2024-06-15 63 浏览
香港近年好似少左食蒸海鮮火鍋嘅餐廳,見到網上推介銅鑼灣有一間叫"船渦"嘅蒸海鮮餐廳好吸引。最特別係全港首創 1️⃣人1️⃣氣鍋,食材都係每日由香港漁市場運到,真係夠曬新鮮!餐廳有幾個1️⃣人餐⭐八府巡按 $488前菜: 沙律炸物:餃子、芝麻雞翼(各1隻) 海鮮 :蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦蟹(半隻)/子皇(一隻) 2選1 肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉 3選2丸類:三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸) 蔬菜拼盤+甜品⭐內務總管$328前菜: 沙律炸物:吉列炸蠔(2隻)海鮮: 白蜆、蝦、大蜆、扁蟶 子、鮑魚、元貝蟹(半隻)/子皇(一隻) 2選1 肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉 3選2丸類:三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸) 蔬菜拼盤+甜品整體食物質素都好新鮮,而且指印清晰,知道每樣海鮮蒸幾耐,蒸出嚟嘅海鮮鮮甜美味!而且最後仲有鮮味嘅南瓜粥底窩同魚湯拉麵,成個餐食得夠曬滿足!

餐廳有幾個1️⃣人餐

⭐八府巡按 $488
前菜: 沙律
炸物:
餃子、芝麻雞翼(各1隻)
海鮮 :
蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦
蟹(半隻)/子皇(一隻) 2選1
肉類:
安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉 3選2
丸類:三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品

⭐內務總管$328
前菜: 沙律
炸物:吉列炸蠔(2隻)
海鮮: 白蜆、蝦、大蜆、扁蟶 子、鮑魚、元貝
蟹(半隻)/子皇(一隻) 2選1
肉類:
安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉 3選2
丸類:三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品

2024-06-11
  • 八府巡按套餐
  • 內務總管套餐
2024-06-15 30 浏览
依排成日都去銅鑼灣依頭做野,難得長假期梗係同朋友食返餐好野。今次去咗食好耐都冇食過既蒸氣火鍋我同朋友都唔係大食既人,所以一人一個 #九品芝麻餐 ($258) 就啱哂我哋。佢有齊基本既海鮮(蜆/蝦/扁蟶子/鮑魚/魚片)同埋有肉丸之後仲可以揀兩款肉片,佢哋依家仲要做緊優惠 +1蚊就可以多一隻鮑魚添,點可以唔加先得架😛揀完餐之外,仲要揀埋食完蒸氣火鍋後既主菜 (粥底/魚湯米線), 朋友就食米線我就加錢食咗蟹膏蟹肉粥 (+$28)。佢個火鍋控掣面有得㩒埋計時既功能,到夠鐘個陣會彈去保溫功能唔會煮到食食材過老 👍🏻👍🏻👍🏻今餐既海鮮都好新鮮同埋好多汁😋,蜆同沙白都脹卜卜好好味,鮑魚因為有計時表唔會煮到過老食落好軟綿又彈牙佢哋既三色肉丸都有啲特別,其中一粒係薑汁皮蛋貢丸。一咬落去薑汁味好出配埋入面既皮蛋碎又幾特別幾好食,另外粒牛丸亦都好Juicy食哂全部野就可以叫店員過嚟整最後係粥同米線了。魚湯米線就好簡單,勺走過多既水加入佢哋既新鮮魚湯再煲滾就搞掂。 魚湯好香飲落好鮮唔會太腥我個粥就加入粥底再加埋蟹膏同蟹肉,煮幾分鐘。雖然睇到好白雪雪唔似有落咗蟹咁,但食落就另一回事,好香濃既蟹膏融哂入個粥到,好

我個粥就加入粥底再加埋蟹膏同蟹肉,煮幾分鐘。雖然睇到好白雪雪唔似有落咗蟹咁,但食落就另一回事,好香濃既蟹膏融哂入個粥到,好鮮味勁好食🤤🤤

依個應該係必點既Item之一,真係勁好食而且佢份量都差唔多有兩碗夠哂我同朋友一齊食
2024-06-14 7219 浏览
蒸氣鍋已經好耐冇食,呢日來到銅鑼灣Sogo出口附近,見有間樓上新鮮海鮮蒸鍋餐廳就去試下。未到放工時間,我哋好早就入座了,可以周圍八卦下。餐廳有魚缸養住活鮑魚、龍蝦、鮮蝦、貝殼類、奄仔蟹,即點即撈,非常新鮮。🌟八府巡按套餐,鍋底選魚湯烏冬 $488(+$1 換購鮑魚,沙律+芝麻雞翼,雞軟骨餃子(各一)+白蜆+蝦+北寄貝(每隻)+鮑魚+元貝+扁蟶子+鮮魚片+龍蝦(半隻)+三寶丸+時蔬拼盤)🌟九品芝麻套餐,鍋底選南瓜芋頭粥 $258(+$1 換購鮑魚,沙律+章魚燒(2粒)+白蜆+蝦+鮮魚片+大蜆+扁蟶子+鮑魚+三寶丸+時蔬拼盤)睇得到海鮮夠生猛,龍蝦腳仲會動,貝殼仲伸晒脷。餐廳有一個蒸海鮮時間表俾客人自己控制時間,想要熟啲啲嘅牛肉都可以自己控制。蒸差唔多時間職員會幫忙加魚湯加烏冬,或者加粥底,唔使自己再煮👍🏻👍🏻👍🏻。生猛海鮮蒸出原先嘅鮮味,再配粥,可以食晒剛才嘅海鮮汁,非常美味。

🌟八府巡按套餐,鍋底選魚湯烏冬 $488

🌟九品芝麻套餐,鍋底選南瓜芋頭粥 $258

2024-06-06
二訪「船渦」這間一人一個蒸氣火鍋,不論環境、食物質素,以及服務態度都一如往常地好。他們家又多款套餐任意挑選,而我今次揀選的是「八府巡按」套餐,店員還會教大家計時,務求蒸出來的海鮮、肉類、蔬菜等達到鮮嫩的口感。 🥢八府巡按套餐 -前菜、炸物-⦁青瓜蟹柳蟹籽沙律🥗,清爽解膩!⦁芝麻雞翼,炸得香脆,不會過咸,肉質嫩滑。⦁雞軟骨餃子🥟,口感脆卜卜,味道普通。 -海鮮-全盤最吸晴的,莫過於是龍蝦🦞和螃蟹🦀,雖然得半隻,但非常新鮮多肉!另外還有蝦、白蜆、北寄貝、元貝、鮮魚片、鮑魚等,每樣都很新鮮,而且好濃海水味!🌊 -肉類、丸類-除了海鮮,套餐還包了雞、牛、豬,三選二。我當然選了安格斯牛肉、雞腿肉,肉片薄而鮮嫩。每款丸都好多肉汁而且彈牙。 -蔬菜-時蔬拼盤🥬份量多,清爽健康,搞到我要追加多一份先滿足。 -粥-本身套餐包了南瓜芋頭粥,搭配蒸出來的肉汁精華,味道勁加鮮甜。還可以選拉麵、出前一丁、蟹膏蟹肉粥等。

🥢八府巡按套餐

-前菜、炸物-
⦁青瓜蟹柳蟹籽沙律🥗,清爽解膩!
⦁芝麻雞翼,炸得香脆,不會過咸,肉質嫩滑。
⦁雞軟骨餃子🥟,口感脆卜卜,味道普通。

-海鮮-

-肉類、丸類-

-蔬菜-
時蔬拼盤🥬份量多,清爽健康,搞到我要追加多一份先滿足。

-粥-

2024-06-06
  • 八府巡按套餐
  • 南瓜芋頭粥
  • 蔬菜拼盤
  • 海鮮
2024-06-05 48 浏览
餐廳主打海鮮🦞🦀性價比高🤩餐廳環境極佳,座位闊落私隱度極高😆用木簾隔開每位客人🙇🏻‍♀️每人面前有一個蒸氣鍋,桌上還標明每款海鮮蒸用時間👍🏻唔怕海鮮煮到老晒😋八府巡按套餐 $488整個套餐超豐富,依家仲做緊優惠,加$1就可以換多一隻完整鮑魚‼️前菜 & 炸物 🥗前菜有蟹籽青瓜沙律黎,沙律算新鮮😋 炸物有餃子和芝麻雞翼各一,兩款都係新鮮炸,口感外皮好脆口,餃子多汁🥟海鮮🦞9款海鮮包括龍蝦、白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片,蟶子皇🤤每款都新鮮!白蜆仲識郁😍最特別係龍蝦口感肉非常厚實,大量蟹膏🧡鮑魚啖啖肉,白蜆份量較多,肥美飽滿,正👍🏻反而蟶子王食落比較多沙😖肉類3選2款,安格斯牛肉口感正😋比其他牛肉更柔嫩又肥美👍🏻肉中之王👑豚肉片味道正常~丸類最出色係牛骨濃汁牛丸,肉汁好濃郁,一咬即爆😆仲有薑汁皮蛋貢丸和招牌墨魚丸~蔬菜拼盤🥦拼盤有粟米、翠玉瓜、金菇、南瓜和冬菇🥬每款只有一樣除了娃娃菜,可以中和一下油膩🤣南瓜芋頭粥南瓜芋頭粥係用剛剛蒸氣火鍋煲煮,所以最後先上,食落口感香甜可口,有濃濃南瓜味和食到芋頭粒👍🏻📍船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

八府巡按套餐 $488

南瓜芋頭粥

📍船渦
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
2024-06-03 38 浏览
第一次食一人一蒸氣鍋💥推介💥🔥 內務總管套餐 🔥呢個套餐真係抵到爛!包哂好多嘢食,啱晒大食怪!套餐以海鮮為主,有蜆、蝦、鮑魚、自選海鮮揀左蟶子皇,仲有肥牛、雞、薑汁肉丸,份量多到你唔信!每樣都好新鮮,超滿足!😋🍲🐄🐔🌟 蟹柳沙律 🌟呢個沙律好清爽!蟹柳好有彈性,配埋脆脆嘅生菜,食落去超開胃!夏天食一流!🥗🐚 蜆、鮑魚、蝦 、蟶子皇🐚海鮮真係新鮮到爆!蜆肉肥美,蝦肉彈牙,海鮮控必食!🦐🐟鮑魚都好鮮甜,煮得啱啱好,咬落去有嚼勁,又唔會太un!🦑🐄 肥牛 🐄咬落去啖啖肉汁,真係好正!🥩🐔 雞 🐔雞肉好滑,好香雞味,唔會乾乾哋!😋🍗🍡 薑汁肉丸 🍡呢個肉丸好特別,有薑汁味,食落去好有層次感,而且肉質好彈牙,好好味!😋🥢🍲 粥底火鍋:最後食埋個南瓜芋頭粥底火鍋,粥底吸收晒海鮮嘅精華,鮮味十足,食完真係超滿足😌!呢間火鍋店食物質素真係好高,份量又多,一定要嚟試吓!🔥🍲💯
第一次食一人一蒸氣鍋💥推介💥

🔥 內務總管套餐 🔥
每樣都好新鮮,超滿足!😋🍲🐄🐔

🌟 蟹柳沙律 🌟

🐚 蜆、鮑魚、蝦 、蟶子皇🐚
海鮮真係新鮮到爆!蜆肉肥美,蝦肉彈牙,海鮮控必食!🦐🐟
鮑魚都好鮮甜,煮得啱啱好,咬落去有嚼勁,又唔會太un!🦑

🐄 肥牛 🐄
咬落去啖啖肉汁,真係好正!🥩

🐔 雞 🐔
雞肉好滑,好香雞味,唔會乾乾哋!😋🍗

🍡 薑汁肉丸 🍡

呢間火鍋店食物質素真係好高,份量又多,一定要嚟試吓!🔥🍲💯

2024-06-03 21 浏览
我之前已經來過呢間,印象都好好,所以今日特意約埋朋友一齊來食晚餐。始終呢度都係全港首創嘅一人一蒸氣鍋呀嘛,食材每日都由香港魚市場新鮮運到,所以都好優質。雖然幾個月冇來,但上到來一樣覺得乾淨、舒服。今次我地兩個都要左九品芝麻set,有齊salad,章魚燒,海鮮就有白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚,全部都好新鮮。肉類就可以3-2 ,由美國肥牛,豚肉片或者雞腿肉。丸類就有三寶丸,唔好睇小呢三保養,全部都勁好食,有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸,全部啲味道都勁特別,超好食,口感夠晒彈!蔬菜拼盤亦都好新鮮。不過我最鍾意嘅都係最尾個南瓜芋頭粥,好軟綿!最後竟然有埋甜品,我都唔記得咗原來會有糯米糍!

今日晏晝約咗個friend食晏,嚟到銅鑼灣呢一間船渦食蒸氣火鍋🔥🔥我哋就叫咗一個水師提督套餐$138同一個八府巡按套餐$468😍兩個套餐都勁豐富😍😍而且仲可以加一蚊換購鮑魚添水師提督套餐有兩粒章魚燒,海鮮有白蜆🦐蝦鮮魚片🐟風紋蜆同埋鮑魚🤤肉類可以三選一❤️我就揀咗份豚肉片🐷🐷套餐仲包一份特選蔬菜🥬同埋一大兜南瓜芋頭粥🎃八府巡按套餐就更加豐富,除咗有份蟹籽沙律🦀🦀作為前菜之外,另外都有芝麻雞翼同埋雞軟骨餃子🐣🐣海鮮都超級豐富,額外仲會多元貝🥰北寄貝😆扁聖子同埋半隻龍蝦🦞🦞我哋仲揀咗隻蟶子皇,肉類可以三選二🩷🩷我哋就揀咗安格斯牛肉同雞腿肉🐮配有三寶丸(牛骨濃汁牛丸👍🏻薑汁皮蛋貢丸🦑🦑墨魚丸,)同埋蔬菜拼盤同埋份米線🍜大部份嘅食物呢都係自己蒸自己食嘅🥰🥰又好玩又好食😆枱面會有個表寫明係幾多分鐘,店員一開始都會細心講解點樣使用蒸爐🍲🍲非常易學,我自己最鍾意嘅就係彈牙嘅龍蝦肉🦞🦞同埋爽口嘅蟶子王😍😍食到差唔多店員就會幫我哋放南瓜芋頭粥🎃🎃同埋加清湯for米線❤️南瓜芋頭粥相當之香甜🩷🩷夠晒綿😝😝勁好食

水師提督套餐有兩粒章魚燒,
海鮮有白蜆🦐蝦鮮魚片🐟風紋蜆同埋鮑魚🤤

八府巡按套餐就更加豐富,除咗有份蟹籽沙律🦀🦀作為前菜之外,
另外都有芝麻雞翼同埋雞軟骨餃子🐣🐣
同埋份米線🍜

非常易學,我自己最鍾意嘅就係彈牙嘅龍蝦肉🦞🦞
同埋爽口嘅蟶子王😍😍
午餐
平時想食蒸氣火鍋都要一大班人先食到,原來銅鑼灣有間可以一人一爐自私食!😊餐牌嘅燈光昏暗,配上黑色嘅牆同深木色裝修,有bar枱同可用竹簾自由分隔嘅大枱,營造出高級感之餘,無論一個人食定一班人聚餐都合適!講明係蒸氣火鍋,食物以本地海鮮為主,套餐最平$258,最貴$698,今次我哋揀咗中價位嘅八府巡按套餐 $488,😋之後加咗蟹膏蟹肉粥、飲品同單點咗蟶子皇,連加一埋單每人$350左右,食到咁多生猛海鮮🦀,幾抵食!每張枱都有個一人鍋🍲,桌面上列出蒸煮時間指引,每次放一種嘢食之後,按針時就會開始蒸,操作簡單,就算地獄廚神都識煮,🤪儀式感滿滿!前菜青瓜沙律一絲絲嘅青瓜撈咗沙律醬同蟹籽,食落卜卜聲,清爽開胃!🥟炸物芝麻雞翼同餃子炸得香脆,但唔油膩,有啲熱食墊一墊肚,之後再食海鮮就更有胃口!🦀海鮮餐廳好幾個魚缸,即撈即劏,鮑魚上枱嗰陣仲識郁!🦪北寄貝同元貝都超大隻超厚肉,食落好彈牙!白蜆同扁蟶子都好啱清蒸,配埋生蒜同熟蒜一齊食就更惹味!🦐而鮮魚片同蝦都好鮮甜,🦞龍蝦同蟹更係重點,有膏又多肉,食得好過癮!🥓肉類肉類揀咗兩份安格斯牛肉,厚薄適中有口感,牛味都好足,同熟蒜一齊幾香口!🍢三寶丸丸類有牛骨濃汁牛
前菜
🥟炸物
🦀海鮮
🥓肉類

🍢三寶丸
丸類有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸各一粒,蒸完都變得好大粒,而且好彈牙!

🥬蔬菜拼盤
食咗咁多海鮮同肉,食返啲菜都幾好!拼盤有生菜、菇、粟米同南瓜,原來清蒸都幾甜!
🥣蟹膏蟹肉粥 +$28
蒸氣火鍋嘅重點一定係集精華所在嘅海鮮粥,加埋蟹膏蟹肉就更鮮甜,食到好滿足!

🍨雪糕糯米糍
最尾有粒細細哋嘅糯米糍,清一清個口,為呢餐劃上完滿句號!
2024-05-02
  • 蒸氣火鍋
環境極佳,用木簾間隔每一枱客人,座位闊落,有私隱度又唔會感到有壓迫感。木簾自由間隔,一人定多人都合適,好有心思!每人會有一鍋,而且都每張枱也寫明不同類型的食材分別的蒸煮時間,自行調好計時器就可以蒸⏱️好方便!呢到有唔同套餐可以叫,豐儉由人~🥢九品芝麻套餐✨️前菜-沙律 章魚燒青瓜蟹柳沙律清爽開胃~ 章魚燒好好食!外脆內軟,仲好熱! ✨️海鮮拼盤海鮮真係超正!超新鮮!包括海蝦、鮑魚、大蜆、貴妃蚌、鮮魚片等等,上枱仲郁緊!擺盤好ig-able🦐因為真係好新鮮,唔需要調味都鮮味十足~超級飽足!依加+$1 仲可以換購一隻鮑魚,好抵食~✨️三寶丸及肉拼盤、粥底粉麵食完海鮮就可以用海鮮嘅蒸鮮做湯底,可以簡粥底又或者粉麵。今次就簡咗米粉~然後落埋丸同肉。肉片薄切,質地柔嫩又有豐富的肉汁。✨️特選蔬菜蔬菜都唔細盤,清爽健康~蒸氣鍋最重要係材料新鮮,呢到自設魚缸養飼鮮活水產,真係食到每一款海鮮嘅鮮甜原味道,推介~𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 船渦📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓——————————————————#FoodieParadise #Foodie #HongKongFoodie #HKFoodieFinds

🥢九品芝麻套餐
✨️前菜-沙律 章魚燒
青瓜蟹柳沙律清爽開胃~ 章魚燒好好食!外脆內軟,仲好熱!

✨️海鮮拼盤
依加+$1 仲可以換購一隻鮑魚,好抵食~

✨️三寶丸及肉拼盤、粥底粉麵
✨️特選蔬菜
蔬菜都唔細盤,清爽健康~

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 船渦📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
——————————————————
#FoodieParadise #Foodie #HongKongFoodie #HKFoodieFinds #TasteofHongKong #FoodieAdventures #ahmoontt_food #hongkong #香港美食 #美食 #美食探店 #香港美食探店 #香港好去處
2024-05-25 37 浏览
唔夠十分鐘, 個南瓜芋頭粥就上枱。個粥好大碗, 而且好香南瓜同芋頭嘅香味。我迫不及待咁舀咗一啖粥試食。嘩!真係好正呀!個粥好綿滑, 而且南瓜同芋頭嘅甜味完美咁融合埋一齊的確好夾。我平時好少食粥, 因為覺得粥淡而無味。但係呢個南瓜芋頭粥真係好出色, 令我對粥改觀咗。

2024-05-20
午餐
  • 南瓜芋頭粥
2024-05-23 33 浏览
之前一路都好想食韓國嘅九重塔,但係好似而家都冇乜舖頭可以食朋友推介咗一間都係食海鮮蒸鍋,佢話幾高質,試完又真係唔錯九品芝麻套餐$258叫咗個經濟實惠嘅九品芝麻餐,食到一半就已經好飽前菜係蟹柳沙律同埋章魚燒,質素就正正常常海鮮分別有兩種蜆、魚片、蝦,而家仲做緊加一蚊多一隻鮑魚嘅限時優惠,超抵食肉類可以喺牛、豬同埋雞三個之中揀兩款,我同朋友就揀咗豬同埋牛,兩款都非常之新鮮丸類當中有粒薑汁肉丸,爆汁之餘唔會好辣,好彈牙最後加多咗$20食咗個蟹王粥底,味道好鮮甜蟹味濃,每人都食到兩三碗
之前一路都好想食韓國嘅九重塔,但係好似而家都冇乜舖頭可以食
朋友推介咗一間都係食海鮮蒸鍋,佢話幾高質,試完又真係唔錯

九品芝麻套餐$258
叫咗個經濟實惠嘅九品芝麻餐,食到一半就已經好飽
前菜係蟹柳沙律同埋章魚燒,質素就正正常常

丸類當中有粒薑汁肉丸,爆汁之餘唔會好辣,好彈牙

2024-05-22 23 浏览
一個人都可以食蒸氣海鮮。呢個八府巡按套餐包羅萬有,$488食到新鮮海鮮🦞,性價比高。前菜青瓜絲沙律,清爽開胃~炸物脹卜卜餃子和人人都喜歡的芝麻雞翼蒸海鮮悶悶地就可以食住以上餐前小食。海鮮擺盤相當有氣勢~生猛新鮮,有白蜆,蝦,北寄具,鮑魚,元貝,蟶子,鮮魚片!龍蝦蒸海鮮時,啲龍蝦腳仲掙扎郁緊~今期+$1就有隻大鮑魚,好抵食。肉類揀咗安格斯牛肉和雞腿肉。食肉獸的朋友的唔洗驚冇肉食😂肉類的質素都幾好~三寶丸呢part好有驚喜,特別係薑汁皮蛋貢丸,第一次食到。牛骨濃汁牛丸一咬爆汁,食嘅時候差啲碌親個嘴🤣招牌墨魚丸,似墨魚滑,彈牙爽口。 最後食粥,我升級咗蟹粥,入面真係加入一絲絲的蟹肉。

前菜
青瓜絲沙律,清爽開胃~

炸物
脹卜卜餃子和人人都喜歡的芝麻雞翼

蒸海鮮悶悶地就可以食住以上餐前小食。

肉類

三寶丸

最後食粥,我升級咗蟹粥,入面真係加入一絲絲的蟹肉。
2024-05-21 29 浏览
八府巡按套餐 ($488)今次同朋友share左呢個套餐,前菜會有一小碗沙律,以及芝麻雞翼&雞軟骨餃子各一🥟🍗套餐入面包括:+白蜆 (約8粒)+蝦 (3隻)+北寄貝(2隻)+鮑魚+元貝+扁蟶子+鮮魚片(2片)+龍蝦(半隻)+蟹(半隻)+安格斯牛肉(3片)+豚肉片(3片)+三寶丸(3粒)+時蔬拼盤(生菜、鮮冬菇、金菇、南瓜、粟米、翠肉瓜)+蟹膏蟹肉粥 (+28)+貴妃蚌(2隻) (+$48)另外餐廳做緊優惠,只需要+$1就可以換購鮑魚一隻,超級抵呀🤩🤩🤩個人認為全部海鮮都好新鮮,當中特別中意以下幾款海鮮,元貝、扁蟶子、鮑魚、龍蝦同蟹😋貝殼類嘅海鮮蒸完之後嘅汁會停留系殼上面,記得要飲哂啲汁先好食,係精華呀~非常鮮架~仲有龍蝦🦞同蟹都大大隻啖啖肉,重點係有龍蝦膏同蟹膏!!另外仲有兩款肉安格斯牛肉&豚肉片,蒸完之後保留到肉嘅原味,仲有自由配搭醬料食添👍🏻食到最後會比你揀主食,我就加左$28升級蟹膏蟹肉粥,見住店員放左一小碗蟹膏蟹肉落去,食落個粥充滿蟹肉,而且個粥索哂啲膏味,非常鮮🤤最後最後仲有粒雪糕糯米糍做甜品,爽呀😋
八府巡按套餐 ($488)
套餐入面包括:
+白蜆 (約8粒)
+蝦 (3隻)
+北寄貝(2隻)
+鮑魚
+元貝
+扁蟶子
+鮮魚片(2片)
+龍蝦(半隻)
+蟹(半隻)
+安格斯牛肉(3片)
+豚肉片(3片)
+三寶丸(3粒)
+時蔬拼盤(生菜、鮮冬菇、金菇、南瓜、粟米、翠肉瓜)
+蟹膏蟹肉粥 (+28)
+貴妃蚌(2隻) (+$48)

2024-05-21 4408 浏览
📍 船渦近年黎好興食蒸氣火鍋🍲餐廳主打生猛海鮮🦞以實惠嘅價錢食到優質嘅食材😙食材豐富、用料新鮮,性價比都幾高架!餐廳環境寬敞,每個位置都掛上啡色嘅捲簾,私隱度極高💕💫八府巡按套餐 $488成個set有齊曬前菜、炸物、海鮮、肉類、丸類、蔬菜拼盤同甜品~真係超豐富🤩宜家套餐優惠,只要加$1就可以加多一隻鮑魚❗️❗️❗️另外,一共有4個set可以揀,價錢由$258至$698😎✨前菜✨係蟹籽青瓜沙律黎,味道同份量都正正常常✨炸物✨🥟餃子 & 🐤芝麻雞翼 (各一)餃子同芝麻雞翼都係新鮮炸起,唔係放左好耐既!食落好脆口,比較有驚喜嘅係芝麻雞翼,咬落有滿滿既肉汁🦞海鮮有成9款既海鮮:白蜆,蝦,北寄貝,鮑魚,元貝,扁蟶子,鮮魚片,龍蝦,蟹(半隻),每樣都好新鮮!龍蝦仲勁生猛係咁郁添!▶️海鮮其實樣樣都好好食,因為新鮮,所以食落好明顯地鮮味🫶比較突出既係北寄貝,蒸完之後都冇點縮水,肉非常之厚實,食落爽口🤤另外,龍蝦肉亦都好厚實,食落啖啖肉,仲可以食到龍蝦膏,真係有夠滿足😌最後,蟹一定係冇得輸,肉眼可見大量既蟹膏,滿到溢出黎咁!蟹肉亦係好肥美飽滿,超多蟹肉😙🦀蟹膏蟹肉粥 套餐加配$28呢個真係非加不可!!!碗粥完
📍 船渦

八府巡按套餐

💫八府巡按套餐 $488

✨前菜✨
係蟹籽青瓜沙律黎,味道同份量都正正常常

✨炸物✨

白蜆
北寄貝
鮑魚
龍蝦&蟹

🦞海鮮

蟹膏蟹肉粥

🦀蟹膏蟹肉粥 套餐加配$28
呢個真係非加不可!!!碗粥完全吸收左咁多種海鮮既精華,食左一啖已經覺得好鮮味🤩累積曬日月精華呀!粥地口感綿密,食起上黎幾有口感,食完一碗又一碗🤤

✨肉類✨
肉類總共有3款:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉,可以係裡面揀兩款~我同朋友都中意食牛肉多啲,所以兩款都係揀安格斯牛肉🙈份量都正常既,每人三塊~但唔知係咪蒸耐左,食落有啲鞋口同韌,所以真係要跟著佢suggest既時間去蒸,咁就一定最好食

✨丸類✨
係三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同招牌墨魚丸~食落一啲都唔普通,係高質既丸!試完之後覺得牛骨濃汁牛丸最出色😎牛肉味勁重勁濃郁,一咬開就爆汁,滿滿既牛肉汁係口到充斥著;另外薑汁皮蛋貢丸好少食到,原來薑汁都幾香味,又幾特別

🥬蔬菜拼盤+ 🍨甜品
成個蔬菜拼盤有:粟米、翠玉瓜、金菇、娃娃菜、南瓜同冬菇,食咗咁多海鮮同埋肉類,用嚟解一解油膩感都唔錯嘅🤓而甜品當日係雪米糍

⭐️好味指數:8.8/10

📍 船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

#銅鑼灣 #船渦 #火鍋 #打邊爐 #八府巡按 #八府巡按套餐 #蟹膏蟹肉粥 #維安商業大廈 #海鮮 #新鮮
八府巡按套餐
白蜆