2020-01-07 18 浏览
啱啱去完The One買野,近近地過黎厚福街搵野食😆比我咁啱見到「船皇」!我之前係銅鑼灣已經行過幾次佢既分店,一路都想試下,但幾乎每次經過唔係咁時間就係已經食左飯,今次真係啱啱好呀😁..三點幾下午茶時段,我一入黎都有幾台客,特登影呢個位,費事影到人。..野食種類唔係話好多,始終佢主要係做船麵,有做埋串燒我已經覺得可以啦。下午茶時段咁我就叫左個大船麵4號餐河粉小辣配青檸梳打,另外貪心地叫左兩款串燒:魷魚鬚及露筍,揀左配泰式燒烤醬。..個麵黎到既時候無我想像中咁大碗😅我會形容份量比較濃縮,下午茶黎講就一定夠飽既不過。湯底顏色好深,味道有啲似肉骨茶,因為有一陣藥材既味道,鹹味適中,小辣既醬汁幾香口🌶️4號餐係咩都有啲,我自己最鍾意炸豬皮、豬腩片同埋個湯底(一向鍾情濃厚既湯底🤤)。..露筍既份量又係比我想像中少,魷魚鬚反而可以,泰式燒烤醬甜甜地(仲好似有啲辣味)意外地好食😍..青檸梳打既impressive既,一來佢用呢個兜兜仔上啦,咁覺得佢幾得意,而來個味道黎講我覺得幾清新,完全唔係汽水果種死甜!👍🏻.

2020-01-07