2024-05-03
唔係朋友介紹都唔知道原來而家蒸海鮮都可以一人一爐,因為第一次嚟食,所以叫咗價錢比較平嘅一款,不過真係好難相信今時今日二百幾蚊可以食到蒸海鮮,真心抵食。先來前菜小食,蟹籽沙律同埋章魚小丸子,小丸子真係好有驚喜,因為係即刻整起新鮮熱辣,非常好食仲好足料。主菜嚟啦,蒸海鮮套餐入邊,主要有兩種唔同嘅顯,一隻蚌,一隻鮑魚,四隻蝦仲有少少雨,另外有幾粒丸同埋牛肉仲有蔬菜,雖然每樣嘢份量唔係好多,不過加埋加埋其實都真係好飽。真心要讚吓佢嘅海鮮,上碟嘅時候我以為係冰鮮海鮮,點知後來見到着件係生嘅仲識郁嘅,精元2分鐘即刻食真係超級鮮甜。蒸嘅時間枱上面會有顯示,唔止錢好食,所有海鮮都冇沙,非常肥美,隻鮑魚仲要好大隻,入口彈牙,隻蝦爽口,而且仲有蝦膏,真係非常驚喜。最後好似一般蒸海鮮咁樣,唔好浪費海鮮入邊嘅精華,可以將佢嘅湯底變成粥底或者米線,我揀咗蟹黃粥,超級超級鮮甜,非常好味,我食晒成個鍋足足有四碗,好飽好飽,二百幾蚊可以食到呢個程度,真係好抵食,如果呢個價錢食到新鮮海鮮仲要好飽肚,我真係唔明點解我仲要幫襯茶餐廳,下星期一於要帶媽媽嚟試吓。