中牛舌,好嫩口羊架,肉汁豐富甲羅燒,我嘅必選鮑魚,好新鮮彈牙呀茄子好好味菠蘿,甜甜蜜蜜
食燒物當然要啤啤佢啦,一大啖生啤爽呀
食物方面我同朋友叫咗好多嘢食,其中
牛舌,好嫩口
羊架,肉汁豐富
甲羅燒,我嘅必選
鮑魚,好新鮮彈牙呀
茄子好好味
菠蘿,甜甜蜜蜜

2020-06-30 7 浏览
鞋得搵到價錢唔貴,食物質低ok既串燒店,當然要同朋友來摸下杯底淡心啦。韭菜($15) :一上來就有好香的味道,一口咬下去口內充滿孜然粉的香味,之後有韭菜味,很好吃!會令人上癮的韭菜哦~我既最愛wor娃娃菜($15) :燒完仍保持脆脆的口感,調味料不錯,不會太咸,一串接一串不停吃下去。我就比較淋一d既口感,朋友就非常喜歡!原隻魷魚($28) :吃下去好彈牙,魷魚份量挺大的,喜歡魷魚的朋友一定要叫哦‼雞軟骨($12) :令人吃不停口的食物,配酒食很快就吃完了。羊架($38) :喜歡食羊的朋友一定一定要叫這個羊架,這次叫了7成熟,肉質軟嫩,加上香草調味,入口充滿羊肉的味道,令人一試難忘。多春魚($26): 用上鹽燒,味道簡單,一份有4條,很快就吃光光,不喜孜然粉味道的朋友就要試試。Little creatures pale ale($46):這支啤酒喝第一口會覺得苦,但之後有很淡淡的甜味,最後有一點點酸。都算令人想再喝的酒。
#黃店 #大埔美食 #串燒 #HappyHour .位於太和中心地下呢間餐廳係大埔區都屬於數一數二既黃店之一❤️ 門口已經放左兩隻pepe坐陣 餐廳以酒吧串燒為賣點 除左啤酒仲有多款cocktail 同日本酒 👍🏻.串燒種類繁多 除左一般豬牛雞等串燒 仲有大啡菇 茄子 瓜菜類 海鮮等川味串燒 🍢 .原本諗著係酒吧食埋野 相對價錢會好貴 但原來串燒價錢定價都係$20左右 真心抵食😍 飲埋酒+食野 平均埋單價都係$150左右 .重點門口可以停車 🙈 岩晒我呢d周圍泊又要搵好野食既 ❤️.。📌地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖💰價錢:$150-$200👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yumm
#黃店 #大埔美食 #串燒 #HappyHour
重點門口可以停車 🙈 岩晒我呢d周圍泊又要搵好野食既 ❤️

📌地址:大埔太和路24號太和中心地下37號舖
💰價錢:$150-$200
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #大埔 #taipo #大埔美食
2020-06-29 13 浏览
朋友拉我吐苦水,我地相約係芝士哥串燒酒場飲返杯,芝加哥串燒酒場位於大埔太和路24號太和中心地下37號舖,由太和火車站行過去只需5-10分鐘,非常就腳,而且餐廳出面有一大個咪錶場,泊車都好方便。7點到達,已經全場滿座,最好book 定位。酒類亦有超多款選擇,成本menu 慢慢睇,唔飲酒都有非酒精飲品串燒加炸物多達70-80款,串燒可簡辣度,另外亦有幾款飯類選擇,但食串燒加啤酒都已經可以食飽。燒雞翅包飯、雞髀串、玉子燒燒雞翅包飯-辣辣地,入面個飯都好香,好惹味雞髀串加了孜然粉、雞髀肉好嫩滑惹味玉子燒-蛋味香濃,香甜鬆軟蒜蓉牛油燒大頭蝦-好大隻,有成隻手掌咁長,如果蒜蓉牛油再濃一點會更好。白松露薯條-平時食開黑松露薯條,今次第一次食白松露薯條,薯條新鮮熱辣辣炸起,金黃香脆,送酒一流Vodka Espresso (vodka,Kahlua,Coffee)有一細杯花蜜糖漿比你倒入去,以杯花蜜糖漿好香好香,咖啡味濃郁醇厚,口感滑順綿密

燒雞翅包飯、雞髀串、玉子燒

燒雞翅包飯-辣辣地,入面個飯都好香,好惹味

雞髀串加了孜然粉、雞髀肉好嫩滑惹味

玉子燒-蛋味香濃,香甜鬆軟