2020-02-10 12 浏览
今次黎到銅鑼灣食呢間越南麵舖,眾所週知,呢條街就好多唔同種類既野食,要係呢度打出名堂,都咪話唔易,試完呢間總算無令到我失望。店舖就類似車仔麵檔既格局,唔算好大,坐落就正正常常,唔好expect好高級,好地道既港式麵舖既裝修黎,呢都算衛生乾淨,唔似d車仔麵舖咁個地下全部都係油咁。食落都幾大碗抵食,加大左,本人都算係大胃口,但都好勉強先食得曬個麵呀~你話幾咁大碗呢!!,所以建議大家都係叫多d小食好過,咁加左佢個和牛,食落都唔差。本人就最鐘意佢個炸雞翼,食落好入味可口,炸得夠曬脆,正~第二樣最鐘意食就係個炸豬皮,炸到外皮金黃色,好脆口,無油憶味,點埋d辣醬黎食就一流la,鐘意炸豬皮既朋友就千其唔好錯失。

本人就最鐘意佢個炸雞翼,食落好入味可口,炸得夠曬脆,正~

2020-02-06 12 浏览
厚福街不嬲都出名多好嘢食,又有上海野,又有黃店,又有日本野,又有素食店,仲有樓上Café!!一向都鍾意食泰國嘢嘅我地,就行咗入去一問叫船皇嘅泰國菜店!!佢個門口好細,諗住好細個店,點知行入去原來都幾大!佢吾算好勁裝修,不過有小小泰國風味嘅!!我地早吃,所以未算太多人住,好似包咗間店禁,後尾吃下吃下就多人了!!我地叫咗2個船皇湯麵,一個係蛋麵一個係金邊粉🤣私心推薦金邊粉,佢索哂個湯超好吃!我地加咗一蚊要和牛湯,個湯底都濃味,而且都好正!!餸又多!!隻雞翼好林,好入味!!正!豬皮就會有啲吾夠脆了🤣不過overall好吃!仲叫咗3串牛舌同泰式雞翼❤️牛舌吾會好un!!好juicy!!!好好吃!雞翼又脆卜卜!!就算放咗10分鐘,仲係好好吃!!推介!!!!

雞翼又脆卜卜!!就算放咗10分鐘,仲係好好吃!!
推介!!!!
2020-01-28 34 浏览
今日睇完日落去厚福街搵嘢食,行到街尾發現呢間船皇船麵,向來喜歡泰北嘅我,當然要入去試試啦。裝修企理雅緻,坐得舒服唔太逼,另外價錢唔貴,幾十蚊高質素喜出望外。第一次嚟當然樣樣都想試,所以叫左個船皇湯麵揀左金邊粉,加5蚊有大份和牛,當然唔會錯過啦,湯底濃郁又唔味精,金邊粉好入味,料又夠哂大份,好好味。另外叫左個船皇撈麵,佢以獨家小辣醬料,好惹味,最令人驚喜係個蛋麵無皂水味之餘仲好爽口彈牙,令人食完想即刻再食。小食方面叫左個炸蝦卷,好脆內有蝦泥茸,外脆內軟巧功夫。必飲係泰式奶茶,我叫左熱飲無特別,但枱枱都嗌凍奶茶,我下次必定試試凍奶茶,應該好好飲。

小食方面叫左個炸蝦卷,好脆內有蝦泥茸,外脆內軟巧功夫。

2020-01-28
  • 船皇撈麵(蛋麵)
  • 船皇湯麵
2020-01-20 38 浏览
厚福街不嬲都出名多好嘢食~今日同朋友係尖沙咀行完街唔知食咩好,所以就嚟到厚福街睇下再決定😛經過船麵,見到佢個價錢幾平,而且都幾吸引,就決定入去試一試😚我嗌咗牛腩+牛肉片+牛丸湯麵🍜麵底一共有4款選擇添!我就揀咗金邊粉🤩至於朋友就揀咗呢到最推薦嘅船皇湯麵😍配料非常豐富,包括有牛腩、牛肉片、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸同豬膶🤩麵底方面就揀咗米粉~提一提米粉好容易索哂啲湯,要快啲食!😂等我評價下我嗌嘅湯麵先~湯底好香濃,仲帶有少少微甜,個人都幾鐘意🙈牛腩都幾入味,而且炆得幾軟腍👍🏼牛丸爽口彈牙,唔錯🙌🏼其實呢碗麵都幾足料,個麵底幾大份,而且啲配料舖滿哂成個碗😋重點係咁先係$52🤩尖沙咀嚟講絕對係好抵食!另外我哋仲嗌咗4份串燒~包括係牛柳粒、豬頸肉、魷魚鬚同魚餅😋全部都係即叫即燒😆好好食!最後必嗌嘅仲有龍眼冰😋味道清甜,仲有幾粒龍眼肉添~啱哂食完濃味嘅嘢之後飲😊

• 船皇湯麵
2020-01-20 82 浏览
尖沙咀厚福街出名多嘢食,食完晚飯就順便去行下街~呢度主打泰式船麵,串燒選擇都幾多,啱晒我呢啲鍾意食唔同嘢食嘅人~船皇湯麵~湯底味道幾特別,加入不同香料令整體味道提升,但味道不會過於濃烈,調味啱啱好,最喜愛有唔同嘅配料,豬肉牛肉雞肉應有盡有~雞翼雞絲撈麵~第一次食撈金邊粉,金邊粉彈牙,而且吸收晒啲汁味道濃郁,雞絲腌得啱啱好,帶有少許酸甜味,夠醒胃~雞翼都隻隻飽滿,食落juicy~魚餅,泰式肉丸,魷魚,牛舌串燒~串燒可以選擇唔同醬汁,但每份都燒得啱啱好,肉質不會過韌,十分惹味~泰式奶茶~味道比較港式奶茶稍為甜,但飲落尚算幼滑,奶味香濃,用黎盛載嘅杯都好有泰式風味~
尖沙咀厚福街出名多嘢食,食完晚飯就順便去行下街~

船皇湯麵~

雞翼雞絲撈麵~
雞翼雞絲撈麵

魚餅,泰式肉丸,魷魚,牛舌串燒~
魚餅串燒

泰式奶茶~
2020-01-18
雞翼雞絲撈麵
魚餅串燒
2020-01-19 29 浏览
好耐冇食船麵喇!今日放工同朋友嚟左懷緬一下船麵。夜晚十點幾先食晚飯,非常肚餓,所以嗌左最大份量既船皇湯麵!仲咁岩見到佢做緊個升級優惠,我同朋友就每款叫左個試下!升級和牛船皇湯麵湯麵有好多餸,除左和牛之外,仲有牛丸、雞翼、雞絲、豬肉、豬肉丸、豬膶,好豐富!!和牛非常腍,肉質嫩滑!其他配料份量都好多,好抵食!而湯底濃之餘,又唔會太咸,反而帶少少鮮甜既味道。加埋酸辣既調味料,開胃之餘又好味!重量級和牛船皇湯麵呢一款只有和牛,並冇其他配料。但因為和牛肉質真係唔錯,太好食,所以只食和牛都唔會覺得dry!小食方面嗌左雞翼,雞翼係炸嘅,好香口,上枱既時候熱辣辣,證明新鮮製作!呢度既飲品都幾有特色,係用個銀碗飲,別有一番風味!唔錯!

好耐冇食船麵喇!今日放工同朋友嚟左懷緬一下船麵。

升級和牛船皇湯麵

重量級和牛船皇湯麵

呢度既飲品都幾有特色,係用個銀碗飲,別有一番風味!唔錯!

2020-01-15 23 浏览
星期日行街行得早,又五點左右有少少肚餓,附近搵下見有呢間泰國船麵,一於睇吓同泰國船麵有冇分別先。可能我哋太早來,暫時又唔算多人。去到就立刻可以入去坐。睇下個餐牌,原來除左船麵,仲有串燒同小食,望落都好吸引😍。仲有個和牛升級優惠,都係加1蚊,一於加埋先😂😂😂。坐位都唔密,多人都唔使坐到膊頭貼膊頭。見到牆上面仲有個菜可以叫,下次可以試吓先😃。我就叫左個和牛版既船皇船麵,朋友就牛腩牛肉片牛肉丸。河粉係好闊身果隻,勁好味又有咬口。佢仲要好吸啲湯既味道,香港真係唔多地方有呢隻河粉🤤。特登加一蚊試既和牛,肉味香濃仲要有兩大塊,呢一蚊加得抵。串燒就要講下呢個魷魚鬚,燒得剛剛好食落去唔會咬唔開,加上個燒烤汁好好味。細個好鍾意食嘅雲吞皮,呢度都有😍😍。香香脆脆,加埋個泰式辣醬我一個人食晒😂😂。呢度啲串燒真係有水準,我見佢仲有個撈麵,有時間過嚟食下先🤤🤤🤤。

可能我哋太早來,暫時又唔算多人。去到就立刻可以入去坐。

我就叫左個和牛版既船皇船麵,朋友就牛腩牛肉片牛肉丸。

特登加一蚊試既和牛,肉味香濃仲要有兩大塊,呢一蚊加得抵。

2020-01-13 36 浏览
星期六夜晚7 :30點 兩個人唔使等位 叫咗一個船皇撈麵 一個牛腩牛肉加牛丸撈麵 撈麵係冇湯嘅 就咁食物再加麵 我哋嗌完等緊嘢食嗰陣間鋪頭就已經瞬間坐滿左 好彩船皇撈麵其中一樣材料豬潤今日賣晒咁佢就俾咗豬肉我哋 (因為本身唔食內臟) 麵佢就會有四款可以揀 因為唔係成日都有得揀金邊粉所以我哋兩個都揀咗金邊粉 粉嘅份量都大 女仔通常都食唔晒 夥計落單好快手 我就叫左牛肉牛腩牛丸面牛丸有五粒跟住牛腩好似都有4定5粒 跟住牛肉就一堆 食晒啲餸都飽飽地 船皇面有牛丸雞翼豬肉丸牛肉牛腩豬肉 雖然每樣野嘅份量唔多但係就可以試到好多唔同種類嘅嘢食 另外仲嗌左兩串牛柳粒(燒烤味)同埋一串沙爹雞 我覺得食物份量都多 必食係泰仔奶茶 甜唔苦唔澀有茶味好飲!平時唔飲奶茶嘅飲完都覺得好好飲
星期六夜晚7 :30點 兩個人唔使等位

叫咗一個船皇撈麵 一個牛腩牛肉加牛丸撈麵
撈麵係冇湯嘅 就咁食物再加麵

我哋嗌完等緊嘢食嗰陣間鋪頭就已經瞬間坐滿左

我就叫左牛肉牛腩牛丸面

另外仲嗌左兩串牛柳粒(燒烤味)同埋一串沙爹雞
我覺得食物份量都多

2020-01-12 17 浏览
星期五晚餐黎到尖沙咀食泰式船麵,係門口睇以為得好少位,但原來轉左彎都仲有位,另外有一個位介紹左餐廳既發展,原來2019先登陸香港~我揀左船麵小辣,原來麵類都有四款揀,我揀左金邊粉,配料方面因為我麻麻地豬潤,所以叫左佢走豬潤。個湯好濃,配料都好多,索哂湯汁。另外揀左個牛腩牛片牛丸撈蛋麵小辣,同樣都好足料,撈蛋麵就似平時雲吞撈麵既感覺,但多左額外既香料。再加左兩個小食,因為佢冇哂春卷同蝦餅,所以揀左雞翼,雞翼開左邊,每舊都係單骨,好香脆,比平時就咁煎雞翼更好食。仲有串魷魚鬚串泰式燒烤醬,燒得幾香,不過就要少少痴住支串,食起上黎就少少麻煩。但雞翼/串燒既價錢都吸引,所以如果一個麵食唔夠,可以叫少少串燒黎食。飲品揀左泰式奶茶同龍眼冰,放飲品個器皿好特別,我以為係甜品,唯一唔好就係飲緊時唔知仲有幾多就飲晒。

2020-01-12 773 浏览
星期六同朋友睇完戲,又行左去厚福街搵野食。其實條街都幾多唔同既野食選擇,有魚生飯,米線,西餐,泰國野,茶餐廳等等。因為頗長一段時間都無食泰國野啦,所以就去左船皇食泰式粉麵。佢選擇都幾多下,有唔同配搭既粉麵,串燒,小食同泰式飲品。因為見佢而家有個升級和牛既優惠,所以我地叫左一個船皇湯麵升級和牛,同埋一啲小食share。船皇湯麵我地揀左河粉同升級淨和牛。河粉大大塊,唔係平時食開一條條好整齊個啲,厚身又軟滑,不過有少少難夾起身。湯底好濃,平時我食泰式湯麵都鐘意自己再落醋或者其他調味料,但呢個本身就好夠味,正!和牛方面相對失色左少少,雖然佢本身都好軟滑,唔會起渣,但因為湯底濃味既關係,其實唔係太食到佢牛肉既香味。串燒牛舌燒得剛剛好,而且又係厚切,口感十分好,又香口,又彈牙。泰妹雞翼炸得好香脆,雞肉都仲係幾嫩滑。切開左單骨一條咁樣,比較容易進食。秘醬通菜係後加既,因為落單之後突然見到佢牆面有呢個菜,就馬上加左~我本身已經好鐘意食通菜,佢既醬好似有啲蒜蓉,柑橘類既果汁之類,仲有啲魚露,十分開胃又惹味!飲品方面,我地叫左一個凍泰式奶茶,同埋凍柚子檸檬梳打。呢間餐廳比較特別,係用碗上,而且凍奶茶係唔會

牛舌

泰式奶茶

飲品方面,我地叫左一個凍泰式奶茶,同埋凍柚子檸檬梳打。呢間餐廳比較特別,係用碗上,而且凍奶茶係唔會有冰。奶茶幾好飲,唔會話真係太甜,不過茶味可以再重少少。柚子檸檬梳打都唔錯,因為柚子落左好多,所以都夠味。不過相對黎講就唔算太特別,要飲泰式飲品既話都係建議叫番泰式奶茶~~~
2020-01-11
午餐
牛舌
2020-01-12 14 浏览
二月就去曼谷了,我最記掛的是——船面,難得香港開了一家已船面為主打菜的泰式餐廳,火燭鬼如我,必然想試一試,而且價錢看來也很相宜。船皇湯麵選擇困難症的我,選擇了大包圍,哈哈!這款湯面有豬肉丸、牛肉丸丶雞絲、雞翼和炸豬皮,我還加了$1就有和牛片,抵!湯底很惹味,而且還加了一大匙的秘醬,酸酸甜甜辣辣!實在很有船面的精髓!秘醬通菜果真是秘醬!吃起來有不同的香料,味道多層次,酸酸辣辣,配上通菜又很搭配!泰妹雞翼是脆卜卜的單骨雞翼!用醬料醃過後,配上酸辣雞醬,很好吃,而且$22有五隻,抵!

2020-01-11 26 浏览
作為一名船河控,途徑尖沙咀的厚福街,首次光顧船皇便十分難忘。我倆點了船皇湯麵(中辣)和豬肉湯麵(小辣),兩碗都要了河粉。等不久,便上菜了!賣相是正統在曼谷吃到船河的模樣,滿有期待。吃了-口,就只剩下介懷的感覺。因為,食材如豬潤、豬肉片、魚丸只有從冰箱拿出來便立即放下湯的陣陣雪藏味道,壓根兒缺乏任何鮮味和肉味!辣度美其名分為小辣,中辣和大辣,但根本就沒有絲毫分別。煩請緊記店内沒有免費開水供應!深刻體驗,沒有下次!

等不久,便上菜了!

賣相是正統在曼谷吃到船河的模樣,滿有期待。

吃了-口,就只剩下介懷的感覺。

辣度美其名分為小辣,中辣和大辣,但根本就沒有絲毫分別。

煩請緊記店内沒有免費開水供應!

深刻體驗,沒有下次!

2020-01-11
2020-01-09 17 浏览
中午LUNCH TIME搵食,本身想去果間FULL哂,咁就唯有搵新地方。呢到12點坐左一兩枱客,仲有好多位,所以就入左去試。呢到有湯麵有撈麵串燒果D今日天氣暖暖地就揀左撈麵佢大碗$48,細碗$12我其實都幾好奇細碗係有幾細我唔係咁理解塊豬皮係做咩,因為佢都幾硬又冇味,打邊爐可能岩DD芽菜係生既有D草青味,但有好多我喜愛既芫茜本身我以為撈麵係酸酸甜甜果D汁,但原來係似滷水汁撈麵。隻雞翼都係滷水雞翼,好入味,D肉一夾就離骨。整體都好食既,應該間中都會再食,不過就唔會好常去。
呢到12點坐左一兩枱客,仲有好多位,所以就入左去試。

呢到有湯麵有撈麵串燒果D
今日天氣暖暖地就揀左撈麵

佢大碗$48,細碗$12
我其實都幾好奇細碗係有幾細

雞絲雞翼撈金邊粉

D芽菜係生既有D草青味,但有好多我喜愛既芫茜

本身我以為撈麵係酸酸甜甜果D汁,但原來係似滷水汁撈麵。
隻雞翼都係滷水雞翼,好入味,D肉一夾就離骨。

整體都好食既,應該間中都會再食,不過就唔會好常去。
2020-01-08
2020-01-09 20 浏览
12月31日除夕夜,都唔想特別搵fancy餐廳食,淨係想同最愛既人食餐飯,睇個戲再倒數,簡簡單單就好了。叫左2個撈麵,1個係豬肉另一個係雞絲雞翼,再加炸豬皮同3款串燒。豬肉撈麵要左闊河粉,份量唔算多,只夠女仔飽肚,味道好出色,河粉口感不錯唔太油。豬肉就幾甜不過就太多肥肉。豬肉丸好好食,唔太油又勁彈!雞絲雞翼撈麵就要左蛋麵,幾爽口,不錯!雞絲份量多,幾滑。雞翼正正常常,算大隻。炸豬皮勁正,$12好抵食!串燒要左豬雞同豬頸肉,豬同雞最好食,配沙嗲醬一流!豬頸肉就有d失望,好細件肉又唔算淋。凍泰式奶茶,冇冰所以勁濃味!用碗上夠哂風味🤣🤣🤣其實尖沙咀黎講唔算太貴,份量多d就再抵食d。但味道黎講真係同係泰國食到既撈船麵差不多,值得再黎試下湯麵🤣

炸豬皮勁正,$12好抵食!

凍泰式奶茶,冇冰所以勁濃味!用碗上夠哂風味🤣🤣🤣

2020-01-07 18 浏览
啱啱去完The One買野,近近地過黎厚福街搵野食😆比我咁啱見到「船皇」!我之前係銅鑼灣已經行過幾次佢既分店,一路都想試下,但幾乎每次經過唔係咁時間就係已經食左飯,今次真係啱啱好呀😁..三點幾下午茶時段,我一入黎都有幾台客,特登影呢個位,費事影到人。..野食種類唔係話好多,始終佢主要係做船麵,有做埋串燒我已經覺得可以啦。下午茶時段咁我就叫左個大船麵4號餐河粉小辣配青檸梳打,另外貪心地叫左兩款串燒:魷魚鬚及露筍,揀左配泰式燒烤醬。..個麵黎到既時候無我想像中咁大碗😅我會形容份量比較濃縮,下午茶黎講就一定夠飽既不過。湯底顏色好深,味道有啲似肉骨茶,因為有一陣藥材既味道,鹹味適中,小辣既醬汁幾香口🌶️4號餐係咩都有啲,我自己最鍾意炸豬皮、豬腩片同埋個湯底(一向鍾情濃厚既湯底🤤)。..露筍既份量又係比我想像中少,魷魚鬚反而可以,泰式燒烤醬甜甜地(仲好似有啲辣味)意外地好食😍..青檸梳打既impressive既,一來佢用呢個兜兜仔上啦,咁覺得佢幾得意,而來個味道黎講我覺得幾清新,完全唔係汽水果種死甜!👍🏻.

2020-01-07