# #銅鑼灣 @boatboatsteam與表妹來到吃海鮮鍋, 樓上店, 坐位很多,以紅、黑、竹簾做設計, 簡約而滿有日式風情! 一人一鍋, 中間有竹簾做間隔, 人多人少隨時可調, 很方便呢! 有海鮮缸確保我們能吃到的海鮮也是新鮮的!來個九品芝麻套餐, $258/位! 前菜: 沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲炸物: 章魚燒/2粒~ 很脆的外皮, 章魚有很大的一粒, 內裡軟滑!海鮮拼盤: 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚 ~ 全是新鮮的, 蝦爽口彈牙, 蜆鮮甜肥美沒有砂, 全都很不錯啊! 肉類: 美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (3選2) ~ 牛肉比我想像中的好很多, 沒有很肥, 肉味頗濃! 雞腿肉也很不錯, 煮了很久也沒有乾硬的口感, 很軟滑! 豚肉沒有豬腥味! 丸類: 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、姜汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸) ~ 很濃的皮蛋味啊! 牛丸還真讚, 爽口彈牙! 蔬菜拼盤 + 甜品! ….但.我好像沒有甜品啊! 😂最後來個魚湯底配米粉 / 南瓜粥, 飽飽的!
# #銅鑼灣 @boatboatsteam
來個九品芝麻套餐, $258/位!
前菜: 沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲
蔬菜拼盤 + 甜品! ….但.我好像沒有甜品啊! 😂
最後來個魚湯底配米粉 / 南瓜粥, 飽飽的!
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 一人一鍋蒸氣鍋 在銅鑼灣 🇭🇰。船渦 Boat Boat Steam。維安商業大廈3樓。九品芝麻前菜:沙律。炸物:章魚燒兩粒。海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,北寄貝,鮑魚。肉類:美國肥牛/ 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸。HKD258 + 10%內務總管前菜:沙律。炸物:吉列炸蠔兩隻。海鮮:白蜆,蝦,大蜆,北寄貝,鮑魚,元貝, 蟹半隻 / 蟶子皇一隻 - 2選1肉類:美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸。HKD328 + 10%*選兩份牛 加 HKD6 +10%隨餐附有湯底 : 原味魚湯 / 麻辣魚湯 +HKD3 / 蕃茄魚湯 +HKD5 / 翅骨濃雞湯 +HKD10粥底 / 麵底 : 南瓜芋頭粥底 / 米粉 / 米線 / 烏冬 / 拉麵 / 出前一丁蔬菜拼盤甜品罐裝汽水。HKD16 + 10%🤫 原來而家蒸氣鍋已經進化到可以係一人一鍋咁嘅玩法㗎啦😮真係唔係飯腳仔帶我去開大餐我都唔知有啲咁嘅事..上到去船渦見到佢哋豎起咗隻幾靚嘅艇仔做生招牌..又幾有設計感㗎啵~入到去再
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 一人一鍋蒸氣鍋 在銅鑼灣 🇭🇰
。船渦 Boat Boat Steam
。維安商業大廈3樓

前菜:沙律。
炸物:章魚燒兩粒。
海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,北寄貝,鮑魚。
肉類:美國肥牛/ 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2
丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸
。HKD258 + 10%

前菜:沙律。
炸物:吉列炸蠔兩隻。
海鮮:白蜆,蝦,大蜆,北寄貝,鮑魚,元貝,
蟹半隻 / 蟶子皇一隻 - 2選1

蔬菜拼盤
甜品

罐裝汽水
。HKD16 + 10%

🤫 原來而家蒸氣鍋已經進化到可以係一人一鍋咁嘅玩法㗎啦😮真係唔係飯腳仔帶我去開大餐我都唔知有啲咁嘅事..上到去船渦見到佢哋豎起咗隻幾靚嘅艇仔做生招牌..又幾有設計感㗎啵~入到去再發現佢哋座位安排係一個非常聰明嘅設計..全間餐廳有三張超級大嘅長枱..然後每個位嘅前邊左右邊都有可以收放自如嘅竹簾..呢個設計無論係自私食..三五成群又或者好似我哋兩個咁拍拖仔嚟都可以有私人嘅空間之餘又善用空間..變化相當靈活..暫時都係第一次見呢種Setting🤓真係寫個服字俾佢~
🤫 咁呢度話明係一人一鍋..顧名思義就係一人一個Set咁樣啦..唔係話真係特別愛好海鮮嘅飯腳先生就揀咗呢度最抵玩嘅嗰一個九品芝麻套餐..而我呢就揀咗貴一級嘅內務總管..呢度啲餐個名好搞笑啊呵🤪
🤫 喺度輕輕講解吓兩個Set嘅分別先~平啲嗰個餐有鮮魚片..而我嗰個就將魚片升級咗做大嘅元貝..外加多半隻蟹或者一隻蟶子皇..然後肉類方面..兩個餐都可以喺雞牛豬裏邊三選二..如果想Double牛嘅話Additional加六蚊雞就可以嘞..飯腳仔嗰個餐就有四片肉..我嗰個貴啲就有六片肉..仲有~小食方面分別係吉列蠔同章魚燒..大致就係呢啲分別啦~
🤫 靜雞雞話你知呀..我一路都認為蒸氣鍋係好食過打邊爐㗎🤭因為我總係覺得啲海鮮啊肉啊攞嚟蒸比起浸落啲湯入邊淥熟佢更加能夠保持到嘢食本身嘅鮮味..唔知有冇人認同我呢個諗法呢?而且始終呢度唔係放題任食..所以海鮮嘅質素真係高好多..尤其是當我見到佢哋有好多個魚缸裝住嗰啲活海鮮嘅時候就完全印證到我嘅諗法..拎到埋嚟嗰啲沙白蜆仲郁緊㗎☺️
🤫 蜆嚟講大大細細都有十零隻..只要跟足枱面嗰個蒸幾多分鐘嘅指示去煮嘅話真係堅好味唔係講笑..鮮甜唔再講..我哋嗰啲蜆係百分之一百冇沙..非常正~
🤫 第二樣我覺得最美味嘅就係我嗰隻蟶子皇嘞..蟶子皇就唔係話真係大到阿媽唔認得嗰種..不過都算係冇辜負佢嘅盛名啦..而且蒸完出嚟一啲都唔韌仲要好甜..如果唔係仲有好多嘢未食..我真係會考慮散叫多一隻嚟翻兜🤭
🤫 第三樣推介嘅海鮮就係北寄貝~真係諗唔到其他形容詞..因為佢真係好鮮甜..彈牙爽口..就連平時唔會揀北寄貝嚟食嘅飯腳仔都話Yummy
🤫 另外佢哋嗰啲鮮魚片都好正..蒸完出嚟啖啖肉好肥美..仲有些少油脂咁樣..唯一就係有骨要食得小心啲
🤫 本來啲海鮮咁新鮮好味而且呢度打正旗號係主打海鮮咁..都有些少擔心呢度嘅肉類唔及得上出邊打邊爐嗰啲肉..點知又唔會喎~就算我哋食平平哋嘅美國肥牛都好靚好有牛味..而且肥瘦都幾適中..貴啲嗰個餐嘅牛仲大塊啲添㗎(我哋覺得🤪)
🤫 另外每人都有嘅嗰三粒丸都好高質素㗎..佢哋嘅招牌墨魚丸係不規則形狀..比起出邊街食到嘅墨魚丸嘅墨魚味濃好多..仲好彈牙添~本來我諗住分嗰三粒丸俾飯腳仔食驚佢唔夠飽..點知三粒都各有特色..最後我係唔捨得俾佢嘅😬嗰粒牛骨濃汁牛丸呢..係同我上次去銅鑼灣嗰間新巴黎食過嘅嗰隻超好味牛丸係同一個Level 㗎😮我平時唔係特別鍾意食牛丸㗎咋..不過呢一隻牛丸真係好濃牛味㗎..而第三種丸就係之前都未食過嘅薑汁皮蛋貢丸..呢粒貢丸一咬開入邊係有薑蓉㗎..啲薑嘅味超級濃有啲遮蓋咗皮蛋嘅味道..所以三粒丸嚟講..呢粒就相對失色啲
🤫 已經講咗咁多嘢食俾大家知..但係其實仲有好多嘢食㗎..食到最後真係飽到上心口..前菜嘅蟹籽沙律同埋各自各嘅小食啦~蔬菜拼盤入邊有粟米南瓜翠玉瓜冬菇金菇娃娃菜同埋水耕菜啦..仲要驚死你唔夠飽有粥底或者麵底..同埋甜品嘅糯米糍
🤫 我之前唔係未食過蒸氣鍋㗎..首先而家呢個三百蚊左右嘅價錢喺市面嘅蒸氣鍋好似埋唔到單..就算我當你埋到單..食到高質嘢就好大機會唔夠飽..食得飽你..大部份質素都唔多掂..難得呢度海鮮肉類嘅質素真係相當可以..至緊要係滿載而歸(個肚腩🫠)..我真心推介食蒸氣鍋揀呢間🤝🏻你唔會後悔
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-12-14
  • 蟶子皇
  • 三寶丸
2023-12-14 46 浏览
一人燒肉、一人火鍋都越來越普遍,這次去了一間全港首創的一人蒸氣鍋,最平$258就可以享受得到海鮮+粥底蒸氣鍋。這裡可選擇套餐或單點,套餐有4款九品芝麻套餐$258內務總管套餐$328八府巡按套餐$488九五至尊套餐$698我們選擇了九品芝麻套餐$258✨前菜 - 蟹子沙律✨炸物 - 章魚小丸子 (2粒)✨海鮮 - 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚。✨肉類 - 美國肥牛/豚肉/雞腿肉(3選2)✨丸類 - 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、姜汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)✨蔬菜拼盤+甜品另可選擇粥底/粉面總結:蒸氣鍋可以吃到原汁原味,海鮮夠新鮮,其他肉類、丸類、前菜的章魚燒也很好吃。套餐最便宜$258 就可以吃到海鮮粥底蒸氣鍋,性價比好高,一個人原來都可以吃得盡興。

這裡可選擇套餐或單點,套餐有4款
九品芝麻套餐$258
內務總管套餐$328
八府巡按套餐$488
九五至尊套餐$698

我們選擇了九品芝麻套餐$258
✨前菜 - 蟹子沙律
✨肉類 - 美國肥牛/豚肉/雞腿肉(3選2)
✨蔬菜拼盤+甜品
另可選擇粥底/粉面

2023-11-16
2023-12-14 31 浏览
五年前開張時就食過的一人海鮮蒸鍋——🛶船渦🌀,捱得過疫情都應該有返咁上下水準。 套餐內容會依季節作些微改變,不時不食嘛~港女懶得食蟹,所以叫左內務總管套餐:🥗前菜:沙律 🦪小食:炸蠔兩件🦑海鮮:蟶子仔、蝦、白蜆、鮑魚、大蜆、元貝、蟶子王🍘丸x3: 薑汁皮蛋貢丸,金牌墨魚丸🍖肉:雞髀肉、豬肉片🥬蔬菜拼盤餐廳有大水缸養住啲海鮮,點餐後新鮮拎出來,所以啲蜆肉郁得好激烈~港女特別鍾意炸蠔同蟶子皇。食晒之後可以煮粥或湯麵,特別加$28轉做蟹膏蟹肉粥,果然不同凡響!

🥗前菜:沙律
🦪小食:炸蠔兩件
🦑海鮮:蟶子仔、蝦、白蜆、鮑魚、大蜆、元貝、蟶子王
🍘丸x3: 薑汁皮蛋貢丸,金牌墨魚丸
🍖肉:雞髀肉、豬肉片
🥬蔬菜拼盤

港女特別鍾意炸蠔同蟶子皇。

趁住假期同朋友去銅鑼灣搵食Sogo附近嘅商廈.隱藏住呢間蒸氣鍋我地每人揀咗個Set價格同食物份量 豐儉由人套餐跟唔同種類海鮮仲有炸物同飲品💥八府巡按套餐呢個Set好豐盛有龍蝦.白蜆.鮑魚.元貝.鮮魚片.北寄貝.蟹仲有安格斯牛.蔬菜同丸類真係要好大胃口先可以食得哂💥水師提督套餐蟶子皇.白蜆.蝦.鮮魚片.肥牛.蔬菜籃枱上有清晰指引對照每款海鮮嘅蒸焗時間確保能食到最優質嘅口感又唔怕擔心蒸耐咗而破壞海鮮嘅鮮度餐廳環境舒適.自己動手放落鍋蒸更能確保乾淨衛生食到最後,店員會加入米飯同蟹肉再加熱幾分鐘就製成「蟹膏蟹肉粥」海鮮嘅精華融入粥底之中味道非常鮮甜.口感綿密
趁住假期同朋友去銅鑼灣搵食

確保能食到最優質嘅口感
又唔怕擔心蒸耐咗而破壞海鮮嘅鮮度

餐廳環境舒適.自己動手放落鍋蒸
更能確保乾淨衛生

食到最後,店員會加入米飯同蟹肉
再加熱幾分鐘
就製成「蟹膏蟹肉粥」

海鮮嘅精華融入粥底之中
味道非常鮮甜.口感綿密
2023-12-13
午餐
2023-12-12 39 浏览
「九五之尊」豪歎刺身海鮮蒸氣火鍋套餐頭盤1 - 四點刺身:赤蝦、海膽、帆立貝、生蠔🍣🦪四款刺身都好新鮮,赤蝦清甜爽口,海膽有驚喜,一入口甘香,食完有種甜味慢慢滲出黎,帆立貝大大粒,仲放左D蝦膏係上面,鮮上加鮮!生蠔洗得好乾淨,入口有海水味,但又唔會太咸😋頭盤2 - 炸物拼盤:明太子釀雞翼、雞軟骨餃子🥟見到兩件炸物既顏色都係偏淺色,即係有換油👍🏻炸物香脆可口,雞軟骨餃子好正,雞軟骨好爽,再加埋炸到脆卜卜既餃子皮,又爽又脆!海鲜:海花螺、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、蟹(半隻)、蟶子皇、龍蝦(半隻)、鮮魚片、大蜆、斑馬瀨尿蝦🦐🦞🦀每款海鮮都好鮮甜,當中蟶子皇同斑馬瀨尿蝦最出色!蟶子皇蒸起脹卜卜!口感爽到好似食緊象拔蚌刺身咁,有海水味而帶甜,所以食完即刻叫多左一隻😋斑馬瀨尿蝦超大隻,長過手掌✋又係甜到即刻再叫多隻,極力推介!每張枱都會有一張提示貼,教食客每款海鮮要蒸既時間,好細心💜特上肉類:澳洲M5和牛,喜歡全熟既朋友可以蒸一分鐘,喜歡6-7成熟既朋友可以蒸45-50秒,兩個時間我都蒸過,塊牛就算全熟都唔會靭,6成就再嫩D再軟身D, 有牛味好正👍🏻🥩其他:蔬菜拼盤、蟹肉蟹膏粥底要讚下個粥底,好有誠
「九五之尊」豪歎刺身海鮮蒸氣火鍋套餐

頭盤1 - 四點刺身
赤蝦、海膽、帆立貝、生蠔🍣🦪

頭盤2 - 炸物拼盤:
明太子釀雞翼、雞軟骨餃子🥟

海鲜:

特上肉類:

其他:
蔬菜拼盤、蟹肉蟹膏粥底
要讚下個粥底,好有誠意,啖啖蟹肉,軟綿綿,再加埋蒸過既海鮮水,食完回味無窮😍
2023-12-07 36 浏览
天氣開始轉冷,好想食熱辣辣邊爐,但最近太多人病,所以為咗安全起見都係選擇一啲一人一鍋嘅打邊爐安全啲!今日橫掂經開銅鑼灣,就決定嚟呢間之前都食過幾次嘅餐廳享受下。今次叫左九品芝麻套餐,真心覺得好抵食,所有海鮮都好新鮮,係有鮮甜嘅味道,尤其係d鮮魚片,啖啖肉,呢個真係有驚喜,另外扁蟶子都唔錯,完全冇沙。至於美國肥牛同豚肉片都好有肉味。不過最正一定係最後嘅南瓜芋頭粥,因為之前d海鮮同肉嘅精華都落晒啲粥度,就算已經食到好飽,都一定會一啖一啖咁想食晒佢!講真$258食到以下咁多樣嘢都真係冇得頂:沙律章魚燒白蜆蝦鮮魚片大蜆扁蟶子鮑魚美國肥牛豚肉片三寶丸時蔬拼盤南瓜芋頭粥

講真$258食到以下咁多樣嘢都真係冇得頂:

三寶丸
時蔬拼盤
南瓜芋頭粥
2023-12-07 34 浏览
啲丸肉啲球啲扒,樣樣都係層次分明、質感豐富。我就係唔知係咪太投入,一不小心把個牛排丸咬爆,啲肉汁喷射咁嚟,弄到啲身邊啲衫都係。不過,味道真係非常好小食部分真係好豐富,有咸有甜,啲點心一個比一個精緻。尤其係啲春卷,外脆內軟,一咬落去就係滿滿嘅鮮味。仲有啲小吃真係唔係平常見到,好似啲花枝丸啦、炸魷魚啦,每一口都係一個小驚喜!

2023-12-05
2023-12-02 91 浏览
最近朋友想食健康啲,一於帶佢食蒸氣鍋,形式係一人一鍋。「蒸」係最健康嘅煮法,可以保留食物精華。餐廳係菜式名上花了唔少心思創作,別具特色餐廳提供多個海鮮組合,當中有龍蝦、蟹和鮑魚等;另外提供海鮮、肉類和蔬菜需要蒸嘅時間作參考,仲有timer計時,好細心👍九品芝麻 | $258前菜:沙律炸物:章魚燒(2粒)海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子和鮑魚白蜆和大蜆好有海水味,食落鮮甜美味。鮑魚甜美,仲好大隻,入口彈牙。蝦有3隻,每隻都好生猛,食落彈牙。鮮魚片肉嫩👍肉類:美國肥牛和豚肉片肥牛蒸過後,牛肉味更突出,豚肉唔膩三寶丸:牛骨濃汁牛丸,入口充滿牛汁。薑汁皮蛋貢丸,好重薑味。招牌墨魚丸入口彈牙蔬菜拼盤:入面有金針菇、生菜、旺菜、冬菇、粟米和南瓜,一次過蒸熟,好豐富食完仲有綿綿嘅南瓜粥,海鮮嘅鮮味集中埋一齊,每啖粥都感受到濃濃海鮮味內務總管 | $328大部份同九品芝麻一樣。主要係多咗幾款海鮮:炸物:吉列炸蠔(2隻)海鮮:元貝大份,重海水味,食落清甜爽口。而半隻蟹都好大份,蟹肉厚實和多羔蕃茄鮮魚湯配米線,魚湯味濃,好鮮味👍最後甜品係雪米糍,好飽好滿足
九品芝麻 | $258
前菜:沙律
炸物:章魚燒(2粒)
海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子和鮑魚
肉類:美國肥牛和豚肉片
肥牛蒸過後,牛肉味更突出,豚肉唔膩
內務總管 | $328
大部份同九品芝麻一樣。主要係多咗幾款海鮮:
炸物:吉列炸蠔(2隻)
蕃茄鮮魚湯配米線,魚湯味濃,好鮮味👍
內務總管
最後甜品係雪米糍,好飽好滿足
2023-11-30
2023-12-02 54 浏览
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✨八府巡按套餐 $516蟹膏蟹肉粥 +$28包左沙律、小食、海鮮及甜品🥟餃子&芝麻雞翼如果份量多啲更好😍海鮮包羅萬有白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、扁蟶子、鮮魚片等今次揀左龍蝦🦞大大隻 十分搶眼🥩仲有肉類安格斯牛肉 /豚肉片 /雞肉可以選擇枱上面清楚寫明每樣食物蒸嘅時間 自己控制火候同時間~食到最後蟹肉粥出場啖啖鮮味 食到想黎多幾碗🤤~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

✨八府巡按套餐 $516
蟹膏蟹肉粥 +$28
包左沙律、小食、海鮮及甜品

🥟餃子&芝麻雞翼
如果份量多啲更好😍

海鮮包羅萬有
白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、扁蟶子、鮮魚片等
今次揀左龍蝦🦞大大隻 十分搶眼

🥩仲有肉類
安格斯牛肉 /豚肉片 /雞肉可以選擇

枱上面清楚寫明每樣食物蒸嘅時間
自己控制火候同時間~

食到最後蟹肉粥出場
啖啖鮮味 食到想黎多幾碗🤤

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
相信大家平時唔知食咩既時都好習慣會打開個開飯apps搵下就近有咩食,簡直諗都費事。在下都一樣,打個銅鑼灣一人火鍋就彈左呢間船鍋出黎,一來喜歡海鮮,二來人氣相對高應該信得過,即管試試係咪人地食評講到咁好搵起間野都其實唔易,畢竟係間商業中心三樓,無咩明顯既Banner海報廣告板,都幾惡搵,相反旁邊d食店有晒廣告一睇就知。上到3樓,一入到門口就見2名好似情侶既男女依偎住玩手機,加上著黑色風褸,店內又暗,諗住係等緊位既客,見無人招呼,問下先知原來係店員簡單帶位後,埋位坐落先留意到全店加埋得3個客,烏燈黑火咁都算有情調手機落單叫左個水師提督套餐,平平地試下水溫先。落左5分零鐘就大大盤海鮮連麵上枱😳枱面都好貼心咁有介紹番d海鮮or肉類既蒸熟時間,蒸氣火鍋一個唔小心唔熟就GG,畢竟要自己搞無人serve。風紋蜆&白蜆:一蘿果隻風紋蜆就冇咩味,可能單純因為蒸氣火鍋完全無添加食原汁原味,相反果2隻白蜆就好甜,好食得多。蟶子:要加10蚊先有,不過不失,但無異味已經收貨,幾彈牙下😌海蝦:雖然肉質唔算好新鮮實肉,但竟然一咬之下彈到我成褲都係蝦膏,意想不到咁足料😂海魚脯片:肉味可以算係零,仲要勁多骨,算數雞肉件

水師提督套餐

海魚脯片:肉味可以算係零,仲要勁多骨,算數

雞肉件:真係好健康既選擇,同健身人士食既雞胸一樣淡而冇味,畢竟係完全無調味仲要係蒸既,冇提供醬油既情況下有點難以下咽

拉麵:本身D粥底火鍋都係最後用個蒸鍋底既粥黎食or煮麵,咁耐食都有店員會serve,呢度就係食到最後都冇人理,好在主動問個翅骨濃雞湯底係邊先有位女店員走去攞黎加落個湯底度,差d就好似個Kai子咁用清水黎滾拉麵,但查實個雞湯加完都實在冇咩味道,因為本身個蒸湯底都好大煲,加果少少extra都溝到淡晒,虧佢仲要另外加錢添
再加上個麵都係超市拉麵,好一般

總結就係如果想食健康既味道可以黎試下,本人就唔覺有幾好味,加埋d同冇一樣咁既服務態度,特別係食完比錢果陣位男職員仲係唔願停手玩隻英雄聯盟,找錢都仲望住手機,真係心諗如果有台電腦係度應該會冇人係樓面

埋單177蚊,就性價比黎講未必會係午市既選擇之一

2023-11-23
1K
作爲大閘蟹迷嘅我,間中都會約朋友去食海鮮,前排去左呢間幾高CP嘅1人1鍋蒸氣海鮮!❣️1人1鍋自己控制時間蒸海鮮,慢慢享受。每個位旁邊會有指示每款海鮮蒸嘅時間❣️最近有$488大閘蟹套餐,可以一次過食到公同乸,勁滿足!【橫行無忌 $488】先有沙律同吉列蠔,吉列蠔炸得夠脆,入面蠔肉都幾香。然後再來重頭戲- 海鮮盤!有多款海鮮包括白蜆、蝦、鮮魚片、扁蟶子、元貝、鮑魚同大閘蟹x2!🦀️大閘蟹-無expect過幾有水準,公蟹都幾多白膏,啖啖滋味香口+漿口感,肉質鮮甜- 蟹乸直頭係爆曬邪惡黃膏、橙膏🤤,肉質結實,鮮甜又多肉🌟 扁蟶子蒸好後肉質軟身鮮甜;元貝帶子肉厚厚的,大大隻夠鮮甜;蜆粒粒飽滿鮮甜juicy,正!🐟鮮魚片都幾高水準,肉質彈口juicy,魚皮夠滑;🦐蝦同樣彈口鮮甜。🐷豚肉片、鷄腿肉- 豚肉肥瘦均勻,肉質幾好,有油脂香- 雞腿肉軟嫩香口🌟 薑汁皮蛋貢丸、墨魚丸- 特別鍾意皮蛋薑汁貢丸,juicy多汁,入面薑汁香,彈口最後仲可以有米線/粥底,包保夠飽!已經好想再去了😆

【橫行無忌 $488】
先有沙律同吉列蠔,吉列蠔炸得夠脆,入面蠔肉都幾香。
橫行無忌

🦀️大閘蟹
大閘蟹

- 蟹乸直頭係爆曬邪惡黃膏、橙膏🤤,肉質結實,鮮甜又多肉

🐷豚肉片、鷄腿肉

- 豚肉肥瘦均勻,肉質幾好,有油脂香
- 雞腿肉軟嫩香口

🌟 薑汁皮蛋貢丸、墨魚丸
- 特別鍾意皮蛋薑汁貢丸,juicy多汁,入面薑汁香,彈口

最後仲可以有米線/粥底,包保夠飽!已經好想再去了😆
橫行無忌
2023-11-25 1838 浏览
天氣開始凍,想食熱辣辣海鮮,朋友提意食一人一鍋 蒸海鮮,質素高之餘分量都唔少去到餐廳出𨋢門見到架船掛牆上,店內有捲簾分隔,私隱較高店內有大魚缸,保証海鮮生猛餐牌有4款套餐,套餐有唔同海鮮選擇,海鮮、牛肉、丸肉、蔬菜、小食加粉面 或 粥$258 有白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚,美國肥牛,豚肉片,三寶丸,蔬菜拼盤$328 餐多元貝同蟶子皇海鮮方面有大蜆、蝦、鮑魚、元貝同蟶子皇,非常新鮮大隻枱上有計時同貼食物蒸時間表,按定時間蒸好會咇咇聲響,非常簡單餐前小食即叫即整新鮮熱辣肉類方面三選二,我揀美國肥牛同豚肉片,牛及豚肉蒸後都軟屬蔬菜籃有粟米、金菇、生菜、娃娃菜、南瓜,唔好提細細籃其實都幾多最後蒸完海鮮可以叫侍應加湯,可選擇粥或麵,我鮮魚湯米粉,湯底帶有海鮮鮮味,再加米粉真係好滿足

去到餐廳出𨋢門見到架船掛牆上,店內有捲簾分隔,私隱較高

店內有大魚缸,保証海鮮生猛

$328 餐多元貝同蟶子皇

海鮮方面有大蜆、蝦、鮑魚、元貝同蟶子皇,非常新鮮大隻

餐前小食即叫即整新鮮熱辣

肉類方面三選二,我揀美國肥牛同豚肉片,牛及豚肉蒸後都軟屬

2023-11-25 44 浏览
餐廳主打一人海鮮蒸氣鍋,每個座位都有竹簾,私隱度十足。套餐有4款選擇,價錢分別$258、$328、$488、$698 ,每款都有海鮮。⭐️內務總管套餐 $328✿沙律✿吉列炸蠔✿白蜆✿蝦✿大蜆✿扁蟶子✿鮑魚✿元貝✿蟹(半隻) / 蟶子皇(1隻)✿美國肥牛/ 雞腿肉 / 豚肉片 (3選2)✿三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)✿時蔬拼盤✿蟹膏蟹肉粥 +$28📝前菜唔馬虎,蟹籽沙律清爽、🦪炸得酥脆。📝海鮮方面收呢個價位都比到7款算幾多,當中最有記憶點係白蜆、大蜆、蟹。蜆肉鮮甜,冇沙同白雪雪。🦀都幾多膏,蟹肉幾飽滿,肉質爽滑鮮甜。餐廳幾貼心,枱面有教學每款海鮮要蒸幾耐。📝跟餐可以揀芋頭南瓜粥或者湯底米粉/米線,或者好似🐻咁+$28轉蟹膏蟹肉粥嘆到盡,食到尾既時候可以叫店員加粥底,粥底吸收晒海鮮既精華所以好鮮甜。

⭐️內務總管套餐 $328
✿大蜆
✿扁蟶子
✿鮑魚
✿元貝
✿蟹(半隻) / 蟶子皇(1隻)
✿美國肥牛/ 雞腿肉 / 豚肉片 (3選2)
✿三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
✿時蔬拼盤
✿蟹膏蟹肉粥 +$28

📝前菜唔馬虎,蟹籽沙律清爽、🦪炸得酥脆。

2023-11-24 34 浏览
🍴👧🏻🧒🏻Cwb dinner time~買完衫就去食飯😋🔅九品芝麻套餐$258 其他套餐就多啲餸 仲有埋時令大閘蟹等可以加🔸前菜沙律🥗章魚🐙燒🔸海鮮 白蜆大蜆蝦鮮魚片鮑魚聖子 海鮮鮮甜,份量充足都好多,好豐富 如果覺得唔夠仲可以加單 追加海鮮/小食/飲品…正😍🔸肉🐷🐮肥牛豚肉片丸丸(牛 墨 貢)好好味🤤🔸蔬菜拼盤菇🍄金菇娃娃菜生菜🥬 南瓜粟米🌽咩都有超鮮甜淨係食海鮮同菜都好夠飽 仲未食澱粉😂🔸有粥,米線,薯粉….可以揀我揀左蕃茄魚湯米線留左啲餸配米線 打邊爐🍲☺️蕃茄湯都同蜆,肥牛,牛丸 好夾環境 🛋️ 都岩傾計💬可以聚餐傾住計慢慢食慢慢蒸下傾下同埋有簾隔住隔離枱 私隱度好好📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
🍴👧🏻🧒🏻

大蜆

鮮魚片
鮑魚
聖子
海鮮鮮甜,份量充足都好多,好豐富

如果覺得唔夠仲可以加單 追加海鮮/小食/飲品…正😍

🔸蔬菜拼盤
菇🍄金菇娃娃菜生菜🥬 南瓜粟米🌽咩都有
超鮮甜

淨係食海鮮同菜都好夠飽 仲未食澱粉😂
🔸有粥,米線,薯粉….可以揀
我揀左蕃茄魚湯米線
留左啲餸配米線 打邊爐🍲☺️
蕃茄湯都同蜆,肥牛,牛丸 好夾

環境 🛋️ 都岩傾計💬可以聚餐傾住計慢慢食
慢慢蒸下傾下