2023-10-14 246 浏览
叫咗一個船面 一個撈麵 加串燒放題船面味道正常 撈麵黎到乜汁都味 原來要自己撈支所謂既撈麵汁係杰身甜豉油⋯所謂既串燒 其實係油炸串燒 全部肉都無肉味 本身咁平都預咗唔會有咩好既肉 但係每一串都係得油味 滴緊油 頂唔順要用紙巾索油 索完串肉都仲滴緊油除咗油 啲串燒一啲串燒既調味 鹹味都無 沙嗲醬都係紅油 完全無味 擺係底既串燒好似金字塔咁 頂層既油流晒最底 又花生油又沙嗲紅油 食完成口都係油如果想中風或者飲花生油真係可以一試 第一篇食評 救得一個得一個 見字請quit
叫咗一個船面 一個撈麵 加串燒放題
船面味道正常 撈麵黎到乜汁都味 原來要自己撈
支所謂既撈麵汁係杰身甜豉油⋯
所謂既串燒 其實係油炸串燒
如果想中風或者飲花生油真係可以一試
第一篇食評 救得一個得一個 見字請quit
2023-10-11 186 浏览
放工搵野食,入咗呢間店。本身都無乜期望,一個人食要求唔多。見到餐牌寫住「廚師推薦」,就揀咗船皇湯麵配河粉,加個秘制通菜。一見到碗麵有啲驚喜,啲肉好吸引,多到蓋過啲河粉!啲湯濃度適中唔會太咸。河粉係粗河粉,唔會黎到淋晒仲有咬口值得讚嘅係店家嘅誠意,碗野有牛腩、肥牛、牛丸、雞翼、魚蛋、豬潤好多料,只係$57🫢唯一美中不足係通菜份量少,不過$14一碟,好似都合理。同埋秘制醬太少,唔係好夠成碟通菜。唔講咁多,睇相~

唔會太咸。河粉係粗河粉,唔會黎到淋晒仲有咬口

唔講咁多,睇相~
  • 船皇湯麵
2023-09-10 341 浏览
去完泰國番黎真係好掛住泰國既船麵見人話呢間好好食 見OpenRice評分都唔錯因為比較趕時間堂食唔到就買咗外賣其實外賣嘅話都預咗冇堂食咁好味但依間連湯底都搞唔掂‼️‼️淡到似食緊滾水烚河粉‼️‼️叫左一個豬肉丸豬肉片豬潤河粉豬肉丸有 3粒普通啦豬肉片兩塊碎上 豬潤 3塊其實$48都ok如果唔講個味道😂但個豬潤真係一眼望落係💢極唔新鮮💢食落去係硬到趙唔到唔知個廚師平時有冇食下自己煮既野真係難食到擺唔到入口🤮同埋個店員有問我要咩辣 我話中辣 唔知佢d辣係點衡量 我就食唔到有辣啦 完全冇泰國個種船面既味同真係只係覺得成碗係落左老抽黎教色既滾水煮河粉🤮🤮
去完泰國番黎真係好掛住泰國既船麵

同真係只係覺得成碗係落左老抽黎教色既滾水煮河
粉🤮🤮

外卖送餐
2023-08-21 293 浏览
之前食過幾次麵都唔錯,今次就試吓個鹽燒牛舌飯,點知就伏了,一碗白飯上面加條菜同幾塊劣質牛舌,同menu個樣差勁遠,雖然$68唔可以期望咁多,但真係太誇張,仲頹過自己喺屋企求其整,唔知其他飯係咪都咁伏,不過都唔會再試了,冇心做飯類不如唔好做啦,專心搞麵冇人話你好彩冇加錢要串燒放題,睇完其他食評後相信都係類似質素。(食到一半嘅牛舌飯,食食吓忍唔住要影低寫食評,原先嘅樣就想像吓係多少少飯同3,4塊相同大小模樣嘅牛舌,that’s all…)。
鹽燒牛舌飯
2023-08-05 305 浏览
第一次忍唔住要寫評價 😡😡見間餐廳好多好評就黎試下食左碗沙爹湯同船皇牛骨湯車仔麵兩碗湯冇味,配料正正常常,服務態度麻麻,完全唔好食,非常失望牛丸都冇乜味質素遠遠低於個評價,唔好抱住咩期望黎食 🥲🥲求其一間車仔麵或者船麵餐廳都好食過呢間唔會再黎食第二次唔理解點解會有咁多好評 🥲Not worth trying at all. The quality of food is way lower than the ratings that it has.
第一次忍唔住要寫評價 😡😡
見間餐廳好多好評就黎試下
食左碗沙爹湯同船皇牛骨湯車仔麵
牛丸都冇乜味
質素遠遠低於個評價,唔好抱住咩期望黎食 🥲🥲
求其一間車仔麵或者船麵餐廳都好食過呢間
唔會再黎食第二次
唔理解點解會有咁多好評 🥲

2023-08-04 310 浏览
船皇🇹🇭船麵。呢間係銅鑼灣船皇食船麵泰國粉餐廳。都開左一段時間啦⋯⋯但有時經過都覺得比以前係少咗人幫襯。琴日諗住好耐冇食過。就去食下啦⋯⋯而家仲有個優惠係加$68一位任食串燒。咁就諗住試下佢啦⋯⋯點知入到去餐廳時。已經好熱。心諗。唔係咁熱天氣都唔開冷氣?點知睇到真係冇開。咁熱既天氣一間舖頭點可以唔開冷氣?咁之後叫我職員開返冷氣。嗰三個女仔勁唔願意。但其實見到佢哋都好熱。咁仲點解唔開冷氣?之後叫佢開開完睇一睇個冷氣27度。咁同冇開有咩分別?所以原來佢冇乜客係正常。有啲咁熱食完碗麵熱死人都食完就走人。之後隔籬枱有個阿叔問個職員有冇水飲?之後個職員同佢講我哋呢度冇水供應,如果你要飲水買$10一支。唉😮‍💨幫襯完,今次應該都冇下次了。
2023-08-03
2023-07-18 241 浏览
今次放lunch嘅時候嚟船皇食船麵, 叫咗牛腩, 牛肉片, 牛丸撈麵 (金邊粉). 嘢飲就叫咗青檸梳打.🎈個麵嘅份量有啲細, 大食嘅人未必夠食. 個梳打係用個銀碗, 好特別🤣

個麵嘅份量有啲細, 大食嘅人未必夠食.
個梳打係用個銀碗, 好特別🤣
本人很喜歡串燒,日式泰式中式都鍾意,對串燒冇乜抵抗力🤣見佢有任食串燒,好想試叫任何大碗麵,加68蚊就可以任食串燒🤤叫左雞翼雞絲船麵,雞翼好入味,雞絲唔乾👍🏻串燒有廿幾款可以揀,size比較細串燒上得好快,不過一上枱已經懷疑到底係串燒定炸串,連竹籤都好油冬菇、翠玉瓜、茄子,無調味+好油牛柳粒乾到不得了雞肉有醃過,不過唔知係咪搞錯左糖同鹽🤨魷魚鬚算唔錯🥲雞軟骨,粟米正常菠蘿好好好好食,好甜,夠稔飲品叫左龍眼冰同柚子檸檬梳打,味道正常下次都係淨係食麵算了😅
本人很喜歡串燒,日式泰式中式都鍾意,對串燒冇乜抵抗力🤣

見佢有任食串燒,好想試

叫任何大碗麵,加68蚊就可以任食串燒🤤

叫左雞翼雞絲船麵,雞翼好入味,雞絲唔乾👍🏻

串燒有廿幾款可以揀,size比較細

冬菇、翠玉瓜、茄子,無調味+好油

牛柳粒乾到不得了

雞肉有醃過,不過唔知係咪搞錯左糖同鹽🤨

魷魚鬚算唔錯🥲

雞軟骨,粟米正常

菠蘿好好好好食,好甜,夠稔

飲品叫左龍眼冰同柚子檸檬梳打,味道正常

下次都係淨係食麵算了😅
2023-07-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 雞翼雞絲湯麵
2023-07-15 155 浏览
船麵係幾抵食, 40幾 ~ 50幾蚊都有, 因為打算叫任食串燒, 所以只叫左雞翼雞絲船麵, 湯幾濃郁, 唔會過鹹, 雞翼好入味有超脆炸豬皮, 記得要趁浸淋之前食~串燒每串份量比較細, 都唔緊要, 叫多幾次啫, 不過 :牛柳粒超乾😑雞醃得好甜, 甜到好奇怪🤐豬頸肉超幼🙄牛舌好mini, 仲超多油🤢冬菇, 茄子都係超級多油😒雞軟骨, 就係雞軟骨囉....😅魷魚so 算比較正常, 但都油🫣粟米算正常🥲菠蘿好好食, 好甜, 唔酸, 因為薄切, 唔難咬, 真係可以encore再encore👍👍整體黎講, 其實串燒一上枱我以為佢係炸唔係燒 (事實我唔清楚), 因為全部都好油😑另外, 冇乜調味, 有都醃得好奇怪如果你想$68任食燒菠蘿, 都係唔錯GEI選擇👍飲品, 叫左龍眼冰同柚子檸檬soda, 味道正常, 價錢唔貴, 同時感覺有D細..服務方面, 串燒上得好快, 唔會因為任食而拖時間👍

串燒每串份量比較細, 都唔緊要, 叫多幾次啫, 不過 :
牛柳粒超乾😑
雞醃得好甜, 甜到好奇怪🤐
豬頸肉超幼🙄
牛舌好mini, 仲超多油🤢
冬菇, 茄子都係超級多油😒
雞軟骨, 就係雞軟骨囉....😅
魷魚so 算比較正常, 但都油🫣
粟米算正常🥲

另外, 冇乜調味, 有都醃得好奇怪

如果你想$68任食燒菠蘿, 都係唔錯GEI選擇👍

服務方面, 串燒上得好快, 唔會因為任食而拖時間👍
2023-07-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 燒菠蘿
2023-07-08 116 浏览
本身上次淨係食面都覺得OK,算係正正常常,不過啲嘢飲好似藥水,好難入口,今次朋友想食加$68串燒,咁我覺得任食都幾抵,但係佢燒到勁難食,咬都咬唔落,好似炸肉乾渣咁,我哋本身都唔係好食到辣,但係串燒汁對我哋來講都好辣(佢直接林汁係度)個侍應就以唔應該浪費食物為理由要求食曬,而且態度差,總結而言,面OK,其他不了。#明白食物都可貴,不過真係勁難食建議可以將啲汁分開,同埋寫明邊啲串燒係辣嘢飲方面,我哋嗌咗青檸汽水同龍眼汽水,味道都好似藥水,青檸個杯仲要特別酸。

#明白食物都可貴,不過真係勁難食
建議可以將啲汁分開,同埋寫明邊啲串燒係辣
2023-06-29 168 浏览
由於太晚不想吃太多, 剛巧經過此餐廳, 早前吃過船麵心癮又起, 就試試看😊時間倒剛剛好, 進店不久就last order, 但因為比較晚, 部份小食都賣光了。店鋪非常光鮮, 以橙色做底色, 右邊牆壁高處還貼著一個個漁夫帽, 左邊則有一幅街頭小販賣麵的場景, 蠻有泰國氣息。船皇船麵 $58麵底有四款選擇, 分別是蛋麵, 米粉, 河粉和金邊粉, 這次選了蛋麵, 有點像港式幼麵, 不過口感更煙韌, 而且麵粉伴以雞蛋, 麵底本身帶香。配料有牛腩, 牛肉片, 牛肉丸, 雞絲, 雞翼, 豬肉, 豬肉丸, 豬潤, 看似很豐富, 然而每樣配料都只有一件。配料沒有什麼驚喜, 而且兩粒丸不夠爽口彈牙。湯底很濃郁, 辣度有大, 中跟小, 我要了小辣, 結果真的是小小辣 😅 以銅鑼灣地段, 看似便宜, 但份量真的太少了, 性價比一般。看餐單時發現凡惠顧麵食可以加$68升級品嘗60分鐘任食串燒, 種類大約20多種, 有肉類也有菜類。雖然只有一小時, 但$68很便宜, 可以一試。

船皇船麵 $58
船皇船麵
2023-06-25
2023-06-24 68 浏览
果日睇完醫生有D肚餓唔知食咩好, 醒起朋友介紹過船麵, 於是行過去佢哋開左舖一陣已經坐左幾枱客, 我叫左午市套餐船麵+熱奶茶, 奉送椰子雞湯味道唔錯呀...等左幾分鐘就有得食, 個面賣相好好, 有D似車仔麵有肉丸、豬潤、肉片湯底略深色加少少辣油, 好正、好濃味! 杯熱奶茶比我哋平時飲開略鮮色但都好好飲!雖然唔夠人手但D侍應好有效率, 亦不致於D人話佢哋冇禮貌! 呢餐好滿意!
嚟到銅鑼灣 唔係好肚餓又唔想食得貴上OpenRice搵到呢間幾高評價又唔貴 朋友又話試過一次OK就決定試試佢👀加上適逢端午節 唔想食糭食到傻又冇去睇龍船🛶去食個船麵都尚算應節吖🤣話說本人其實係第一次食船麵因為一直都覺得好似會好淡咁🧐半時食泰式/越式河粉都係食牛多加上見到澳洲和牛都只係$58就試下麵款有四款 我就款咗蛋麵Size就揀咗正常雖然唔太餓 但一嚟到嗰陣見到個麵的確覺得有啲細如果餓/ 係男士 建議揀套餐咁就會有埋小食第一次食蛋麵 個口感幾爽口彈牙有啲似港式粉麵嘅幼麵我本身以為會食到蛋味 原來又唔會🤣個牛就普普通通 食唔出有啲咩牛味但味道同份量都非常合理湯底用咗牛骨湯 夠濃郁得嚟重點係食完唔會口渴!💯咁都係一個因素去證明真材實料我最想講嘅係杯泰仔奶茶🤩!($21)第一讚👍🏻凍飲係冇冰 所以凍得嚟完全唔會溝淡咗第二讚👍🏻杯奶茶係用個兜咁嘅嘢裝 有啲搞笑🤣但亦因為咁而份量比杯裝嘅多第三讚👍🏻通常啲泰式奶茶都係得個甜字 但做唔到「奶」同「茶」之間嘅平衡 但呢度拿捏得好好 唔會死甜或者太濃茶味 成餐lunch我諗我講咗5-6次:「真係好好飲😋」😂😂🤣淨係杯凍杯茶都值得我再嚟食!最後想講嘅係
嚟到銅鑼灣 唔係好肚餓又唔想食得貴

但味道同份量都非常合理
湯底用咗牛骨湯 夠濃郁得嚟
重點係食完唔會口渴!💯
咁都係一個因素去證明真材實料

我最想講嘅係杯泰仔奶茶🤩!($21)
第一讚👍🏻
但呢度拿捏得好好
唔會死甜或者太濃茶味
成餐lunch我諗我講咗5-6次:
「真係好好飲😋」😂😂🤣
淨係杯凍杯茶都值得我再嚟食!

最後想講嘅係
呢度每人$68就可以60分鐘任食串燒
當中選擇都唔少
可惜食晏嚟講 食都又任食串燒實在有啲多
要留返下次再試~
澳洲和牛蛋麵
2023-06-22
澳洲和牛蛋麵
  • 泰仔奶茶
  • 和牛船麵
2023-06-19 63 浏览
📍船皇 (謝斐道) 銅鑼灣謝斐道526號地舖平價醫肚,但應該就唔會食第二次Lunch Set $781️⃣船皇船麵(河粉)有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、豬肉、豬肉丸、豬潤,除咗雞翼係港式滷水雞翼味之外,其他都正正常常。炸豬皮唔夠脆,好難咬。河粉闊到好似陳村粉咁,有咬口,但唔知點解一夾就爛🤔。湯底都濃,食落去會唔會太油膩。不過一夾即爛嘅河粉食得有啲躁🫠2️⃣單骨泰妹雞翼4件冇咩味。睇個樣應該係蜜糖雞翼,但食唔出🥺。3️⃣泰仔凍奶茶 +$8呢個味道唔錯,一上嚟嗰陣係用個金屬碗裝住嘅,唔係加冰整凍佢,所以味道冇稀釋過。茶味好出,唔算好甜😋😋。另一個餐嘅小食叫咗春卷,入面係蝦嚟,炸得鬆脆幾好食👍🏻星期日銅鑼灣$78食到lunch set算係咁,但如果銅鑼灣頹食我會揀麵尊/金西南。
📍船皇 (謝斐道)
銅鑼灣謝斐道526號地舖

平價醫肚,但應該就唔會食第二次

Lunch Set $78

1️⃣船皇船麵(河粉)

2️⃣單骨泰妹雞翼4件
冇咩味。睇個樣應該係蜜糖雞翼,但食唔出🥺。

3️⃣泰仔凍奶茶 +$8

2023-06-13 86 浏览
今晚經過銅鑼灣呢間泰國餐廳見到任食串燒好吸引就入去試下餐廳入內環境不大,座位間距離比較相近裝潢簡單都幾有泰國店舖的感覺睇過餐牌先,叫大碗船麵先可以+$68任食串燒當然升級任食係要全枱都要加-雞絲雞翼金邊粉湯底濃郁,雞翼夠入味反而金邊粉有股過冷河水味,加咗辣椒就好啲豬肉+豬肉丸+豬潤蛋麵肉片嫩滑,肉丸彈牙,豬潤爽淋蛋麵意外地好味,麵質爽口而蛋味好香泰式秘製炸雞脾撈金邊粉雞脾炸得外酥內嫩,食落香口夠juice撈金邊粉都係要加好多醬先蓋到突兀的氣味串燒會另外有張落單紙點選限時60分鐘最推薦魷魚、牛肉、陳皮魚旦奶茶用仿銀器皿裝增加風味飲落香滑茶味還好,略甜整體食物味道一般,但加$68任食串燒係爽嘅適合朋友相聚~
今晚經過銅鑼灣呢間泰國餐廳
見到任食串燒好吸引就入去試下

餐廳入內環境不大,座位間距離比較相近
裝潢簡單都幾有泰國店舖的感覺

睇過餐牌先,叫大碗船麵先可以+$68任食串燒
當然升級任食係要全枱都要加
雞絲雞翼金邊粉
湯底濃郁,雞翼夠入味
反而金邊粉有股過冷河水味,加咗辣椒就好啲

豬肉+豬肉丸+豬潤蛋麵
肉片嫩滑,肉丸彈牙,豬潤爽淋
蛋麵意外地好味,麵質爽口而蛋味好香

泰式秘製炸雞脾撈金邊粉
雞脾炸得外酥內嫩,食落香口夠juice
撈金邊粉都係要加好多醬先蓋到突兀的氣味

串燒會另外有張落單紙點選
限時60分鐘
最推薦魷魚、牛肉、陳皮魚旦

奶茶用仿銀器皿裝增加風味
飲落香滑茶味還好,略甜

整體食物味道一般,但加$68任食串燒係爽嘅
適合朋友相聚~